BEWintersport is ook beschikbaar op wintersport.be
sluiten
Sneeuwzekerheid Torgon

Sneeuwzekerheid Torgon

Les Portes du Soleil is een typisch uitgestrekt Frans skigebied. Het gebied ligt op een vergelijkbare hoogte als veel Oostenrijkse gebieden, maar het klimaat is door de westelijke ligging zachter. Voor Franse begrippen ligt het zelfs laag en is daardoor minder sneeuwzeker. In milde winters kan het er regelmatig regenen wat in koudere nachten door sneeuwkanonnen gecompenseerd wordt. Een uitzondering hierop is het skistation Avoriaz dat hoog boven de vallei uittorent en van nature bijna altijd genoeg sneeuw heeft.

Het gebied strekt zich helemaal uit tot over het zuidwestelijk puntje van Zwitserland. In een wisselvallige periode kunnen de verschillen tussen deelgebieden daardoor best groot zijn. Zo zijn de sneeuwcondities bij Tete de Linga over het algemeen beter dan bij Super Chatel of Abondance.

Les Portes du Soleil vormt het voorportaal van het Franse hooggebergte. Dat betekent dat het bij een goede aanstroming uit het noordwesten (nordstau) vol in de vuurlinie ligt. Het kan er dan hard dumpen, mits de lucht koud genoeg is…

Kans dat je kunt skiën

DecemberDec JanuariJan FebruariFeb MaartMrt AprilApr
Portes du Soleil

Kans dat de dalafdaling geopend is

DecemberDec JanuariJan FebruariFeb MaartMrt AprilApr
Châtel
Avoriaz
Morzine
Les Gets
Morgins
Champoussin
Les Crosets
Torgon
Abondance
Saint Jean d'Aulps
La Chapelle d'Abondance

Kans op een wit dorp

DecemberDec JanuariJan FebruariFeb MaartMrt AprilApr
Châtel
Avoriaz
Morzine
Les Gets
Morgins
Champoussin
Les Crosets
Champéry
Torgon
Abondance
Saint Jean d'Aulps
La Chapelle d'Abondance
Montriond

Wat willen de kleuren zeggen?

Te weinig sneeuw om te skiën komt tegenwoordig weinig meer voor. Dankzij kunstsneeuw is er vaak wel te skiën, maar is de dalafdaling ook open of moet je op het eind van de dag met de lift omlaag? En is het dorp wit, of ligt je appartement tussen de groene weiden? Dit hebben we per skigebied per maand onderzocht, rekening houdend met hoogte, expositie van de hellingen en geografische ligging.

  • 0-40%
  • 40-70%
  • 70-100%

Wat is de beste maand?

Weerman Roel

Sinds 2009 onze vertrouwde wintersport weerman. Dagelijks schrijft hij in zijn Alpenweerpraat over nieuwe bergen poedersneeuw.

Weerman Roel

December
Normaal gesproken gaat het seizoen in december van start. Er wordt een onderlaag van kunstsneeuw opgebouwd en sneeuw die valt smelt niet meer zo snel weg. Toch is het ieder jaar spannend hoe snel de basis kan worden gelegd afhankelijk van het temperatuurverloop en eventuele regen. Met de kerst ligt er al soms sneeuw tot in het dal al is dat zeker niet ieder jaar gegarandeerd.

Januari
Het sneeuwdek dikt alsmaar verder aan. Vaak blijft de sneeuw ook op zonhellingen liggen en is ook nog eens van goede kwaliteit. De zon staat immers laag aan de hemel. Tegenoverliggende (noord)hellingen zien echter helemaal geen zon. Het gevolg is dat deze pistes vaak ijzig en afgeschraapt zijn.

Februari
De meest sneeuwzekere maand. Statistisch ligt er in het dal tussen 5 en 15 februari de meeste sneeuw. In de meeste jaren is het dan overal wit. De zon wint wel langzaam aan kracht wat maakt dat zuidhellingen en dalafdalingen ‘s middags wat papperig worden, soms komt het gras er doorheen. Het grootste deel van de dag zijn de condities echter prima, en het blijft al wat langer licht.

Maart
De zon staat hoog aan de hemel. Met uitzondering van de vroege uurtjes (opgevroren pistes) zijn de condities in de ochtend verrassend goed. Dat geldt ook voor pistes boven 2000 meter en voor noordhellingen die door de zonnestralen weer voorzichtig worden aangeraakt. Soms is het dal nog wit al zullen de dorpen tegen het einde van de maand steeds groener worden. De zonkracht wint het vanaf nu van de verse sneeuwval.

April
Het einde van het seizoen nadert. Alleen in de ochtend en voor zo ver mogelijk boven 2000 meter zijn de condities nog goed. Vroeg opstaan is het devies. Na 12.00 uur wordt het skiën waterskiën en is een biertje op een terras een beter idee.

Torgon reisplanner