Beginner, tweedehands snowboard, nieuwe schoenen, waarop letten?

Hallo beste wintersporters!

Vorige week zaterdag had ik mijn eerste les snowboard gehad en gisteren was m’n 2de les geweest.
Ik ben van plan om meerdere keren terug naar de indoor baan (Terneuzen) te gaan om m’n skills wat bij te schaven om zo dan eens op wintersportvakantie te gaan, maar ik heb geen zin om elke keer een ander board te krijgen en andermans schoenen, dus ben ik op zoek naar een tweedehands bord (hierover meer) en nieuwe schoenen.

Wat ik allemaal al heb geleerd:

  • Heelside, toeside
  • Slalommen (en vallend blad, zowel heel als toeside)
  • Regular én goofy riding, normaal zit ik wel met m’n linkervoet vooruit, maar dat maakt nu niet veel uit.
  • Switchen

Mijn gegevens:

  • 171cm
  • 55,8kg
  • Schoenmaat 41 (us 8)

Ik heb van de Skidome een 147cm bord gekregen om mee te leren (en dan denk ik ook dat ik zo één moet hebben), maar maakt het veel of weinig uit als die nu een centimeter te lang of te kort is?
Heeft er ook iemand ervaring met Rome snowboards? (goede kwaliteit?)

Waarop moet ik ook letten bij de aankoop van een tweedehands snowboard behalve op roest, breuken, scheuren, krassen etc…?

Voor de schoenen heb ik maat 41 (us 8), en die wil ik het best nieuw kopen.
Aangezien ik op een beperkt budget zit, zou ik kiezen tussen deze 3:

  • Rage Reactor
  • Imperium Vida
  • Burton Moto
    De laatste vind ik toch niet zo leuk omdat ik liever met veters ga, die zijn ook wat goedkoper.
    Ook zie ik dat hardheid van de boot wel een rol speelt, maar wat is dan het beste om mee te leren?

Alvast bedankt om me op pad te helpen :)

Hoi, welkom!

Ik snap je drang naar eigen spullen, heel logisch en dit heb ik ook gedaan, echter…
Allereerst raad ik je af om zomaar schoenen van internet af te plukken! Passen, passen en nog eens passen. Als ze niet goed zitten kunnen ze nog zo mooi, stijf, slap, snel strikkend of duur of goedkoop zijn, je hebt er niets aan! Ga dus naar een gespecialiseerde winkel en laat je adviseren, of beter nog, blijf toch nog een tijdje huren!
Waarom? Je zult hopelijk snel progressie boeken en wil je een schoen op de groei, dan is deze wellicht nu nog te stijf en blokkeert dit je leercurve. Kies je voor een slappere, meer vergevingsgezinde schoen, dan kan hij voor nu prima zijn maar voldoet hij binnenkort niet meer! Dit geld eigenlijk ook voor snowboards. De een is “rocker”, de ander “camber”, de ander een combi daarvan. Moet dit board “directional” zijn (je rijd altijd met dezelfde voet voor) of vind je het leuk om te wisselen en kies je dan voor een “twin” board. Al deze dingen zal je snel leren maar alvorens je jezelf echt op de piste gaat begeven kunnen jou wensen al enkele keren zijn veranderd. Koop je nu een plank op basis van je voorkeuren waar je heel blij mee bent, dan kan het goed zijn dat je diezelfde plank totaal niet bevalt als je eenmaal iets meer dan een rechte, vlakke indoor piste gaat verkennen. Geloof me, ik heb dezelfde fout gemaakt.
Les dus nog even wat door, schuif vooral vaak een andere plank onder je voeten, en zelfs andere schoenen als dat kan en je zal snel merken dat er grote verschillen bestaan! Mocht je na een half jaar iedere week les en een week in de bergen zijn overtuigd van je voorkeur, test dan wat verschillende plakjes bij verkooppunten/verhuur zaken en maak een weloverwogen keuze.
Kun je nu echt niet wachten? dan moet je het helaas doen met tips van iemand die inhoudelijk wat meer verstand heeft van snowboardmateriaal dan ikzelf.

Anecdote: Ik zal eerlijk toegeven dat ik in eerste instantie niet toe durfde te geven aan het feit dat het snowboard wat ik had gekocht toch niet geschikt was voor wat ik er mee wilde doen. Nu wel en deze plank ligt nu dus te verstoffen op zolder en ik ben inmiddels met veel plezier overgestapt naar de ski’s. Het heeft me veel geld gekost en het plezier van snowboarden enigsinds weggenomen.

Hey,

Bedankt voor je input!

Bij mij is het juist omgekeerd, ik had eerst geskied en nu ben ik overgestapt naar snowboarden, ik voel me daar wel thuis :) (skiën ging nogal moeilijk, en was er erg onhandig mee, zie: kruisende latten).

Schoen op groei. Welja, ik ben nu 21 (word 22), en ik denk niet dat m’n schoenmaat nog groter zal worden.
Maar over het passen heb je wel gelijk. Alleen jammer dat ik nergens een winkel in de buurt heb waar ik kan passen, zeker in dit seizoen is alles gesloten of niet in de rekken.

Als snowboard zal ik sowieso een gewone camber nemen, aangezien dit ook zo een is die ik gebruik om mee te lessen, en die is natuurlijk een twin. Rocker vind ik niet zo handig tenzij ik echt freestyle wil doen, dus met camber zal dit wel goed zitten.

Bij de Skidôme (en dat is ook de enigste waar ik naartoe ga op het moment) hebben ze maar 1 soort plank, en dat is een Flow Rythm, maar met veel krassen, bulten, deuken etc…, toch wel een héérlijk bordje.

Nou, gelukkig zijn online aankopen binnen de 14 dagen retourneerbaar, dus passen zal niet echt een probleem zijn :D

@CDA441, ik heb geen verstand van snowboarden:-) maar weet wel dat @sjorsdk niet bedoeld dat je voeten nog groeien;-) maar dat het niveau dat je gaat halen zal veranderen/verbeteren en daarin zit dan de groei, dit legde hij ook uit! Heeft de winkel die bij Skidome zit geen snowboard spullen dan?
En anders snowparts?

LA NORMA😍☃️

@piefke, oeps dan had ik dat mis verstaan :‘) Dat kan wel zijn dat de winkel bij de Skidome wat snowboardspullen heeft, zal daar maar eens kijken (alhoewel ik daar al meerdere malen ben geweest, maar nog nooit in de winkel :’))

Ben het qua board zeker eens met wat hierboven al gezegd is. Ga eerst wat meer ervaring opdoen en verschillende boards proberen, dan kun je namelijk voelen wat de verschillende eigenschappen doen.

De Flow Rhythm is bijvoorbeeld juist een reverse camber, oftewel rocker. Dat verschilt nogal qua gevoel met camber. Verder zegt camber trouwens niets over of het board twin is of niet. Dat gaat om de vorm van nose & tail en soms ook het profiel.

Qua schoenen ben ik wel van mening dat als je kijkt naar een gemiddeld stijve schoen je op heel veel boards vooruit kan (misschien niet 100% ideaal, maar voor de meeste gemiddelde boarders prima). Maar ga vooral goed passen en ga voor die schoenen die echt goed zitten.

Hola, even nog eens de specsheet van de Flow Rhythm bekeken en ik zie inderdaad dat die een rocker is, dat verklaard wel het makkelijk overschieten van bochten. :)

Schoenen zal ik zeker zoveel mogelijk passen. Te los wil ik ze ook niet hebben.
Thanks voor al de tips :)

Met het zomaar kopen van spullen op internet of zonder testen in de winkel altijd erg oppassen. Heb me zo ook een (verder prima) Burton board aan laten smeren dat simpelweg te stijf en te weinig vergevingsgezind was in het begin. Later had ik er gelukkig wel wat aan.

Schoenen (en bindingen in mindere mate) zijn heel erg belangrijk. Hiermee geef je je input door. Een vriend van mij heeft voor hem erg fijne schoenen op een tweedehands wintersportbeurs gescoord. Die zijn echter vaak wel in het late najaar/vroege winter, dus dat duurt nog even. Zelf heb ik vele paren schoenen moeten passen voordat ik goede had voor mijn lastige voeten. Mocht je pech hebben moet je er heel wat terugsturen bij internet aankopen. En vaak zijn de verzendkosten voor eigen rekening…

Wat ik je kan aanraden is niet te besparen op de schoenen. Deze kun je altijd nog doorverkopen zodat het verlies beperkt blijft. Als je bij de zaak in Rucphen niet kunt slagen kun je overwegen naar Zoetermeer of Den Haag te gaan voor een bezoekje aan Duijvenstein. Of bel eens of Intersport Biggelaar in Eindhoven nog wat overjarig spul hebben staan. Overigens start Biggelaar al eind september met zijn wintersportaanbod, vaak met een containeractie.

Voor het board. Nu heb je allemaal nieuwe boardtechnieken om je drijfvermogen en draaivermogen te verbeteren. Je wilt vooral oefenen in de hal, en dan zou ik zeggen dat een vlakke alleskunner het beste is. Niet te stijf, en niet te lang. Zo rond de 147 zit je wel goed. Boven de 150 gaat het draaien lastiger worden icm jouw gewicht en lengte zonder rocker.
Helaas ben ik niet erg thuis in het aanbod ervan, dus specifieke tips heb ik niet. Heb je al op marktplaats gekeken of iemand toevallig die flow die jij fijn vind te koop heeft? Dan is dat ook het overwegen waard.
Hoewel ik op technisch vlak voorstander van een board zonder camber of rocker ben, zodat je de basics het beste kunt leren.

Ik ga volgende week eens binnenspringen bij United Brands om een paar schoenen te testen (in Sint katelijne waver).
Hebben goede merken in huis, dus keuze genoeg, een juweeltje zal er (hopelijk) wel tussen zitten :)

Van m’n oom (die al snowboard van 2003) heb ik gehoord dat 3 cm enorm veel scheelt met het gewicht en de ligging van het bord, en dat ik best eerst 1 been leer te beheersen voor ik aan m’n ander been begin. Hij rijdt zelf met een Burton Custom 156.

Ik ga volgende week ook eens kijken naar een camber bordje in m’n maat (146-147), dus als ik mij daarop thuis kan voelen zou dat perfect zijn, maar nu heb ik alleen nog met dat Flow board geboard.
Toch denk ik niet dat het iets zal zijn, maarja, dan heb ik er tenminste al op gestaan.

United Brands is, met alle respect, een vrij algemene sportzaak toch? Mijn ervaring is dat daar vaak de kennis en expertise ontbreekt om iemand goed ski- of snowboardschoenen aan te meten. Zeker in de zomer is dit vaak een probleem, aangezien het assortiment vaak beperkt is dan en veel in wintersport geïnteresseerd personeel dan niet voorhanden is. Dat is mijn eigen ervaring met skischoenen in algemene wintersportvakantie in Nederland althans.

Ik zou dus zeker aanraden naar een echte wintersportspecialist te gaan. De dichtstbijzijnde is denk ik Duijvestein in Zoetermeer of in Landgraaf.

Wat betreft die 3 cm: ook daarbij maakt het profiel van het board uit. Een camber van dezelfde lengte voelt langer dan een rocker. Dan heb je ook nog hybride vormen met camber eigenschappen maar die korter voelen door in de tip&tail wat rocker te hebben.

Maar mocht je voor erg weinig een boardje kunnen krijgen die bevalt (ga hem vooral testen!) kun je het best proberen, maar kans is heel groot dat je iets gaat kopen dat snel niet meer voldoet.

Qua schoenen: bootfitter is aan te raden. Zelf kun je ook kritisch zijn door te letten op de stijfheid. Schoen moet goed aansluiten (strak maar niet te strak om je voet zonder knelpunten), enkel moet niet loskomen, boog van je voet moet genoeg ondersteuning hebben. Dat laatste had ik bijvoorbeeld al zooltjes voor nodig van juistem… een bootfitter.

United Brands is, met alle respect, een vrij algemene sportzaak toch?
[…]
Ik zou dus zeker aanraden naar een echte wintersportspecialist te gaan. De dichtstbijzijnde is denk ik Duijvestein in Zoetermeer of in Landgraaf.

GiGi op 24 jul 2016 09:20

Jammer genoeg is Zoetermeer of Landgraaf té ver voor mij, het kan zijn dat ik daar leuk spul vind, maar een kijkje bij de United Brands kan zeker geen kwaad.
Nu, met de tips die jullie hebben gegeven en online research ga ik dan op zoek naar een perfecte boot.
Dus de hiel mag niet verschuiven, en de tenen mogen niet geklemd zijn.
Met skischoenen is dat andere koek want die zijn van plastic, en daar heb ik al knellende enkels van gekregen (huurschoen).

Wat betreft die 3 cm: ook daarbij maakt het profiel van het board uit. Een camber van dezelfde lengte voelt langer dan een rocker. Dan heb je ook nog hybride vormen met camber eigenschappen maar die korter voelen door in de tip&tail wat rocker te hebben.

Maar mocht je voor erg weinig een boardje kunnen krijgen die bevalt (ga hem vooral testen!) kun je het best proberen, maar kans is heel groot dat je iets gaat kopen dat snel niet meer voldoet.

Qua schoenen: bootfitter is aan te raden. Zelf kun je ook kritisch zijn door te letten op de stijfheid. Schoen moet goed aansluiten (strak maar niet te strak om je voet zonder knelpunten), enkel moet niet loskomen, boog van je voet moet genoeg ondersteuning hebben. Dat laatste had ik bijvoorbeeld al zooltjes voor nodig van juistem… een bootfitter.

Tiny-M op 24 jul 2016 10:25

Dat kan ik wel geloven, want die rocker/reverse cambers draaien makkelijker, maar zijn wel onstabieler aan hogere snelheden, ik zal eerst kijken bij die 2dehandse camber, en als dat niets voor mij is haal ik een hybride rocker want die zijn wel leuker om wat tricks te leren; speelser maar toch vrij vergevingsgezind.

Bootfitter zou ik niet zo snel doen aangezien ik maar een beginner ben. Ik heb al een gevoel van de schoen die ik heb gehuurd (en die zat echt wel als gegoten), maar nieuwe schoenen zijn normaal gezien stijver dan al ingelopen, dus zal ik daarmee wel moeten oppassen.

Bootfitter lijkt me voor snowboarden ook echt overbodig, tenzij je natuurlijk echt hele lastige voeten hebt en steeds pijn. Schoenen moet je gewoon passen en vooral voelen of je nergens drukpunten hebt. Overige eigenschappen zijn nog helemaal niet zo van belang. En met een beperkt budget kom je toch waarschijnlijk bij beginner schoenen.

Een snowboard incl bindingen kun je vrij goed 2e hands kopen via marktplaats voor rond de 100 euro. Je bent echt nog niet van dusdanig niveau dat je de verschillen tussen snowboards zo goed merkt. En daarbij, een week huren op vakantie is bijna net zo duur. Dus na 2 weken wintersport heb je die kosten al terug verdiend.

De meeste mensen hier zijn echte wintersport fanaten en willen dus altijd het nieuwste materiaal hebben. Maar snowboarden is nog steeds ruim 90% eigen techniek/kracht en maar 10% materiaal (of zelfs veel minder).

Ik ben dus van plan om elke keer als ik een vrije dag heb naar icemountain in Komen te gaan om te oefenen, want dat is voor mij maar een half uurtje rijden.

Mocht het tweedehands 146cm camber bordje niets voor mij zijn, koop ik een nieuwe K2 Vandal 148cm en bindingen, want die is een flat camber/flat rocker, beetje tussen de rocker en camber. dus komt al in de buurt van dat flow bordje.
Kost niet veel (260€ voor een setje), maar eerst schoenen testen.

Het grote nadeel van zo’n kleine maat te hebben (weeg al niet veel voor m’n grootte en leeftijd) is dat er bijna geen setjes op 2dehands komen.

Budget ligt ongeveer rond de 450€ excl. helm (en die heb ik al gekocht :))

vorig jaar ook beginnen snowboarden, tegen alle (goeie) raad in heb ik alles nieuw gekocht na mijn eerste les, ik vond het niet zo tof om met een ander zijn schoenen rond te lopen. Nog geen moment spijt van gehad, als ik zie hoeveel mensen er last hebben van pijnlijke voeten. Ik heb wel een tiental modellen gepast vooraleer ik m’n paar kocht, maar zoals gezegd dus nog geen moment spijt van gehad.
Ook het bord en bindingen heb ik nieuw gekocht, aangezien ik aanvankelijk dacht vooral indoor te gaan heb ik een Flat parkbord gekocht (Burton Namedropper), ideaal voor indoorpistes en om te leren snorbaarden. Ik ben vorige winter 3x in de bergen geweest en toen heb ik wel al gemerkt dat ik wel beter een iets langer bord had gekocht.
Mijn raad: koop gewoon je eigen materiaal, maar geef liever 50EUR meer aan je schoenen dan aan je eerste bord. Je krijgt nu mooie kortingen op het materiaal '15 - '16, ideaal dus!

vorig jaar ook beginnen snowboarden, tegen alle (goeie) raad in heb ik alles nieuw gekocht na mijn eerste les, ik vond het niet zo tof om met een ander zijn schoenen rond te lopen. Nog geen moment spijt van gehad, als ik zie hoeveel mensen er last hebben van pijnlijke voeten. Ik heb wel een tiental modellen gepast vooraleer ik m’n paar kocht, maar zoals gezegd dus nog geen moment spijt van gehad.
Ook het bord en bindingen heb ik nieuw gekocht, aangezien ik aanvankelijk dacht vooral indoor te gaan heb ik een Flat parkbord gekocht (Burton Namedropper), ideaal voor indoorpistes en om te leren snorbaarden. Ik ben vorige winter 3x in de bergen geweest en toen heb ik wel al gemerkt dat ik wel beter een iets langer bord had gekocht.
Mijn raad: koop gewoon je eigen materiaal, maar geef liever 50EUR meer aan je schoenen dan aan je eerste bord. Je krijgt nu mooie kortingen op het materiaal '15 - '16, ideaal dus!

Herky op 25 jul 2016 20:43

Nouja, het motief is hetzelfde, geen zin om onnodig geld aan huurspullen uit te geven, en in iemand anders zijn schoenen te staan.
Gelukkig hoef ik geen kledij te kopen, want ik draag winter motorkledij als ik snowboard. Er zit voldoende valbescherming in en is ook enorm warm, weegt wel een klein beetje meer dan een doorsnee skijas en -broek, maar wel wat veiliger.
Jammer genoeg is de United Brands morgen gesloten, dus zal ik overmorgen een kijkje nemen.
Schoenen en helm krijg ik van m’n toffe vader (zijn idee om mij te leren snowboarden :)) dus dat zal wat meer ruimte kunnen geven in m’n budget.
Het nieuwe bord zal ik bij Duijvestein halen (online) omdat het toch wel te ver is, maar als jullie er goede ervaringen mee hebben vertrouw ik dat zaakje wel :)

Hmm, ik zag dat Duijvenstijn sowieso niet veel meer heeft in jouw lengte. Om dan een board te kopen van 145 ga je spijt van krijgen. Leuk voor binnen, maar zodra je een beetje techniek hebt en naar buiten gaat is ie wat te kort. Prima voor het park, maar dan is wat meer pop welkom om wat makkelijker te springen.
Zoek nog even het internet af zou ik zeggen. Oh ja, en check of de schoen wel in de bindingen passen. Door mijn smal uitgevoerde Nitro schoenen waren mijn bindingen te groot en moest ik daar onverwacht weer in investeren.

Ik had gisterenavond nog besloten toch alles nieuw te halen, heb dus al een board besteld bij Duijvestijn :)
Het is de K2 Vandal 2016 148cm geworden, het is een flat base rocker true twin (en is ook een cm te lang, maar dat compenseert en went wel.
Als bindingen heb ik de 2016 K2 Formula genomen, leek mij de beste keus voor de prijs. was ook in korting bij Duijvestijn :D
Hopelijk heb ik het bord en de bindingen donderdag of vrijdag al binnen.
Morgen lekker schoenen testen en dan zien we maar :)

Dus: Vandaag wezen kijken naar schoenen, en een paar getest.
Uiteindelijk is het toch de Imperivm/Imperium Vida geworden, zitten lekker comfortabel, geen nare knellende punten, en de tenen raken nét de top. Ook veel uitleg gekregen. De man had ook gewerkt bij de Skidome in Terneuzen, dus hij weet er wel wat van :)
Vandaag komt ook m’n bord binnen, en dan is het setje af.
Foto volgt :)

Hoor graag hoe het bevalt na de eerste testrit :)

Ik heb dus vandaag het bord en de bindingen binnen gekregen, maar de disks ontbreken. Is dit normaal of krijg je die bij je bindingen?
Anders stuur ik een mailtje naar Duijvestijn, want dat is wel vervelend.

Normaal horen die er gewoon bij te zitten. Niet nog ergens in de doos?

Normaal horen die er gewoon bij te zitten. Niet nog ergens in de doos?

Tiny-M op 28 jul 2016 14:54

Helemaal niets. Nu ik heb Duijvestijn al een mailtje gestuurd én gebeld, en ik mag de bindingen terug opsturen.
Maar dat kost voor mij meer om ze retour te sturen om dan een nieuwe set bindingen te krijgen.
Dus ik heb hun gevraagd of ze ook alleen de discs en schroefjes kunnen opsturen.
Nu nog wachten op een antwoord…

Anders bij een snowboard/wintersport winkel bij jou in de buurt? Wellicht bij de indoorbaan waar je zelf ook naar toe gaat. Anders hebben forumleden wel links en rechts wat liggen. Ik heb verschillende discs liggen, maar weet niet welke je nodig hebt.

Anders bij een snowboard/wintersport winkel bij jou in de buurt? Wellicht bij de indoorbaan waar je zelf ook naar toe gaat. Anders hebben forumleden wel links en rechts wat liggen. Ik heb verschillende discs liggen, maar weet niet welke je nodig hebt.

Marijnt op 28 jul 2016 16:59

Mocht je een paar K2 hebben zou dat wel interessant zijn, maar op het moment ben ik nog aan het mailen.
Hier wel een paar specs:

  • 2x4 board
  • 9,5cm diameter aan de onderkant, 10,5 aan de bovenkant

Zozo, heb ik even geluk gehad. Moest de bindingen wel terugsturen maar normaal gezien worden de portokosten terug gestort.
Dan maar weer een week in spanning wachten tot ik de nieuwe bindingen (incl. disks en schroefjes) heb.
Hopelijk deze keer compleet :)
Top service van Duijvestein, ook vriendelijk.

Het leek me wel dat de versie die ze mij opgestuurd hadden een showroommodel was, want één was ingepakt en de andere niet, en juist degene die beschadigd was, was degene die niet ingepakt is.

K2 heb ik niet, discs zijn redelijk universeel, maar moet wel passen op het board. Maar prima opgelost van Duijvestein.

Vandaag de nieuwe bindingen ontvangen, en compleet ook nog :D
Mijn hoeken zijn +13°/-13° (mirror duck) omdat ik toch wel beide kanten wil leren rijden, en dat zit ook wel het meest comfortabel, ook geen setback.
Afstand tussen beide bindingen is 50cm (hart op hart) (en via de “stance width chart” lijkt het erop dat ik dat wel juist heb gezien :))
Kan niet wachten om er mee te gaan rijden :D

Zo, vandaag even naar de dichtsbijzijnde indoor skipiste geweest om het nieuw bord uit te testen. Heelside turns gaan erg lekker, maar de toeside wil maar niet pakken. (misschien binding te ver naar toe geplaatst?)
Gaat alleszins erg moeilijk (blijft maar schrapen en schrapen)
Meerdere keren op m’n bek gegaan, maar naarmate ik er meer op zat, hoe minder ik viel.
Ook per ongeluk een sprongetje mee gepakt en gevallen :')
Iemand tips?

Plaats een reactie