BEWintersport is ook beschikbaar op wintersport.be
sluiten
Tips voor het uitzoeken van ski's

Tips voor het uitzoeken van ski's

 • GiGi 1-09-15 10:38
  GiGi 1 september 2015 · 10:38
  Deze tekst heb ik al eens gepubliceerd op wintersportlive.nl en op mijn eigen blog (inmiddels offline).

  WELKE SKI PAST BIJ MIJ?

  Een veel gestelde vraag, en zonder eenduidig antwoord. Er zijn zo veel factoren die bepalen hoe een ski zich gedraagt. En begrip van die factoren kan je een eind in de goede richting helpen. Als je weet wat je wil althans.
  Want daar begint het: wat wil je dat de ski goed kan? Een ski die alles kan is nog niet uitgevonden. En dat komt omdat meer van het één bijna altijd iets minder van het ander betekent. Je moet dus keuzes maken, en voor jezelf altijd eerst de volgende zaken goed inschatten:
  - Bouw van de skiër (lengte en gewicht)?
  - Niveau van de skiër (beginner, licht gevorderd, vergevorderd, expert)?
  - Harde of zachte sneeuw?
  - Lange of korte bochten?
  - Snel of langzaam?
  - Krachtige/agressieve of soepele/speelse stijl?

  Of een ski iets goed of minder goed kan, is op te breken in vier aspecten van een ski: radius, stijfheid, rockerprofiel en afmetingen (lengte en breedte). In de combinatie van deze aspecten zit de sleutel tot het vinden van een ski die past bij jouw wensen. Van het totale aanbod kan je al zeker 95% uitsluiten als je deze vier aspecten als filter gebruikt. De laatste keuzes zijn zeer persoonlijk en gaan over het gevoel van de ski (zelf erop skiën dus, als het even kan), esthetische aspecten en budget. Hierover zijn geen vuistregels te formuleren; over die andere aspecten wel.

  Radius
  Tegenwoordig zijn bijna alle ski’s getailleerd: het midden van de lat is smaller dan de uiteinden. Dit zorgt ervoor dat de ski een zelfsturend effect krijgt. Hoe extremer die taillering, des te groter het zelfsturend effect. De radius verwijst naar de grootte van de denkbeeldige cirkelboog die door de breedste punt aan de voorkant van de ski, het smalste punt onder de binding en het breedste punt aan de achterkant van de ski loopt. Dit is de grootst mogelijke bocht die met de ski gesneden kan worden. Door de ski te buigen (wat eigenlijk constant gebeurt door de krachten die op de ski worden uitgeoefend) is de bocht in de sneeuw altijd kleiner dan de vermelde radius.
  Hoe groter de radius, des te groter de bochten die je ermee kan carven. Ski’s die ontworpen zijn voor korte bochten hebben doorgaans een radius tot ongeveer 14 meter; middellange bochten 14 tot 19 meter en ski’s voor lange bochten hebben een radius vanaf 19 meter. Deze grenzen zijn arbitrair en slechts een richtlijn. Maar feit is wel dat een ski met een kleine radius geen grote bochten kan snijden, maar dat een ski met een grote radius wel kleine bochten kan snijden, mits hij voldoende gebogen kan worden (kijk maar naar de reuzenslalom in de wereldbeker: de mannen skiën op ski’s met een radius van 35 meter veel kortere bochten).

  Vuistregel: Hoe groter de radius, des te groter de bochten die je ermee kan skiën, maar hoe harder je daarvoor moet werken (input van techniek en energie).

  Stijfheid
  Het buigen van de ski behoeft een bepaalde stijfheid. Hoe groter de krachten op een ski (gewicht en snelheid van de skiër, hardheid van de ondergrond, hellingshoek), des te stijver de ski moet zijn om die krachten op te vangen. Een beginnende, rustig skiënde lichte skiër op een zachte ondergrond wil liever een wat minder stijve ski, zodat oneffenheden of onbedoelde bewegingen niet meteen worden afgestraft. Want een grotere stijfheid van de ski zorgt ook voor een directere omzetting van de krachten die op een ski van invloed zijn. Kort gezegd kan je dus stellen een stijvere ski meer stabiliteit en controle geeft, maar ook meer energie kost om te skiën (en dat is niet per se spierkracht, maar een combinatie van alle krachten die op een ski werken, zoals gewicht en snelheid van de skiër).

  Vuistregel: een stijve ski geeft stabiliteit en kan grote krachten aan, maar kost meer energie en techniek om te skiën.

  Rockerprofiel
  Ski’s zijn vaak niet vlak. Afgezien van het opstaande puntje aan de voorkant, zijn de meeste ski’s voorgebogen. Als je een ski zonder binding op een tafel legt, zijn er twee raakpunten aan de voor- en achterkant van de ski. Als de ski tussen die twee raakpunten in omhoog komt van de tafel, heet dat ‘camber’ (het Engelse woord voor ‘boog’). Deze buiging zorgt ervoor dat de kracht die gedurende het skiën van een bocht worden opgebouwd, weer terug worden gegeven tijdens het omkanten van de ene bocht naar de volgende (dit is wat wordt bedoeld met ‘rebound’). Hoe meer camber, des te groter deze rebound.
  Sinds een jaar of 15 hebben sommige ski’s ‘rocker’ (genoemd naar het Engelse woord voor schommelstoel, waarvan de poten grofweg dezelfde vorm hebben). Dit betekent dat het voorste (en tegenwoordig vaak ook het achterste) deel van de ski wat omhoog komt van de sneeuw. In diepe sneeuw zorgt dit ervoor dat de punten boven de sneeuw blijven drijven; op elke ondergrond geldt dat de ski dan makkelijker over oneffenheden glijdt. De hoeveelheid rocker wordt vaak aangegeven in het percentage van de lengte van de ski die gerockerd is.
  De algemene ervaring van rocker is een meer geleidelijke aangrijping van de staalkant in de sneeuw, en dus dat de ski makkelijker indraait (dat wil zeggen, het vereist minder impuls of kracht). Hoe groter het aandeel rocker in de ski, des te korter de effectieve contactlengte van de ski op de sneeuw (de raakpunten liggen immers dichter bij elkaar).

  Vuistregel: rocker helpt bij drijfvermogen, omgaan met oneffenheden en draaigemak, maar geeft een kortere effectieve lengte en meer instabiliteit op snelheid.

  Lengte en breedte
  Dat brengt ons bij de lengte van de ski. De contactlengte wordt dus mede bepaald door de mate van rocker in de ski. En aangezien het die contactlengte is waar je effectief mee werkt op een geprepareerde piste, moet je wat je verliest aan rocker dus een beetje compenseren met lengte. Maar die lengte heeft wel invloed op het skigedrag. De vuistregel is: lengte brengt snelheid, stabiliteit en drijfvermogen, maar zorgt voor minder wendbaarheid (wat weer gecompenseerd kan worden door een iets flexibelere ski, een kleinere radius of meer rocker – het is altijd een combinatie van al deze zaken).
  Hoewel veel richtlijnen worden aangeboden voor het kiezen van de juiste lengte van een ski, heeft dit alles te maken met het beoogde gebruik en de combinatie van radius, stijfheid en rockerprofiel. Maar als alles in het midden zit (lichaamsbouw, gewenste wendbaarheid, snelheid, gemixte ondergrond, gemiddeld gevorderd niveau) is lichaamslengte een goed startpunt. Als je zwaarder of beter bent, harder, grotere bochten, meer rocker of meer drijfvermogen wil, neem dan iets langer. Als je lichter of iets onervarener bent, langzamer, kortere bochten, of minder rocker wil, kies dan iets korter.
  De breedte van een ski (gemeten op het smalste punt van de ski, meestal in millimeters) heeft invloed op het oppervlak en dus het drijfvermogen van de ski. Op een harde ondergrond kost een bredere ski echter meer kracht om om te kanten. Over het algemeen zal de breedte van de ski prima zijn voor het beoogd gebruik als je in alle bovenstaande aspecten de juiste keuze hebt gemaakt. Alleen voor specifieke poederski’s kan je aanhouden dat een breedte van minimaal 110 mm onder de voet toch wel gewenst is.

  Vuistregel: lichaamslengte is het uitgangspunt.

  Skiërprofielen
  Hieronder volgt een aantal veelvoorkomende profielen van skiërs. Daarbij staat aangegeven welke combinaties van ski-eigenschappen daarbij doorgaans passen. Deze profielen ontstaan naar aanleiding van de vuistregels die hierboven zijn genoemd. Persoonlijke voorkeur gaat daar altijd boven.

  Beginner piste: radius < 14, flexibele ski, rocker < 10%, lichaamslengte -10

  Sportieve slalommer: radius < 14, stijve ski, rocker < 5%, lichaamslengte -10

  Vakantiecruiser: radius 14-19, gemiddelde stijfheid, rocker < 20%, lichaamslengte

  Pisteknaller: radius 14-19, stijve ski, rocker < 10%, lichaamslengte

  Vrijheid blijheid: radius > 19, gemiddelde stijfheid, rocker > 10%, minimaal lichaamslengte

  Freerider: radius > 14, stijfheid naar voorkeur, rocker > 20%, lichaamslengte +10
  There's no business like snow business - gigiski.com
 • DSvier 2-09-15 11:16
  DSvier 2 september 2015 · 11:16
  Handig draadje met het oog op de vele vragen over welke ski aan te raden valt.

  Ten aanzien van de lengte van ski's heb ik toch een wat andere mening.

  1. Een rockerski moet je in beginsel niet langer nemen dan wanneer het een full camber is. Ik heb het in het begin ook gedacht, maar wat je dan eigenlijk doet is de eigenschap die de producent heeft toegevoegd weer (deels) ongedaan maken. Zeker bij een beperkte rockerfunctie niet doen dus (als je het mij vraagt).

  2. Een kortere ski wordt wellicht vaak fijn gevonden door beginners, maar het is helemaal geen goed idee. Het 'voordeel' is dat je als beginner geneigd bent om bij het indraaien van de ski's de ski's de bocht om te wringen. Hoe korter de ski, hoe makkelijker dat gaat en zeker bij wat zwaardere pistes ervaren beginners dat toch vaak als prettiger. Echter: je leert daarmee niet correct de bocht in te zetten en bovendien is een korte ski juist listiger (want meer instabiel) en vraagt daardoor meer aandacht en ook meer techniek om goed gecontroleerd te skiën. Een beginner kan dan beter een ski nemen in de juiste maat die beter past bij het niveau en ook beter een piste nemen die bij het niveau past.

  3. Maatvoering bij de sportieve slalomski is lichaamslengte -10 tot -20 cm. Gemiddeld -15. Een slalom van 170cm zou ik bv echt alleen adviseren als je langer bent dan 1,85m (en zelfs dan is het niet meteen de beste keuze). Persoonlijke voorkeuren daargelaten.

  Over de lengte nog een algemeen advies: er zijn meerdere producenten die advieslengtes communiceren ten aanzien van hun modellen. Als die gegevens beschikbaar zijn kun je dat advies uiteraard het beste gebruiken, want vuistregels zijn naar aard beperkt.
 • Robin 2-09-15 11:34
  Robin 2 september 2015 · 11:34
  Raad je niet wat lange skies aan ? In de praktijk zal het meerendeel van de skiërs in de categorie 'vakantiecruiser' vallen en toch zie je nauwelijks toeristen met skies op lichaamslengte (en als dat al het geval is zijn het meestal van die voorhistorische smalle latjes). Zijn die dan allemaal verkeerd ? Ik denk persoonlijk dat een gewone vakantiecruiser best 10 à 15 cm onder zijn lichaamslengte mag gaan. Fabrikanten denken trouwens ook in die richting. Een normale pisteski gaat meestal maximaal tot 180-185 terwijl een aanzienlijk deel van de mannelijke bevolking groter is.

  Verder: mooi stuk.
 • Pvdh 2-09-15 12:32
  Pvdh 2 september 2015 · 12:32
  Complimenten! Denk dat veel mensen deze informatie kunnen gebruiken bij de oriëntatie van de keuze.
  Ben het wel eens met de lichaamslengte, mij is zelf een ski van 168 aangeraden door medewerkers van Salomon terwijl ik ongeveer 1.83 ben. Toegegeven, deze ski's heb ik gekocht na 10 jaar snowboarden terug op de ski's gegaan te zijn.

  Veel heeft volgens mij ook te maken met gevoel en wat je zoekt in een ski maar dat geeft je verhaal denk ik goed weer.
 • GiGi 2-09-15 12:33
  GiGi 2 september 2015 · 12:33
  In het stukje over lengte staat uitgelegd waarom in lichaamslengte als startpunt neem en wat je daar vanaf kan trekken en bij op kan tellen als je dat wil. Bovendien heb ik er niet voor niks bijgezet: "Persoonlijke voorkeur gaat daar altijd boven." Het zijn maar richtlijnen die ikzelf zou gebruiken in de adviezen die ik geef, niet meer en niet minder.

  Verder dank voor de feed-back.
  There's no business like snow business - gigiski.com
 • Rogier 2-09-15 13:22
  Rogier 2 september 2015 · 13:22
  Goed stuk hoor, ik zie echter:

  "Vuistregel: Hoe groter de radius, des te groter de bochten die je ermee kan skiën, maar hoe harder je daarvoor moet werken (input van techniek en energie)."

  Is niet helemaal lekker verwoord. En kan mensen op verkeerde been zetten. Ik denk dat je met een matige techniek beter af bent op een 19 m radius ski dan op een slalom lat 😉
  Iets als 'teveel sneeuw' bestaat niet.
 • ruudsan 3-09-15 11:31
  ruudsan 3 september 2015 · 11:31
  Prima stuk ook over het lengte advies je hebt een idee van wat je ongeveer nodig hebt, vooral als beginner wordt er van alles op de mouw gespeld.
 • zenith 3-09-15 13:24
  zenith 3 september 2015 · 13:24
  Een duidelijke bijdrage. Zelf zit ik denk ik tussen de categorie vakantie-cruiser en pisteknaller in. Ik heb ook al heel vaak gelezen dat ski's van eigen lichaamslengte het beste bij mij passen. Ik ben 187 cm lang. Maar het is me opgevallen dat veel fabrikanten geen ski's van 185/190 cm in 'mijn categorie' en budget aanbieden.

  Wat zou hier voor de reden kunnen zijn ?

  Ik heb nu een stijve ski van 176 cm lengte. Dit was de langst verkrijgbare maat van dit type.

  De ski's bevallen me overigens zeer goed (Rossignol zenith z76 ti basalt tpx)
 • DSvier 3-09-15 17:53
  DSvier 3 september 2015 · 17:53
  Ik heb ook al heel vaak gelezen dat ski's van eigen lichaamslengte het beste bij mij passen. Ik ben 187 cm lang. Maar het is me opgevallen dat veel fabrikanten geen ski's van 185/190 cm in 'mijn categorie' en budget aanbieden.

  Wat zou hier voor de reden kunnen zijn ?

  zenith op 3 sep 2015 13:24


  De reden is dat de producent meent dat voor jouw lengte (die immers nog in de cat. gebruikelijk valt) geen langere versie benodigd is.
 • GiGi 8-10-15 10:57
  GiGi 8 oktober 2015 · 10:57
  Hier een heel goed (Engelstalig) artikel over skilengte en de factoren die meespelen in keuzes op dat vlak.

  http://blistergearreview.com/recommended/how-to-think-about-ski-length...
  There's no business like snow business - gigiski.com
 • Atomic- 8-10-15 13:37
  Atomic- 8 oktober 2015 · 13:37
  De spotieve slalommer staat toch bijna altijd op 1.65m, ongeacht lichaamslengte?! regel is dan sneller lichaamslengte -20, tussen kin en neus
 • GiGi 8-10-15 13:48
  GiGi 8 oktober 2015 · 13:48
  (FIS) slalomski's zijn in de regel inderdaad 165 (en voor dames 155). Maar er zijn ook nog de comsunmentenversies, GS-ski's, cross-ski's etc., al dan niet met - jawel - rocker - en in verschillende lengtes. Die ski je ook sportief en op de piste. En zoals er (misschien niet groot genoeg) boven die profielen staat: "Persoonlijke voorkeur gaat daar altijd boven."

  Op elke vuistregel is wel een uitzondering te bedenken overigens, als je dat per se zou willen. Maar dit stuk is bedoeld voor de 95% van de ski's die door deze (niet-uitputtende) theorie worden afgedekt.
  There's no business like snow business - gigiski.com
 • Bart14 8-10-15 19:53
  Bart14 8 oktober 2015 · 19:53
  Goed stuk! Ik heb het met aandacht gelezen (en ook de comments). Dit zal mij zeker helpen bij de toekomstige aankopen. Heb nu een paar all mountain skis, maar ben nog op zoek naar een alternatief paar voor wanneer ik alleen korte bochtjes of rustiger met de kindjes wil skiën (gaat overigens ook prima op de langere all mountain latjes).

  Heb je hier tips voor?
  Man, 185, 95kg, behoorlijk gevorderd
 • Sneeuwbaard 10-10-15 02:16
  Sneeuwbaard 10 oktober 2015 · 02:16
  Misschien dat ik er overheen gelezen heb, maar volgens mij is het nog niet geroepen; bepaald je gewicht niet vooral je lengte van je ski's en niet je eigen lengte?!

  Vanuit het snowboarden ken ik de vuistregel 'tot je kin/neus', maar schiet ik in de kramp als bij een 'wintersportspecialist' aan een slungelige puber en een mollige volwassene (met dubbel gewicht) een board van de zelfde lengte wordt geadviseerd. 😞
  De stelregel geldt enkel en alleen voor een gemiddeld persoon met een gemiddeld gewicht met een gemiddelde lengte met een gemiddelde smaak met een gemiddeld(e) board/ski met een gem.... ach je begrijpt het wel. 😋
  Er zijn waarschijnlijk meer mensen die, als ze stellig de stelregel volgen, bij een verkeerde lengte board/ski uit komen.

  Ik kijk altijd naar het, door de fabrikant voorgeschreven gewicht en ga hier naar persoonlijke voorkeur eventueel één lengte onder of boven zitten. Ik moet wel in een héél eigenwijze bui zijn hier nog meer van af te wijken.

  Ik zou daarom iedereen adviseren om even naar de voorgeschreven gewicht/lengte-combinatie van de ski's te kijken en de stelregel hooguit te gebruiken als uitgangspunt waar je het eerste labeltje gaat lezen. 😉
  Beter één plank onder de voet, dan twee latten in de hand.
 • GiGi 10-10-15 08:41
  GiGi 10 oktober 2015 · 08:41
  Je heb helemaal gelijk @Sneeuwbaard. Er staat ook dat als je zwaarder bent dan gemiddeld, harder wil, etc. dat je dan iets langer moet nemen en dat als je relatief licht bent iets korter. Dat heb ik alleen niet vet gedrukt...

  En omdat lichaamslengte alleen niet een criterium is (hooguit een beginpunt voor het plussen en minnen naar gelang de factoren), heb ik bijvoorbeeld in dit topic https://www.wintersporters.nl/forum/topic/203353 iemand van 189 en 80 kg niet de Brahma in 187 aangeraden, maar in 180. Het is namelijk al een stevige ski met een relatief grote radius; geen reden dus om langer te nemen om instabiliteit tegen te gaan. En voor iemand van 80 kg is dat ook echt helemaal prima.

  Mijn inziens moet (bij gemiddeld postuur en een gerockerde ski) lichaamslengte het uitgangspunt zijn van waaruit je de redenering start. 20 jaar geleden was dat uitgangspunt eerder 'puntje van je neus', maar hadden we het eigenlijk ook alleen over full-camber pistelatten van maximaal 70 mm onder de voet. Voor die ski's is dat overigens nog steeds een prima uitgangspunt.
  There's no business like snow business - gigiski.com

Dit topic is meer dan twee jaar oud en daarom gesloten.