Evenement

Evenementen
Zoeken
Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Noords Festival (NK langlauf powered by Europeesche Verzekeringen)

20 januari - 27 januari

Na acht jaar Reit im Winkl, verhuist het Noords Festival & NK langlauf in 2018 naar St. Ulrich am Pillersee. Het Oostenrijkse Pillerseetal is onderdeel van de Kitzbüheler Alpen en staat bekend als een waar langlaufmekka. Van 20 tot en met 27 januari vindt hier de populaire langlaufweek plaats, met lessen, clinics, tochten en natuurlijk de strijd om de Nederlandse kampioenschappen. Het Noords Festival & NK langlauf wordt georganiseerd door de Nederlandse Ski Vereniging in samenwerking met Vasa Sport. Het is hét jaarlijkse evenement voor langlaufers van alle leeftijden en niveaus want ook als je niet aan wedstrijden deelneemt of nog nooit gelanglauft hebt dan kun je gewoon meedoen.

Bekijk de video om alvast in de stemming te komen!

Locatie

De nieuwe locatie: St. Ulrich am Pillersee

St. Ulrich ligt in de Oostenrijkse provincie Tirol in het Pillerseetal tussen Fieberbrunn, Hochfilzen en Waidring. Het gebied tussen St. Ulrich, St. Jakob, Hochfilzen en Fieberbrunn heeft een groot loipenet. Ook in Waidring zijn veel loipes, die bij voldoende sneeuw zelfs aansluiten op de Koasaloipes van St. Johann in Tirol. Let wel: de loipes van Waidring sluiten niet aan op die van St. Ulrich en de rest van het Pillerseetal. Als je van plan bent in Waidring te overnachten, zul je rekening moeten houden met een auto- of busrit van zo’n vijftien minuten.

Prachtige loipes en zeer sneeuwzeker

Het Pillerseetal is het gebied in Tirol waar de meeste sneeuw valt. Mocht dat toch niet genoeg zijn, dan wordt de natuur ook voor de langlaufers een beetje geholpen. Op de koudste plaats in het dal wordt al in oktober kunstsneeuw geproduceerd, die over de wedstrijdloipe verdeeld wordt. Zo was er in de winter van het seizoen 2016/17 midden november al een loipe van drie kilometer. Als de natuursneeuw eenmaal gevallen is, worden er in het Pillerseetal maar liefst 150 kilometer loipes gespoord.

Wat is waar tijdens het Noords Festival? 

Het wedstrijdparcours ligt circa drie kilometer van het centrum van St. Ulrich en twee kilometer van St. Jakob im Haus. Het parcours is niet met de skibus bereikbaar. De dichtstbijzijnde bushalte is bij Hotel Strasserwirt. Vanaf daar is het tien minuten langlaufen naar de start/finish. Bij de start/finish zijn voldoende parkeerplaatsen beschikbaar. Alle activiteiten die niet op het wedstrijdparcours plaatsvinden, vinden plaats in het centrum van St. Ulrich. Daar vind je ook het Vasa Sport Hotel Pillerseehof, de Tourist Info, een Spar supermarkt en diverse restaurants. Bekijk het kaartje voor een duidelijk overzicht.

Het Noords Festival

Het programma lijkt weer veel op dat van de vorige edities van het Noords Festival. Aan een succesformule hoeft immers niet veel veranderd te worden!

De week is geschikt voor sportievelingen die willen leren langlaufen en genieten van deze duursport in de sneeuw. Er worden lessen gegeven in de klassieke en skating technieken. Het geleerde breng je direct in praktijk tijdens de schitterende tochten die we maken in het prachtige gebied in en om de Pillersee. Wie wil neemt deel aan de wedstrijden of geniet gewoon van de sfeer van het Noords Festival!

De sfeer van deze week is meeslepend. Voordat je het weet sta je samen met ruim honderd lotgenoten letterlijk te dansen in de sneeuw!

De trainingen worden verzorgd door het Vasa Sport-trainers team en bestaat uit de beste Nederlandse trainers met o.a. ex-bondscoach Sidney Teeling en de Nederlands kampioenen Machiel Ittmann en Anna van der Rhee. Alle trainers zijn gediplomeerd en bijgeschoold naar de laatste ontwikkelingen.

Meer informatie en het complete programma vind je op de website van Vasa.

Weersvoorspelling
NK informatie

Categorieën

Jeugd meisjes U-12: 2009-2006 (over 1 ronde ± 2,5 km)
Jeugd jongens U-12: 2009-2006 (over 1 ronde ± 2,5 km)
Jeugd meisjes U-15: 2005-2003
Jeugd jongens U-15: 2005-2003
Junioren dames U-20: 2002-1998
Junioren heren U20: 2002-1998

Dames: 1997-1978
Dames II 40+: 1977-1968
Dames III 50+: 1967-1958
Dames IV 60+: 1957 en ouder

Heren: 1997-1978
Heren II 40+: 1977-1968
Heren III 50+: 1967-1958
Heren IV 60+: 1957-1948
Heren V 70+: 1947 en ouder

Prijzen

Prijzen op de 7,5 km vrije stijl en 10 km klassiek
Algemeen Nederlands kampioenschap
Prijzen voor plek 1 t/m 3 voor het algemeen Nederlands kampioenschap. Het algemeen Nederlands kampioenschap (de snelste van alle leeftijdscategorieën bij de dames en heren) is een gesloten Nederlands kampioenschap.
NK per leeftijdscategorie
Prijzen voor plek 1 t/m3 per categorie. Het NK per leeftijdscategorie is een open Nederlands kampioenschap. Hieraan kunnen ook deelnemers met een andere nationaliteit meestrijden om de medailles.

Prijzen op de 25 km marathon
Op de 25 km worden medailles uitgereikt voor plek 1 t/m 3 voor het algemeen Nederlands kampioenschap (de snelste van alle leeftijdscategorieën bij de dames en bij de heren). Daarnaast prijzen voor plek 1 t/m 3 op het open Nederlands kampioenschap (Internationale deelnemers + Nederlanders).

Club-Cup
Onder alle deelnemende verenigingen en clubs, aangesloten bij de NSkiV, wordt een puntenklassement bijgehouden. Uiterlijk op de captainsmeeting voorafgaand aan de eerste wedstrijd van de week kan er worden doorgegeven voor welke club een deelnemer uit wil komen. De prijsuitreiking vindt plaats op vrijdagavond bij het eindfeest, waar de beste club wordt geëerd.

De puntentelling vindt als volgt plaats (op basis van overall uitslag per wedstrijddag; mannen en vrouwen apart):

Plaats – Punten: 1 – 20, 2 – 18, 3 – 17, 4 – 16, 5 – 15, 6 – 14, 7 – 13, 8 – 12, 9 – 11, 10 – 10, 11 – 9, 12 – 8, 13 – 7, 14 – 6, 15 – 5, 16 – 4, 17 – 3, 18 – 2, 19 – 2. Iedere volgende deelnemer in de uitslag 2 punten.

Te scoren punten bij de FUNWEDSTRIJD (TEAM)DUATLON RUN & SKATE

Indien er minimaal 2 deelnemers in een team van 1 club afkomstig zijn kan dit team punten verdienen voor de club-cup. De te behalen punten per team zijn als volgt:

Team ranking (geschoonde lijst met teams die voor een club uitkomen) – Punten: 1 – 10, 2 – 9, 3 – 8, 4 – 7, 5 – 6, 6 – 5, 7 – 4, 8 – 3, 9 – 2, 10 – 1.

Toelichting format van de FUNWEDSTIJD (team)DUATLON RUN & SKATE op donderdagmiddag
Dit is een extra funwedstrijd in de week op donderdagmiddag. Je kan individueel of als TEAM deelnemen (met een team van 2, 3 of 4 personen). Er zal een ronde van ± 2,5 kilometer worden uitgezet (apart parcours voor Run (vrije stijl) en SKATE (vrije stijl) waarbij iedereen individueel of als team 4 rondes maakt in de volgorde RUN/RUN/SKATE/SKATE. In geval van teamdeelname kan men zelf kiezen wie welke ronde volbrengt. Bij teamdeelname is het toegestaan om meerdere niet aansluitende onderdelen te doen. Bijvoorbeeld: run 1 = atleet 1 / run 2 = atleet 2 / skate 1 = atleet 1 / skate 2 = atleet 2.

Prijzen voor plek 1 t/ 3 individueel en 1t/m 3 van de teamuitslag.

Programma

Het programma lijkt weer veel op dat van de vorige edities van het Noords Festival. Aan een succesformule hoeft immers niet veel veranderd te worden! De wedstrijden zijn hetzelfde als in 2017, inclusief de run & skate-wedstrijd.

De Run&Skate duathlon is bij uitstek een gelegenheid om je debuut te maken in een wedstrijd. Voor de triatleten is dit dé gelegenheid om de strijd aan te gaan met de langlaufers. Wie durft?

De Run&Skate kun je ook als duo meedoen en voor de clublanglaufers: er zijn (veel) punten te verdienen voor de clubcup, allemaal meedoen dus!

Weekprogramma: opening, sluiting en wedstrijden 2018

Zondag 21 januari: Opening Noords Festival
Dinsdag 23 januari: Team Captainsmeeting NK, aanmelding deelnemers
Woensdag 24 januari: NK langlauf  7,5 km vrije stijl
Donderdag 25 januari: NK langlauf 10 km klassiek
Donderdag 25 januari: Duatlon run & skate (Fun Event)
Vrijdag 26 januari: Afsluiting Noords Festival, Club-Cup
Zaterdag 27 januari: NK langlauf 25 km marathon

Download hier het programma van het Noords Festival & NK langlaufen als pdf.

NK langlauf marathon klassiek 30 km
Ook dit jaar is er weer de NK langlauf marathon klassiek 30 km. Het NK langlauf marathon klassiek 30 km wordt niet tijdens het Noords Festival gehouden. Deze vindt zondag 11 februari 2018 plaats in Oberhof, Duitsland (onderdeel van De Rennsteiglauf).

Openingstijden informatiepunt wedstrijden

Aanmelden en wijzigen doorgeven voor de wedstrijden zijn op de volgende momenten mogelijk. Definitieve aanmelding dient uiterlijk de dag voor de betreffende wedstrijddag of op de teamcaptainsmeeting gedaan te worden om alle startlijsten voor jullie op orde te hebben en de juiste startnummers te vergeven. Uiterlijk op de teamcaptains meeting van dinsdag dient iedereen door te geven voor welke club/vereniging hij of zij uitkomt. Op basis van die gegevens wordt de CLUB Cup over de hele week berekend.

Zondag 11:30-12:30

Tevens Ophalen loipepas!

Start/finish warming up tent

Langlauf stadion Schwendt

Maandag 17:00 – 18:00 Pillerseehof lobby
Dinsdag 17:00 – 18:00

20:30

Teamcaptainsmeeting

Laatste wedstrijdinformatie, parcours, overleg en laatste check aanmeldingen voor coaches en teamcaptains.

Pillerseehof lobby

Pillerseehof Seminarraum

Woensdag 17:00 – 18:00 Pillerseehof lobby
Donderdag 17:00 – 18:00 Pillerseehof lobby
Vrijdag 17:00 – 18:00 Pillerseehof lobby

Inschrijven

De inschrijvingen voor het Noords Festival (NK langlauf) zijn geopend. Schrijf je hier in.

Lidmaatschap NSkiV
Voor deelname dien je lid te zijn van de NSkiV. Ben je dit nog niet? Vraag je lidmaatschap dan uiterlijk 18 januari 2018 aan via de volgende link.

Arrangement met verblijf in Vasa Hotel

Vasa Sport biedt in St. Ulrich am Pillersee een arrangement aan met verblijf in het Vasa Sport Hotel Pillerseehof. Je verblijft in hetzelfde hotel als de Vasa Sport instructeurs en profiteert van diverse voordelen. Zo is er elke dag een briefing, ben je altijd op de hoogte van de laatste stand van zaken en kun je om hulp vragen bij het waxen etc. Klik hier voor meer informatie en om het arrangement te boeken.

Uitslagen Langlauf Magazine

Download LanglaufMagazine nr 8 Langlauf Magazine om alvast in de stemming te komen.

Foto's

Noords Festival – NK langlauf 2017

Bekijk hier meer foto’s: de foto’s van George Vedder en Astrid de Wit van het Noords Festival – NK langlauf editie 2017.

Gegevens

Begin:
20 januari
Einde:
27 januari
Evenement Categorieën:
,

Organisator

Nederlandse Ski Vereniging
Telefoon:
(030) 30 77 812
Website:
Wintersport.nl

Overige informatie

Disciplines
Ski alpine, Langlauf