BEWintersport is ook beschikbaar op wintersport.be
sluiten
Sneeuwzekerheid Zell am See

Sneeuwzekerheid Zell am See

Zell am See ligt aan het gelijknamige meer op 750 meter. Hemelsbreed ligt het een paar kilometer van Saalbach maar krijgt vaak belangrijk minder sneeuw. Natuurlijk heeft dat met de hoogte te maken maar het ontbreekt ook aan een stuwingsfactor (berg) waar de wolken tegenaan kunnen hangen. Het dal is gigantisch breed.

Op de Schmittenhöhe zelf ligt meestal genoeg sneeuw. De pistes bij de Kettingbahn en Kapellenbahn zijn meestal het beste. Zell am See krijgt de sneeuw van depressies uit het noorden. Net als andere plaatsen in deze regio hoeft uit het zuiden weinig verwacht te worden.

Gletsjer

Als gletsjerskigebied staat de nabijgelegen Kitzsteinhorn natuurlijk met stip bovenaan de ladder van sneeuwzekerheid. Als het in Zell am See slecht is komt niet voor niks iedereen naar Kaprun. Maar wat veel mensen niet weten is dat het dorp Kaprun zelf helemaal niet zo sneeuwzeker is. De zo gewaardeerde sneeuwcondities van Kaprun zijn dus vooral te danken aan de gletsjer.

Kans dat je kunt skiën

DecemberDec JanuariJan FebruariFeb MaartMrt AprilApr
Schmitten - Zell am See

Kans dat de dalafdaling geopend is

DecemberDec JanuariJan FebruariFeb MaartMrt AprilApr
Zell am See
Kaprun
Schüttdorf

Kans op een wit dorp

DecemberDec JanuariJan FebruariFeb MaartMrt AprilApr
Zell am See
Kaprun
Schüttdorf
Piesendorf
Fusch
Bruck
Maishofen

Wat willen de kleuren zeggen?

Te weinig sneeuw om te skiën komt tegenwoordig weinig meer voor. Dankzij kunstsneeuw is er vaak wel te skiën, maar is de dalafdaling ook open of moet je op het eind van de dag met de lift omlaag? En is het dorp wit, of ligt je appartement tussen de groene weiden? Dit hebben we per skigebied per maand onderzocht, rekening houdend met hoogte, expositie van de hellingen en geografische ligging.

  • 0-40%
  • 40-70%
  • 70-100%

Wat is de beste maand?

Weerman Roel

Sinds 2009 onze vertrouwde wintersport weerman. Dagelijks schrijft hij in zijn Alpenweerpraat over nieuwe bergen poedersneeuw.

Weerman Roel

December
Normaal gesproken gaat het seizoen in december van start. Er wordt een onderlaag van kunstsneeuw opgebouwd en sneeuw die valt smelt niet meer zo snel weg. Toch is het ieder jaar spannend hoe snel de basis kan worden gelegd afhankelijk van het temperatuurverloop en eventuele regen. Met de kerst ligt er al soms sneeuw tot in het dal al is dat zeker niet ieder jaar gegarandeerd.

Januari
Het sneeuwdek dikt alsmaar verder aan. Vaak blijft de sneeuw ook op zonhellingen liggen en is ook nog eens van goede kwaliteit. De zon staat immers laag aan de hemel. Tegenoverliggende (noord)hellingen zien echter helemaal geen zon. Het gevolg is dat deze pistes vaak ijzig en afgeschraapt zijn.

Februari
De meest sneeuwzekere maand. Statistisch ligt er in het dal tussen 5 en 15 februari de meeste sneeuw. In de meeste jaren is het dan overal wit. De zon wint wel langzaam aan kracht wat maakt dat zuidhellingen en dalafdalingen ‘s middags wat papperig worden, soms komt het gras er doorheen. Het grootste deel van de dag zijn de condities echter prima, en het blijft al wat langer licht.

Maart
De zon staat hoog aan de hemel. Met uitzondering van de vroege uurtjes (opgevroren pistes) zijn de condities in de ochtend verrassend goed. Dat geldt ook voor pistes boven 2000 meter en voor noordhellingen die door de zonnestralen weer voorzichtig worden aangeraakt. Soms is het dal nog wit al zullen de dorpen tegen het einde van de maand steeds groener worden. De zonkracht wint het vanaf nu van de verse sneeuwval.

April
Het einde van het seizoen nadert. Alleen in de ochtend en voor zo ver mogelijk boven 2000 meter zijn de condities nog goed. Vroeg opstaan is het devies. Na 12.00 uur wordt het skiën waterskiën en is een biertje op een terras een beter idee.

Zell am See reisplanner