Marker Griffon binding (afgekeurd?)

Beste wintersporters,

Vandaag heb ik mijn nieuwe ski’s opgehaald bij Wim Jaquet te Amersfoort, alleen heb ik daar een onaangenaam gevoel aan over gehouden.

Ik had eigen ski’s met een Marker Griffon als binding gemonteerd. Deze heb ik vorig seizoen nog opnieuw laten afstellen, omdat ik nieuwe schoen had. Dit heb ik laten doen in Fieberbrunn, Oostenrijk. Dit is gebeurt met de hand en daarna door een machine gecheckt. Hiervoor heb ik een sticker als bewijs gekregen op mijn ski’s.

Nu komt het verhaal van de nieuwe ski’s. Bij Wim Jaquet een overjarig model gekocht, die ik destijds heb laten staan door de prijs. Nu een prachtige ski (Nordica Steadfast) voor weinig. Hiervoor heb ik mijn Marker Griffon van mijn oude ski gehaald en daar verzocht om om deze op de nieuwe te monteren.

Nadat ik naar huis ben gegaan, hebben ze geprobeerd mij te bellen. Ik heb geprobeerd terug te bellen, maar kon de ‘specialist’ niet bereiken volgens een collega van hem. Als er nog iets zou zijn, zou ik gebeld worden. Dit is niet gebeurd.

Vandaag bij het ophalen van de ski kreeg ik te horen dat de binding net over de norm gaat en dus is afgekeurd. Zonder mijn weten is de binding wel al gemonteerd op de ski en er is dus geboord. Ik was erg verbouwereerd en heb daar op dat moment een korte uitleg over gevraagd, waar ik niet veel wijzer van werd.

De binding was nu afgesteld op DIN 4/4,5 voor en achter op 9/9,5. Mijn lengte 183cm, gewicht 79kg en niveau gevorderd.

Nu ben ik erg verbaasd dat dit is gebeurd, zeker nadat ze vorig seizoen nog zijn goedgekeurd en daarna enkel een paar dagen is gebruikt. Nog meer was ik verbaasd dat de binding al geboord is en dat ik ze mee mocht nemen. Skiën kon wel, maar omdat de norm is overschreven, wordt het niet aangeraden. Daarna ging de ‘specialist’ weer aan te werk.

Zou jullie mij kunnen helpen? Of een advies kunnen geven? Ik heb Wim Jaquet en de ‘specialist’ nog om extra uitleg gevraagd. Naar mijn mening had ik de ski’s nooit mee mogen krijgen en hadden ze nooit zonder mijn toestemming gemonteerd mogen worden. Zelf betwijfel ik de afkeuring ook een beetje…

Het is wel slecht dat ze de binding toch gewoon hebben gemonteerd inderdaad. Voor de afkeuring zou je ze naar een andere zaak kunnen brengen, voor een soort ‘second opinion’ zeg maar.

Ik weet eerlijk gezegd niet wat je rechten zijn, maar ik vind het erg slecht van Wim Jaquet: een binding monteren (en daarvoor boren) die afgekeurd is zouden ze sowieso niet moeten doen, vind ik. Zonder toestemming al helemaal niet. Deze zaak krijgt op deze manier wel een steeds minder goede naam (bij mij althans, dit is al het zoveelste verhaal). Ze mogen dan een grote collectie hebben - de reputatie met betrekking tot service en expertise wordt wel flink op de proef gesteld op deze manier.

Ik wilde er ook nog heen voor de montage van een binding. Ik ga nu ergens anders heen denk ik.

*bericht bewerkt door GiGi op 08 jan 2017 16:17

Ik denk wel dat de binding eerst gemonteerd moest worden voordat hij getest kan worden.
Ik neem aan dat ze bij “afkeuring” bedoelen dat de veer te slap is geworden.
Dan is een Din van 4 wel weer heel vreemd.
Op zich gaan bindingen niet zo maar kapot en ook de veer kan lang mee.
Je kunt ze naar een ander bedrijf brengen om ze te laten testen, weet je gelijk hoe het zit.

Bedankt voor de reacties. Ik wacht nog even op een antwoord van Wim Jaquet. Voor mij ook niet de eerste onaangename ervaring daar, maar ze waren de enige met die ski voor weinig… Ik hoop dat ze dit op een nette manier kunnen oplossen.

Voor staat ie op 4. Achter, bij de veer, op 9 (en volgens mij gaat de Griffon tot 10?)

Uiteindelijk zal een seconde opinion bij MK in Bilthoven toch noodzakelijk zijn, of ik laat ze weer checken in Oostenrijk. De afkeuring verbaasd mij nog steeds, aangezien ze vorig jaar nog zijn goedgekeurd. Nu zijn ze enkel van ski gewisseld.

Griffon gaat van 4 tot 13

Daar kan het niet aan liggen dan ;)

Hoe oud zijn de bindingen nu ?

Ik heb de Squire binding van mijn oude skies (De Steadfast) afgehaald en gemonteerd op een nieuwe ski.
Vorig jaar toen ik met @GiGi weg was, klikte ik uit mijn binding onder het skien. Als een acrobaat kon ik naar de zijkant maneuvreren. Merkte dat deze achter bak niet meer lekker werkte in vergelijking met de andere binding. Uiteindelijk kon ik een andere achterbak krijgen en heb deze vervangen. En nu voelen ze hetzelfde als ik instap.
Vraag me wel af over welke Norm ze het hebben ? Misschien is het alleen te testen als ze gemonteerd zijn.
Een Sec-Opion is geen gek idee. Anders als nog dezelfde bindingen nieuwe Squire of Griffon laten monteren, dan zijn die gaten als vast op de goede plek.

*bericht bewerkt door CJAHulskamp op 08 jan 2017 17:10

May the ski force be with you !!

Zo even voor de vuist weg lijkt 4 me erg laag en 9 erg hoog? Bovendien, zo’n groot verschil voor/achter?

Edwin van Riel

Bindingen zullen een jaar of 5 zijn. Hij had het inderdaad over de achterbak, maar zelf heb ik nooit problemen gehad tijdens het ski of in klikken. De norm hebben ze mij ook niet uitgelegd, daarom wacht ik op antwoord en een oplossing van hun kant. Anders lopen de kosten toch nog een stuk op als er een nieuwe binding op moet. Gelukkig zag ik nog een Squire voorbij komen hier ;)

Zo even voor de vuist weg lijkt 4 me erg laag en 9 erg hoog? Bovendien, zo’n groot verschil voor/achter?

evr66 op 8 jan 2017 17:13

Dat vond ik zelf ook, maar heb niet genoeg kennis om te onderbouwen waarom dat zo is.

Kan me goed voorstellen dat je binding eerst moet monteren om te testen, maar daar moeten anderen maar wat over roepen. Crossdock in Ngein is ook prima adres voor second opinion. Had een keer een Marker waar ik over twijfelde en toen goed geholpen. Heeft er echt verstand van. Volgens mij (weet niet meer zeker) vertelde hij ook dat je de veer kunt vervangen als die niet meer in orde is. Maar houd ons ook op de hoogte wat WJ antwoordt…

Inmiddels contact gehad met degene die ze heeft gemonteerd. Die kon ik vanmiddag niet spreken in de winkel. Er is wel wat fout gegaan met de communicatie intern, ik had de ski eigenlijk niet zomaar mee moeten krijgen. Nu ook netjes uitleg gekregen en de binding is inderdaad afgekeurd omdat de druk/kracht ervan af is. Nu een Marker Squire aanschaffen via Bergzeit (in de aanbieding). De Nordica Steadfast is 90mm breed, welke breedte stoppers moet ik hebben?

Al met al een onaangename ervaring, maar het wordt wel netjes opgelost. Ze zetten de nieuwe binding erop en dat kan gelukkig op dezelfde gaten.

90 mm stoppers

Thx GiGi, passen die er precies omheen of is dat niet te strak?

Max 100. Dan steken ze nog net niet teveel uit maar 90 zou moeten lukken anders buigen ze ze een beetje uit. Wil je veilig dan vraag je de zaak die ze gaat monteren. Dan zijn zij zij verantwoordelijk.

Meer dan 100 zou ik niet doen dan komen ze bij het inklikken niet volledig boven de ski terug.

Marker Squire besteld voor €95 bij Bergzeit, mooie prijs. Stoppers breedte kon ik niet aangeven, maar heb in begeleidend bericht aangegeven voor welke ski en breedte ze moeten zijn.

Bedankt voor de hulp!

90 mm is prima. Had ik ook op de Steadfast

May the ski force be with you !!

Plaats een reactie