Waar skischoenen kopen?

Voor komend seizoen wil ik nieuwe skischoenen kopen. Echter weet ik niet wat een goede winkel is. Zelf twijfel ik tussen MK skiservice in Bilthoven en Wim Jaquet in Amersfoort. Hebben jullie ervaringen met deze winkels en welke zouden jullie adviseren?

beiden hebben ze een aanzienlijk assortiment en een paar kundige mensen (niet iedereen die er werkt). Mijn ervaring is wel (tot meerdere keren toe) dat de “Service” in MK Skiservice een beetje tegenvalt. Als in: ik werd behoorlijk bot behandeld en men was niet echt stressbestendig. Maar andere zweren weer bij die zaak.

Ik heb goede ervaringen met Olympia sport in Veldhoven. (vraag naar Yves)

Ga eens langs bij Skishop Nieuwegein. Kom ik zelf al vele jaren en krijg er altijd goed advies over skischoenen. Kundige mensen daar!
En ga vooral doordeweeks want in deze tijd zijn de weekenden erg druk in de winkel.

Naast de winkel, is het ook zaak om op het juiste moment te gaan als je echt goed advies wilt. Op koopavonden en in weekenden is het vaak mega-druk in de wintersportzaken vanaf ongeveer nu tot en met half februari. Natuurlijk kun je dan geluk hebben, maar de kans dat je dan een oproepkracht krijgt die net 1,5 week op de ski’s heeft gestaan is redelijk groot. Buiten de spitstijden hebben ze veel meer tijd voor je en is de kans ook veel groter dat je goed geholpen wordt.

Zelf ben ik al jarenlang fan van Duijvestein aan de Valeriusstraat in Den Haag. Maar zeker niet op zaterdagen of zondagen…

Voor mijn vrouw hebben we schoenen laten aanmeten en fitten bij Norbert Maier in Rotterdam. Hier zijn we zeer vakkundig en vriendelijk geholpen en werd er alle tijd voor je genomen.

Born to Ride

Het zal misschien wat uit de richting zijn, maar gisteren (op koopzondag) uitstekend geholpen bij Baum Sport in Hengelo. Vakkundig advies, veel keuze en een prima bak koffie erbij. Ook nog eens mooi rustig in de winkel.

Je kan ook op locatie nieuwe skischoenen huren met recht van koop.
Mochten ze toch niet lekker zitten na een dag skiën dan neem /huur je de volgende dag weer anderen enz.tot de pasvorm wel perfect is.

Het is maar een idee.

Topsurf in Vinkeveen heeft mij altijd heel goed geholpen. Ook daar is het afhankelijk van door wie je wordt geholpen.

Eerst skier, toen snowboarder en nu weer skier

Ik zou gaan voor de winkel met het grootste assortiment. Want schoenen kopen is vooral een kwestie van passen. Goede basisadviezen krijg je hier op het forum ook al dus als het goed is weet je waar je op moet letten.

Als ik een tip mag geven, wees alert op verkopers die speciale zooltjes erbij willen verkopen. Zonder met hun ogen te knipperen prijzen ze losse zooltjes aan die zomaar de helft kosten van je schoenen. Maar misschien is er wel een ander paar schoenen dat wel precies past. Ik heb een paar jaar geleden minstens een tiental schoenen gepast voordat ik de juiste gevonden had.

Elke skischoen komt met een volledig vlakke bodem en met een volledig vlak standaard zooltjes van beperkte dikte. Kijk nu eens naar de onderkant van je voet. Is die vlak?

Dit is de reden dat vaak een bakzooltje wordt aangeraden. Steun voor de voetboog en betere hielfixatie. Dat is voor het merendeel van de mensen echt een meerwaarde. Dit afdoen als een verkooptruc is wat kort door de bocht. Ik heb het dan nog niet eens over de mensen die hiermee een rechtere stand van de voet onder de enkel krijgen.

Een goed bakzooltje kost tussen de 60 en 90 euro en is in veel situaties zijn geld meer dan waard.

Je hebt niet helemaal gelijk SPAM, want in mijn skischoenen zit standaard een voorgevormd hard voetbed, Niet vlak dus. Misschien dat alle andere schoenen wel vlak zijn van binnen, maar ik verwacht dat niet eigenlijk.

Ik bedoelde naast de verkooptruc die je soms ziet ook dat het mogelijk een combinatie is van de verkoper die graag zijn/haar spullen wil verkopen en de onwetende koper. Dan wordt de koop gesloten met niet goed passende schoenen en een duur zooltje om de pijn wat te verzachten. Maar niet de pijn in de portemonnee. Daarom ook mijn advies om te gaan passen bij een winkel met groot assortiment. Ik heb met skischoenen en wandelschoenen al meermalen meegemaakt dat de verkoper al met zooltjes op de proppen komt terwijl ik nog helemaal niet uitgepast ben.

Het begint juist bij een zooltje Martin7182 misschien zelf een keer naar een specialist gaan…? Ben het niet graag met SPAM eens maar in dit geval slaat hij de spijker op de kop.

Ook in jou skischoen zit een standaard zool welke je alle kanten op kan buigen en nul support geeft. Als je een budget hebt van bijvoorbeeld € 350 kan je beter een schoen kopen van €300 en een standaard zool van bijvoorbeeld Superfeet van €50,- dan een schoen van € 350,- zonder zool. Dan moet ik er wel bij zeggen dat je wel de juiste zool voor jou voet aangereikt moet krijgen want daar gaat het helaas geregeld mis…

*bericht bewerkt door BasTimmermans op 01 nov 2016 15:17

Baumsport Hengelo / Austriasport

@BasTimmermans, net als SPAM heb je bijna gelijk. In mijn schoenen zit een keiharde anatomisch gevormde zool. Een soort ABS lijkt het wel. Niet vlak, niet flexibel, niet standaard (denk ik). Alleen bij de tenen kun je hem iets buigen. Ik heb hem net even uit mijn schoen gehaald er hij gaat er met moeite weer in omdat hij zo stug is. Ik heb Fischer Soma Progressor XTR 90 schoenen. Het “zooltje” kan niet bewegen of schuiven want de onderkant met o.a. een groot uitsteeksel bij de hiel fixeert zichzelf in de buitenschoen.

Laat ik mijn bijdrage dan even nuanceren: 99% van de skischoenen hebben een volledig vlakke binnenzool. Dat is slechts bij enkele skiërs een passende vorm.

Overigens kan het ook zijn dat jouw anatomisch gevormde binnenzool niet past bij jouw voet. Dan zit hij er wel in maar is dan niet de juiste. Je zult versteld staan hoeveel baat veel skiërs hebben bij een naar de eigen voet gevormde zooltjes. En dan heb ik het nog niet eens over die mensen die een corrigerend zooltjes nodig hebben vim doorgezakte voet of scheefstand onder het been (overigens gaan die 2 vaak samen).

Vos Wintersport in Baarn heeft wel een aardige collectie. Kan standaard schoenen aanpassen naar de voet.

*keep cool and relax...*

Overigens kan het ook zijn dat jouw anatomisch gevormde binnenzool niet past bij jouw voet. Dan zit hij er wel in maar is dan niet de juiste.

SPAM op 2 nov 2016 20:45

Haha, jij maakt het wel bont SPAM :) Natuurlijk past die zool bij mijn voet, want juist daarom kocht ik deze schoenen! Maar ik snap je idee wel. Ik denk dat een op maat gemaakt zooltje in heel veel gevallen een schoen passend kan maken. Die route had ik ook kunnen nemen. Maar ik heb gelukkig een schoen gevonden die zonder aanpassingen perfect zit.

Ik bedoelde het in algemene zin dus niet speciaal voor jou.

Wat ik dus bedoelde is dat als een schoen al een betere zool
bevat dat dit een generieke vorm is en niet iedereen bediend.

Maar nogmaals een binnenzool die past bij de voet geeft een extra. De meeste schoenen hebben dit niet en voor de mensen die dit nodig hebben zal in veel gevallen een standaard voorgevormde binnenzool ook minder zijn dan een op maat gemaakte zool.

Maar goed iedereen heeft recht op zijn eigen leerervaring.

*bericht bewerkt door SPAM op 03 nov 2016 23:34

Mijn praktijkervaring is dat de schoen in de winkel in Nederland fantastisch kan passen. Maar pas na een paar afdalingen in de sneeuw weet je of de match 100% is en blijft. Ik zou ze de volgende keer kopen waar ik ze ook goed kan proberen ;-)

Geef je fouten toe voordat een ander ze overdrijft.

Zelf ook goede ervaring met Skishop NIeuwegein.
Probeer idd doordeweeks te gaan want dan hebben ze gewoon meer tijd voor je.
Ook ik kreeg gebakken zooltjes aangeraden en heb geen spijt van dat ik ze erbij genomen heb.
Na aanschaf heb ik mijn schoenen een uurtje uitgetest op een indoor baan waar nog wat pijnpuntjes voelbaar waren.
Ik heb lastige voeten en was mij ook voorspelt dat het waarschijnlijk niet in 1 keer goed zou zijn maar liever iets te klein oprekken om het daarna nog bij te werken dan het risico te lopen dat ze de eerste keer te ver opgerekt werden.
Terug gegaan en tijdens een kopje koffie is het weer aangepast en in de sneeuw geen problemen meer gehad.

ik heb mijn schoenen gekocht bij vs sport in gouda, na eerst een paar gekocht te hebben bij een gewone sportwinkel, bleek toch dat er iets meer bij komt kijken, dus die schoenen verkocht en dit jaar op zoek naar nieuwe, uiteindelijk beland bij vs sport, voeten opgemeten, wat dingen besproken over het skien, en passen maar, samen dachten we de goede schoen gevonden te hebben, vervolgens zooltjes aangemeten, nog wat kleine aanpassingen aan de schoen, en klaar (dachten we) vervolgens ben ik ermee gaan skien in zoetermeer, de eerste afdalingen gingen eigenlijk prima, en daarna begon ik te glijden in de schoen, oef da’s niet goed, toch maar even bellen, en nog een afspraak gemaakt, achteraf bleek de schoen toch niet helemaal bij mijn voeten te passen, dus weer meten en weer passen uiteindelijk weer een schoen gevonden, zooltjes weer pas gemaakt, nog wat kleine dingetjes aangepast (canting o.a.) en nu heb ik eindelijk een schoen die mij goed zit. voordeel is ook dat gouda vrij dicht bij zoetermeer ligt, dus je kan ze gelijk gaan proberen, over de service bij vs sport niets dan lof.

Dit weekend bij Austria sport in Malden nieuwe schoenen aangemeten, zeker een aanrader qua kennis en service!

Koop de schoenen op de plaats waar je gaat skieen. Waarom:

-1 over het algemeen meer ervaring
-2 indien deze niet lekker zit kan je direct terug en probleem verhelpen
-3 huren met recht van koop
-4 een skischoen qua pasvorm kan je pas goed beoordelen bij een paar afdalingen.
-5 ochtend/middag, niet moe/wel moe, conditie van jezelf, weersinvloeden

Wanneer je weinig eisen hebt en gauw tevreden bent dan is het een optie om in NL te kopen. Dat is wat ik zou doen.

Succes

Waaromheeftnederlandgeenbergen:-)

Wanneer je weinig eisen hebt en gauw tevreden bent dan is het een optie om in NL te kopen. Dat is wat ik zou doen.

Succes

ray-boers op 6 nov 2016 17:11

Hier ben ik het bepaald niet mee eens. Veel winkels in de wintersportgebieden zijn vooral gericht op de verhuur en zullen relatief gezien niet heel veel skischoenen verkopen.

In de alpen zit lang niet in ieder wintersport oord een gespecialiseerde bootfitter, en ik denk dat je in zo’n geval veel beter naar 1 van de bootfitters in NL kan. Voor de bootfitters in NL is de verkoop van boots hun core business, en zullen veel meer ervaring hebben met het aanmeten van de juiste schoen. Ook krijg je vaak een waardebon mee voor een rollerbaan of skihal om de schoen te testen, en indien hij niet bevalt is er altijd een hoop mogelijk wat betreft aanpassen of ruilen.

Born to Ride

@matthias,

Wat ik bedoel wanneer je hier je skischoen koopt en ik zal echt niet de verkoop in NL afkraken, de schoen anders aan voelt wanneer je deze hier past en later in je skigebied je afdaling doet. De factoren die ik omschrijf ga je in NL niet evenaren. Zowiezo niet na bv 3 dgn skieen, de NL skieer in het algemeen skiet maar 5a6dgn in het jaar.

Waaromheeftnederlandgeenbergen:-)

Een goed gefitte schoen zal overal hetzelfde aanvoelen omdat hij precies aan de vorm van je voet aangepast is. Omdat iedere voet weer anders is, moet naar mijn idee ook iedere skischoen sowieso gefit worden om perfect te zitten. Tegenwoordig heeft het thermofitten het al wel een stuk eenvoudiger gemaakt om een schoen goed passend te maken, maar een goede bootfitter zal ook dan nog altijd met stukjes schuim aan de slag gaan om de boel te finetunen.

En omdat zoiets specialistisch werk ik zou ik liever hier op een moment dat het goed uitkomt er goed de tijd voor nemen om naar een goede bootfitter te gaan dan dat ik naar de lokale skishop ga in mijn wintersportverblijf.

Born to Ride

ik heb mijn schoenen gekocht bij vs sport in gouda, na eerst een paar gekocht te hebben bij een gewone sportwinkel, bleek toch dat er iets meer bij komt kijken, dus die schoenen verkocht en dit jaar op zoek naar nieuwe, uiteindelijk beland bij vs sport, voeten opgemeten, wat dingen besproken over het skien, en passen maar, samen dachten we de goede schoen gevonden te hebben, vervolgens zooltjes aangemeten, nog wat kleine aanpassingen aan de schoen, en klaar (dachten we) vervolgens ben ik ermee gaan skien in Zoetermeer, de eerste afdalingen gingen eigenlijk prima, en daarna begon ik te glijden in de schoen, oef da’s niet goed, toch maar even bellen, en nog een afspraak gemaakt, achteraf bleek de schoen toch niet helemaal bij mijn voeten te passen, dus weer meten en weer passen uiteindelijk weer een schoen gevonden, zooltjes weer pas gemaakt, nog wat kleine dingetjes aangepast (canting o.a.) en nu heb ik eindelijk een schoen die mij goed zit. voordeel is ook dat gouda vrij dicht bij zoetermeer ligt, dus je kan ze gelijk gaan proberen, over de service bij vs sport niets dan lof.

bastin op 6 nov 2016 15:41

ik heb mijn schoenen gekocht bij VS-sport in gouda, na eerst een paar gekocht te hebben bij een gewone sportwinkel, bleek toch dat er iets meer bij komt kijken, dus die schoenen verkocht en dit jaar op zoek naar nieuwe, uiteindelijk beland bij VS-sport, voeten opgemeten, wat dingen besproken over het skien, en passen maar, samen dachten we de goede schoen gevonden te hebben, vervolgens zooltjes aangemeten, nog wat kleine aanpassingen aan de schoen, en klaar (dachten we) vervolgens ben ik ermee gaan skien in Zoetermeer, de eerste afdalingen gingen eigenlijk prima, en daarna begon ik te glijden in de schoen, oef da’s niet goed, toch maar even bellen, en nog een afspraak gemaakt, achteraf bleek de schoen toch niet helemaal bij mijn voeten te passen, dus weer meten en weer passen uiteindelijk weer een schoen gevonden, zooltjes weer pas gemaakt, nog wat kleine dingetjes aangepast (canting o.a.) en nu heb ik eindelijk een schoen die mij goed zit. voordeel is ook dat gouda vrij dicht bij Zoetermeer ligt, dus je kan ze gelijk gaan proberen, over de service bij vs sport niets dan lof.

bastin op 6 nov 2016 15:41
Leo4 op 14 nov 2016 11:00

Bedankt Bastin voor jouw positieve commentaar over VS-sport. Er komt inderdaad heel wat kijken bij aankoop van een skischoen. Ik moet ook vaak skischoenen nog nader aanpassen van collega bootfitters. Veel plezier nog met je skischoenen.

Ik heb gisteren bij Snowlimits in Groningen nieuwe Skischoenen gekocht. Erg aangename winkel met goede hulp. De eigenaar neemt echt de tijd voor je, we kregen een kop koffie omdat hij met iemand anders bezig was, waarna hij alle tijd voor ons had. Ondertussen kunnen lachen om een kinderfeestje op de rolbaan die daar aanwezig is.

Onze voeten werden uitgebreid gemeten (ik zelf heb een verhoogde wreef die ook opgemeten werd) en hij nam alle tijd om ons te helpen aan de schoenen die bij onze wensen passen. Zowel qua flex en soort schoen als prijs. Hij probeert ook echt niet om je de duurste schoenen aan te smeren maar de juiste schoenen. De winkel is iets duurder dan wanneer je schoenen via internet zou bestellen maar de service mag ook wat kosten vind ik.

Plaats een reactie