Nederlander omgekomen in Lawine, Obergurgl

Click. Click. Peace

Droevig nieuws, twee zwaargewonden in het ziekenhuis volgens andere berichten.

Het klinkt misschien hard.
Maar er volgen er deze winter nog 99.
Laat het nou eens een waarschuwing zijn voor de mensen die dit lezen.
Zodat we dit jaar 50 doden hebben in plaats van 100 + elk jaar.

RIP…
En veel sterkte voor eenieder die hier persoonlijk bij betrokken is.

mama on a mission in the snow

Triest, hier zijn alleen maar verliezers: slachtoffer, overige groepsleden, vrienden, nabestaanden, hulpverleners.
Dacht altijd dat wintersport ook veel gevaarlijker was dan bergwandelen, tot ik dit las.
In Österreichs Bergen sind in der heurigen Sommersaison 131 Menschen bei Alpinunfällen ums Leben gekommen
bergwandelen 76
bergklimmen 10
mountainbike 6
wildwatersport 2
etc

bron: http://oesterreich.orf.at/stories/2801590/

Sterkte aan de nabestaanden ?

When life gets too complicated.... SKI

IMST - De groep Nederlanders die zaterdag werd bedolven onder een lawine in de buurt van het Oostenrijkse dorp Obergurgl (Tirol), had veel ervaring. Dat zegt berggids Reinhard Scheiber.

„Rond de dertig jaar oud waren ze. De groep was goed uitgerust, enkelen hadden airbags bij zich, iedereen had topmateriaal. Maar het is zo vroeg in het seizoen heel gevaarlijk”, zegt Scheiber, die niet bij het ongeval aanwezig was.

Het gevaar zit hem in de hoeveelheid sneeuw hoog in de bergen. „In het dal regende het. Bovendien was het mistig, we konden beneden niet zien hoe de omstandigheden boven waren. Dan kan er snel iets misgaan, hoe goed je ook bent voorbereid.”

De lawine heeft zaterdagmiddag aan een Nederlandse toerskiër het leven gekost. Drie anderen raakten gewond, van wie een ernstig.

bron http://www.telegraaf.nl/binnenland/27113332/__Berggids__Groe…

Het klinkt misschien hard.
Maar er volgen er deze winter nog 99.
Laat het nou eens een waarschuwing zijn voor de mensen die dit lezen.
Zodat we dit jaar 50 doden hebben in plaats van 100 + elk jaar.

Hooykaas op 26 nov 2016 17:58

wat een idioot ben jij zeg…

Laten we, ondanks eventuele emoties, on-topic blijven en niet op de man spelen.
Discussies over off-piste skiën in het algemeen kunnen in een ander topic gevoerd worden.

Click. Click. Peace

wat een idioot ben jij zeg…

BasTimmermans op 26 nov 2016 20:21

De grootste idioten zijn zijn die (soms harde) feiten en statistieken negeren en ontkennen en hen die daarmee komen afbranden.

Rob

In dit interview met de plaatselijke politie wat meer uitleg:

http://www.nu.nl/video-redirect/kijk/3yELqpMpzapD

Op wepowder nog een update. Een tweede dode valt te betreuren: http://wepowder.nl/forum/topic/233577

De nederlandse snowboardgidsen Irian van Helfteren en Bas Elhorst waren betrokken bij het incident. Bas ligt nog in het ziekenhuis.

Sterkte mannen.

When life gets too complicated.... SKI

wat een idioot ben jij zeg…

BasTimmermans op 26 nov 2016 20:21

De grootste idioten zijn zijn die (soms harde) feiten en statistieken negeren en ontkennen en hen die daarmee komen afbranden.

RCGrootveld op 27 nov 2016 10:12

Cijfers alléén zijn (bijna) nietszeggend… Elk jaar zijn er bijna 6000 zwaargewonden op de piste te betreuren, dus ook maar niet meer skiën/boarden? Jaarlijks overlijden er 2400 mensen in huis door een ongeluk(je), allemaal maar in een doos gaan wonen (brengt vast weer andere risico’s met zich mee =) )? Er is gisteren iemand met de auto verongelukt op de snelweg, auto moeten we dus ook maar niet meer gebruiken buiten de bebouwde kom, want dan reduceren we het aantal dodelijke verkeerslachtoffers ook flink.

Bovenstaande om maar aan te geven hoe kort door de bocht het is om op basis van cijfers alleen te (ver)oordelen.

On-topic blijven, aub.

Discussies over risico’s mbt lawine en off-piste moet in een ander topic gevoerd worden, en met respect voor de nabestaanden los getrokken worden van dit ongeluk. Elke off-topic post in dit topic zullen wij vanaf nu verwijderen.

Click. Click. Peace

Laat het nou eens een waarschuwing zijn voor de mensen die dit lezen.
Zodat we dit jaar 50 doden hebben in plaats van 100 + elk jaar.

Hooykaas op 26 nov 2016 17:58

Wat bedoel je hier precies mee? Ik probeer een les te leren uit dit ongeluk, maar het lukt me niet. Deze ervaren mensen waren goed voorbereid en hadden het juiste materiaal bij zich. Waarschijnlijk wisten ze ook wel dat ze een verhoogd risico liepen. (ik kan me namelijk niet voorstellen dat je ervaren bent maar vergeet om het weerbericht en de sneeuwcondities te checken). Het kan ook zijn dat de condities goed waren, maar dat ze door botte pech toch een lawine over zich heen kregen. Waarschijnlijk niet, maar toch; in de bergen krijg je geen garanties.

Het lijkt erop dat deze mensen precies wisten wat ze aan het doen waren, dus wat valt daarop aan te merken?

AD bericht:

Superervaren snowboarders betrokken in lawinedrama

De Nederlanders die betrokken zijn bij het lawinedrama in het Oostenrijkse Obergurgl maakten deel uit van een groep zeer ervaren snowboarders. Zij werden op zo’n 3000 meter hoogte verrast door de losgekomen sneeuwmassa. Een Nederlander is overleden, twee anderen belandden in het ziekenhuis.

Whoem. Dat was het geluid dat de Nederlandse groep snowboarders hoorden toen zij gisteren in het Ferwalltal niet ver van het Tirolse wintersportdorp Obergurgl compleet zijn verrast door de lawine. De snowboarders waren op zogenoemde splitboards op weg naar boven.

,Dat is een snowboard dat je over de lengte in tweeën kunt opsplitsen om ermee naar boven te kunnen komen. Als je boven bent, kun je er daar weer één snowboard van maken waarop je naar beneden kunt’‘, legt Bert Romani van de Nederlandse Ski Vereniging uit. Volgens hem gaat het hier om ‘echte pro’s’. ,Dat zijn geen toeristen die zulke boards hebben.’’

Bekende snowboardgidsen
Volgens de Oostenrijkse politie is er ook een Brit in de lawine omgekomen, het is nog onbekend of die ook aangesloten was bij de Nederlandse groep snowboarders. Het forum voor snowboarders WePowder beschrijft dat de groep onder leiding stond van de bekende snowboardgidsen Irian van Helfteren en Bas Elhorst. Beiden wonen al jaren in Oostenrijk en zijn in het bezit van meerdere officiële diploma’s.

Irian van Helfteren was in 2013 de eerste Nederlandse snowboarder die deelnam aan de Freeride World Tour. ,Die jongens weten zeker waar ze mee bezig zijn’', verklaart oprichter van het Snow Safety Center Rolf Westerhof. De directeur van het kenniscentrum over lawines vertelt dat het duo de laatste jaren op hoog niveau heeft gesnowboard en ook heel betrouwbaar heeft gegidst de afgelopen jaren.

Botte pech
Het is gebruikelijk dat ze na een dodelijk ongeval mensen meenemen voor verhoor, vervolgt Westerhof. ,Maar ik heb na dit ongeval niets gezien waaruit blijkt dat de autoriteiten een onderzoek in willen stellen. Het lijkt botte pech.‘’

Dat beaamt ook Romani. ,Dit zijn echt geen avonturiers. Het zijn gasten die weten wat ze doen, maar dat is nog steeds geen 100 procent garantie dat het goed gaat.‘’

Not all who wander are lost

Zo jong nog, 22 jaar

De analyse van het ongeluk: http://wepowder.nl/forum/topic/233688

Click. Click. Peace

Zeer spijtig. En als ik het goed begrijp heeft een andere groep de lawine getriggerd. Dat maakt het eens zo pijnlijk. Veel sterkte voor vrienden en familie.

@jeandeflamand Nee, de groep heeft de lawine zelf ‘op afstand’ getriggerd.

Click. Click. Peace

@Rogier wat een pech!

Veel sterkte voor de betrokken mensen en families

sorry, dubbelpost

*bericht bewerkt door evr66 op 28 nov 2016 11:17

Edwin van Riel

Allereerst natuurlijk sterkte voor de families en betrokkenen.

Interessant om de analyse te lezen. Om zelf ook wat te leren: voor zover ik weet, moet je natuurlijk altijd boven je te kijken om te zien of de helling boven je steiler is dan waar je zelf op bent. In dit geval lijkt er nogal een flinke afstand te zijn tussen waar ze liepen en waar een heel stuk hoger de sneeuw uiteindelijk is los gekomen. Zou dit normaliter wel een soort van ‘veilige’ afstand zijn? Zijn daar nog soort van ‘regels’ voor?

@Tiny-M Daar zijn in principe geen vaste regels voor. Dat heeft heel erg te maken met het sneeuwdek. Maar het kan dus zeker dat als jij je veilig waant in weinig steil terrein je zelf hele gevaarlijke lawines kunt triggeren.

Click. Click. Peace

sterkte voor alle nabestaande met dit tragische ongeval.
@Rogier nu deze analyse naar buiten gebracht is en blijkt dat dit hoe ervaren ook eigenlijk iedereen kan overkomen. Heerst er bij jullie in offpiste terrein dan geen continue angst ?

noem mij een mietje maar hoe meer ik zulke berichten lees hoe blijer ik ben dat ik altijd maar tussen de lijntjes blijf ( al is dat ook niet altijd een zekerheid in extreme gevallen uiteraard ). Maar het opzoeken van offpiste terrein, zeker bij het lezen van zulke berichten schrikken mij sowieso ten zeerste af. Hoe expert ik ook zou zijn in lawinekunde de angst zal bij mij overheersen en zou niet op mijn gemak zijn in offpiste terrein.

bedoel zulke dingen zetten iedereen toch maar weer even aan het denken…

don't count the days, make the days count !

Ik vind het best apart eigenlijk dat ze zulke conclusies kunnen trekken. Hoe kun je nu zien dat de lawine eigenlijk is ontstaan door wat zij 800 meter lager hebben gedaan?!

Ik denk dat mensen die off piste gaan altijd een procentueel gedeelte hebben dat onder de noemer risico valt. Het is en blijft altijd gevaarlijk. Welke afwegingen en beslissingen je ook neemt, er is altijd kans op ontstaan van een lawine. Dat is nou eenmaal het risico van het vak, om het maar zo te noemen.

Not all who wander are lost

@Droopy-d Dit is een prima discussie en vraag, maar ik wil deze met respect voor de nabestaanden die hier waarschijnlijk ook meelezen deze discussie niet in dit topic voeren. We kunnen hier later en in een ander topic op terug komen.
@Edwin. We weten dat dit type sneeuw bestaat, en dat deze manieren van triggeren mogelijk zijn. Dan zijn dit soort conclusies voor specialisten vrij eenvoudig te trekken, wel na nauwkeurig onderzoek.

Click. Click. Peace

@Droopy-d Dit is een prima discussie en vraag, maar ik wil deze met respect voor de nabestaanden die hier waarschijnlijk ook meelezen deze discussie niet in dit topic voeren. We kunnen hier later en in een ander topic op terug komen.


Als respect voor de nabestaanden het streven is, en volledig terecht imo, hebben jullie de verkeerde reactie ge-‘dit is niet ok’-d en mogen die van Hooykaas en RCGrootveld ook wel weg. Ik denk namelijk dat @BasTimmermans dezelfde achterliggende gedachte had (respect) en er helaas niets van te leren valt gezien de conclusie:

Het onderzoek maakt duidelijk dat de groep geweldig veel pech heeft gehad. Zelfs de experts van de lawinedienst blijken onaangenaam verrast over het gemak waarmee het evenwicht in het sneeuwdek verstoord kon worden. Het zijn kille woorden op deze maandagochtend.

@Droopy-d Dit is een prima discussie en vraag, maar ik wil deze met respect voor de nabestaanden die hier waarschijnlijk ook meelezen deze discussie niet in dit topic voeren. We kunnen hier later en in een ander topic op terug komen.

@Edwin. We weten dat dit type sneeuw bestaat, en dat deze manieren van triggeren mogelijk zijn. Dan zijn dit soort conclusies voor specialisten vrij eenvoudig te trekken, wel na nauwkeurig onderzoek.

Rogier op 28 nov 2016 12:09

ok, geen probleem alle begrip voor. Ik wilde niet respectloos overkomen richting de nabestaande, vandaar ook mijn begin met het medeleven naar deze mensen.

*bericht bewerkt door Droopy-d op 28 nov 2016 13:24

don't count the days, make the days count !

Plaats een reactie