Nabije blauwe pistes bezoeken

Dit onderwerp gaat over de bestemming Maria Alm

We hebben een reis geboekt naar Maria Alm met de bus.
Ik en mijn vriendin gaan hier een weekje naar toe.
Mijn ervaring is goed (± 10 weken, snowboarden), mijn vriendin iets minder (ski).
Slechts een enkele shortski in Frankrijk (3 dagen) & indoor.

Indoor in landgraaf is geen probleem, echter in de bergen voelt ze zich een stuk zekerder bij blauwe pistes.
Lessen zouden aangeraden zijn, echter heeft ze slechte ervaring met lessen dat ze dit niet meer wil. (lang verhaal)
Al denk ik dat ze op haar eigen tempo wel gecontroleerd een rode piste af kan gaan.

In Maria Alm is redelijk wat blauw te vinden maar is er ook een mogelijkheid om een bus te nemen naar Mühlbach?
Aangezien hier ook wel veel blauwe pistes op de kaart staan.
Zijn met een bus dus kunnen niet zelf rijden.

De skibus zelf rijdt in Maria Alm tot Hintherthal.
Maar de pistes vandaar uit kleuren vooral rood.
Of vallen de rode 21 & rode 29 al bij al nog mee?

*bericht bewerkt door JeffreyM op 10 okt 2018 10:52

Die rode pistes zijn best pittig, zeker de Gabuhel. Er rijdt helaas geen skibus, en je moet wel twee bergpasjes over. Niet ideaal. Kost je ongeveer 30 minuten.
Ga zeker ook een ochtendje/dagje naar hinterreit. Laat je niet afschrikken door de sleepliften, want het is een heerlijk gebied.

Eventueel zou je ook met bus naar Leogang. Met een iets uitgebreide skipas kun je daar ook een dagje heen.

Oké prima!

Zullen zeker Hinterreit eens bezoeken!
Had wel gedacht dat de Gabuhel iets moeilijker ging zijn. (youtube)

Bedankt voor je reactie.

Even offtopic: Als je de “KÖNIGSTOUR” op goed tempo doet, is dit te doen op een halve dag of is dit eerder haalbaar voor een volledige dag?

*bericht bewerkt door JeffreyM op 10 okt 2018 14:18

Als je niet in de carnavalsvakantie gaat is de Königstour te doen in een uurtje of 4 tot 5 zonder te haasten.

Vorig jaar vond ik de rode 29 en 21 goed te doen (condities waren ook goed). Alleen het allerlaatste stukje van de 21 was drama.

@Elly3 : als Dienten specialist :-).

*bericht bewerkt door VDG_1979 op 11 okt 2018 08:20

Moet je wel de goede taggen @VDG_1979: @elly3

Mr. Slow

Moet je wel de goede taggen @VDG_1979: @elly3

Quick op 11 okt 2018 08:20

Idd, gelijktijdig aangepast ;-)

Kijk eens naar de HochKeil. Heel klein gebied waar je met de skibus (richting Arthurhaus) kan komen. 2 super relaxte blauwe beginners pistes. Ook zijn de rode pistes heel goed te doen!

Kijk eens naar de HochKeil. Heel klein gebied waar je met de skibus (richting Arthurhaus) kan komen. 2 super relaxte blauwe beginners pistes. Ook zijn de rode pistes heel goed te doen!

Brianvdz op 11 okt 2018 11:27

Volgens mij heeft Hochkeil alleen maar sleepliften (vrij lange) Ik weet niet of dat voor de vriendin van de TS een probleem is?
Indoor Landgraaf heeft tenslotte een stoeltjeslift…

*bericht bewerkt door Matthieu op 11 okt 2018 11:44

Aftellen maar!

Kijk eens naar de HochKeil. Heel klein gebied waar je met de skibus (richting Arthurhaus) kan komen. 2 super relaxte blauwe beginners pistes. Ook zijn de rode pistes heel goed te doen!

Brianvdz op 11 okt 2018 11:27

Volgens mij heeft Hochkeil alleen maar sleepliften (vrij lange) Ik weet niet of dat voor de vriendin van de TS een probleem is?
Indoor Landgraaf heeft tenslotte een stoeltjeslift…

Matthieu op 11 okt 2018 11:41

Sleepliften heeft ze absoluut geen probleem mee.
Alleen, Hochkeil is in de omgeving van Mühlbach.
Zal helaas niet lukken vanuit Maria Alm.

Maak je geen zorgen, vanuit Maria Alm kun je prima uit de voeten, ook als beginner. Ik zou niet direct richting Hochkeil (relatief ver weg) of Hinterreit (bovenste piste is niet eenvoudig). Bovendien zit je dan in een omgeving waar maar een paar liftjes beschikbaar zijn.

Mijn advies is om eerst te skiën in Maria Alm, de 2 slepers zijn daar prima te doen. Daarna kun je (vanaf december met de nieuwe lift) richting de Aberg. De 6 persoons stoeltjeslift die daar loopt is een uitstekende beginnerspiste. Op de Aberg kun je dan ook gewoon naar de top. Er loopt een blauwe afdaling helemaal naar beneden.

Als het dan allemaal lekker gaat kun je (evt. een deel van) de schischaukel gaan doen. Advies is wel om de Gabuhel vroeg in de ochtend te skiën. Dan is de piste (met name het onderste gedeelte) nog goed te doen. Om daar een beetje vroeg en fris aan te komen zou ik 's ochtends de skibus naar Hintermoos nemen, daar met de Sinalcobahn omhoog en dan de Gabuhel omlaag richting Dienten. Omdat je het eerste stuk dan met de skibus doet spaar je een hoop tijd (en energie).

veel plezier!

Ik ben afgelopen winter een week of zeven in Hochkönig geweest. Zonder wachttijden doe je de Koningstour in 3 uur. Mijn ervaring is dat het in Maria Alm soms een beetje druk is, 5 minuten wachten. In de rest van het gebied was het nooit druk. Ook niet in de krokus.

In Maria Alm (Natrun) heb je de blauwe 10. Die was ‘vervelend leuk’. Telkens wilde ik eigenlijk terug richting Dienten en ging het zo lekker dat ik toch weer door ging naar het dalstation. Nu is er een verbinding naar Maria Alm zelf. Ben benieuwd of het daardoor drukker wordt in dat stuk of juist niet.

De Gabuhel is voor beginners echt wel pittig. Zeker het allerlaatste stuk is steil en later op de dag heb je daar soms hoge bulten. Als je helemaal rechts begint hoef je eigenlijk maar één bocht te maken en sta je beneden.

Er is trouwens een mogelijkheid om daar met de stoeltjeslift naar beneden te gaan. Misschien is dat voor je vriendin in het begin handig. In mijn ogen is de Gabuhel de enige lastige rode afdaling in het gebied. De rest is goed te doen. Ook als je nog niet heel ervaren bent.

Mooi gebied, ik ben alweer aan het aftellen :-)

Peter Pos

Hinterreit (bovenste piste is niet eenvoudig). Bovendien zit je dan in een omgeving waar maar een paar liftjes beschikbaar zijn.

Rob64 op 11 okt 2018 15:25

Bovenaan de 2e sleper loopt ook een bospaadje achterlangs. Als deze relatief recent is geprepareerd is dat een mooie omweg. Kom je achterlangs bij de eerste sleper uit. De rode vanaf de top is iets uitdagender, maar er is niet meer dan een stuk van pakweg 50m echt lastig, en dat ligt er vrijwel altijd goed bij.

Laat je niet afschrikken door slechts een paar liften. Zowel Hinterreit als de Aberg zijn prima oefenhellingen. Misschien zelfs wel een idee om die te combineren.

Advies is wel om de Gabuhel vroeg in de ochtend te skiën. Dan is de piste (met name het onderste gedeelte) nog goed te doen. Om daar een beetje vroeg en fris aan te komen zou ik 's ochtends de skibus naar Hintermoos nemen, daar met de Sinalcobahn omhoog en dan de Gabuhel omlaag richting Dienten. Omdat je het eerste stuk dan met de skibus doet spaar je een hoop tijd (en energie).

Rob64 op 11 okt 2018 15:25

Uitstekend advies. Omzeil je de drukte op de Aberg een beetje en kun je voor 10u 's ochtends de Gabuhel gedaan hebben. Dan is ie nog in prima conditie en kun je makkelijk doorsteken naar Muhlbach. De blauwe 4 is daar een fantastische piste om te doen. Daarnaast is de Aberg zelf ook heerlijk. Weliswaar met een vrij vlak tussenstuk, maar alle gradaties helling zijn er te vinden.

Ondanks dat lang-verhaal-waarom-ze-niet-meer-wil-lessen moet je toch ook eens nadenken over hoe je die slechte (eerste?) ervaring kan counteren met een aangename ervaring.

Zoals je het nu uitlegt staat ze nog niet ver, en dan zie ik het zonder verdere lessen te vaak fout gaan. Mensen integreren dan een heel verkeerde basishouding die er al snel voor zorgt dat ze vast komen te zitten in hun mogelijkheden en vertrouwen (want beangstigend bij steil, ijzig, bultig, druk, …). Die gewoontes er achteraf terug uithalen is een behoorlijke uitdaging.

Er zijn altijd wel oplossingen te vinden voor de problemen tijdens eerdere lessen…
Slechte leraar gehad? Voor elke slechte zijn er wel 10 goede te vinden.
Problemen met groepsles of taal? Kijk naar mogelijkheid om privéles op aangepast niveau.
Liever niet alleen op les? Boek samen op de rollenbaan waar je tegelijk les kan krijgen, maar toch op eigen niveau traint.

Het zou zonde zijn dat een slechte ervaring je skiplezier op lange termijn zou hypothekeren.

Thanks voor de reacties!
Ga zeker en vast iets met de tips doen. Maria Alm zijn inderdaad enkele blauwe pistes, maar dacht dat deze na enkele dagen misschien zullen vervelen (enkel Naturun & Aberg, leek me weinig voor een week. Al ben ik er nog nooit geweest dus kan mis zijn. Mühlbach leek me leuke optie voor afwisseling.)

We gaan midden januari… Dat valt buiten de vakantieperioden dus qua drukte lijkt het me goed mee te gaan vallen.

Wat betreft de lessen denk ik zelf ook dat het beter is om lessen te nemen…
Maar zal het even kort toelichten.
Een vriend heeft haar het skiën aangeleerd in Landgraaf. Het ging verbazend goed en na 3 maal landgraaf kon ze vlot EN gecontroleerd de piste af. Net voor de shortski (3 skidagen in La Plagne) hadden we beslist om een dagje Winterberg te doen. Daar werd duidelijk dat het echte werk toch iets anders was dan de piste in Landgraaf. ;)
Dus hebben we besloten om 2 dagen anderhalf uur privéles te nemen in La Plagne zelf. Op voorhand geregeld zodat het in het Nederlands is want dan voelt ze haar meer op haar gemak. Eerste dag was het een oude man die enkel gebrekkig ‘Goeiendag’ kon zeggen. Voor de rest was het gebarentaal en op de groene beginners piste wat naar beneden gaan. Zonder echt feedback te krijgen heeft ze anderhalf uur hetzelfde gedaan. Dag erna kreeg ze een andere man die ook slechts enkele woorden Nederlands kon. Deze ging veel te snel voor haar. Zonder echt veel ervaring te hebben vertelde deze man (in het Engels) dat ze telkens maar snelheid moest maken. Zijn woorden waren letterlijk dat je met de auto ook niet te traag kon rijden op de autosnelweg. Constant roepen om snelheid te maken werkt averechts bij haar. Dat ze regelmatig viel moest ze er ma bij nemen… Bij het wachten op de lift was ze overigens een handschoen verloren. Voor hem geen probleem, na de les kon ze deze terug gaan vragen waardoor ze nog een half uur kon skiën met één handschoen. We waren hier niet echt over te spreken en het vertrouwen in de “lesgevers” was/is helaas weg.

De derde dag zijn we op haar tempo veel blauwe pistes gaan doen waar ze WEL iets aan gehad heeft. Ze had terug plezier in het skiën op haar tempo zonder gepusht te worden om sneller te gaan. Ze zal heus dingen opgestoken hebben van de privélessen… Ze kent de basis en heeft op zich een goede techniek. Enkel de ervaring ontbreekt een beetje. Vandaar dat we echt blauwe pistes willen opzoeken.

Mijn advies is om eerst te skiën in Maria Alm, de 2 slepers zijn daar prima te doen. Daarna kun je (vanaf december met de nieuwe lift) richting de Aberg. De 6 persoons stoeltjeslift die daar loopt is een uitstekende beginnerspiste. Op de Aberg kun je dan ook gewoon naar de top. Er loopt een blauwe afdaling helemaal naar beneden.

Rob64 op 11 okt 2018 15:25

Is dit lift 3 (Simmerllift)?
Bedoeling was inderdaad om met deze te starten alvorens hoger te gaan. ;)

*bericht bewerkt door JeffreyM op 11 okt 2018 23:53

@JeffreyM, Rob 64 Bennie en Peter zeggen het hier al.
De eerste dag gewoon op Natrun blijven, huisberg van Maria Alm, of met de skibus naar Hinterreit.
Beiden goed te doen voor je vriendin en kan ze even fijn oefenen.
Naar Mulbach is geen optie als je geen eigen vervoer hebt, er rijdt van Hintertal naar Dienten geen skibus en ook gaat de skibus van Dienten maar een paar keer door naar Mulbach, meestal stopt hij bij De Zachhof en Dacheggbahn.
Er is komende winter een nieuwe piste van Natrun boven naar Aberg, maar ik heb geen idee hoe die straks is, ws blauw want deze piste moet grotendeels de bus verbinding gaan vervangen.
Bij Aberg kun je veel blauw skien, je kunt helemaal naar het bergstation en vandaar tot het dalstation met blauw naar beneden.
Om het gebied verder in te gaan is er vanaf de Aberg een lastige piste naar Hintermoos, ik zou dan vanaf Maria Alm de bus pakken naar Hintermoos en daar de Sinalcobahn omhoog naar Hochmais.
Klein stukje een paadje af richting de Gabuhel en daar de stoeltjes naar beneden nemen voor je vriendin, jij zelf kan wel boarden.
Als je haar de Gabuhel op de skies af stuurt kun je het verder wel vergeten dat ze nog verder wil.
Aan de andere kant pak je dan de Burgalm lift, vandaar ski je de Königstour en heb je maar een stuk makkelijk rood te doen. Verderop is alles blauw tot aan Mulbach dalstation Karbachalm.
Op de terug weg kom je dan nog een keer 1 rode piste, en blauwe 14 terug naar Dienten.
Er staat op de site van Hochkönig een 3D versie van de Königstour.
Wanneer gaan jullie naar Maria Alm?

Dienten Die Alte schule

@JeffreyM, Rob 64 Bennie en Peter zeggen het hier al.
De eerste dag gewoon op Natrun blijven, huisberg van Maria Alm, of met de skibus naar Hinterreit.
Beiden goed te doen voor je vriendin en kan ze even fijn oefenen.
Naar Mulbach is geen optie als je geen eigen vervoer hebt, er rijdt van Hintertal naar Dienten geen skibus en ook gaat de skibus van Dienten maar een paar keer door naar Mulbach, meestal stopt hij bij De Zachhof en Dacheggbahn.
Er is komende winter een nieuwe piste van Natrun boven naar Aberg, maar ik heb geen idee hoe die straks is, ws blauw want deze piste moet grotendeels de bus verbinding gaan vervangen.
Bij Aberg kun je veel blauw skien, je kunt helemaal naar het bergstation en vandaar tot het dalstation met blauw naar beneden.
Om het gebied verder in te gaan is er vanaf de Aberg een lastige piste naar Hintermoos, ik zou dan vanaf Maria Alm de bus pakken naar Hintermoos en daar de Sinalcobahn omhoog naar Hochmais.
Klein stukje een paadje af richting de Gabuhel en daar de stoeltjes naar beneden nemen voor je vriendin, jij zelf kan wel boarden.
Als je haar de Gabuhel op de skies af stuurt kun je het verder wel vergeten dat ze nog verder wil.
Aan de andere kant pak je dan de Burgalm lift, vandaar ski je de Königstour en heb je maar een stuk makkelijk rood te doen. Verderop is alles blauw tot aan Mulbach dalstation Karbachalm.
Op de terug weg kom je dan nog een keer 1 rode piste, en blauwe 14 terug naar Dienten.
Er staat op de site van Hochkönig een 3D versie van de Königstour.
Wanneer gaan jullie naar Maria Alm?

Elly3 op 11 okt 2018 23:59

Prima!
We gaan van 13-01 t/m 18-01.
De rode piste onderaan aan Maria Alm, vertrekkende aan top natrun naar het dal (piste 5 geloof ik), is deze een goede beginnende rode piste?
Of is er een betere instappiste van blauw naar rood in de buurt van Maria Alm? (Moest het goed gaan met de blauwe pistes in Maria Alm zelf.)

*bericht bewerkt door JeffreyM op 12 okt 2018 00:09

Lullig dat het zo moet lopen.

Frankrijk en Nederlandstalige skileraren is niet altijd geslaagde combinatie, zeker in skigebieden waarin ESF (en soms ook andere skischolen) jobs uitdeelt aan hun (zelfstandige) leraren op basis van anciënniteit. Het kan gelukkig ook anders.

Dan is misschien een rollenbaan of lessen indoor een optie. Het zou me verbazen dat ze daar geen Nederlands spreken 😉.

Hoe dan ook: veel skiplezier gewenst 👍

Natrun is goed te doen hoor niet moeilijk, Op Aberg heb je makkelijke blauwe pistes erg breed en ook lang als je van het bergstation boven komt. Maar je kunt beginnen met de Milka gondel omhoog en eerst daar blauw naar beneden, en de stoeltjes lift zit ook op een blauwe piste.
Ik ben er ook nog tot 20 jan als je het leuk vindt kan ik jullie oppikken en de Königstour meenemen over zoveel mogelijk blauw ;) https://www.facebook.com/diealteschule.eu/?ref=bookmarks… Je kan mij hier berichtje sturen
Ik ga straks voor je kijken hoe de nieuwe piste is dan laat ik je het hier weten.

Dienten Die Alte schule

Kijk eens naar de HochKeil. Heel klein gebied waar je met de skibus (richting Arthurhaus) kan komen. 2 super relaxte blauwe beginners pistes. Ook zijn de rode pistes heel goed te doen!

Brianvdz op 11 okt 2018 11:27

Volgens mij heeft Hochkeil alleen maar sleepliften (vrij lange) Ik weet niet of dat voor de vriendin van de TS een probleem is?
Indoor Landgraaf heeft tenslotte een stoeltjeslift…

Matthieu op 11 okt 2018 11:41

Sleepliften heeft ze absoluut geen probleem mee.
Alleen, Hochkeil is in de omgeving van Mühlbach.
Zal helaas niet lukken vanuit Maria Alm.

JeffreyM op 11 okt 2018 14:20

Ah ik dacht dat het wel te doen was vanuit Maria Alm. Ben zelf 5 seizoenen in Muhlbach geweest en ga altijd een middagje naar de Hochkeil, erg leuk (en erg mooi)skiën daar en nooit druk!

Kan ze in Nederland niet wat technieklessen op de rollerbaan nemen? Dan gaat ze meteen met meer zelfvertrouwen beginnen op de ski’s in Hochkonig. Ik heb daar zelf heel goede ervaringen mee.

Wij zijn dit jaar in maria alm geweest en volgend jaar gaan wij weer. Ik ben ook niet zo’n skiheld. Ik vond de pistes op de Natrun goed te doen. De piste bovenaan bij de Natrun (de 26A) is goed te doen. Een heel klein stukje is iets stijler en ijziger maar verder is het een leuke piste. Deze gaat over in de 25 en dat vond ik nou echt een heerlijke piste. Sowieso vond ik de Natrun fijn. Het is wel veel minder gezellig dan A-berg maar je kan er goed skiën en het is er rustig.

Op de A-berg zijn de 10 en 22 ook leuk. De 10 is bovenaan behoorlijk stijl. Ik zag aardig wat mensen daar naar beneden rutschen maar daarna is die piste heerlijk. De 9 zit vol buckels maar is te doen.

Ik heb wel skiles genomen. Twee keer twee uur. Op de Natrun via skischool Edelweiss. Ik heb de dag voor de skilessen bij de skischool gezegd dat ik technisch prima kan skiën maar ik vind het eng. Ik ben snel bang dat ik te snel ga en dan de controle verlies. Ik heb twee toplessen gehad. De rest van de week ben ik helemaal niet meer bang geweest en heb ik heerlijk kunnen skiën.

Het avondskiën is trouwens ook op de Natrun dan is er 1 piste open en is leuk om een avond (of twee) te doen.

@Rob64 @peterpos @Bennie enig idee waar deze alm ligt? vlgs mijn zoon in Maria Alm ??
http://www.salzburg24.at/waldbrand-in-dienten-fordert-feuerw…

Dienten Die Alte schule

Naam is volledig ws Hochmodereggalmhof en deze staat wel in Dienten

*bericht bewerkt door Elly3 op 13 okt 2018 22:40

Dienten Die Alte schule

Iemand enig idee hoe makkelijk de piste 25 op de Natrun effectief is? Zit daar ergens iets van een moeilijk punt in of is deze helemaal makkelijk?
Hoe verhoudt deze zich bijvoorbeeld tot een piste als piste nummer 1 in Biberwier.
(De vriendin wil het skiën terug oppakken maar is heel, heel heel erg angstig en wil graag een paar dagen proberen op een makkelijke piste zonder verassingen alvorens terug verder te gaan en volgende stappen te zetten…)

De 25 is vanaf de Simmlerlift uitstekend te doen. De route gelijk naast de sleeplift is steiler dan de route erom heen. En juist die route erom heen is heel fijn om te skiën als je geen skiheld bent.

Als je met de natrunlift naar boven gaat dan kom je helaas op de 26 wel een flink steil stuk tegen en dat is jammer want de rest van de route is prima te doen.

Wat wel prima kan is vanaf de natrunlift met de sonnenbahn naar de A berg gaan. Ook daar zijn heel fijne pistes bijvoorbeeld de blauwe 10. De Blauwe 10 vanaf helemaal boven is ook te doen maar is opnieuw aan het begin lang en steil. Daarna is het een heerlijke piste. Wel vind ik de piste 's middags snel slecht worden. Vorige jaar lagen er enorme hopen sneeuw en ben ik zelf 's middags meestal bij de simmlerlift blijven skiën omdat de pistes daar veel beter waren.

Wat ik je ook kan aanraden is een paar uurtjes privéles te boeken maar eerlijk is eerlijk ik ben zelf ook snel bang en ondanks dat ik al heel veel skiles gehad heb gaat dat niet over. Ik beschouw mijzelf nu maar gewoon als een eeuwige beginner en op eenvoudige pistes kan ik echt genieten.

Bedankt voor de feedback… de Simmerlift en dan de langere route eromheen is denk ik wat we zoeken…
heb je toevallig ook ervaring met de Hinterreit? Het ligt wat afgelegen maar als de piste daar ook meevalt misschien wel ideaal om wat te oefenen aangezien het daar waarschijnlijk niet druk is en volgens @Bennie is dit ondanks de beperkte grootte toch ook de moeite?

Wij hebben nooit de moeite genomen om die kant op te rijden. Onze accommodatie staat midden in Maria Alm. Wie weet gaan wij er in februari een keer naar toe maar dat is niet zeker. Wij laten onze auto altijd liever de hele week staan en iedereen vermaakt zich altijd prima vanaf Maria Alm.

Half dagje wennen op Hinterreit net zoals half dagje Natrun is prima.
Heel even een klein stukje steiler aan het begin van de blauwe 25 is ook zo weer geweest.

Zal ook even reageren met de makkelijkere pistes in het gebied.
Mijn vriendin had gelijk ik in dit topic al vermeld had amper ervaring en voelde zich heel onzeker.

Piste 25 vond ze toch al pittig. Zeker om te beginnen.
Condities waren ook niet heel optimaal (véél & hard aan het sneeuwen toen).

Piste 22 was voor haar de ideale piste!
Hier heeft ze veel vertrouwen gekregen en kon ze goed haar plan trekken.
Kort, niet pittig & breed.
Om er te geraken hebben we wel de liften genomen.
Van Maria Alm lift 1 naar boven en dan lift 5 naar beneden. (Piste 9 is redelijk pittig voor beginner)

Piste 10 lukte aardig ALS ze een tijdje geskied had op piste 22 en vanaf lift 7 naar beneden.
Piste 10 helemaal bovenaan vond ze een stukje moeilijker. Vooral vanaf de namiddag veel ophopingen van sneeuw wat het minder interessant maakt.

*bericht bewerkt door JeffreyM op 17 dec 2019 13:07

Plaats een reactie