BEWintersport is ook beschikbaar op wintersport.be
sluiten

Luxe op wintersport

Het Nederlandse motto 'doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg' blijkt ook verrassend goed te passen bij de Nederlandse wintersporters. Wij zullen ons niet en masse laten onderdompelen in extreme luxe. Een goed hotel of een goed appartement is voor velen van ons al meer dan genoeg om een geweldige vakantie te beleven. En terecht. Maar stel dat je nou een keer een credit card zonder limiet mee zou krijgen...Wat zijn dan de dorpen en hotels in de Alpen waar je moet zijn om die credit card zo goed mogelijk te gebruiken?

We hebben een aantal bestemmingen op een rijtje gezet waar je je kan onderdompelen in totale luxe en in een week net zoveel geld kan uitgeven als dat je hypotheek hoog is. En het erge is, niemand in die gebieden die daar raar van opkijkt.

Val d’Isère

Val d’Isère, ook wel liefkozend 'Val' genoemd is een van de kanonnen in de Franse Alpen waar sportief en ultra luxe hand in hand gaan. Het dorp is er goed in geslaagd stijl en exclusiviteit te combineren met een sportief image. Samen met Tignes vormt Val d'Isère de Espace Killy, misschien wel een van de mooiste skigebieden ter wereld. Toch zien veel puissant rijke wintersporters die Val d’Isère bezoeken. Hun ingevlogen privé koks zijn bezig met het bereiden van maaltijden waarbij de ingrediënten letterlijk uit alle hoeken van de wereld worden gehaald. Wil je zelf een keer extreme luxe overnachten in Val d’Isère dan heb je de keuze uit maar liefst zes hotels met vijf sterren. Les Barmes de l'Ours en het Blizzard Hotel zouden absoluut tot onze favorieten behoren. Zelfs de Club Med (jawel, ook vijf sterren) stijgt hier heel, heel ver boven het maaiveld uit.

St. Moritz

Traditioneel al een plek waar de rich-and-famous samenkomt en waar polo en golf populairder zijn dan voetbal en schaatsen is St. Moritz. Je vindt in dit dorp in het Zwitserse Engadin voornamelijk oud geld dat in stijl resideert, flaneert en zelfs af en toe nog op de ski staat. De twee meest luxueuze onderkomens in St. Moritz zijn het indrukwekkende Kempinski Grand Hotel des Bains en het Badrutts Palace Hotel waar je mond zover van open valt dat je uit moet kijken dat hij niet uit de kom schiet. Het zal je niet verbazen dat deze twee hotels vijf sterren hebben, maar mochten deze twee luxe havens je nou niet kunnen bekoren, dan kan je ook terecht in een van de andere vier vijfsterren hotels die St. Moritz rijk is.

Lech am Arlberg

Onze koninklijke familie is al tientallen jaren kind aan huis in het pittoreske Lech am Arlberg en dat is niet ten onrechte. Lech combineert een ongeëvenaarde stijl en niveau van luxe met sportiviteit en Lech kan in sommige opzichten zelfs behoorlijk trendy zijn. Spectaculaire kleinschalige events gaan hier hand in hand met het bont dat over de straten flaneert. De koninklijke familie kiest al sinds jaar en dag voor Gasthof Post en wij begrijpen wel waarom. Het is niet het meest luxueuze hotel van het dorp, maar de gastvrijheid en het 'gevoel van thuiskomen' zullen ongetwijfeld belangrijke redenen zijn. Het meest luxueuze hotel van Lech is volgens velen The Kristiania, waar je tussen de rijksten ter wereld kan vertoeven.

Zermatt

Zermatt is al sinds jaar en dag een van de meest populaire bestemmingen van de Alpen. Niet alleen bij wintersporters, maar toeristen uit de hele wereld komen richting het autovrije plaatsje in Wallis. En we weten allemaal waarom. De meest iconische berg ter wereld, de beroemde Matterhorn, heeft Zermatt z'n naam en faam gekregen. Het dorp heeft zich ontwikkeld tot een plaats waar het gemakkelijk is om heel veel geld uit te geven. Je kan je in Zermatt onder laten dompelen in luxe in maar liefst zes hotels met vijf sterren. Deze variëren van design hotels zoals het Omnia, het hoog gelegen Riffelalp resort of het klassieke Mont Cervin Palace. Je zal de eerste niet zijn in Zermatt die meer geld uitgeeft dan de Matterhorn hoog is.

Gstaad

Gstaad ligt centraal in Zwitserland en beschikt over een aantal zeer interessante skigebieden. De toplaag van het toch al vermogende clientèle van Gstaad is echter meer geïnteresseerd in ballon varen, polo spelen of gewoon flaneren door de hoofdstraat van Gstaad, quasi ongeïnteresseerd op zoek naar een nieuwe designertas. Juist, je raadt het al, in Gstaad is het geld dan ook overwegend oud. Het zal je dan ook niet verbazen dat de meeste van de hotels met vijf sterren in Gstaad, zoals het Grand Hotel Bellevue of het Gstaad Palace Hotel, dan ook een klassieke inslag hebben. Aan de andere kant, oud geld of niet, je zal hier zonder enige twijfel een luxueuzere vakantie beleven dan dat je je in je dromen kan voorstellen.

Courchevel 1850

Er zijn weinig gebieden waar het nieuwe geld zo goed aan de oppervlakte komt als in Courchevel. Waar voetbalclubs en warenhuizen in Engeland gekocht worden door Russen en Arabieren wiens vermogen het BNP van een gemiddeld land overstijgt, zo wordt Courchevel gedomineerd door een geldstroom die van geen ophouden weet. Bijna nergens in de Alpen vind je zoveel accommodaties die zo luxe zijn dat wij gewone stervelingen ons er niet eens een voorstelling van kunnen maken. Af en toe leidt dat tot excessen als het afhuren van de grootste gondel voor een dag of het compleet verbouwen en weer in oude staat terugbrengen van een hotel voor een verblijf van een week. Maar goed, wanneer je bereidt bent om een tweede, derde en vierde hypotheek op je huis te nemen dan kan je terecht in Le Cheval Blanc, Le K2 of Hotel de Charme les Airelles. Dat is dan inclusief aanwezigheid van Michelinsterren restaurants en Dior boutiques.

Cortina d'Ampezzo

Italianen doen alle wat ze doen met net wat meer stijl dan andere Europeanen. Wanneer Italianen met geld dus bedenken dat ze een aantal dagen in de bergen willen verblijven dan is er eigenlijk maar één bestemming mogelijk: Cortina d'Ampezzo. Niet dat er veel geskied wordt (zonde eigenlijk, want het skigebied van Cortina d'Ampezzo is uitdagend, gevarieerd en behoorlijk groot), maar er wordt de voorkeur gegeven aan de sporten voor de rich and famous en het flaneren door de hoofdstraat. Nou is de gemiddelde Italiaan al erg goed in flaneren, maar de rijken gaat het wel erg goed af. Verblijven doe je in een van de vele luxueuze vijf sterren hotels in Cortina d'Ampezzo, zoals het klassieke Miramonti Majestic Hotel.