BEWintersport is ook beschikbaar op wintersport.be
sluiten
Sneeuwzekerheid Canazei

Sneeuwzekerheid Canazei

Val di Fassa ligt aan de zuidkant van de Alpen, oftewel de zuidalpen. In Val di Fassa komt het net als in Val Gardena nog weleens voor dat de hellingen groen zijn. Er komen nu eenmaal minder depressies voorbij in de zuidalpen. In Italië wordt dat sinds jaar en dag goedgemaakt door talloze sneeuwkanonnen. Bijna alle pistes blijven daardoor in goede toestand terwijl het landschap nog weleens aan lente doet denken.

De sneeuw komt van een genuadepressie die voor een südstau zorgt. Je moet daar een beetje geluk mee hebben maar áls er eentje komt sneeuwt het meteen hard!

Kans dat je kunt skiën

DecemberDec JanuariJan FebruariFeb MaartMrt AprilApr
Val di Fassa

Kans dat de dalafdaling geopend is

DecemberDec JanuariJan FebruariFeb MaartMrt AprilApr
Canazei
Vigo di Fassa
Pozza di Fassa

Kans op een wit dorp

DecemberDec JanuariJan FebruariFeb MaartMrt AprilApr
Canazei
Campitello
Vigo di Fassa
Pozza di Fassa

Wat willen de kleuren zeggen?

Te weinig sneeuw om te skiën komt tegenwoordig weinig meer voor. Dankzij kunstsneeuw is er vaak wel te skiën, maar is de dalafdaling ook open of moet je op het eind van de dag met de lift omlaag? En is het dorp wit, of ligt je appartement tussen de groene weiden? Dit hebben we per skigebied per maand onderzocht, rekening houdend met hoogte, expositie van de hellingen en geografische ligging.

  • 0-40%
  • 40-70%
  • 70-100%

Wat is de beste maand?

Weerman Roel

Sinds 2009 onze vertrouwde wintersport weerman. Dagelijks schrijft hij in zijn Alpenweerpraat over nieuwe bergen poedersneeuw.

Weerman Roel

December
Normaal gesproken gaat het seizoen in december van start. Er wordt een onderlaag van kunstsneeuw opgebouwd en sneeuw die valt smelt niet meer zo snel weg. Toch is het ieder jaar spannend hoe snel de basis kan worden gelegd afhankelijk van het temperatuurverloop en eventuele regen. Met de kerst ligt er al soms sneeuw tot in het dal al is dat zeker niet ieder jaar gegarandeerd.

Januari
Het sneeuwdek dikt alsmaar verder aan. Vaak blijft de sneeuw ook op zonhellingen liggen en is ook nog eens van goede kwaliteit. De zon staat immers laag aan de hemel. Tegenoverliggende (noord)hellingen zien echter helemaal geen zon. Het gevolg is dat deze pistes vaak ijzig en afgeschraapt zijn.

Februari
De meest sneeuwzekere maand. Statistisch ligt er in het dal tussen 5 en 15 februari de meeste sneeuw. In de meeste jaren is het dan overal wit. De zon wint wel langzaam aan kracht wat maakt dat zuidhellingen en dalafdalingen ‘s middags wat papperig worden, soms komt het gras er doorheen. Het grootste deel van de dag zijn de condities echter prima, en het blijft al wat langer licht.

Maart
De zon staat hoog aan de hemel. Met uitzondering van de vroege uurtjes (opgevroren pistes) zijn de condities in de ochtend verrassend goed. Dat geldt ook voor pistes boven 2000 meter en voor noordhellingen die door de zonnestralen weer voorzichtig worden aangeraakt. Soms is het dal nog wit al zullen de dorpen tegen het einde van de maand steeds groener worden. De zonkracht wint het vanaf nu van de verse sneeuwval.

April
Het einde van het seizoen nadert. Alleen in de ochtend en voor zo ver mogelijk boven 2000 meter zijn de condities nog goed. Vroeg opstaan is het devies. Na 12.00 uur wordt het skiën waterskiën en is een biertje op een terras een beter idee.

Canazei reisplanner