Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Al ruim 35 jaar partner van de Nederlandse Ski Vereniging! Dankzij a.s.r. verzekeringen, exclusief voor de Nederlandse Ski Vereniging, gaan tienduizenden leden al jaren met een gerust hart op vakantie.

Instappen van een sleeplift - ski

Als je voor de eerste keer op wintersport gaat dan kan de skilift één van je grootste uitdagingen zijn. En ga je voor de eerste keer skiën dan ben je vaak te vinden op de beginnershellingen en het zou zomaar kunnen dat je hier nog een sleeplift vindt. En juist die sleeplift is één van de moeilijkste liften die er is.

Controle van de liftpas

Elke keer als je de lift neemt (het maakt niet uit welke lift het is) word je gecontroleerd of je wel een geldige skipas hebt. Dit wordt gedaan bij een elektronisch poortje waar je als vanzelf doorheen geleid wordt. Doe de skipas aan de linkerkant van je jas (daar zit de detector), loop langs het poortje en heb je een geldige skipas dan gaat hij vanzelf open.

Soorten sleepliften

Er zijn veel verschillende sleepliften, maar de bekendste zijn toch wel de ankerlift en de ‘pannenkoekenlift’. De laatste wordt zo genoemd omdat de schotel de vorm van een pannenkoek heeft. Wil je de lift instappen dan stap je in het liftspoor. Meestal staat er met een bordje aangegeven waar je precies moet gaan staan. Je stokken doe je in één hand en met je andere hand pak je de stok van de anker of de ‘pannenkoek’ vast en die breng je tussen je benen. Belangrijk is dat je rechtop blijft staan en dat je niet op het schoteltje gaat zitten want dan val je.

Blijven staan

Nu sta je in de lift en we willen natuurlijk dat je blijft staan. Zorg ervoor dat je in je skihouding blijft staan en dat je recht naar voren blijft kijken zodat je in het skispoor blijft glijden. Mocht je toch vallen, dan is er niets aan de hand. Zorg er wel voor dat je zo snel mogelijk uit het liftspoor verdwijnt en ski vervolgens weer rustig naar beneden.

Je bent er!

Kom je boven aan, dan staat er vaak aangegeven dat je uit mag stappen. Pak de lift weer vast en duw de lift van je vandaan. Nu stap je uit het liftspoor en belangrijk daarbij is dat je goed door glijdt zodat je niet in de weg staat voor andere skiërs of snowboarders. In het begin zal de sleeplift echt even wennen zijn, maar vaak staat er beneden wel iemand bij de lift die je kan helpen.