Skien met osgood-schlatter (knieaandoening)

Hallo, mijn zoon van 12 heeft sinds 1,5 week behoorlijk last van zijn knieen. De fysio heeft nu geconstateerd dat hij osgood- schlatter heeft. Hij mag hiermee wel skien maar bij pijn rust nemen. Heeft iemand ervaring met deze aandoening met skien, heb je er dan erg last van? Helpt een knie bandje? Ik hoop echt dat hij over 1,5 een beetje kan skien.

Ik heb dat als kind ook gehad, en tijdens het skiën toen geen noemenswaardige last van gehad, voor zover ik me kan herinneren. Nou waren dat wel mijn eerste weken op ski’s, dus hard ging het zeker niet en ik was meer bezig met opkrabbelen uit de sneeuw dan skiën… Dát kan ik me dan weer wel herinneren.

Dat klinkt positief, ik zou het zo sneu vinden als hij niet kan skien, en wij dus ook niet.

Met skiën geen ervaring, met andere sporten wel.

Hoe erg is het? Kan hij nog op zijn knieën of hurken zitten en de knie voldoende buigen of niet?
Wanneer dit nog kan lijkt het me geen groot probleem mits je je route aanpast: veel vlakke pistes (hobbels zijn uit den boze!), geen paadjes door het bos en niet stunten.
Er zijn kleine kniebraces om de impacten gedeeltelijk op te vangen en ook intapen is mogelijk. Ik zou een van die twee in ieder geval doen. Plus iedere dag na het skiën goed koelen en de buiging van de knie controleren of het niet erger wordt. (Op de buik liggen en dan kijken hoe ver de knie gebogen kan worden)

Ga in ieder geval niet forceren en niet door de pijn heen! Ik ken kinderen die dat wel deden en vervolgens weken niet eens de trap op konden zonder immense pijn.

@Draak, ( hoe tag je iemand?) ben jij een fysiotherapeut? En bedoel je met een kniebrace zo’n bandje net onder de knie of 1 de helemaal over de knie gaat. Tape had hij al vd fysio gekregen op 1 knie, andere was al een stuk beter.
Hij kan wel op zijn knieen zitten, hurken gaat wel maar erg gevoelig.
2 weken geleden kwam hij thuis van de fiets en had hele erge pijn, zelfs gewoon met lopen. Sinds die tijd niet meer naar school gefietst (normaal 10 km) en niet meer gesport. Het leek een stuk beter te gaan, maar gisteren na een half uur lopen weer behoorlijke pijn in de knieën.

Ik zie dat het taggen is gelukt.

Het lijkt in beschrijving een beetje op een springersknie, een overbelasting van de knieschijfpees die vast zit aan het scheenbeen. Mijn dochter heet daar last van en gebruikt tijdens het turnen een patella bandje. Dat is idd zo’n bandje net onder je knieschijf. Of dat ook helpt bij osgood schlatter durf ik niet te zeggen.

Nee, ik ben geen fysio. Ik geef sporttraining op hoog niveau en heb de afgelopen jaren helaas deze blessure erg vaak gezien. De tips die ik geef zijn dan ook tips die deze sporters gekregen hebben. Helaas is osgood erg hardnekkig en erg pijnlijk. Zo’n bandje schijnt wel te helpen. Ik zou in ieder geval naar een gespecialiseerde fysio gaan (kinder- of sport-) en diegene laten kijken wat de beste oplossing is. En verder weinig belasten, veel koelen en de pijn zo veel mogelijk mijden.

Mijn broertje heeft hier ook heel erg last van gehad, maar eigenlijk met skiën amper. Hij heeft zo’n bandje gehad, maar voor zijn gevoel had het weinig nut, maar het zal waarschijnlijk heel erg van persoon tot persoon verschillen. Ik denk dat je moet doen wat goed voelt en in elk geval zorgen dat je advies van de arts niet in de wind slaat, dus neem rust wanneer het nodig is.

Overigens klinken de klachten wel vrij serieus op dit moment. Maar er zijn waarschijnlijk ook periodes waarin het een stuk beter gaat en periodes waarin het pijnlijker is. Koelen helpt zeker om reactiepijn te voorkomen.

Je kunt verder niet zoveel kapot maken, maar omdat de pijn zo hevig kan zijn, is het vaak beter om tijdig te stoppen en rust te gunnen, dan om er mee door te blijven gaan en dan lang last te blijven hebben bij alledaagse activiteiten.

Wie nooit valt zal niet weten waar z´n grens ligt.

Als fysio kan ik eerder genoemde tips bevestigen en aanbevelen.
Je weet met osgood schlatter nooit hoe lang de klachten aanhouden (logisch), mijn ervaring is dat met de juiste begeleiding de klachten relatief snel verdwijnen. Ik neem aan dat hij oefeningen krijgt? Binnen de pijngrens mag hij in principe 100% belasten.

De kunst is inderdaad om te kijken hoe de knie reageert na inspanning. Geen reactie? Doorgaan! Reactie in de vorm van zwelling, pijn, warmte of roodheid? Meermaal daags 10 minuten koelen en de activiteiten minderen…

Succes!

Bedankt voor de reacties,
we zijn vorige week vrijdag voor het eerst naar de fysio geweest. Morgen hebben we weer een afspraak en zou hij wat oefeningen krijgen. Dit kon helaas niet bij de eerste afspraak omdat We al ver over de behandeltijd zaten. Wel heeft hij zelf al een oefening gedaan die hij ook op teakwondo deed om zijn boven been spieren te rekken.

Het is wel allemaal kortdag want 20 februari gaan we naar Oostenrijk. Ik zal de fysio ook nog vragen wat voor brace/ bandje hij evt aanraadt.

Ik heb mijn knieschijf een paar jaar geleden gebroken gehad en dat is nooit helemaal genezen. Snowboarden kan ik niet meer door de houding. Ik heb skiles genomen bij een dame die gespecialiseerd is in mensen met een handicap, tijdelijk of blijvend. Een andere houding doet al wonderen merkte ik!
Ik zweer bij korte ski’s, funski’s genoemd ook wel. Je hoeft minder door je knieën, draait veel sneller en makkelijker, kortom, minder belasting! Ik ben 183 en ski op99 cm carve skietjes. Helemaal top! En ja, je belast je knie, dus doet het na een paar dagen pijn en wordt m’n knie dik. Ik gebruik juist geen banden en drukverbanden meer. Merkte dat mijn knie sneller dik en pijnlijk werd met steun dan zonder. Maar dat is persoonlijk.
Leuke bijkomstigheid os dat je makkelijker kunt stunten op korte ski’s. Tip: neem ski’s met een instapbinding, elke keer met gebogen knieën bij de lift je bindingen vast moeten maken, vond ik killing voor mijn knie

@skikip heb er zelf al last van gehad. Skien was redelijk pijnlijk, maar met voldoende rust zeker doenbaar. Als hij pijn heeft ga je best iets drinken, zeker niets forceren! Mijn Kinesist had me een aantal stretch oefeningen aangeraden om de pijn te verminderen. Ik hoop dat het je vakantie niet zal verpesten!

Hier een live verslag uit Oostenrijk. Mijn zoon skied de hele week al zonder enige last van zijn knieën te hebben :-) zondag begonnen met een halve dag en alleen blauw, toen dat goed bleek te gaan, daarna hele dagen en ook rood. Wel hebben we elke dag op advies van de fysio zijn knieen ingetaped met cure tape en s’ avonds ijs op de knieën. Ik had nooit gedacht dat het zo goed zou gaan.

We hebben heel goed afgesproken dat hij moest aangeven als hij ook maar een beetje last zou krijgen. In het begin vroeg ik het na elke bocht, maat daar werd hij een beetje gek van!

@skikip ben blij het te horen!

Top! Fijn dat het toch allemaal goed gekomen is! Achteraf ook geen last / pijn?

Where would we be without the après ski?

Wat fijn zeg! Dat geeft goede moed voor de toekomst.

mama on a mission in the snow

Ja. Echt fijn. Maar het blijkt dat skieen ws toch een andere soort belasting is voor de knieën, want hij wilde alvast een stukje fietsen, voordat hij morgen weer 5 km moet fietsen naar school sinds 3 weken. Nou toen voelde hij zijn knieën weer behoorlijk en gaat toch weer met de bus naar school.

Ben zelf een knieklant (artrose en nog wat gedoe) en skiën ervaar ik ook als een totaal andere belasting dan fietsen. Dat skiën is iig een succeservaring voor hem geweest en dat is heel belangrijk. Jammer van het fietsen maar naar wat ik ervan begrijp gaat dat in de toekomst ook goedkomen toch?

mama on a mission in the snow

Plaats een reactie