BEWintersport is ook beschikbaar op wintersport.be
sluiten
Sneeuwzekerheid Montgenèvre

Sneeuwzekerheid Montgenèvre

Via Lattea is een grensoverschrijdend gebied. Dat geldt voor de landsgrenzen maar ook voor de grenzen van meteorologische systemen. Zo kan het gebeuren dat bij een depressie uit het zuidwesten het hard sneeuwt in Montgenèvre terwijl de lucht in Sestrière slechts licht bewolkt is. Maar het verschil wordt nog heftiger als de beruchte retour d'est toeslaat. Als dit weersysteem op de Piemonte knalt dan kan het zomaar een paar meter sneeuwen in enkele dagen, vooral in Sestrière en Sauze d'Oulx. 2 meter verse sneeuw in Sestrière tegenover 5 cm verse sneeuw in Montgenèvre is niet raar.

Door deze grensligging kun je eigenlijk altijd wel goede sneeuw vinden in Via Lattea. Oftewel in het westelijke deel, dan wel in het oostelijke Italiaanse deel. Vaak is de sneeuw aanwezig vanaf eind november tot eind april.

Kans dat je kunt skiën

DecemberDec JanuariJan FebruariFeb MaartMrt AprilApr
Via Lattea

Kans dat de dalafdaling geopend is

DecemberDec JanuariJan FebruariFeb MaartMrt AprilApr
Sauze d'Oulx
Sestrière
Montgenèvre
Claviere
Sansicario Torinese
Borgata Sestrière
Pragelato

Kans op een wit dorp

DecemberDec JanuariJan FebruariFeb MaartMrt AprilApr
Sauze d'Oulx
Sestrière
Montgenèvre
Claviere
Oulx
Cesana Torinese
Sansicario Torinese
Borgata Sestrière
Pragelato

Wat willen de kleuren zeggen?

Te weinig sneeuw om te skiën komt tegenwoordig weinig meer voor. Dankzij kunstsneeuw is er vaak wel te skiën, maar is de dalafdaling ook open of moet je op het eind van de dag met de lift omlaag? En is het dorp wit, of ligt je appartement tussen de groene weiden? Dit hebben we per skigebied per maand onderzocht, rekening houdend met hoogte, expositie van de hellingen en geografische ligging.

  • 0-40%
  • 40-70%
  • 70-100%

Wat is de beste maand?

Weerman Roel

Sinds 2009 onze vertrouwde wintersport weerman. Dagelijks schrijft hij in zijn Alpenweerpraat over nieuwe bergen poedersneeuw.

Weerman Roel

December
Als je ergens in december moet zijn voor sneeuw dan zijn het de hoger gelegen gebieden. Terwijl lagere gebieden vaak nog maar moeten afwachten wanneer ze kunnen starten, is het seizoen hier meestal al aan de gang. Er is een onderlaag van kunstsneeuw opgebouwd en sneeuw die valt smelt niet meer snel weg. Met de kerst ligt er meestal genoeg sneeuw al is er geen 100% garantie.

Januari
De sneeuw wordt dikker en dikker, ook op zonhellingen smelt de sneeuw niet weg en zal niet snel papperig worden. De zon staat immers laag aan de hemel. Tegenoverliggende hellingen zien echter helemaal geen zon. Het gevolg is dat deze pistes vaak ijzig en afgeschraapt zijn.

Februari
De maand met de beste condities. Statistisch ligt er overal meer dan genoeg sneeuw. De zon wordt langzaam krachtiger wat maakt dat zuidhellingen en dalafdalingen ‘s middags wat papperig kunnen worden. Bijna overal zijn de condities het grootste deel van de dag echter uitstekend, en het blijft al wat langer licht.

Maart
De zon staat hoog aan de hemel en ook de noordhellingen worden weer door de zon beschenen. Met uitzondering van de vroege uurtjes (opgevroren pistes) zijn de condities verrassend goed. Boven 2000 meter is het statistisch zelfs de meest sneeuwzekere maand. Wel worden zonhellingen sneller papperig, je kunt die het beste wat eerder op de dag nemen.

April
Het einde van het seizoen nadert. De zonkracht wint het vanaf nu ook hier van de verse sneeuwval. Steeds vaker en sneller wordt het papperig en zelfs groen. Goede condities tref je nog alleen aan in de ochtend, op de “firnsneeuw” buiten de piste vind je wellicht nog de beste condities. Na 13.00 uur wordt het skiën waterskiën en is een biertje op een terras een beter idee.

Montgenèvre reisplanner