Blog

Bescherm je ogen op de piste, speel de quiz!

Bescherm je ogen op de piste, speel de quiz!
10 februari 2014 NSKIV

Helaas komt het nog regelmatig voor dat enthousiaste wintersporters last krijgen van sneeuwblindheid. Je herkent sneeuwblindheid aan klachten zoals rode ogen, opgezwollen oogleden en pijnlijke ogen. En in de meeste gevallen kun je licht slecht verdragen. Na een paar dagen trekken de klachten weer weg, maar het is wel een domper op je skivakantie. En dat terwijl je het gemakkelijk had kunnen voorkomen.

De oplossing? Draag tijdens de wintersport een goede ski- of zonnebril. Ook op bewolkte dagen, want maar liefst 50% van de UV-straling dringt nog door het wolkendek heen.

Vijf tips voor het kiezen van de juiste ski- of zonnebril:

  • Kies een bril die UV 400 gecertificeerd is of 100% UV-bescherming geeft. De glazen brokkelen het UV-licht dan grotendeels af.
  • Kies een polariserende bril, deze neutraliseert hinderlijke schitteringen zoals de weerkaatsing van de zon op sneeuw.
  • Kies een bril die voorkomt dat het UV-licht je ogen van boven, onder en via de zijkant kan bereiken.
  • Kies een bril met glazen van onbreekbaar polycarbonaat zodat er bij een val geen scherven in je ogen kunnen komen.
  • Kies een bril met CE-kenmerk categorie 3 en bij skiën op de gletsjer categorie 4. Het getal geeft de bescherming tegen verblinding weer.

Ogen zijn kwetsbaar en onvervangbaar. Als een oog eenmaal beschadigd is, herstelt het niet tot nauwelijks. Daarom geeft het Oogfonds voorlichting over het belang van een goede bescherming van de ogen.

Doe de wintersportquiz en win
Doe de wintersportquiz op onze Facebook-pagina en maak elke week kans op een skibril of een SnowWorld-pakket! Het enige wat je hiervoor hoeft te doen is drie vragen juist te beantwoorden en je naam + e-mail adres achter te laten zodat we je kunnen benaderen. Elke vrijdag wordt de winnaar op de Facebook-pagina van het Oogfonds bekendgemaakt.

Ga voor uitgebreide tips voor de juiste ski- of zonnebril naar www.oogfonds.nl/wintersport.