Net zwanger snowboarden hoogte

Hey,
Wij hebben het geluk te horen gekregen dat mijn vriendin zwanger is geworden. Nu gaan wij met nieuwjaar snowboarden in val thorens. We hebben bepaalde artikelen gelezen dat boven de 2000m hoogte een probleem kan vormen voor de zwangerschap. Vermits val thorens om de 2300m ligt wou ik jullie advies en tips of ervaring er eens over horen. Mijn vriendin is momenteel nognmaar 3 weken zwanger maar tegen dan toch al 1,5 maand…

2500 meter. Maar Valtho ligt zelf op 2.300 meter. Als jouw vriendin beneden de 2.500 meter blijft (of in ieder geval weinig tijd daarboven komt), dan is het geen probleem.

Maar deze vraag zou ik vooral bij de verloskundige neerleggen. Hebben wij indertijd ook gedaan. Ik roep namelijk ook maar wat ik mij kan herinneren en ben allesbehalve een arts.

Laat je vooral niet teveel leiden door alles wat niet meer zou mogen, dan wel zou moeten omdat je zwanger bent. Er zijn ondertussen zoveel aanbevelingen allerhande dat het zowat onmogelijk is om zonder paranoia dat je iets verkeerd doet zwanger te zijn 😛. Op die manier is de stress van het zwanger zijn gevaarlijker dan al de risico’s die je probeert te vermijden. 😉

Ik ben vlak nadat ik erachter kwam dat ik zwanger was wel gaan skiën.
Toen wist ik niet van de hoogte regel.

Ik zal een paar keer op 2300 meter zijn geweest maar overwegend rond de 2.000

Met 8 maanden ben ik nog naar de Alpen geweest, en toen moesten we nog een keer een hogere pas over.
Ik kon toen aan mijn buik voelen dat Atlas (ons zoontje) dat niet plezierig vond.

Ik zou het inderdaad bij de verloskundige oid neerleggen zoals hierboven al is aangegeven.

It is an amazing world

Vraag het aan een arts. Maar Sandra (mijn vrouw) heeft met Lisa tot 7 maanden geskied en dat tot toppen van 2750 meter. Maar Sandra heeft wel al haar hele leven in de Alpen gewoond.
Nu is Sandra zwanger is Sandra meerdere keren in de bergen geweest tot goed over de 2500 meter. Ik heb hier in de Alpen nooit van die 2000 meter regel gehoord. Dat zou hier het dagelijkse leven ook aardig in de weg zitten…

Click. Click. Peace

En bovenal gefeliciteerd :-)

Click. Click. Peace

Proficiat!!.

Wbt hoogte geen idee. Maar kwestie van goed advies inwinnen bij een goede arts.

echte mannen lopen naar boven,

@Rogier begrijp ik hier uit dat jullie gezinsuitbreiding krijgen?
“Nu is Sandra zwanger is Sandra meerdere keren in de bergen geweest tot ,”

Ik was, jaren terug, 16 weken zwanger van een tweeling, heb gewoon geskied en ook nog hoog geweest in Hintertux. Nergens last van gehad, en de meiden ook niet.
En ik hoorde pas dat ik terug kwam en voor het eerst naar de verloskundige ging dat het er twee waren.

Dienten Die Alte schule

Proficiat!!.

Wbt hoogte geen idee. Maar kwestie van goed advies inwinnen bij een goede arts.

martijnuiterwijk op 26 nov 2017 09:54

Inderdaad en desnoods second opinion, bij arts die ook gek is op de bergen ;-)

Click. Click. Peace

@Elly3 Ja ;-)

Click. Click. Peace

Gefeliciteerd en geniet van de zwangerschap, leuk :)

Dienten Die Alte schule

Genieten van de zwangerschap als man?? 😉

Van harte @Rogier!

I can stick uphill ice, on my saucer...

Genieten van de zwangerschap als man?? 😉

Van harte @Rogier!

Shane op 26 nov 2017 10:53

Ja, de laatste maanden rust, genoeg slaap, enz. ;)

Volgens mij geldt die 2000 meter regel als die kleine er eenmaal is… Wat merkt een kind in je buik er nou van dat je op hoogte bent? Toen mijn vriendin zwanger was, kregen we van de verloskundige het advies mee dat je tot de 12e week prima kan skiën. Na 12 weken wordt het risico op schade bij de “ongeboren vrucht” bij vallen wat groter.

Gefeliciteerd!
Toen wij een seizoen naar Alagna, Monte Rosa gingen kregen we ook ongeveer nu het nieuws dat mijn vriendin zwanger was. Hut was op 1200m, ski tot 3000m (voor vriendin). Van januari tot maart was er geen probleem, daarna werd ze misselijk met overgeven als ze op 3000m kwam (ik weet niet of het de hoogte was of de snelle stijging in de lift), dat was feitelijk einde ski voor haar. Ik denk dat het meest lastige is dat jullie “vast” zitten op 2300m en niet rustig kunnen wennen of proberen. Een beetje een dooddoener, maar elk lichaam reageert anders op zo’n verandering (van laagland naar hooggebergte). Naar een arts gaan is natuurlijk het veilige advies, maar als een arts hier geen ervaring mee heeft kan die eigenlijk ook niks zinnigs zeggen. Een laagland arts zal vaak protocollair negatief adviseren.

Gefeliciteerd @Tim-roelants
Vooral belangrijk is verblijfshoogte. Ik zou het even bij een arts/verloskundige navragen, het heeft wel iets met zuurstof te maken. Dus constant boven de 2000 meter verblijven is (voor een laaglander) wellicht wel een puntje van aandacht. Goede conditie helpt wel.

Gefeliciteerd ook @Rogier.

Ja @Shane, vlgs mij maak je de zwangerschap als man toch ook wel mee? mag toch aannemen dat Rogier en alle aanstaande papa’s dat wel zo een beetje ervaren.
Je staat er als vrouw fysiek wel alleen voor natuurlijk ;)

Bij 12 weken en iets verder ligt het kindje nog goed beschermd in het bekken hoor.

Dienten Die Alte schule

Ja @Elly3 als man maak je de zwangerschap ook mee, dat is nu juist het probleem haha!

I can stick uphill ice, on my saucer...

Ja @Elly3 als man maak je de zwangerschap ook mee, dat is nu juist het probleem haha!

Shane op 26 nov 2017 11:26

LOL

(en nu weer on-topic! )

Click. Click. Peace

Gefeliciteerd @Rogier en Tim-roelants met de aanstaande gezinsuitbreiding👍🍼

Gefeliciteerd!
Een vroege zwangerschap, tot 3 maanden, bevind zich allemaal nog in het bekken. Met andere woorden: je kind zit beschermd in de baarmoeder omgeven door het bekken wat niet soepel is en daarmee nóg meer bescherming geeft. Pas na de drie maanden zal de baarmoederhoogte boven het bekken uitkomen. Skien tot 12 weken is daarmee geen probleem!

Renske (verloskundige)

Beiden gefeliciteerd @Rogier en @Tim-Roelants!

Winter is coming

De vraag is m.i. ook of jezelf in deze fase het (risico) aandurft, mocht er toch iets gaan gebeuren of zijn gebeurd met het skiën, een zware val bijv.

@Dijk90 dat is goede info van een specialist! Thanx

Click. Click. Peace

Allereerst proficiat voor alle zwangeren in dit topic.
Buiten de goede info van @Dijk90 nog een toelichting over die hoogte.
De reden daartoe, zo is mij destijds uitgelegd, is de ijlere lucht op hoogte. Hooglanders zullen daar weinig tot geen last van hebben, maar plattelanders die van zeehoogte stijgen kunnen (tijdelijk) minder zuurstof in hun bloed krijgen. Nou is dat allemaal relatief en het lichaam is kunstzinnig genoeg om daar oplossingen voor te verzinnen (hogere hartslag!) maar deze oplossingen kunnen in theorie dus schade berokken aan de kleine spruit in ontwikkeling.
Ik heb destijds de informatie ingewonnen en m’n vrouw gewoon laten gaan ski-les geven. Dat was weliswaar in Flachau, maar ook op hogere gebieden had ik dat geen probleem gevonden.

Bij het lezen van alle reacties tot nu toe totaal de eigenlijke vraag voor dit forum over het hoofd gezien… Eens met bovenstaande: ijlere lucht maakt dat je lichaam zich aan zal moeten passen, alles om het zuurstofgehalte op peil te houden. Bij een zwangere is er toegenomen circulerend volume, bloed, wat dus mooi gereguleerd moet worden op hoogte. Iedere wintersporter zal moeten wennen aan de hoogte, daar is sowieso niets mis mee. Het valt of staat ook een beetje met de ervaringen als wintersporter: eerste keer of doorgewinterd. Als het chalet/hotel/pension lager gelegen is heeft het lichaam genoeg tijd om bij te komen. Niet te vaak langdurig hoge hoogtes opzoeken, maar nadat de top bereikt is netjes naar beneden, en daar aan de chocomelk! Overigens wel meer kans om duizelig te worden/gevoel van flauw vallen… Past bij het begin van de zwangerschap, maar in combinatie met hogere hoogtes wel iets om op te letten…

*bericht bewerkt door Dijk90 op 26 nov 2017 14:06

Wellicht gaan skiën in andere delen van Les Trois Vallees. Val Thorens ligt het hoogst en de andere gebieden liggen allemaal lager. Uiteraard na overleg met een arts. Van harte gefeliciteerd en geniet.

je mag niet hoger dan 3000 meter komen als je zwanger bent. Daar onder is het geen probleem. nu lees ik hier 2500 …

https://www.nkbv.nl/fileupload/Kenniscentrum/Medisch/UIAA_ad…

Gefeliciteerd met uitbreiding van het gezin. Als jullie je zorgen maken over de hoogte zou ik persoonlijk niet gaan. Puur voor de eigen gemoedstoestand. Ik zou dan eerder naar een lager skigebied gaan. In Oostenrijk zijn er genoeg gebieden waarbij het hoogste punt tussen de 2.000 en 2.500 meter ligt.

Als je het artikel van http://www.nkbv.nl mag geloven, is er niets aan de hand.

[post]https://www.nkbv.nl/fileupload/Kenniscentrum/Medisch/UIAA_ad…]
Eerste helft van de zwangerschap (de eerste 20 weken) Tijdens de eerste helft van de zwangerschap is het risico bij blootstelling aan hoogte laag. Er wordt gedacht dat een miskraam vaker voor kan komen bij blootstelling aan hoogte in het eerste trimester, dit is echter nooit bewezen. Vrouwen die moeilijkheden hebben ervaren om zwanger te worden of een hoger risico hebben op een miskraam, worden echter geadviseerd hoogte te vermijden.

De eventuele problemen gelden met name voor de 2e helft van de zwangerschap. En bovenal voor vrouwen in de risicogroepen. Bovendien lijkt het me sterk dat er een harde hoogtegrens is. Er gaat heus geen knop om bij 2000, 2500, 3000m of welke hoogte dan ook.

@Martin7182 Er is natuurlijk wel een verschil tussen 2000 of 4000 meter he ;-) En natuurlijk begrijpt iedereen hier dat het niet op 1 meter nauwkeurig is.

Wat belangrijk is, is dat je in ieder geval nooit te lang op hele grote hoogte blijft. Even naar 3000 meter en daarna snel naar beneden is heel wat anders dan daar blijven slapen.

Click. Click. Peace

Plaats een reactie