Blog

Alpenweer: vlagerige wind en morgen sneeuwkansen

Alpenweer: vlagerige wind en morgen sneeuwkansen
3 maart 2017 wintersportweerman

Gunstige omstandigheden voor de Zuidflank doordat het hogedrukgebied naar het oosten wegtrekt en er een zuidelijke stroming op gang komt. De aanwezige bewolking trekt tegen de bergen aan en er valt geregeld wat lichte sneeuw. Morgen wordt het helemaal feest als een frontale zone vanuit het westen dichterbij trekt en vooral aan de Westflank voor een flink pak sneeuw gaat zorgen. Hoeveelheden kunnen oplopen naar 10-30 cm, maar plaatselijk zijn aanzienlijk groter hoeveelheden te verwachten.

Oostenrijk

Veel wind en velden met hoge bewolking geven wat wisselende omstandigheden in Oostenrijk. De windvlagen van ca 75 tot 90km/u maken het vaak lastig en liften zullen daar ook gesloten gaan worden. De sneeuwgrens ligt met 1800 meter hoog en ook morgen zal dit het geval zijn en ook dan zijn er zonnige perioden en (sluier)wolkenvelden en ook dan waait er een harde en vooral vlagerige zuidelijke wind.

Frankrijk

Velden met lage bewolking trekken vanuit het westen dichterbij maar het blijft vooralsnog droog en boven de 2800 meter zijn er volop zonnige perioden. Wel word in de middag en avond de bewolking dikker op nadering van een frontale zone. Hierdoor gaat het in de nacht en op zaterdag langdurig sneeuwen boven de 1200 meter. Hoeveelheden kunnen plaatselijk oplopen tot ca 20-30cm. In de loop van zaterdagmiddag kan de zon vanuit het westen weer wat doorbreken bij een dan naar west gedraaide en sterk afgenomen wind.

Zwitserland

De wolkenvelden en zon wisselen elkaar af en de sneeuwgrens ligt rond de 1500-1800 meter nadeel is wel dat er een harde westelijk wind waait met vooral sterke windvlagen tot 90km/u. Gondels kunnen hierdoor wellicht uitgeschakeld worden. Morgen trekt een nieuwe zone met langdurige sneeuwval dichterbij en plaatselijk kan er veel sneeuw vallen boven de 1200 meter.

Italië

Vandaag toenemende bewolking en wat lichte sneeuwval in het westelijk deel. In de komende nacht zou een actieve neerslagzone dichterbij moeten gaan trekken waardoor bewolking en sneeuwkansen weer sterk toenemen bij een sneeuwgrens die rond de 1800 meter ligt. De wind is overwegend zwak tot matig uit zuidoostelijke richting.

Verwachting zondag t/m woensdag

Deze periode kenmerkt zich vooral door wisselvallig weer. Van tijd tot tijd trekken storingen over, waarvan de timing de modellen steeds anders is, en ook zijn er perioden met zon te verwachten. Tegen het eind van de periode lijkt voor korte tijd de invloed van een hogedrukgebied merkbaar met veel zon en droger weer. Maar zoals gezegd vanuit het noordwesten trekt opnieuw een storing dichterbij met veel bewolking maar vooral ook weer langdurige perioden met sneeuwval.

Dit is het laatste wintersportweerbericht van mijn hand, de wintersportvakanties zijn zo goed als voorbij en we zien u graag terug in december.

Door: Eric Chavanu, Meteoroloog.
Opgesteld: 03/03/2017, om 09.00 uur.
Volgend bericht: december 2017.