BEWintersport is ook beschikbaar op wintersport.be
sluiten
Schladming-Dachstein (4-Berge-Skischaukel) 22.02.2015 - 23.02.2015 en 25.02.2015

Schladming-Dachstein (4-Berge-Skischaukel) 22.02.2015 - 23.02.2015 en 25.02.2015

 • HenriS blogger 14-05-15 23:23
  HenriS blogger 14 mei 2015 · 23:23
  Schladming - Dachstein

  Het voelde als een volledig jaar, het wachten op eindelijk weer een nieuwe skidag dit seizoen, terwijl het eigenlijk maar 2 dagen was 😉
  Nadat ik donderdagavond weer terug was van een mooie shortski in Italië (https://www.wintersporters.nl/forum/topic/195402 en https://www.wintersporters.nl/forum/topic/194797) was het vrijdag een drukke dag. Uitpakken, boodschappen doen en ook meteen weer inpakken en vroeg naar bed. Zaterdagochtend 21 februari was het alweer tijd om terug naar de Alpen te gaan. Ditmaal naar (alweer) een nieuw gebied in het vertrouwde Oostenrijk: 4-Berge-Skischaukel Schladming Dachstein. Het gebied was de eerste optie omdat het aan onze eisen voor deze vakantie voldeed. Een groot aaneengesloten gebied met veel mogelijkheden, een accommodatie dichtbij het skigebied en een goedkope skipas (Ski Amadé heeft 7% studentenkorting, waardoor onze 6 dagen pas 217 euro kostte).

  Onze accommodatie lag in een klein zijdalletje tussen Pichl en Gleiming, op 3 minuten rijden van de parkeerplaats bij de verbinding Hochwurzen <-> Reiteralm. Zoals eigenlijk altijd in Oostenrijk waren de mensen van de accommodatie erg vriendelijk en hadden we aan het eind van de week nog een gezellig gesprek met een heerlijke zelfgemaakte schnaps erbij! De accommodatie was simpel ingericht, maar had alles wat je nodig had, en daar gaat het om. De broodjesservice 's ochtends was ook erg fijn. 😃

  Het skigebied van 4-Berge-Skischaukel Schladming-Dachstein bestaat natuurlijk uit 4 deelgebieden: Hauser Kaibling, Planai, Hochwurzen en Reiteralm. Planai is het meest bekende deelgebied en meteen ook de drukste. Hier vind jaarlijks een FIS skiwedstrijd plaats op de dalafdaling tot midden in de stad. Het gebied is erg uitgestrekt (meer dan 15 kilometer breed) en telt 123 km aan pistes! Best flink en toch is het nog redelijk onbekend bij Nederlanders. In het gebied waren er dan in de 3 dagen ook niet veel Nederlanders te vinden. Duitsers kennen het gebied goed en die zijn er dan ook erg veel. De afgelopen jaren is ook hier flink geïnvesteerd in de modernisering van het gebied. Ook al gaat het gebied maar tot iets boven de 2000 meter, het is extreem sneeuwzeker, door de moderne besneeuwingsinstallaties. Als een van de weinige skigebieden in Oostenrijk waren ze afgelopen half december bijna helemaal geopend, en dat met dalafdalingen tot een hoogte van 700 meter! Moderne liften hebben ze natuurlijk ook veel bijgebouwd. Onder andere de Gipfelbahn Hochwurzen, Mitterhausalmbahn, Alm 6-er en de Preunegg Jet hebben ze de afgelopen 5 jaar nieuw gebouwd.

  Zaterdag 21 februari
  's ochtends vroeg om half 4 reden we in Gemert weg, om hopelijk nog een beetje voor de drukte te zijn, al is dat vrij lastig op zo'n drukke reisdag. Vanaf de A3 in het Ruhrgebied was het al erg druk op de weg, en dat bleef zo. Gelukkig was er nergens nog file en konden we steeds goed doorrijden...tot we net voor Würzburg ineens vast stonden. Na we een uur af en toe een stukje vooruit konden rijden, stonden we muurvast. Er was een zeer ernstig ongeluk gebeurd op nog geen kilometer voor ons en de weg werd voor het onderzoek en opruimwerkzaamheden compleet afgesloten. Totaal hebben we 2 uur tijd verloren door deze file en stond er inmiddels een goeie 20 km file achter ons. En als je dan toch stil staat ga je maar even meteen de benen strekken, wat eten en wat foto's maken.

  ^We konden de plek van het ongeval zien.


  ^Niet echt een ideaal begin voor de vele vakantiegangers.

  Toen het eindelijk allemaal voorbij was, schoot het weer goed op. We hadden de verkeersinformatie goed in de gaten gehouden en hebben een andere route genomen. Bij Nürnberg rechtdoor de A3 volgen richting Regensburg/Passau in plaats van de A9 richting München, want rond München stond het ook weer vast. Vanaf Wels in Oostenrijk gingen we richting het zuiden, recht op de Alpen af. De weg was heerlijk rustig en we hadden nergens last van vervelende files of oponthoud. Uiteindelijk waren we zo rond 16 uur in Pichl aangekomen en hebben we lekker rustig aan wat eten gemaakt en een lekker biertje gedronken.

  zondag 22 februari
  Vandaag was het een dag om alles even te verkennen. Alles lekker rustig aan bekeken. Het weer was niet optimaal, want de sneeuwgrens lag zo rond de 1000 meter. De sneeuw onder de 1400 meter was dus vrij nat en onder de 1000 meter was de regen ook niet echt optimaal. Maar dat is natuurlijk geen excuus om niets te gaan doen. We hebben alle 4 de deelgebieden bezocht en toch flink wat kilometers gemaakt. Door de sneeuw- en regenval was het best rustig in het gebied, zeker voor in de vakanties! Ik heb vandaag maar 1 foto gemaakt, had er even geen zin in, mede omdat we wisten dat het de dag erna goed weer zou worden.

  Skiline:


  iSki:


  De eerste piste die we vandaag deden (rode 31 bij Hochwurzen) was meteen een geweldige piste. Strak geprepareerde piste er heerlijk zacht bij lag.


  ^Dalafdaling Planai met het stadje Schladming.

  Vanuit Planai zijn we vrij snel doorgeskied naar Hauser Kaibling om daar te lunchen.

  maandag 23 februari

  Vandaag zou het waarschijnlijk de mooiste dag van de week worden en stonden we natuurlijk dus op tijd aan de lift. Op het weerbericht zagen we dat o.a. Vorarlberg en Tirol wat minder geluk hadden met het weer en het daar al snel zou gaan sneeuwen. In Steiermark zou het wat later arriveren. Met de Ski Amadé skipas hadden we ook de keuze om een ander gebied te doen, maar aangezien die allemaal in de richting van het slechte weer zaten, hebben we er voor gekozen om vandaag zo oostelijk mogelijk te blijven, dus in de 4-Berge-Skischaukel.

  We parkeerden weer bij de verbinding Hochwurzen / Reiteralm en namen de DSB Reiteralm I al om 8:39u omhoog. Het plan was om eerst alle pistes in Reiteralm te doen en om vervolgens ergens in Hochwurzen te eten.

  Site skigebied:
  http://www.sportregion.cc/de

  Pistekaart:
  http://www.bergfex.at/schladming-planai/panorama/

  Prijs dagpas volwassenen:
  € 47,-
  Studenten krijgen in Ski Amadé 7% korting op de skipassen. Zo kostte onze 6-daagse skipas 217 euro, wat voor een groot gebied een prima prijs is (€36,- per dag).

  Weer/Temperatuur:
  Prachtig weer vandaag met heel veel zon. In de ochtend hing er nog wat laaghangende bewolking, die gelukkig al snel verdween.

  Gesloten:
  Alles geopend

  Wachttijden:
  Voor in het hoogseizoen mochten we helemaal niet klagen! Af en toe wat minuutjes wachten, maar nergens vervelende wachttijden. @Mathijs! vertelde dat hij de week ervoor veel meer last had van de drukte.

  Beste piste:
  Dit keer kan ik niet kiezen 😉 Een hoop pistes waren heerlijk te skiën.

  Slechtste piste:
  De zwarte 5 onder de Alm 6-er en bij de Senderbahn. In de middag te veel slechte skiërs die er toch af skiën terwijl de piste flink hobbelig was, waardoor het bijna slalommen tussen de vallende mensen was.

  +/-:

  + Nieuw gebied
  + Enorm uitgestrekt gebied
  + Kaiserwetter
  + Uitzicht op Dachstein en Ennstal
  + Veel mogelijkheden om in 1 piste veel hoogtemeters te maken.

  - (Drukte bij) Planai
  - Eentonige pistes in Planai

  Skiline:
  http://www.skiline.cc/skiing_day/15icnuvmlos


  Foto's:

  ^In de DSB Reiteralm I. Bij de piste onder de lift moet je je ski's vaak 2x uitdoen als je een beetje zuinig bent op je ski's, omdat er op de straat (toegangsweg naar de Preunegg-Jet) te weinig sneeuw lag. Natuurlijk zijn er sommige gekken die gewoon over het asfalt heen krassen 😉


  ^Ennstal


  ^Hier een van de 2 oversteekplaatsen. 's Ochtends lag er nog genoeg sneeuw, in de middag was het verstandig om je ski's uit te doen.

  ^Nog steeds de DSB Reiteralm I met de rode 2a. In de verte zag je de blauwe lucht al 😃


  ^Almdorf Reiteralm


  ^DSB Reiteralm I met de rode 2a


  ^En ineens zijn we mooi boven de bewolking ...


  ^... En ziet het er een stuk mooier uit allemaal


  ^Perfect geprepareerde pistes 😃


  ^DSB Reiteralm I Bergstation en links de Sepp'n Jet


  ^Panorama Alm bij de Sepp'n Jet


  ^Sepp'n Jet, die eind oktober/begin november dit seizoen ook al geopend was voor skiërs.


  ^Sepp'n Jet met de rode 25  ^De rode 25 gaat richting de Preunegg-Jet


  ^Rode 2
  ^Ook hier boven heerlijk vers geprepareerd.


  ^Preunegg-Jet en Sepp'n Jet  ^Gasselhöhe met piste bij de Reiteralm III-sleeplift


  ^De 'Black Rose'. Een van de ''Black Quartett'', 4 zwarte (en korte) pistes in Reiteralm. Met een helling van 80% lekker steil, maar helaas ook erg kort.
  Natuurlijk wel een uitdaging om er van af te knallen.


  ^Zoom naar het Dachstein-massief


  ^Dachstein


  ^Bovenaan de Sepp'n Jet met uitzicht op de Dachstein


  ^Bergstation Sepp'n Jet en Preunegg-Jet


  ^ 😃
  ^Föhnmuur bij de Alpenhoofdkam


  ^Boven aan de 'Black Rose', het hoogste punt van Reiteralm op 1860 meter.

  Het plan was om de 'Zeitmessstrecke' nog een keer te doen, maar dit maal met wat vaart meegenomen vanaf de 'Black Rose'. Gecontroleerd ging ik naar beneden en nam het pad naar links om richting de snelheidsbaan te gaan:

  ^Op deze foto zie je rechts de 'Zeitmessstrecke'.
  Ik kwam vanuit deze foto gezien rechts naar beneden en had wat mensen aan zien komen die ook in de richting van de snelheidsbaan gingen, maar dan van links kwamen. Niets aan de hand dus, want ik had ze allang gezien. Ik ging de Zeitmessstrecke in met nog meer dan 3 of 4 meter afstand van hun (die geen intentie hadden om te starten omdat ze net aan kwamen skiën) en maakte mooi vaart. (gecontroleerd, want stel ze skiën er voor door, moet ik nog kunnen remmen).
  Onder aan de baan wachtte ik om m'n vrienden die achter mij skieden. Maar ineens kwam er een boze man van in de 60 zwaaiend en schreeuwend op me af en dreigen dat hij me ging slaan met z'n skistok. ''Wo willst du der Skistock haben?!?'' bleef hij maar agressief roepen. Ik dacht eerst dat het een grap was en moest er een beetje om lachen, maar toen hij zijn skistok op een paar centimeter van m'n skibril had, kreeg ik door dat hij serieus boos was, maar waarom? Uitleggen wilde hij niet echt, maar hij zei alleen dat zijn vrouw schrok omdat ik met een 'rotvaart' 'op een haar na' haar had gemist...
  Ik ben in ieder geval netjes opgevoed om sorry te zeggen (ook al was er helemaal niets aan de hand) en probeerde uit te leggen dat er ook echt niks aan de hand was en dat er nog genoeg ruimte tussen zat. En weer begon hij boos te worden en te dreigen met z'n skistok. We zijn dus maar verder gaan skiën, want praten met zo'n opgefokte man heeft geen zin.

  Dat je zo opgefokt/gestresst kan zijn op vakantie over iets wat niks voorstelt, ik snap het niet..... Iemand ook ooit zo iets aparts meegemaakt?

  Maar goed, we gingen dus snel verder met het skiën, we laten zo'n mooie dag niet verpesten 😉


  ^Het Ennstal ligt nog in de bewolking


  ^Zoom naar op de voorgrond Hochwurzen en daarachter Planai.

  ^Het skigebiedje Fageralm wat niet aaneengesloten is aan het hoofdgebied. Hierdoor is het daar lekker rustig. Daarachter is ook nog het skigebied van Flachau zichtbaar.


  ^Uitzicht op de hoogste berg van Oostenrijk, links de Großglockner (3798m). In het midden de Großes Wiesbachhorn (3564m).


  ^Tauern
  ^Hochkönig (2941m)


  ^Zicht op het dal van de Salzach, helemaal achterin (120km hemelsbreed) zie je de Zillertaler Alpen bij het skigebied Zillertal Arena.


  ^De 2de zwarte piste van de 'Black Quartett': de Black Power. Beginstuk flink steil en het wordt steeds vlakker.


  ^'Black Power', Zwarte 3a.


  ^Bij de Reiteralm-III SL


  ^Bergstation Sepp'n Jet en Preunegg Jet


  ^Bergstation 6-CLD/B Gasselhöhebahn II


  ^Reiteralm-III SL


  ^Rode 25 met achterin het plateau van Ramsau am Dachstein.


  ^Rode 2/Rode 25


  ^Rode 2b


  ^3de hele korte zwarte piste: de ''Finale Grande''


  ^Rode 4 met het dalstation van de Silver-Jet bij het dorpje Gleiming.


  ^Hochwurzen/Planai


  ^Inmiddels is het ook in het Ennstal opgeklaard.


  ^Verbinding Gasselhöhebahn -> Sepp'n Jet/Preunegg Jet  We gingen nu voor de lunch richting Hochwurzen.


  ^Rode 33 in Hochwurzen


  Rode 33 bij de Gipfelbahn Hochwurzen. Rechts ga je naar de piste bij de Kombibahn Obertalbahn


  ^Planai


  ^Gipfelbahn Hochwurzen met Schladming op de achtergrond.


  ^Op het plateau in Rohrmoos/Hochwurzen (DSB Rohrmoos I)


  ^Hochwurzen


  ^Plateau Rohrmoos met de 6-CLD/B Rohrmoos II


  ^DSB Rohrmoos I


  ^DSB Rohrmoos I met rechts de verbindingsgondel met Planai (8-MGD Planai West)


  ^Rohrmoos met de Moserbodenlift


  ^Verbindingspiste Hochwurzen -> Planai


  ^Moserbodenlift


  ^Skiën tot in het stadje Schladming. Ziet er echt leuk uit 😃


  ^Verbindingspiste Hochwurzen -> Planai vanuit de Planai-West gondel.


  ^Schladming


  ^Middelstation Planai-West. Er gaat alleen een afdaling tot het middelstation. Om weer terug naar Hochwurzen te gaan moet je dus bij het middelstation instappen naar beneden.


  ^Boven aan de Planai-West gondel met de rode 5.


  ^Planai-West


  ^4-CLD/B Lärchkogelbahn met de rode 5.


  ^Lärchkogelbahn met de 1a.
  ^De makkelijke pistes bij de 8-persoons stoeltjeslift Märchenwiesebahn.


  ^8-CLD/B Märchenwiesebahn met verwarming, op zo'n dag niet echt fijn 😋


  ^Een van de langste wachtrijen hier, maar door de hoge capaciteit van de lift zaten we er zo in.


  ^De 'Fritz Blitz', wie verzint die namen zeg.. 😉 De lopende band is één van de verbindingen om terug naar Hochwurzen te gaan.


  ^Bergstation 8-CLD/B Mitterhausbahn.


  ^Erg brede (maar ook drukke) piste bij de Mitterhausbahn.


  ^Zoom naar de Alm 6-er in Hauser Kaibling. In het midden heb je de Kaiblingalm. Hier hebben we de eerste dag gegeten. Niet echt een aanrader om te eten, zie mijn review hier:
  https://www.wintersporters.nl/dorpen/haus_ennstal/locatie/kaiblingalm...


  ^Zoom Hauser Kaibling met rechts het hoogste punt van de 4-Berge-Skischaukel (2015m) bij de Gipfelbahn.


  ^Mitterhausbahn met de rode 10


  ^4-CLF Sonnecklift, hier staat vooral rond 15:00u een lange wachtrij omdat iedereen weer terug richting Planai/Hochwurzen wil.


  ^Senderbahn met de zwarte 5


  ^Senderbahn, de verbinding met Hauser Kaibling
  ^Senderbahn met een paar halve liftpalen.  ^4-CLD/B Quattralpina


  ^4-CLD/B Quattralpina met op de achtergrond het Ennstal


  ^Rode 1


  ^Bergstation Senderbahn


  ^Ook hier zijn de dalafdalingen heerlijk. Dit is de zwarte 1a. In Hauser Kaibling kun je afdalingen maken met bijna 1300 hoogtemeters!


  ^Dit is de andere afdaling, ook erg lekker, de rode 2a.
  ^Dalstation Hauser Kaibling 8-er Gondel


  ^2a

  We waren een beetje tijd vergeten en stonden om 15:00u nog steeds boven in Hauser Kaibling. We moesten nog 7 liften hebben om terug naar de parkeerplaats te komen. Dat werd nog een flinke race tegen de klok 😉
  Als eerste moesten we nog over de volle zwarte 5 afdalen richting Planai. Bij de Sonnecklift stond een redelijke wachtrij, waardoor we daar ook weer tijd verloren. Na de Sonnecklift namen we meteen de Mitterhausbahn (gelukkig zonder wachtrij) en om 15:30u stonden we boven. Na een snelle afdaling, een klein stukje naar boven te hebben gelopen en daarna richting Planai West te hebben geknald, stonden we om ongeveer 15:50u onder aan de Rohrmoos I DSB. Maar we moesten nog 3 liften...
  Rohrmoos II bleef eigenlijk tot 16:00u geopend, maar 'gelukkig' stond er nog een hele rij, zodat we nog gewoon aan konden sluiten.
  Als laatste hebben we de Gipfelbahn Hochwurzen precies op sluitingstijd (16:15u) kunnen nemen. Prima getimed dus achteraf 😉


  ^DSB Rohrmoos I, we moesten even wachten op een vriend die wat verder naar achter in de rij stond.


  ^Genoeg accommodaties hier in Rohrmoos op het plateau, erg leuke locatie met ski-in ski-out!


  ^Boven aan de Gipfelbahn Hochwurzen namen we lekker de tijd om van de laatste afdaling te genieten. Hier de 4-CLD/B Hochwurzen.


  ^Het 'slechte' weer kwam er al aan! Tijdens de lunch zag ik dat @Jesper in Warth/Lech al de hele dag sneeuw had gehad. Hier hebben we dus wat geluk gehad en komt het nu pas aan het eind van de dag aan.


  ^Zoom naar het slechte weer en de Hochkönig. Waren we nu daar aan het skiën, zaten we al een tijdje uit de zon.


  ^Richting Filzmoos gekeken. De aparte berg rechtsachter is de Bischofsmütze (2458m).


  ^Het begin van de laatste afdaling van deze prachtige dag. Piste nummer 31.

  Conclusie:
  Het houdt niet op dit seizoen. Steeds maar weer van die heerlijke skidagen! Ook vandaag was er weer zo een. Lekker veel kunnen skiën, veel van het gebied kunnen zien en weer heerlijk buiten bezig geweest.


  woensdag 25 februari

  Ook voor vandaag stond 4-Berge-Skischaukel op de planning. Het weer was wel wat minder dan 2 dagen eerder, maar met sneeuwval skiën hoort er toch ook bij en is altijd wel lekker. We hebben het vandaag maar rustig aan gedaan. Het enige wat we nog per se naartoe wilden, was Hauser Kaibling. Daar hadden we nog niet alles gedaan en waren er nog een hoop leuke pistes. We hadden daarom besloten om een stukje verder te rijden naar het dalstation bij Planai-West, zodat we op de terugweg 3 liften minder hoefden te nemen.

  Skiline:
  http://www.skiline.cc/skiing_day/1b89gfevlos


  iSki:  ^In de Planai 3-CLD, 35 jaar oud, maar oud betekent niet altijd sloom 😉 Links de Planaibahn. De brede piste is de rode 1. Nu heerlijk uitgestorven.


  ^Rode 1


  ^Geen idee waar dit precies is 😉 Zal wel vlakbij de rode 2 zijn. De rode 2 was een aparte piste. De 'Klangpiste'. Een piste waar ze over een lengte van 500 meter luidsprekers hebben geplaatst voor muziek. Ik vond het eerst maar onzin, maar op de piste zelf is het toch wel grappig om het een keer te zien. Iedereen dansend de berg af 😃


  ^Maar we wilden snel richting Hauser Kaibling. O.a. de pistes bij de Höfi-express hadden we nog niet gedaan. Hier is de rode 11 bij de Sonnecklift te zien.


  ^Links kom je van de Mitterhausbahn af.


  ^Lunch hadden we vandaag in het Berggasthof Scharfetter boven aan de Tauern Seilbahn in Hauser Kaibling. Een aanrader! Ik heb er een erg goede Tiroler Gröstl gegeten. Ook het plaatselijke Weißbiertje (Schladminger Schneeweiße) was erg goed te drinken.


  ^Na de lunch scheen zelfs nog even de zon toen we buiten kwamen!


  ^Het zonnetje zette niet echt door maar kwam af en toe wel even tevoorschijn. Het zicht werd ineens een stuk beter en was het ook ineens drukker op de pistes.


  ^Blauwe 4 bij de Kaibling 6-er.


  ^Blauwe 4


  ^6-CLD/B Kaibling 6-er
  ^Bergstation 8-MGD Hauser Kaibling


  ^Met vlagen was het erg druk op de piste. Hier ook op de blauwe 3 bij de Höfi-Express II.


  ^4-CLD/B Höfi-Express II


  ^Ex sleepliften Ennslingalm met daarachter de (zwarte) skiroute vanaf de Gipfelbahn. Die moesten we ook maar snel even meepikken.


  ^Ennslingalmliften (Volgens mij nu LSAP)


  ^In de 8-MGD Hauser Kaibling


  ^Gipfelbahn, deze lift brengt je naar het hoogste punt van de 4-Berge-Skischaukel. Achter door kun je de skiroute richting Höfi pakken. Hier zie je de korte maar fijne zwarte 7.


  ^Gipfelbahn


  ^Zoom naar de Alm 6-er


  ^Alm 6-er en rechts de verbinding met Planai


  ^Op de zwarte geprepareerde route. Leuk uitdagend!


  ^Zeker met nog wat buckels er bij


  ^Bergstation Gipfelbahn


  ^Blauwe 3


  ^Blauwe 3


  ^Met wat leuke offpiste paadjes.

  Helaas was het ook nu weer tijd om terug te gaan richting Planai. Nu wel rustig aan, omdat we 3 liften minder hoefden te hebben.


  ^Op de zwarte 6 richting het middelstation Planai West. Je ziet hier het plateau bij Rohrmoos en het skigebied van Hochwurzen.
  ^Voor onder in het dal bij Schladming lag de sneeuwgrens te hoog. Daar heeft het wat geregend.


  ^Rohrmoos/Hochwurzen

  Conclusie:
  Het opvallende is dat het gebied onder Nederlanders nog niet echt bekend is. Natuurlijk komen er ook hier Nederlanders (ook steeds meer de laatste jaren), maar toch is het voor zo'n groot aaneengesloten nog verrassend weinig. Voor veel mensen zou dit een ideale bestemming kunnen zijn. Uitgestrekt, veel mogelijkheden: makkelijk of wat meer uitdaging, er is genoeg te doen. Kilometervreters kunnen lekkere tochten maken van bijvoorbeeld Hauser Kaibling tot Reiteralm en weer terug. Alleen de echte lange en steile pistes missen wel een beetje.

  Ook al is het 1 groot gebied, de 4 bergen vond ik toch wel verschillend. De ene vond ik ook leuker dan de andere:

  1- Reiteralm

  + Veel mogelijkheden
  + Brede pistes
  + Lange afdalingen
  + Rustig

  - Zwarte pistes zijn wat kort

  2- Hauser Kaibling

  + Lange afdalingen
  + Brede pistes

  - Drukker

  3- Hochwurzen

  + Lange afdalingen

  - Pistes lijken wat op elkaar

  4- Planai

  + Lange afdalingen
  + Brede pistes

  - Druk, meer massatoerisme.
  - Pistes lijken op elkaar, je hebt het gevoel dat je op 1 helling skiet.

  Ik kan concluderen dat Reiteralm me heeft verrast met een hele hoop leuke pistes en dat Planai me echt is tegengevallen. Voor de vergelijking met de grote gebieden waar ik ben geweest, scoort 4-Berge-Skischaukel goed. Vergeleken met o.a. de gebieden in het Zillertal, Flachau/Wagrain, SkiWelt en Sölden was het hier voor het hoogseizoen erg rustig! We hebben natuurlijk wel geluk gehad met de vakantieverdeling dit jaar, want de week er voor was het er vrij druk. Maar als je dus goed zoekt, kun je vaak ook wel een groot en rustig skigebied in het hoogseizoen vinden.
 • HenriS 14-05-15 23:28
  HenriS 14 mei 2015 · 23:28
  @Yo-Han @Rene of iemand anders, kan de titel even aangepast worden? 😉
  Het moet 'Dachstein' i.p.v. 'Dachtstein' zijn.
 • Yo-han 15-05-15 07:41
  Yo-han 15 mei 2015 · 07:41
  Fixed.
  So long and thanks for all the fish.
 • David23 15-05-15 07:47
  David23 15 mei 2015 · 07:47
  Als usual weer een fantastisch verslag!
  Kerst 2016: Gasteinertal
 • CJAHulskamp 15-05-15 07:52
  CJAHulskamp 15 mei 2015 · 07:52
  Was idd een zeer mooie week. Mooi verslag !!
  May the ski force be with you !!
 • Rene 15-05-15 10:02
  Rene 15 mei 2015 · 10:02
  Als usual weer een fantastisch verslag! David23 op 15 mei 2015 07:47

  Dat dus! Weer een verslag voor in de boeken. Dank Henri!
  Don't panic, you will always have your towel...
 • Tim. 15-05-15 10:33
  Tim. 15 mei 2015 · 10:33
  Volgens mij zie ik de auto van m'n oom en tante staan op de eerste foto, zij waren ook een paar uur later dan ons vertrokken en stonden inderdaad net voor het ongeluk uren stil op de snelweg... Helaas geen pretje zo je vakantie beginnen. Leuk verslag by the way!
  Stuff: Rossignol Radical 8GS, Rossignol Radical 9SL Ti, Atomic Panic and Volkl Gotama
 • joepiedepoepie 15-05-15 11:32
  joepiedepoepie 15 mei 2015 · 11:32
  Goed verslag en dito foto's!
 • Jorian 15-05-15 11:53
  Jorian 15 mei 2015 · 11:53
  Lekker lang maar mooi verslag! je had ook wel weer geluk met dat Kaiserwetter en de uitzichten !
  Zoals deze twee 😃

  Filzmoos <3 even ter info: rechts naast de Bischofsmütze de Rettenstein (2247m)

  Wat is het toch een overweldigend gebergte als je er zo tegenover staat. Vergeet ook vooral de Dachstein-Südwandbahn niet, dat kleine stipje rechts van de Hohes en Niederes Dirndl (mooie namen 😋 ), die ik vanuit Wagrain nooit zo scherp op de foto krijg..

  Over het gebied: mooie strakke pistes zeg, dat heb je in de kerstvakantie niet de hele dag 😋 Ondanks dat de pistes zo vlak zijn is het leuk skiën daar bij Rohrmoos, zo knus langs de huisjes.
  Vind het wel jammer dat er zo weinig 'natuurlijke' verbindingen met pistes zijn. Bijvoorbeld dat de Senderbahn geen piste heeft, en dat je terug naar Planai altijd de Sonnecklift moet nemen, en terug naar Hochwurzen is er ook geen dalafdaling 😞

  Enig idee trouwens waarom bij de Senderbahn en de Reiteralm I halve liftpalen zijn?
  Heerlijk toch zo'n oude 3-CLD, wel gek trouwens dat hij 30 jaar geleden al koppelbaar werd gebouwd..

  Volgens mij zijn de Ennslingalmliften niet LSAP, maar draaien ze alleen als de Quattralpina niet in bedrijf is
  (http://www.alpinforum.com/forum/viewtopic.php?f=12&t=436&start...)

  Kortom, heerlijk verslag, begin maar weer aan de volgende 😋
 • Melissa2 15-05-15 18:38
  Melissa2 15 mei 2015 · 18:38
  Mooi verslag! Wij zijn er van 21-28 maart geweest. En geheel met je eens. Super skigebied. Wij verbleven in almdorf reiteralm. En deel je mening dat de planai het minste was. Voor herhaling vatbaar!
 • EricH 15-05-15 20:02
  EricH 15 mei 2015 · 20:02
  Super om te lezen en mooie foto's 😃
 • winterwonderland 16-05-15 19:33
  winterwonderland 16 mei 2015 · 19:33
  Gaaf verslag. Dat je nog tijd hebt om te skieen met al die foto's 😋 Schladming-Dachstein stond al een tijdje op m'n wensenlijstje maar door dit verslag zal het waarschijnlijk sneller zijn dat we die kant op gaan 😃
  Aequilater Nubila
 • HenriS 20-05-15 16:18
  HenriS 20 mei 2015 · 16:18
  Volgens mij zie ik de auto van m'n oom en tante staan op de eerste foto, zij waren ook een paar uur later dan ons vertrokken en stonden inderdaad net voor het ongeluk uren stil op de snelweg... Helaas geen pretje zo je vakantie beginnen. Leuk verslag by the way! Tim. op 15 mei 2015 10:33
  Da's toevallig 😃

  @Jorian, dankje voor de toevoeging. En over die halve liftpalen...ik zou het niet precies weten, maar de gewone liftpalen waren waarschijnlijk overbodig (en duurder), omdat je richting het dal die 'laaghouders' niet nodig hebt.
  Vandaag of morgen is het volgende verslag af 😉

  @winterwonderland, dat vragen er inderdaad nog meer. Foto's maken duurt niet zo lang, zeker als je goed getraind bent om het te doen 😉 Ik maak de foto's vaak gewoon in de liften, net onder of bovenaan de liften. Echt vaak midden op de piste stil gaan staan voor een foto doe ik niet zo vaak.
 • David23 20-05-15 16:45
  David23 20 mei 2015 · 16:45
  Jeej, weer een nieuw verslag!
  Kerst 2016: Gasteinertal
 • Jesper 20-05-15 17:46
  Jesper 20 mei 2015 · 17:46
  Prachtige verslagen weer
  Arlbergboy
 • winterwonderland 21-05-15 21:11
  winterwonderland 21 mei 2015 · 21:11
  @HenriS en @Jesper en nog een aantal, de leuke verslagen incl (vele) foto's zijn een dikke plus hier op de site!
  Aequilater Nubila
 • Svennoo 22-05-15 09:08
  Svennoo 22 mei 2015 · 09:08
  Niet anders dan een top verslag verwacht. Erg mooi! Wat een bizar seizoen is het ook 😋
  Après-ski instructor
 • HenriS 24-05-15 14:56
  HenriS 24 mei 2015 · 14:56
  @winterwonderland, dankjewel 😃 Leuk om te horen!

  @Svennoo, dankje! Helaas zijn er nog maar 2 verslagen die ik kan maken, het wordt weer tijd om maar weer een paar dagen te gaan skiën 😉
 • SnowJan 24-05-15 19:00
  SnowJan 24 mei 2015 · 19:00
  @HenriS Mooi verslag! Wel een beetje laat hè😉
  Hoeveel foto's staan er in dit verslag? Je hebt de 4 bergen in ieder geval wel goed in beeld gebracht😉
  Het valt op dat Planai je tegenvalt! Ik verwacht er namelijk ook het meest van...
  DSB Reiteralm I & co lijken me erg mooi door jouw foto's.
  # skidagen seizoen 2014-2015: 35 :D
 • Greenfield 29-05-15 23:24
  Greenfield 29 mei 2015 · 23:24
  leuk verslag met mooie foto's. Top!
  Als het wit is kun je er over naar beneden...
 • HenriS 3-06-15 16:46
  HenriS 3 juni 2015 · 16:46
  @SnowJan, tja, het is zonde om zo'n verslag af te raffelen tijdens de tentamenperiode. Dus dan liever maar 2 maanden later uitgebreid en rustig het verslag maken. 😉
  Volgens mij staan er zo'n 150 foto's in.

  Ik was van tevoren al een beetje bang dat Planai tegen zou vallen, omdat het het bekendste deelgebied is en dus druk. Dat de pistes niet zo bijzonder waren had ik van tevoren niet verwacht, dat is wel echt jammer.

  @Greenfield, bedankt!
 • Hooykaas 8-01-17 15:42
  Hooykaas 8 januari 2017 · 15:42
  @HenriS Een beetje laat misschien (ik zag het nu pas)
  Wat een mooi uitgebreid verslag.Ik ben er ooit zelf geweest het is daar inderdaad prachtig uit de luwte van het massa tourisme.
 • Jeffvdv 10-01-17 21:24
  Jeffvdv 10 januari 2017 · 21:24
  @Hooykaas een beetje laat.... 😂
 • HenriS blogger 11-01-17 14:17
  HenriS blogger 11 januari 2017 · 14:17
  Dankje @Hooykaas 😉
 • philip1991 11-01-17 14:22
  philip1991 11 januari 2017 · 14:22
  Helemaal mee eens @Hooykaas, vorig jaar geweest, een erg mooi gebied! Alleen viel de apresski voor ons (groep van 8 vrienden rond de 25) een beetje tegen.
 • Bennie 24-04-17 18:10
  Bennie 24 april 2017 · 18:10
  Ik ben deze winter ook een dagje naar de 4 Berge Schischaukel geweest, en was verbaasd dat @HenriS als liftliefhebber die hij is deze oude baas niet in het verslag had staan:

  De Tauernseilbahn. Met maximaal 8 personen per gondel een unieke belevenis, hoewel de bak met 6 man al echt vol staat. Meest bijzondere is dat je halverwege over moet stappen naar de cabine op de andere kabel. Op die manier hebben ze de capaciteit van 8 naar 16 personen kunnen verdubbelen op het traject. En ook zo ouderwets; het personeel moet de deuren nog handmatig sluiten en vergrendelen, en dus ook weer openen. Dat betekent dat het middenstation de hele dag bemand is. En dat staat midden op de helling in het bos, compleet geïsoleerd zonder toegangspaden.
 • HenriS blogger 24-04-17 21:51
  HenriS blogger 24 april 2017 · 21:51
  Mooie aanvulling @Bennie, bedankt 😀

  In het bergstation daar nog wel naar de WC geweest, met uitzicht op de lift. Helaas is het er niet van gekomen om er eens in te gaan.
 • Bennie 25-04-17 07:34
  Bennie 25 april 2017 · 07:34
  Als je er nog een keer komt, zeker doen! Een van mijn meest bijzondere liftervaringen.
 • Roy83 25-04-17 13:56
  Roy83 25 april 2017 · 13:56
  Ziet er uit als een leuk gebied, mooi verslag ook. Wellicht dat ik volgend jaar misschien wel in januari kan, dan is dit volgens mij een goede keus!
 • Tims 2-06-18 11:30
  Tims 2 juni 2018 · 11:30
  Wat een prachtig uitgebreid verslag wat echt een goed beeld geeft van een skigebied. Wederom veel dank voor het plezier en ik kijk uit naar meer van dit soort verslagen!

  Ik vond planai ook tegenvallen en ga volgende keer reiteralm ervaren!

Plaats een reactie

Om te posten op dit forum heb je een account nodig. Login of maak een account aan.