Blog

3 voordelen van tijdig wisselen naar zomerbanden

3 voordelen van tijdig wisselen naar zomerbanden
5 april 2017 m.boerlage

Zodra de temperatuur weer boven de 7ºC komt, is het tijd om je winterbanden om te wisselen voor zomerbanden. Als je dit op tijd doet, heeft dat een aantal voordelen.

1. Meer grip en een betere remweg bij warmere temperaturen

Het rubber van een winterband is zachter dan die van zomerbanden. Zou je in de zomer doorrijden op winterbanden, dan stuur je minder precies, slip je eerder en is je remweg veel langer. Het rubber van een zomerband is harder en hierdoor heb je juist meer grip bij hogere temperaturen.

2. Minder slijtage en lager brandstofverbruik

Banden slijten voornamelijk als je slipt, zowel in de zomer als de winter. Als je in de zomer zou doorrijden met de zachtere winterbanden, dan slijten je banden extra snel. Ook verbruik je meer brandstof. In de winter slijten je zomerbanden juist weer sneller: het rubber wordt te hard, waardoor je eerder slipt als je wilt remmen.

3. Extra bandencontrole dankzij wisselmoment 

TIPTip Meer informatie vind je op debandenwisselweken.nl.

Uit onderzoek is gebleken dat 42 procent van de auto’s die op zomerbanden rijden ten minste één band heeft met slijtage. Voor winterbanden is dat ‘maar’ 14 procent. Automobilisten die niet wisselen, missen de extra controles op de staat van de banden tijdens de bandenwissels. Voor de verkeersveiligheid is een regelmatige bandencontrole dus erg belangrijk.