Skischoenen voor hoge wreef en brede voorvoet

Ik ben al een tijd op zoek naar nieuwe skischoenen maar kan niet slagen. Graag zou ik van mensen op dit forum wat tips krijgen over merken en typen schoenen.

Ik heb extreme holvoet en daarbij behorende hoge wreef en brede voorvoet. Mijn probleem met alle schoenen die ik tot nu toe heb gepast is dat na een 15min. mijn voorvoet dood en pijnlijk wordt, dit doordat vermoedelijk een bloedvat bovenop de wreef wordt afgekneld. Ik heb al zooltjes op maat laten maken en dat heeft iets geholpen maar feit blijft dat bij alle nieuwe schoenen die ik pas het de eerste tijd goed zit en dan na een kwartier de ellende begint.

Schoenen die wel goed zaten waren de Head Adapt Edge 90 alleen vond ik deze erg slap, bij volledig doorzakken voelde ik nauwelijks tegendruk op mijn schenen. Nu op internet gezien dat er in dezelfde serie ook nog een model met flex 100 bestaat, beter maar ik verwacht daar niet veel extra stijfheid van.

Ik ben een gevorderde skiër die er van houdt om krachtig en hard te skiën op de piste, zeg maar type reuze slalom.

Tot nu toe heb ik de schoenen gepast van Atomic, Salomon, Head, Nordica en Fischer. Welke andere merken zouden jullie voor mijn voeten aanbevelen?

Wat zijn jullie ervaringen met custom made binnen- en buitenschoenen? Wat ik tot nu toe heb gezien zijn dit vooral oplossingen voor problemen in de breedte maar doet het niets voor een hoge wreef. Bootdoc schuimschoenen zijn bijvoorbeeld mooi maar doen niets met schuim bovenop de voet.

skicentrum Edelweiss in Brummen. kosten vallen reuze mee en veel meer ervaring over het (boot)fitten van een schoen vindt je niet snel. als je redelijk afwijkende voeten hebt zul je je niet snel in een standaardschoen gaan thuisvoelen. Geen aandelen wel ervaring!

Als je geld genoeg hebt een schoen geheel op maat laten maken bij;

Four seasons Duiven (bij Arnhem)
Austria sports vlakbij Nijmegen.
Ze hebben beiden een merk, kan even niet op de naam komen, die geheel op maat gemaakt wordt! Ff googlen levert info op!
Kosten zijn iets ban €650,-?? Dan ben je verzekerd van goed passende schoenen waarmee je AlTIJD terug kan voor aanpassingen mocht dat nodig zijn!

Bedankt voor de tips.

Een schoen op maat laten maken wil ik als laatste optie proberen. Het prijsverschil van een goede standaardschoen ongeveer €300 naar een custom made schoen van €650 vind ik te groot om niet eerst even verder te zoeken.

Skicentrum Brumen wordt hier op het forum vaak genoemd. Op hun website valt het me op dat ze maar 4 typen schoenen verkopen, dit is erg weinig in vergelijking tot andere zaken. Wel bijzonder is het merk Full Tilt dat ze verkopen, ik kende dit nieuwe merk nog niet en het High Five model met een breedte van 102mm zou voor mij wel eens heel geschikt kunnen zijn.

Nog wat verder onderzoek gedaan.

  1. De meeste skimerken hebben veel meer modellen schoenen dan een winkel ooit in het assortiment kan hebben. Bijvoorbeeld Atomic heeft al 80 modellen op de website staan (ongeveer 40 unisex + 40 vrouw/kind). Dalbello heeft voor de heren ook al ruim 40 modellen. En een nieuw merk als Full Tilt zit op 13 modellen.
    Ik dacht dus dat Atomic mij niet past omdat ik 2 modellijnen heb gepast maar zie nu dat er ook een Live Fit serie is die met 102mm net iets breder is dan de 100mm Hawk serie.
    Lastige wordt om een winkel te vinden die deze schoenen ook in mijn maat heeft.

  2. Sinds een jaar of 10 worden er weer schoenen gemaakt die uit 3 delen bestaan i.p.v. uit de nu gebruikelijke 2 delen. Voor mijn hoge wreef zou dit verschil kunnen maken omdat door de losse tong de druk anders verdeeld wordt. Iemand hier evaring mee? Het kan namelijk ook veel slechter zijn dan een 2-delige schoen.
    Merken die dit leveren zijn Dalbello, Full Tilt en deels Nordica.

  3. Lange is bekend om zijn smalle schoenen maar heeft nu de SX serie met een leest van 102mm. Ook hierbij het probleem dat er maar een paar winkels in Nederland zijn die deze schoenen verkopen.

Hoi Gast441,

Zelf heb ik precies dezelfde problemen als jij, [zeer] hoge wreef en brede voeten. Daarom had ik veel te grote schoenen gekocht om maar van het geknel op mijn wreef af te zijn [maat 45 ipv 42.5].

Bi MKI in Bilthoven [http://www.mkskiservice.nl/] heb ik toen mij eens goed laten voorlichten en kwam zo uit op de Head Vector 115

http://www.head.com/ski/products/boots/performance/vector-11…

Daarnaast een passend zooltje laten maken en tijdens de wintersport, heb ik de rechterschoen nog een keer laten "uitdeuken/bollen" bij mijn kleine teen [bleek redelijk onder druk te staan].

Maar daarna…zaten ze als gegoten [nou ja, bijna dan ;)].

Nog een tip: mijn ervaring is dat ze in de wintersportgebieden echt heel veel meer keus hebben. Ga daar eens de winkels af en je zult verbaasd staan hoeveel soorten schoenen je kunt passen van het zelfde merk.

Austria sports in Malden dacht ik heeft Strolz. De buitenschoen kies je aan de hand van breedte en lengte en flex. De binnenschoen wordt op maat geschuimd met jouw voeten erin. Ik heb dat een 3-tal jaar geleden laten doen. 800 Euro kostte dat grapje, maar ik heb nu weer plezier met skien (anders was ik zeker gestopt). Ik heb platvoeten, zeer breed, hoge wreef en een stevige kuit (58,5cm omtrek).
Succes, J

Ik kan me helemaal bij Jabo aansluiten, ik heb deze schoenen nu 10 jaar en vorig jaar voor een paar euri’s nieuwe hakken er onder gezet. Je zool wordt eerst als een podotherapeutische zool opgemeten en in de schoen verwerkt waarna je in je schoen het schuim zijn werk laat doen. Let alleen op in de loop van een skivakantie ga je de schoenen steeds wat strakker zetten, het volgend jaar weer iets losser beginnen ander heb je nog pijn in je voeten.
Ander voordeel nooit meet koude voeten omdat ze prima zitten

Pas op met blauwe pistes

Edelweiss heeft full tilt, atomic en lange. Let op dat een skischoen breed en hoog zou moeten zijn maar niet overal. Koop je nu een wchoen op de uiterste van je voeten dan is er kans dat er elders teveel ruimte is. Dat geeft heel veel pijn. Het op maat maken van een schoen biedt dan uitkomst. Tja dat kan betekenen dat een schoen van 250 tot 350 euro nog voor 100 tot 150 euro moet worden aangepast maar vaak is het dat dan ook. 600 tot 850 is echt niet nodig.

Beste Gast441,

ik heb hetzelfde probleem en ben benieuwd of je een passende schoen hebt gevonden.

ik had ook schoenen nodig met een bredere leest.
zo kwamen ze bij Quanjel voor mij met de de Salomon Xpro 100 custom shell af. Deze schoen kan heel wat verbreed worden
zo werd deze van 104mm naar 110mm verbreed.

Een vriend van me heeft ook die Salomon met custom shell. Hij heeft ook brede voeten en die aanpassing aan de schoen beviel hem heel goed

Ga anders eens langs bij dutch-bootfitter.nl. Zit in Amsterdam en is ook nog eens een register podoloog. je kunt schoenen namelijk ook nog uit laten frezen op plekken waar het knelt.

PS. Voor jou misschien, maar Full Tilt is geen nieuw merk hoor.

When life gets too complicated.... SKI

Atomic Life Fit heb je al geprobeerd? Deze heeft flexibele stukken dat een brede voet wat meer ruimte heeft tijdens het skiën. Heb zelf de Life Fit 120, erg comfortabel (alleen wat te groot gekocht :/ )

Ik heb hetzelfde probleem, holvoet en brede voorvoet. Pijn die je beschrijft heeft waarschijnlijke te maken met Morton’s Neuroom. Niet zozeer de aderen bovenop de voet raken bekneld, maar door de positionering en drukverdeling op de voorvoet worden de zenuwen tussen de middenvoetsbeentjes bekneld. Dit veroorzaakt de pijn en gevoelloosheid. Op internet is genoeg te vinden over Morton’s Neuroom.

Al sinds mijn pubertijd ski ik met geweldige pijn in mijn voeten. Werkelijk helse pijn. De enige reden dat ik door ben gegaan met skieen is dat skieen zo vreselijk geweldig is en ik daar zelfs de pijn voor over heb. Ook bij het hardlopen had ik veel pijn. Na een jaar van verkeerde adviezen van fysio, podotherapeut en gespecialiseerde hardloopwinkels (en circa € 700 lichter) ben ik door de huisarts doorverwezen naar sportarts. Deze zij meteen dat alle aangemeten adviezen, zolen en schoenen volledig verkeerd waren. Hij heeft het juiste advies gegeven: zo soepel mogelijke zolen en zo groot mogelijk verval tussen hak en voorvoet en bovenal TWEE maten groter. Daarbij Superfeet inlegzolen gekocht voor ALLE schoenen. Hiermee naar de sportzaak en inmiddels een jaar later, loop ik vrijwel pijnloos 15 kilometer.

Nu de link met de skischoenen: dit wordt mijn eerste wintersport na mijn bezoek aan de sportarts. Dat ga ik zeker niet doen op mijn oude, pijnlijke schoenen. Ik ga vandaag op zoek naar skischoenen die mijn probleem passen. Vandaar dat ik nu even op internet aan het lezen ben wat dan het beste is en zo kwam ik op deze site terecht…

Wellicht heb je wat aan mijn tips.

@Gast239 Even voor mijn beeldvorming: Superfeet zooltjes zijn toch niet custom?

Ik wil graag nieuwe zooltjes in mijn skiboots hebben, want mijn oude nemen teveel volume in beslag. Superfeet zooltjes zien er namelijk niet heel volumineus uit dus lijkt me dat een goede optie.

When life gets too complicated.... SKI

ZIe mijn tekst hier
https://www.wintersport.nl/forum/topic/148840

Mijn tip dus ga in je wintersport gebied kijken, de persoon die mijn schoenen onderhande nam doet er gemiddeld 10 per dag dus daar zit wel wat ervaring.
Je kan direct je schoen testen en bevalt ie na een halve dag niet kan je er gelijk wat aan doen. Misschien kost het je dit jaar 1 week wintersport waarbij je steeds terug moet naar de sportzaak maar ik denk dat je aan het einde van je vakantie perfecte schoenen hebt voor de komende jaren.
Ik betwijfel of je dat in Nederland zou lukken puur omdat je wel je schoenen kan passen maar niet direct kan testen gedurende langer tijd in de sneeuw.

Ps misschien betalal je daar wel wat meer voor je schoenen tov de prijzen hier in de winkel maar het bootfitten koste mij niets bijvoorbeeld dus ik denk dat het onder de streep niet veel uit maakt qua kosten

@Gast239 Even voor mijn beeldvorming: Superfeet zooltjes zijn toch niet custom?

Ik wil graag nieuwe zooltjes in mijn skiboots hebben, want mijn oude nemen teveel volume in beslag. Superfeet zooltjes zien er namelijk niet heel volumineus uit dus lijkt me dat een goede optie.

Alex op 28 feb. 2014 09:22

@alex,
Superfeet is idd geen custom, Superfeet gaat uit van een heel andere (en betere vind ik) filosofie dan custom zoals bootdoc, Comfor’able etc.

De enigste maar is, dat er een goede voetmeting en analyse gemaakt wordt.

smeltskiservice.nl

Herkenbaar probleem, wij hebben beide naar grote tevredenheid Dalbello schoenen.

Na nieuwe schoenen gekocht te hebben had ik helse pijnen in mijn rechtervoet. Ik ben toen de eerste de beste winkel binnen gelopen in Oostenrijk en de meneer daar heeft toen van de harde zool in de schoen uiteindelijk de halve onderkant afgevijld. Ook heeft hij mij zooltjes aangeraden en toen was ik ook gelijk van mijn koude voeten af… Mijn advies, koop nieuwe schoenen in het wintersport gebied, zij hebben er zoveel meer verstand van. Ik hoefde trouwens alleen de zooltjes af te rekenen.

ook bij een goede gespecialiseerde wintersport shop in nederland kun je prima terecht voor goed advies.
Zelf kom ik al jaren bij Skishop Nieuwegein; uitstekend advies en voldoende ruime collectie.
Met mijn vorige skischoenen kreeg ik na een paar jaar gebruik last van mijn voeten (heb ook een brede voet en wat hoge wreef), zooltjes op maat daar laten maken en vervolgens geen problemen meer gehad en nog een paar jaar plezier gehad van die schoenen. Tip: neem wel je skischoenen mee als je zooltjes laat maken. Ze maken ze dan helemaal pas op je schoen zodat je geen last hebt van randjes etc.

Een reactie op de adviezen om naar Brummen te gaan: ben zelf in Brummen geweest en hoewel er ongetwijfeld verstand van zaken is daar, is het me uiteindelijk niet echt bevallen. De wijze van advies/verkoop vind ik persoonlijk niet prettig, maar dat kan iedereen anders ervaren. Inderdaad is het aantal merken is beperkt. Ik heb schoenen gekocht waarvan ik ze nu eigenlijk veel te krap vindt: echt veel druk op de tenen met lopen. Staat die zaak om bekend: ze meten echt krap (of sportief) aan, let daar dus op als je er heen gaat. Ik heb na aanschaf nog een mail gestuurd met een paar aanvullende vragen en die wilde men alleen beantwoorden als ik langs kwam… tja.

Overigens daar ook Superfeet zolen gekocht: dat is echt wel fijn spul.

@EvtK Niet om lullig te doen, maar schoenen kopen die je (uiteindelijk) te klein vind kun je een zaak niet aanrekenen. Jij bent degene die zelf het beste aan kunt voelen hoe iets zit.

Heb je zelf genoeg tijd genomen om te bepalen of iets goed zit of niet? Als je aangeeft met lopen al druk op je tenen te voelen had je dit ook in de winkel al kunnen opmerken.

In dit geval is langs komen ook het enige wat zo’n winkel aan je kan vragen. Hoe kunnen zij anders bepalen of wat jij zegt ook klopt. Ook kunnen zij ter plekke nog bepalen of er nog iets te bootfitten valt.

When life gets too complicated.... SKI

Hi @Alex,

Tja weet je, dat is nu net wat ik zo lastig vind aan ski-schoenen kopen. Ik weet niet precies hoe ze moeten zitten of hoe ze moeten voelen, als ik voor de eerste keer schoenen koop. Als mijn voeten helemaal worden opgemeten en de bootfitter komt met een schoen en zegt dit is jouw maat, dan ga ik er wel vanuit dat hij de juiste pakt. Zeker als ik zie dat hij een shell fit doet en de ruimte achter mijn hak opmeet. En je kan wel een rondje door de winkel wandelen, maar je weet pas echt of je je tenen teveel voelt na een dag flink skien, wandelen door de berghutten en wachten in de rij :)

Op de opmerking: ik voel mijn tenen voorin, zal elke expert zeggen: dat hoort, als je ze maar niet voelt als je in de houding staat. Welnu: dat was niet het geval.

Niet onbelangrijk: Edelweiss geeft zelf aan dat de maattabellen op internet niet kloppen en dat hij standaard een maat kleiner pakt. Dat geeft wel te denken vind ik, en is mijn inziens van belang om te weten als je daar naar toe gaat.

De vraag die ik stuurde per mail ging uiteraard niet hier over, ik snap dat dat niet kan. Maar over details van de schoen, die prima per mail of telefoon te beantwoorden zijn. Dat een winkel dat niet wil of er geen tijd voor heeft, vind ik jammer.

@EvtK Als je het zelf niet precies wordt dan wordt het natuurlijk lastig. Maar inderdaad als je niet in de houding staat dan moet je met je tenen de voorkant toucheren en in de houding (dan wordt je voet naar achteren gezet) niet meer.

Op de opmerking: ik voel mijn tenen voorin, zal elke expert zeggen: dat hoort, als je ze maar niet voelt als je in de houding staat. Welnu: dat was niet het geval.

Hoe verder de dag is gevorderd hoe meer je voet op gaat zetten. Als je schoenen gaat passen wordt aangeraden om dit in de middag te doen. Als jij onverhoopt in de ochtend schoenen hebt gepast kan het zomaar zijn dat ze in de middag niet meer zo zitten als je in de ochtend hebt ervaren.

Overigens zijn niet alle schoen gelijk als het gaat om de maat. Mijn vorige boots waren Rossignols in maat 28 en die waren beduidend korter dan de Salomons in maat 27.5 die ik nu heb.

Er is 1 troost: over het algemeen kunnen schoenen nog worden ‘uitgerekt’. In dat opzicht kun je beter schoenen hebben die iets te krap zitten als wanneer ze te groot zijn :-)

When life gets too complicated.... SKI

OK, mag gewist worden. Was hier via google terecht gekomen en had niet gezien dat dit topic al van 2014 was. My bad…

Ik heb hier mooie tips zien langskomen. Ik woon de buurt van De Bilt, dus MK Skiservice is prima bereikbaar.

Ik heb een brede leest. Vooral een hoge wreef en ook wel vrij brede voorvoeten. Ik had bij mijn eerste keer skien goedkope 2e handse schoenen gekocht. Wel bij een persoon die mijn voeten vooraf goed heeft opgemeten. Ik kwam er tijdens het skien achter dat ik telkens ijskoude voeten had. Ook knelde het rechter deel van mijn rechtervoet flink af…het voelde dood. Tijdens het skien viel het mee, maar eenmaal bij het lopen (bv met losse schoen of zelfs schoen uit) ging het niet.

Ik vroeg mij het volgende af. Zijn de schoenen van zo’n bootfitter goed geprijst? Ik lees van veel mensen dat ze hun huidige schoenen mee naar een bootfitter nemen. Ik heb echter nog geen schoenen, en overal zie ik nu mooie aanbiedingen.

Hoe werkt dit precies? Ik heb gelezen dat je bij bootfitten toch los voor de service betaalt (er vanuit gaande dat je al schoenen hebt). Ik kan dus eigenlijk prima eerst ergens goede schoenen kopen, en vervolgens het bootfit-traject bij MK Skiservice starten? Of kan ik beter gewoon blanco naar deze winkel gaan…maar dan betaal ik misschien een veel hogere prijs voor de schoen?

Als ik nu eerst zelf schoenen zou kopen; welke schoenen zijn bij brede leest nu (anno 2015) het ‘beste’? Zijn er afgelopen jaar weer nieuwe schoenen uitgekomen specifiek gericht op dit euvel (hoge wreef, brede leest?).

Een bootfitter beoordeeld je voeten en kiest dan een " basisschoen" waarmee hij aan de slag gaat. Als je zelf een schoen koopt dan loop je de kans dat het een schoen is die niet de juiste maat etc heeft. Een bootfitter vraagt geld voor zijn diensten. Reken op 100 tot 150 euro ex zooltjes als die gebakken moet worden. Koop je schoenen bij de bootfitter dan wordt normaal gesproken je niet het vel over de oren getrokken.

Ff reken voorbeeld:
Nieuwe schoenen 250 ( comfort model) 350 (sportief model)
Zooltjes 50 tot 100 euro
Bootfitting 100 tot 150 euro

Dus minimaal 400 max 600 euro. Blijven een jaar of 8 in goede staat.

Let wel op dat ook bootfitters aan het einde van het seizoen minder schoenen in voorraad hebben net zoals andere zaken. Het beste ga je dus aan het begin van het seizoen.

Blijft dat bij een passchoen, de schoen wordt gemaakt om lekker te zitten. Het aankrijgen ervan vergt dat de brede voorvoet wordt geperst door de smalle opening waar de enkel in komt.
Met ander woorden, bij de " normale" skischoen met 4 bindingen is het voor velen een ramp om die dingen aan te krijgen. Als je ze makkelijk aankrijgt zit de enkel te los.
Ik herinner me een “oude” Salomon SX90 schoen waarbij je onafhankelijk van elkaar de enkel, de voorvoet en het bovenstuk vastzette. De enige schoen waarin ik mijn enkel echt lekker kon vastzetten.
Bestaat iets dergelijks nog? Ik zat met een schuin oog naar de DAhu schoenen te kijken.

Ik zat met hetzelfde “probleem”, maar na veel passen uitgekomen op de Nordica Cruise 110. Zitten echt als gegoten.
Heb er wel op maat gemaakte zooltjes in (podotherapeut), wellicht dat je dat zelfs nog via de zorgverzekering kunt regelen, deze zooltjes kosten namelijk ook nog eens €160 per paar (excl. consult etc…). Dit is voor mij wel de ideale combinatie.

Ik ben benieuwd voor welke schoenen je toen uiteindelijk gekozen hebt.

Ik heb vorig jaar toevallig ook de Head Adapt Edge 95 gekocht. Ik dacht dat ze goed zaten bij mijn wreef maar tijdens het skieën begon het toch weer te knellen.

Plaats een reactie