Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Al ruim 35 jaar partner van de Nederlandse Ski Vereniging! Dankzij a.s.r. verzekeringen, exclusief voor de Nederlandse Ski Vereniging, gaan tienduizenden leden al jaren met een gerust hart op vakantie.

Wat te doen bij een ongeval?

Af en toe gebeuren er ongelukken op de piste. En zoals omschreven staat in pisteregel nummer 9: verleen hulp bij ongelukken. We kregen met het maken van deze video hulp van de pistedienst van Passo Tonale (onderdeel van Skirama Dolomiti) om je in een paar makkelijke stappen uit te leggen wat je moet doen.

Stap 1: Let op gevaar.

Voordat je naar het slachtoffer toe stormt, kijk je eerst om je heen, zodat je zeker weet dat het voor jou veilig is.

Stap 2: Ga na wat er gebeurd is en wat het slachtoffer mankeert.

Is er niks aan de hand, dan help je diegene met opstaan. Is er wel iets aan de hand, dan ga je door naar stap 3.

Stap 3: Stel het slachtoffer gerust.

Stap 4: Zorg voor deskundige hulp.

Bel het noodnummer, deze vind je vaak op de pistekaart. Heb je het noodnummer niet, bel dan altijd 112. Vertel wat er is gebeurd, wat de huidige situatie is en waar je je op dat moment bevindt. Ben je met een grote groep aanwezig? Stuur dan iemand anders naar de lift of naar de pistedienst.

Zorg er voor dat je zo snel mogelijk samen met het slachtoffer zichtbaar bent. Hiervoor kun je gebruik maken van je ski’s of snowboard. Van je ski’s maak je een kruis boven het slachtoffer. En een snowboard leg je op de bindingen neer, ook weer boven het slachtoffer. Doe dit zo snel mogelijk!

Stap 5: Help het slachtoffer ter plaatse

Weet je niets van EHBO? Zorg er dan voor dat het slachtoffer het niet koud krijgt. Dit kun je doen met een reddingsdeken. Onthoud: goud is koud! Dus zorg er voor dat de gouden kant aan de bovenkant ligt. Heb je geen reddingsdeken? Zorg dan voor een extra jas of trui en wacht op de pistedienst

Zorg er voor dat de pistedienst weet waar ze naartoe moeten. Dit kun je doen door te zwaaien en van je armen een Y symbool te maken. Nu zit jouw taak er op en geef je de pistedienst alle ruimte om hulp te verlenen.