Werfenweng, 20-02-2017

Dit onderwerp gaat over de bestemming Werfenweng

Op slechts 5 minuten van een afrit van de Oostenrijkse A10, op nog geen half uur rijden van stad Salzburg lift in een doodlopend dal skigebied Werfenweng. Dit familiegeoriënteerde gebied is wat minder bekend bij het grote publiek en daardoor niet al te druk. Naast een compleet aanbod aan wintergerelateerde activiteiten zoals twee rodelbanen, een loipe, een paraglider-zone en verschillende (sneeuw)speelweides biedt het een kleine 45-tal kilometers aan pistes, verdeeld over twee delen. De dag die ik voor mijn bezoek had uitgekozen was niet optimaal; in de brede dalen trok het open, maar ik zat midden in de bewolking. Gelukkig ook in de verse sneeuw die die nacht was gevallen.

null
Net voorbij het kleine en sfeervol aangeklede dorp ligt het hoofddeel van het skigebied. Hier vind je twee oefenweides en de gondel die je naar de top, 858m hoger op 1834 meter. Daar kun je twee kanten op. Naar het dal of naar de skialm. Hoewel beide pistes als rode afdalingen te boek staan kun je als beginner prima de eerste (verbindings)stukken nemen. De rode 2 naar de Strussinglift is wel echt rood, dus let goed op dat je rechtdoor gaat naar Ladenberg. Hier vind je twee sleepliften en de tweede zitlift. In het midden van de alm is het heerlijk breed en niet al te steil naar beneden crossen, maar aan de zijkanten vind je enkele korte steilere stukken.
null
Zoals je ziet is de rode 4 niet echt steil.
null
Winterwonderverblijf achterin het skigebied.
null
Uitzicht op Werfenweng.
null
Vanaf het dalstation Schnapfenriedl kijk je mooi tegen de almen aan. Om er te komen moet je een net iets te vlak pad over, maar de rode piste die de korte sleper ontsluit is wél lekker.
null
En bood nog de kans om de poederbochten te oefenen.
Op weg terug naar het hoogste punt moet je via de Strussing. Daar is via een pad te komen, maar als je wat verder gevorderd bent is de rode 2 ook erg fijn (en erg rood).
null
Uitzicht op de Strussingalm en Werfenweng. Vanaf hier begint de rodelbahn. Eenmaal boven rest de dalafdaling of de lift naar beneden.
null
null
Die dalafdaling begint rustig genoeg.
null
Maar wordt behoorlijk pittig. Op dit punt is er echter een splitsing en kun je of door naar de Ikarusgondel of sla je via een pad af richting de Dorfbahn.
null
Er is een soort umfahrung die je terugbrengt naar Zaglau en de hoofdgondel.
Het behoorlijk lange pad richting het Schöntal heeft een knap steile afgrond op sommige plaatsen, maar is verder niet vervelend om te doen en er hoeft nergens geprikt of gestept te worden. De Dorfbahn Rosnerköpfl is een wat kortere gondelbaan met een middenstation, en is speciaal aangelegd voor de eerste meters buiten de oefenweiden. Het onderste stuk is een echte blauwe beginnerspiste, maar bovenaan heeft de blauwe piste fractioneel meer uitdaging. Ook verrassend goede uitzichten en één van de weinige bergrestaurants. Het merendeel bevind zich namelijk in het dal.
null
Bij goed weer kijk je vanaf de Rosnerköpfl zo op de Hochkönig en stad Bischofshofen.
null
Dat kan ook vanaf het terras :)

Al met al een bijzonder veelzijdig skigebied met een aantal mooie pistes. Helaas dat alleen de dalafdaling vanaf de Bischlinghöhe wat langer is, anders was het een complete bestemming voor iedereen. Nu ben je hier als gevorderde behoorlijk snel uitgekeken. Dan kun je altijd nog een dagje Hochkönig of St. Johann in Pongau/Alpendorf doen, want daar sta je in respectievelijk 25 en 20 minuten. Wat Werfenweng er voor mij uit doet springen als familiebestemming is het totaalplaatje. Hier kun je echt met de hele familie naar toe. Veel te doen voor de kinderen, maar ook voor de niet skiërs en de oude vandagen. Het dorpje zelf is knus, het skigebied overzichtelijk en het aanbod aan winteractiviteiten divers. Daarnaast ben je zo St. Johann in Pongau of Bischofshofen als je wilt gaan shoppen (mooi is Bischofshofen niet), is zelfs een uitstapje naar Salzburg zelf goed te doen en is er op cultureel vlak ook het één en ander te beleven. Burg Hohenwerfen is zeker de moeite waard, de grootste ijsgrot ter wereld zit even verderop en er zijn vele bewandelbare schluchten en klammen in de buurt.

*bericht bewerkt door moderator (JessicaKroef) op 04 jan 2021 15:39

Wat mij altijd opvalt is dat de 2 of 3 niet door is getrokken als dalafdaling. Is dit geografisch niet mogelijk?

*bericht bewerkt door Frank66 op 27 mei 2017 15:20

@Frank66 Het onderste gedeelte van de 2 (de rodelbaan) ligt op een lage zuidhelling. Deze gedurende het seizoen open houden is milieu- en financieeltechnisch onrendabel. Daarnaast is het de toegangsweg tot de almen achter de Schnapfenriedl. Deze willen ze half april ook sneeuwvrij hebben en kunstsneeuw laat zich niet zomaar aan de kant zetten.

Plaats een reactie