Blog

Alpenweer: wegtrekkende bewolking

Alpenweer: wegtrekkende bewolking
2 maart 2017 wintersportweerman

Vandaag trekt de kern van een hogedrukgebied over de Alpen oostwaarts waarna op donderdag het weer onder invloed komt van een lagedrukgebied over de Britse Eilanden. Lage bewolking beheerst eerst nog het weerbeeld, maar de meeste bewolking lost vandaag toch goed op. Hooguit zal in een enkel dal wat bewolking blijven hangen, maar op de hoger gelegen pistes schijnt de zon volop. De sneeuwgrens ligt rond de 1500 meter en zal op vrijdag verder stijgen naar 2500 meter als warme lucht vanuit het zuidoosten wordt aangevoerd.

Oostenrijk

Velden met lage bewolking trekken langs de Noordflank in oostelijke richting weg waarna het overal zonnig zal gaan worden. De sneeuwgrens ligt rond 1000 tot 1500 meter bij een matige westelijke wind. Vrijdag belooft een mooie zonnige dag te gaan worden al trekken er wel wat velden met sluierbewolking over. De aangevoerde lucht wordt iets warmer waardoor de sneeuwgrens naar 1800 meter stijgt.

Frankrijk

De bewolking, in de dalen beneden de 2000 meter is vooral in de ochtenduren hardnekkig aanwezig en hier en daar valt er nog wat lichte sneeuw. In de middag breekt op steeds meer plaatsen de zon door en na een heldere nacht begint ook vrijdag met veel zon. Wel zijn er velden met sluierbewoking en in de middag trekt opnieuw een gebied met vooral lage bewolking dichterbij en in de nacht naar zaterdag gaat er boven de 1200 meter wat lichte sneeuw vallen.

Zwitserland

Na een bewolkte start met plaatselijk nog wat lichte sneeuw boven de 1000 tot 1400 meter komt de zon er steeds vaker bij. De zuidwest tot westenwind in matig en kan op de hoger gelegen pistes behoorlijk vlagerig zijn. Morgen in de ochtend vooral zon en in de middag en avond toenemende bewolking maar droog weer. De wind neemt sterk toe en zal voor enkele gondels problemen kunnen gaan opleveren. De temperatuur loopt sterk op en de sneeuwgrens stijgt tot boven de 2200 tot 2500 meter.

Italie

Slechts een enkel veld met lage bewolking trekt naar de Zuidflank maar de zon blijft het weerbeeld vandaag bepalen. De sneeuwgrens ligt met 1800 tot 2200 meter hoog maar het blijft tot in de avond droog. Vrijdagdagochtend trekken sluierwolkenvelden over en geleidelijk aan wordt ook wat lagere bewolking aangevoerd zodat de wolkenlaag in de nacht naar zaterdag dik genoeg is om boven de 1800 meter wat lichte sneeuwval te gaan geven.

Verwachting zaterdag t/m dinsdag

Het weer zal deze periode vooral wisselvallig zijn doordat lagedrukgebieden veelal in de buurt van de Alpen aanwezig zijn. Bewolking overheerst en vooral op zondag en maandag kan er langdurig sneeuw gaan vallen. Op dinsdag lijkt aan de Noordflank de bewolking beneden de 1500 meter de overhand te houden terwijl aan de Zuidflank juist de zon volop gaat schijnen. De sneeuwgrens daalt van 2000 meter op zaterdag naar rond de 200 tot 500 meter op maandag en dinsdag.

Opgesteld door Eric Chavanu, Meteoroloog.
Datum: 02/03/2017, om 09.00 uur.
Volgend bericht: 03/03/2017, rond 19.00 uur.