wassen/reinigen skikleding

Hoe wassen/reinigen jullie je skikleding?
Ikzelf doe het altijd in de wasmachine volgens voorschrift van de fabrikant en er gaat impra wash van hey sport bij de laatste spoeling bij. Na wat googlen kom ik tegenstrijdige berichten tegen; de moderne technische stoffen zouden dat niet nodig hebben.

Verder heb voor mijn dochtertje een Peak Performance Hipe skipak op de kop kunnen tikken, maar toen ik het vandaag binnenkreeg vloog de geur van wasverzachter me tegemoet. Ik heb altijd begrepen dat je geen wasverzachter mag gebruiken omdat dat de water- en winddichtheid van technische stoffen aantast. Weet iemand hoe dit zit?

mama on a mission in the snow

Wasverzachter (zit vaak ook in vloeibaar wasmiddel) tast inderdaad het waterdichte membraam aan, het schijnt er keihard van te worden en vervolgens te scheuren.

Ik gebruik meestal Granger of Nikwax. En als het echt niet schoon wil worden, dan Robijn fijnwasmiddel (poedervorm).

Hoi Rachel, ik weet niet hoe het zit… maar ik heb een softshell jas gekocht & toen hoorde ik van iemand dat je dat soort jassen het beste kunt stomen omdat dan de waterdicht blijft. Dus heb m’n jas gestoomt & is weer helemaal mooi en netjes terug maar weet nog niet of de waterdichtheid ook zo goed is gebleven want heb hem nog niet aan gehad in nat weer. Ik weet niet of ik je hiermee help, maar anders mischien andere mensen met een softshell.
Succes!

Ik gebruik het merk TOKO met volle tevredenheid,kleding in de wasmachine en gelijk met hoofdwas de dosering erbij na het wassen uithangen bijna laten drogen en dan 10 min in de droger,daarna even met de spuitbus even extra de knieen en schouders behandelen en klaar GEEN wasverzachter gebruiken,wij werken hele dagen op de skischool en de kelding is goed beschermd.

Dank voor jullie racties!

@Constant: denk jij dat het zin heeft dat pak van mijn dochter heel goed te spoelen zodat alle wasverzwachter-resten eruit zijn en dan opnieuw te impregneren. Of is het kwaad al geschied, zijn de vezels al aangetast en is de enige optie nog impregneren?
(heb de importeur al proberen te benaderen, maar dat lukt me niet)

mama on a mission in the snow

Opnieuw impregneren kan nooit kwaad, dat moet je ook doen na 10 keer normaal wassen. Want de ademende werking van het membraam werkt alleen als de stof erboven niet doorweekt is.

Of de wasverzachter zijn vernietigende werk al heeft gedaan, durf ik niet te zeggen. Ik heb ooit de fout gemaakt mijn spullen meermaals met vloeibaar wasmiddel te wassen en ik had gelukkig geen schade.

Je hebt wasmiddel voor skikleding (goedgekeurd door Goretex) welke zowel reinigt als impregneert. Na wassen doe je de kleding in de droger om de impregnatie te versterken.

Kreeg ooit eens de tip om waterdichte ademende jassen die niet zo vuil zijn in de droger te doen (zonder te wassen dus). Die jassen lijken vaak niet meer waterdicht (voelt klam van binnen) omdat de porien aan de buitenkant verstopt zijn door vuiltjes. Dit tast het ademende vermogen aan. Door de droger gaat het vuil uit de porien en kan de jas weer ademenen.

Wassen met een speciaal wasmiddel kan tot ongeveer zes keer. Daarna wel weer een keertje impregneren (voor het ‘pareleffect’). Na het wassen zoals eerder gemeld in de droger om het waterdichte en ademende effect te bevorderen.

Kijk eens naar Nikwax. Eerst wassen met het reinigingsmiddel en dan weer wassen met het impregneermiddel.

Bedankt voor jullie tips! Wat ik me wel afvraag: hoe zit dat met die droger? In mijn eigen skikleding (Peak Performance) staat dat het niet in de droger mag??? Is dat bij jullie ook zo? Ik weet dat impregneermiddelen dan beter "intrekken", doe dat voor andere technische kleding wel, maar dat mag dan ook volgens het wasvoorschrift.

mama on a mission in the snow

@Rachel
Ik heb diverse merken waaronder ook Peak Performance mag gewoon in de droger. Is dat vierkantje met het rondje erin en vaak 1 stipje (oftewel een lage stand).

Dus gewoon even op een lage stand in de droger en geregeld ff checken. Als het fout gaat, haal je je kleding eruit (vanzelfsprekend).

@Pascal: dankjewel. Bij mij staat er een kruis door :-) (kan zijn doordat het jack al zo’n beetje 18 jaar oud is, maar heb verder geen problemen met het jack in sneeuwstorm of zo) maar ik ga het gewoon proberen en bij dochterlief kan het idd wel (is pak van afgelopen wintercollectie).

mama on a mission in the snow

Ik ga ook eens kijken naar het wassen van mijn skispullen. Heb afgelopen voorjaar een busje speciaal wintersport-wasmiddel gekocht bij de Kruidvat (dacht ik) en moet mijn jassen en broeken wel even goed wassen voor komend seizoen… Bedankt voor dit topic. Toch weer wat bruikbare tips uit gehaald…

Nikwax is het beste, geen wasverzachter en je kan ook de kleding in de droger doen volgens de voorschriften.

Groet,

Jos
http://www.facebook.com/Scandinavian.Adventures

Nikwax idd

Maar het klopt dat veel van de moderne stoffen geen spoeling nodig hebben. De waterdichte membramen herstellen zichzelf bij wassen. Ik was zonder wasmiddel. Laat de wasmachine zelf een keer leeg draaien zodat alle resten van wasmiddel eruit zijn van voorgaande keren.

Wat ik verder ook doe is m’n kleren veel uithangen. hoef ik ze minder vaak te wassen. Wassen en wintersport kleding is nog steeds niet de aller lekkerste combinatie.


http://bestskimovies.com

wassen?..

Heb onlangs mijn kleding met Nikwax gewassen maar de vlerken die ik eruit wilde hebben zitten er nog in. Iemand nog tips? Of moet ik de boel eerst met gewoon wasmiddel wassen en daarna met Nikwax?

@Harm wat een vlerk;)

Heb je het wasmiddel van Nikwax gebruikt, of het middel om te impregneren?

life is a beach, or a pile of snow

Ah, er zijn verschillende soorten van? :$

Dat moet ik thuis even nakijken… haha

(Mooie typvaut inderdaad, krijg je met die mobiele telefoons tegenwoordig. Die denken dat ze het beter te weten als jij een woord intypt!)

Weet dat dit over kleding gaat maar hier een tip voor als je de binnenschoen van je skischoenen wilt verlossen van die vreselijke zweetgeur …
normaal nooit zweetvoeten maar m’n skischoenen
roken niet echt bepaald lekker na een paar weekjes ! Gewoon wassen met wasmiddel helpt nl. niet, alleen met Dettol werkt 't goed !
Hierbij worden de bacteriën voor een lange periode dood gemaakt.Doe een halve liter Dettol in een emmer lauw water. Zorg dat de hele schoen nat is gemaakt en zet de binnenschoen dan 2 dagen op zijn kop in de badkuip. Na die twee dagen moeten de binnenschoenen rechtop gezet worden en een week drogen. Resultaat: je schoenen ruiken nu naar Dettol ipv zweet, beter toch ?!

@harm: ben benieuwd wat je gebruikt hebt, krijg mijn witte jack ook niet goed schoon. En heb in mijn rode broek nare zwarte vlekken van de sleeplift.

mama on a mission in the snow

Eh zo min mogelijk wassen!!!
Anders doe ik het met harmisol! wasmiddel en daarna impregneren met harmisol water af stotend impregneermiddel.

Inderdaad zo min mogelijk wassen. Als het toch moet gebeuren, dan meestal met "techwas" te koop bij de ANWB. Prima spul,spoel het soms nog wel een keertje extra. Meeste vlekken gaan er wel mee uit en kleding blijft goed waterdicht.

Beste Lezers,

Voordat je skikleding gaat reinigen geldt altijd dat je als eerste op het etiket moet kijken omdat de fabrikanten verschillende materialen en middelen gebruiken waarvan ze de skikleding produceren. Wat je als uitgangspunt kan houden is dat een professioneel textielreiniger (lees: de moderne stomerij) altijd het beste in kan schatten hoe jouw jas of broek zo goed mogelijk behandeld kan worden zodanig dat deze zijn kwaliteit en functionaliteit het beste behoud. Tevens beschikt een stomerij over professionele middelen welke het opnieuw waterdicht maken van jouw skikleding beter aanpakt dan dat je dat zelf zou kunnen. Wil je dus een professioneel advies over jouw (vaak) dure skikleding en zo goed mogelijk verzekerd zijn van warm en waterdicht materiaal tijdens je volgende skivakantie? Kies dan voor een stomerij die aangesloten is bij Netex en verzeker jezelf ook nog is van 100% garantie op jouw artikelen!

Wist je al dat de hedendaagse professionele textielreiniger ook nog is 2 tot 3 keer duurzamer is dan jouw wasmachine thuis (TNO onderzoek, 2011)? Naast een betere kwaliteit kies je met de stomerij dus voor een duurzame oplossing waarbij je ook nog is aan vrije tijd wint!

met frisse groet,
Netex

met frisse groet ook :)

@Alain:
NOOIT een jas met waterdicht membraam (o.a. goretex, triplepoint, venturi etc) met harmisol behandelen.
De ademende eigenschap van het membraan wordt door de harmisol teniet gedaan.
Je hoeft een dergelijk kledingstuk niet te behandelen voor waterdichtheid zolang het membraam werkt, de kleding zal waterdicht blijven.

Die speciale wasmiddelen voor ademende stoffen zoals Gore Tex doen al wonderen voor het waterafstotend vermogen van het doek. Je ziet de druppeltjes er gewoon weer opliggen vaak. Toch zou ik nooit naar een stomerij of wasserette gaan omdat die er vaak allerlei chemische zooi tegenaan gooien waar je jack allemaal niet beter van gaat functioneren.

@Moviehobbyist:
De duurzame profesionele textielreiniger van tegenwoordig (aangesloten bij Netex) behandeld artikelen met zorg en gaat er absoluut niet ‘klakkeloos allerlei chemische zooi tegenaan gooien’. Indien een stomerij een kwaliteitsgarantie certificaat van Netex heeft staat deze gelijk aan 100% garantie op jouw artikel en deze specialisten weten als geen ander hoe ze zorgvuldig met textiel om moeten gaan, het is immers hun vak. Let dus goed op de certificering wanneer je een stomerij bezoekt en ervaar het stukje gemak en de hedendaagse kwaliteit die deze professionals te bieden hebben!

Vanmiddag mn jas en skibroeken in de was gedaan voor het aankomende weekend.

  • Eerst een normale was (volgens fabrikant).
  • Wasmiddel speciaal voor waterdichtheid.
  • gevoelige plekken zoals schouder en armen bespuiten met een waterdicht spray.

Gegarandeerd dat je jas weer goed isoleert en geen water opneemt.

Heb gister nog een stuk hierover gelezen in versesneeuw magazine. Stond zoals wij het al deden dat je inderdaad geen wasverzachter moet gebruiken maar inderdaad merken als niwax (sorry voor het foutief spellen van het merk).

Gewoon wassen met waspoeder, zonder wasverzachter. Verder doe ik er niets speciaals mee. Gaat al 20 jaar prima zo!

Als jouw pak al 20 jaar oud is dan heeft er waarschijnlijk nooit geen coating of membraan ingezeten :)

Plaats een reactie