Knie blessure, toch gaan skieen ?

Hoi,

Ik heb mijn knie zwaar gekwetst een aantal dagen geleden. Ondertussen heb ik een Xray en MRI laten nemen en deze resultaten bij de specialist laten onderzoeken. (ortheca.be)
Ik heb een klein barstje in een van de knie gewrichten en iets is volledig gescheurd. (ligament of kruisband ?)

Ik ging er vanuit dat mijn seizoen voorbij was, nu geeft de knie chirurg aan dat ik na een maand kinesist en met behulp van een goede brace kan gaan skiën en de operatie kan uit stellen tot na het ski-seizoen.

Heeft iemand ervaring met een soortgelijke situatie ? Ik kan mij het moeilijk voorstellen dat gaan skiën met een gescheurde kruisband (of ligament) doenbaar is, maar als ne specialist het zegt ?
Hoe zijn jullie ervaringen hiermee ?

Groeten,

Vaak buj te bange😉

Hoe Hoger Hoe Beter

Ik heb mijn kruisband gescheurd tijdens het skiën in 2012 en ben net na de impact nog zonder al teveel problemen naar beneden geraakt (al skieend, incl skibus naar appartement). Pijn valt immers mee op zich, net na de impact. Maar diagnose was duidelijk: niet verder skieen en kine opstarten ter plekke. een drietal maand later, na spierversterkende oefeningen nieuwe kruisband laten plaatsen en een jaar na het ongeval terug op de latten (met brace).

elke situatie is uiteraard anders maar ik zou knie niet verder op de proef stellen en goed laten genezen.

sterkte in alle geval!

Ik heb 6 maand met een gescheurde kruisband rondgelopen.Bij mij viel de pijn goed mee. Ben ondertussen voorzichtig blijven sporten. Ik voelde het wel als ik zware lasten droeg.
Normaal zal het jou afgeraden worden om zo scheurtjes in u miniscus ter voorkomen.
Een brace is een optie.Ik zou wel beetje voorzichtig zijn en niet te veel jumps nemen of buckelpistes.
Alvast veel beterschap en succes met je operatie!

@Anon5710. Sowieso toch wel belangrijk om te weten wat je kwetsuur is… Heb je inderdaad een scheurtje in de meniscus, of ergens anders en is het inderdaad de (voorste) kruisband of bijvoorbeeld een binnenband. Verder, hangt je onderbeen er voor je gevoel een beetje los aan, of voelt het allemaal behoorlijk stabiel?

Daarnaast is je niveau echt van heel groot belang. Sta je het grootste deel van de tijd in een goede houding, met een goede balans op je voet, dan zorgt de gebogen beenstand bij het skien voor veel stabiliteit in de knie. Problemen ontstaan echter juist op momenten dat je in onbalans bent, te rechtop staat of bijvoorbeeld het betere gooi- en smijtwerk vertoont. Dan ben je, met een bandje minder, gewoon een stuk kwetsbaarder en is het risico op verder letsel groter.

I can stick uphill ice, on my saucer...

Praat zeker voldoende met je specialist praten (lieftst zelfs met een gespecialiseerde sportsarts die veel voetballers behandeld).

Op dit moment heb ik zelf een gedeeltelijk gescheurde kruisband en ik ski enkel nog met grotere braces aan
http://www.velpeau.fr/genou/32-ligaction-pro.html (echte aanrader qua comfort en ondersteuning.
en
https://www.shockdoctor.com/ultra-knee-support-with-bilatera…

Als ik rechtop blijft bij het skiën, is er normaal gezien geen probleem (mist je je beenspieren genoeg getraind houdt om de ligamenten te compenseren), het grootste probleem ontstaat bij een crash.
Zo heb ik vorig jaar na een weekendje skiën, mijn zwakste knie terug getordeerd door domweg zonder skis uit te glijden op een natte tegelvloer toen ik in het skigebied zelf naar de bus aan het stappen was.
Nu dit was gewoon een stom ongeluk, maar bij het skiën loop je veel meer risico om raar ten val te komen en hierbij serieuze krachten te zetten op je knieën.
Jammer genoeg bestaan er nog geen (goede) wisselstukken waarbij je je eigen lichaam perfect kunt repareren. Met een echte knieprotese zal het sporten toch heel wat moeilijker gaan.

Glide on!

Is dit nu geen rare vraag: een specialist, medisch geschoold die jouw dossier kent, mri heeft gezien enz geeft een advies, en dan ga je afgaan op de raad van mensen hier die niet medisch geschoold zijn en jouw dossier niet kennen…

Als fysiotherapeut in opleiding kan ik je alleen maar aanraden goed te overleggen met begeleidend fysiotherapeut EN orthopeed! Vaak zullen ze dit afraden zonder enige training / protectie, eventueel is een aangemeten brace een tijdelijke oplossing.

“iets is volledig gescheurd”. Wat is dat precies? Lijkt me wel van essentieel belang vooraleer je een degelijk advies kan geven. Elk medisch geschoold persoon zou zeggen dat hij met deze informatie en zonder het dossier goed te kennen geen advies kan geven. Degene die dat wel doen zijn dus per definitie niet goed geplaatst.

Ik heb twee jaar rond gelopen met gescheurde kruisbanden. Dacht aldoor dat ik weer van alles kon doen, tot ik het ging doen. Snowboarden van een blauwe piste was een drama. Daarna dikke knie, pijn en weer een week in het dal rondhangen.
Je kunt het proberen bij bijvoorbeeld een indoor baan. Je kunt ook gewoon de operatie laten doen, 9 maanden voluit revalideren en volgend jaar dubbel genieten. Een jaartje overslaan lijkt een ramp maar je komt er echt overeen. Blijvende schade aan de knie is lastiger overheen te komen.

Eerst skier, toen snowboarder en nu weer skier

Met een afgescheurde kruisband zou ik het niet doen.
Puur omdat ik met die blessure stabiliteit miste, maar ook omdat je gewoon extra risico loopt om nog meer kapot te maken in je knie. Skiën is zo enorm belastend voor je knieën. Hoe rot het ook is. Ik ben 2 jaar geleden gevallen op de 1e dag vd vakantie. Vorig jaar niet kunnen skiën, revalidatie na operatie ging niet rap genoeg, maar vd week indoor geskied en over 6 weken naar de sneeuw en het voelt super.

Misschien dat een specialist jou anders verteld, maar ik zou zelf geen risico willen lopen, zeker niet zonder speciaal aangemeten brace.

Ik verbaas mij over het advies, maar als de specialist dit zegt, wie ben ik dan om het achter een schermpje beter te weten?

Gewoon: second opinion van een andere specialist.

Mijn orthopedisch chirurg in NL, de arts in Oostenrijk en de 2 fysiotherapeuten in NL raadde het mij zeer af om zonder gefixeerde brace te lopen tot ik geopereerd enzo zou zijn. Te sporten en skiën al helemaal niet. Gewoon om erger te voorkomen en omdat je knie een belangrijk gewricht is waar je niet de rest van je leven last van wil hebben.

Alles kan natuurlijk. Maar dan moet je ook bereid zijn in te calculeren dat je 5 van de 6 dagen moet toekijken omdat het op dag 1 fout ging door een lullig valletje in natte sneeuw oid en alles kapot draaide. Ik vind het echt een verrassend advies. Je moet sowieso dat breukje normaal gezien laten helen voor je überhaupt aan revalidatie kunt werken (althans, hier in NL). Ik neem aan dat het ‘iets’ wat afgescheurd is 1 van je banden zal zijn. Dat kan inderdaad prima maar dat vergt normaal toch wel een langere tijd krachttrainen van de omliggende spiergroepen om te compenseren. Maar goed, ik ben slechts ervaringsdeskundige en ken de details niet.

Het advies van de arts hangt voor een belangrijk deel ook af van de achtergrond van de patiënt.

Semi-professionele sporters kunnen over het algemeen een pak sneller revalideren, omdat hun beginsituatie gunstiger is (meer spieren, betere conditie), de kans groter is dat ze een intensievere revalidatie aankunnen, en ze doorgaans bewegingstechnisch beter zijn waardoor de kans op een tweede “ongelukkige val” en bijhorende complicaties minder groot is.
Ik heb al les gehad van een skitrainer met brace enkele weken na zo’n ongeluk, waar een doordeweekse toerist doorgaans de rest van het jaar in de lappenmand ligt.

Het kan dus, maar het is niet voor iedereen weggelegd. Als je zelf niet op waanzinnig hoog niveau sport, zou ik mijn lichaam gewoon de tijd geven om grondig te revalideren (indien nodig met operatie).

Mja, de doorsnee mening is dezelfde dat ik zelf al had. Het kan, maar waarschijnlijk is het beter om dit jaar over te slagen. Zeer spijtige zaak, maar men gezondheid is belangrijker.

Hopelijk na de zomer terug indoor kunnen skieen (aspen is vlakbij :) ) en in november richting de gletsjers !

Maar wat mankeer je nu @Anon5710? En hoe voelt de stabiliteit in je knie nu?

I can stick uphill ice, on my saucer...

Ik kan er elke dag meer en meer kracht opzetten, maar zonder brace durf ik dat niet.
De voorste kruisband is gescheurd.

Is dit nu geen rare vraag: een specialist, medisch geschoold die jouw dossier kent, mri heeft gezien enz geeft een advies, en dan ga je afgaan op de raad van mensen hier die niet medisch geschoold zijn en jouw dossier niet kennen…

koenbali op 12 jan 2018 22:46

Geen raad, wel gelijke ervaringen ;)
En geef nou zelf toe, het is toch een vreemd advies, niet ?

Ik heb 2 keer een scheur in mijn meniscus gehad en daar is inmiddels niet veel meer van over. Wat anders dan jij wellicht hebt, maar ik heb er nog altijd “last” van. Geen belemmeringen in mijn doen en laten, maar ik voel gewoon altijd dat er gesleuteld is aan mijn knie.

Enige tip die ik dus meegeef: Luister goed naar de arts wat die zegt en daarnaast heel erg naar je lichaam. Je knie moet langer mee dan vandaag.

Not all who wander are lost

Ik kan er elke dag meer en meer kracht opzetten, maar zonder brace durf ik dat niet.
De voorste kruisband is gescheurd.

Anon5710 op 13 jan 2018 12:28

Helemaal niet zo gek dus, wat je arts zegt. Bij een goede skihouding kun je prima zonder voorste kruisband. Als het verder stabiel voelt en nog belangrijker, je durft het zelf aan, waarom niet?

I can stick uphill ice, on my saucer...

Ik kan er elke dag meer en meer kracht opzetten, maar zonder brace durf ik dat niet.
De voorste kruisband is gescheurd.

Anon5710 op 13 jan 2018 12:28

Dat had ik vorig jaar. Enkele maanden daarna was ik in Nieuw Zeeland en kon het niet laten om daar de piste op te gaan. Ik kom daar nu eenmaal niet iedere week. Dat was vooral heel rustig aandoen en gewoon ook dom.

Zelfs in het seizoen daarna heb ik mijzelf moeten beperken tot een weekje skiën met het gezin. En toen zat ik geloof ik op 7 of 8 maanden.

En ook dit seizoen heeft het mij wel ruim een week gekost om echt weer te skiën zonder aan mijn blessure te denken (en dan nog: bij slechte omstandigheden blijft het in mijn achterhoofd spelen).

Ik ben vaak geopereerd aan mijn knie, ski met brace en het wordt nooit beter. Ja, ten opzichte van net na het oplopen van de kwetsuur, maar het blijft een zwak punt.

Zelf zou ik terughoudend zijn en gewoon een jaartje overslaan.

Persoonlijk zou ik een jaartje overslaan. Ik weet wat het is om te sukkelen met meniscus en kruisbanden (aan beide knieën).
Zeker indien je nu al een instabiel gevoel zou hebben.
Het zijn vooral die onverwachte momenten die je veel problemen kunnen opleveren. Een bultje niet gezien, stukje papsneeuw op een voor de rest prima piste, uitglijden tijdens de wandeling met de skibotten, …

Ik weet wat het is om een jaartje over te slaan, maar achteraf gezien was het toch de beste oplossing.

Plaats een reactie