Ski TV: De legendarische skiwedstrijd Patrouille des Glaciers

In april 1943 had het Zwitserse leger het lumineuze idee om gedurende een skiwedstrijd te testen of haar manschappen in teams bestaande uit drie militairen opgewassen waren voor het bewaken van de Zwitserse berggrenzen. Als parcours werd voor de beroemde 53 km lange ‘Haute Route’ tussen Zermatt en Verbier gekozen. Een route die normaal gesproken in vier dagen werd afgelegd, moest nu binnen één dag worden voltooid. De eerste editie van deze Patrouille des Glaciers was hiermee een feit.

null

In 1943 finishten er 2 van de 18 gestarte teams. Na een succesvol verlopen tweede editie in 1944 verliep de derde race in 1949 catastrofaal, doordat een patrouille op de gletsjer Mont Miné in een gletsjerspleet viel. Pas na 8 dagen kon het team geborgen worden. Hiermee viel ook het doek voor de Patrouille des Glaciers.

— Een nieuwe start —

Met een nachtelijke start van 5 op 6 april 1984 werd de draad opnieuw opgepakt, met strengere veiligheidsregels. Zo moet elke patrouille o.a. uitgerust zijn met een ijsbijl, kompas , hoogtemeter, klimgordels, een touw van ten minste 30 meter, sneeuwschop, hoofdlamp, EHBO-kist en lawine pieper. Hierop wordt strikt gecontroleerd door de organisatie.

null

De moderne tweejaarlijkse versie van de Patrouille des Glaciers kent twee versies de lange van Zermatt , via Arolla naar Verbier en de korte van Arolla naar Verbier. Net zoals bij de Elfstedentocht wordt hardlopend gestart met de ski’s in de hand en zijn er onderweg 11 stempelposten. En net zoals bij de Tocht der Tochten is er tegenwoordig een te grote toeloop aan deelnemers. Maximaal kunnen 1400 patrouilles starten en zijn er meerdere starts.

Het te kloppen record is 5:52.00 uur. Voor de dames ligt de lat wat lager op 7:41.18 uur. Aankomend jaar doen er 7 Nederlanders en 39 Belgen mee. Benieuwd of dan een Nederlands dweilorkest op de top van de Rosablanche (3336 m) staat om ze aan te moedigen :)

null

In de onderstaande Duitstalige documentaire van ruim 54 minuten worden 2 teams van 3 skiërs gevolgd gedurende, tijdens en na de wedstrijd:

Of een kortere documentaire met Engelse ondertiteling van ruim 17 minuten waarin een damesteam gevolgd wordt:

Meer informatie over de Patrouille des Glaciers kan gevonden worden op: http://www.pdg.ch

Zo Paul, dit was in ieder geval nachtwerk voor jou!
En wij mogen deze arbeid vandaag overdag op ons gemakje gaan bekijken.

Tussen de reclames en de minder interessante onderdeeltjes van Snowmagazine vallen de documentaires van Patrouille des Glaciers goed te bekijken :)

Weer leuk en interessant stukje Paul :) Ga er straks weer eens lekker voor zitten. Dank!

Mooie wedstrijd…

Click. Click. Peace

Indrukwekkende en goed georganiseerde wedstrijd. Heb een uurtje heerlijk zitten genieten :)

Fijn dat jullie het leuk vonden.

@ Rogier: Volgens mij zijn jij en jouw vriendin voldoende getraind en vaardig om de patrouille tot een goed einde te brengen. Klopt dit?

Wat ik zo sneu vind is, dat als je op tv aan het zappen bent wel 6 of 7 programmas allemaal over voetballen tegenkomt, maar bijna nooit over dit soort programmas ook niet op eurosport,
Arte is zowat de enige die dit soort programmas wel eens doet en soms een franse zender ook wel eens, natuurlijk afhankelijk van je zenderpakket

Erg mooi paul E, hulde

Pannenkoek; een castrerende discus die door een agrarische autochtoon tussen je benen geramd wordt

@Cees volkomen mee eens!

@Cees Dat zal helaas ook wel te maken hebben met vraag en aanbod.

In Wintersport georiënteerde landen zal sowieso meer wintersport op tv zijn. Het zou me niets verbazen als ze in Spanje de Worldcups en WK schaatsen niet uitzenden, laat staan de Elfstedentocht.

Daarom zullen we het helaas moeten doen met mooie vondsten uit het buitenland en het "befaamde" snowmagazine natuurlijk.
Er is hier op het forum wel eens geopperd dat wintersporters.nl een programma moest gaan maken. Of het financieel haalbaar is weet ik niet maar gaaf lijk het mij wel!

to ski or not to ski, thats no question

Plaats een reactie