skischoen bootfitting herhalen ?

Ondanks bootfitting en sidas custom zolen heb ik nog steeds redelijk veel pijn onder mijn voeten (begint na +/- 15 min. skiën)
Is het een goed idee om de skischoenen nogmaals te laten bootfitten? Dus nogmaals opwarmen in de oven ?
Heeft het zin? Nadelen/voordelen ?

Wat voor schoenen zijn het? Bij sommige modellen/technieken heeft dit meer zin dan bij andere. Sowieso zou ik terug naar degene die je ze heeft aangemeten. Meestal is ‘nabewerken’ gewoon onderdeel van de initiële prijs en service.

Atomic Hawx Prime 130.
Als het opnieuw opwarmen enkel flex verlies veroorzaakt is het zelfs positief in mijn geval.
Maar mss heeft het ook nadelen…

Navragen bij bootfitter of het meteen goed moet zijn, of ook kan zijn dat de schoen nog beetje moet ‘zetten’ en je voeten moeten wennen.

Ik heb na het aanmeten van mijn skischoenen de mededeling gekregen dat het de eerste week niet fijn zou worden. Dat was ook waar, eerste dagen had ik pijn, daarna was het vervelend. Tweede week was het de eerste dag vervelend, daarna super. Inmiddels doe ik niet eens mijn schnallen los tijdens de lunch.

Als je pijn onder je voeten krijgt heeft dat volgens mij niet perse iets te maken met het ‘fitten’ van je schoen. Ik zou het eerder bij de zooltjes zoeken.

When life gets too complicated.... SKI

Ik kreeg altijd pijn onder mijn voeten doordat de schoenen te smal waren, maar ik huur altijd. Probleem is dat ik nu vaak te grote schoenen krijg en dat skiet ook niet lekker. Er zijn iig in frankrijk weinig verhuurders met brede schoenen in het assortiment. Maar wellicht zijn je schoenen te smal?

Waar heb je precies pijn @Bay? Zet je je schnallen niet te strak? Bovenop moet je ze met 1 vinger dicht kunnen klikken.

I can stick uphill ice, on my saucer...

Hoe verleidelijk ik het ook vind om mee te raden naar de oorzaak is het enige advies: terug naar de bootfitter. Mochten je huidige schoenen niet meer goed aangepast kunnen worden (wat me sterk lijkt), dan weet ie daar vast een oplossing voor.

Bootfitten is natuurlijk wel wat meer dan alleen de binnenschoenen in de oven. Zeker als je zooltjes hebt en pijn onder je voeten, dan is het wel goed om terug te gaan.

Wannabe Dolomietenkenner... || Carv gebruiker

Bij mk skiservice kan je nog t hele seizoen van aanschaf na aankoop terug voor aanpassingen. Ik heb mijn schoenen al een paar keer bij laten frezen.

Bootfitten is natuurlijk wel wat meer dan alleen de binnenschoenen in de oven.

Roy83 op 14 jan 2018 08:51

Die houden we er in :):)

Gewoon terug gaan even naar de specialist die ze aangemeten heeft. Dit is niet nodig en wellicht eenvoudig te verhelpen. Kwaad voor de schoenen kan het niet om ze een tweede keer te verwarmen.

Edwin van Riel

Atomic Hawx Prime 130.
Als het opnieuw opwarmen enkel flex verlies veroorzaakt is het zelfs positief in mijn geval.
Maar mss heeft het ook nadelen…

BaY op 13 jan 2018 23:06

Meerdere keren opwarmen zou de flex niet mogen beïnvloeden. Je kan wel de flexwaarde laten dalen door op de juiste plaats wat materiaal weg te frezen.

In principe zou de bootfitter jou wel de correcte flexwaarde moeten aanraden in functie van je fysiek en ervaring. Waarom denk je dat die te hoog ligt?

@BaY
Ouder dan 40? Hup naar de podotherapeut.
Heb in het verleden ook van alles geprobeerd, maar dat blijven lapmiddelen. Serieus probleem, serieuze oplossing.

Klinkt heel bekend en zoals eerder vermeld vermoed ik ook dat je schoen te weinig volume heeft voor je voet. Je schoenmaat (een maatje kleiner dan je normale schoen) zal wel kloppen, maar dat is nog niet alles.

Ga je bij een echte bootfitter of de klassieke sport / ski shop? Mijn ervaring is dat sommige van die shops zichzelf bootfitter noemen omdat ze een oventje hebben en een sidas zooltje kunnen maken. Dat betekent echter niet dat ze je daarom echt kunnen helpen.

Na jaren gesukkel met skiboots en veel pijn op de piste (en als enige alternatief veel te grote boots met te weinig controle) ging ik bij zo’n zogezegde bootfitter / sport en ski shop langs en daar heb ik mijn te grote Salomons geruild voor nieuwe Tecnica’s, sidas zooltjes en een met warmte aangepaste binnenschoen. Na een dagje in Wilderkaiser kon ik bijna niet maar stappen in die nieuwe boots - ondragelijke pijn onderaan de voeten. Het was ook een heel gevecht om die boots uberhaupt aan en uit te krijgen. Ter plekke dan maar andere boots gehuurd halverwege de trip en die waren weeral te groot natuurlijk. Terug in het land, allerlei aanpassingen laten doen bij die shop en 3 x getest in Snowworld: geen verbetering. Uiteindelijk zou het volgens de ‘experten’ in die shop voornamelijk mijn probleem zijn (schnallen te hard, vekeerde houding, blablabla)…

Lang verhaal kort: een bootfitter gevonden via google en het verdict was daar snel gemaakt: voeten zijn niet alleen te breed maar ook te hoog voor een normale schoen en die schoen was gewoonweg niet aan te passen owv de hoogte. Zelf heel wat opgezocht op Internet en die man bleek toch gelijk te hebben. Overgestapt op Tecnica HV (High Volume) met zooltjes en volledige aanpassing aan de voet met hitte in een oven (niet zo’n haardrogertje als in die ski shop) + extra werk aan de hiel. Sindsdien heb ik nooit meer pijn, mijn boots zitten als gegoten en mijn hielen lijken in het beton te zitten. Perfect en zalig op de latten staan met volledige controle en geen pijn. Na 20 jaar heb ik eindelijk mijn skischoen en pijnlijke voeten probleem kunnen oplossen.

Twee jaar geleden Salomons gekocht bij Wim Jaquet in Amersfoort. Mijn voeten werden op alle verschillende punten ‘aangedikt’ en ingetaped en toen moest ik klein halfuurtje ofzo in de verwarmde schoen gaan staan. Ik kreeg er ook nog zooltjes bij.

Weekje later een weekend naar Willingen gegaan en ze getest. Wat een pijn!!! Ik was zo teleurgesteld. Ik ben terug gegaan, andere kerel heeft mijn voeten nogmaals opgemeten, ingetaped en de schoen nogmaals in de oven gegooid. Ook kreeg ik een dunnere zool. Week daarna heerlijk in Oostenrijk geskied. Voor het eerst zonder pijn.

Verschil in flex is mij niet opgevallen.

de moraal vsn veel vrrjalen op dit vlak: kies in hemelsnaam voor iemand (of hij dan een bordje bootfitter boven de deur heeft hangen of niet) met verstand van zaken, ook als je hiervoor naar een ander zou moeten dan degwne die je de scjoenen oorspronkelijk verkocht heeft

Edwin van Riel

Mee eens @evr66…Ik denk echter dat het voor veel mensen lastig is om een ‘goede’ te herkennen…

Wannabe Dolomietenkenner... || Carv gebruiker

geef even aan welke regio of zoek even op dit forum:) adressen die de moeite waard zijn, worden regelmatig herhaald. zelf helaas ook door schade en schande wijs geworden :)

Edwin van Riel

Misschien een hele domme vraag: Hoort (dragelijke) pijn in de voeten er voor de meeste Nederlanders niet gewoon bij? De meeste Nederlanders skiën hoogstens 1 of 2 weken per jaar. Dan is het toch niet vreemd dat je voeten moeten “wennen” aan de vreemde krachten en je dus meer pijn in je voeten krijgt?
Ik krijg tijdens het skiën ook altijd wat pijn onder de voeten, het lijkt een soort kramp. Ik geef dan altijd het feit de schuld dat mijn “custom made” zooltjes in mijn skischoenen nu eenmaal afwijken van mijn “custom made” zolen in mijn reguliere schoenen. Bij nieuwe reguliere schoenen heb ik daar ook altijd last van.
Als ik de bovenstaande reacties lees krijg ik de indruk dat pijn in je voeten bijna altijd aan sub-optimale pasvorm ligt. Klopt dat? Dat zou een pijnloze ski-wereld voor mij openen.

ik heb een slordige 35 jaar geskied met (meestal) dragelijke pijn. in mijn geval achteraf onnodig. wil niet zeggen dat dit altijd het geval is natuurlijk. het enige ovrrgebleven moment van pijn is bij het uittrekken, maar dat is te wijten/danken aan de nauwe pasvorm. bij het skien volkomen pijnvrij en maximaal direct contact met de ski. op gewezen door een gids/instructeur die (terecht) aangaf dat een aantal skitechische onvolkomenheden voor een groot deel door verkeerd passende schoenen veroorzaakt leken te worden (nog even afgezien van verspilling van kracht en energie hierdoor)

Edwin van Riel

Ik hoor hier vaak dat men boots laat fitten en daarna op wintersport gaat en daar ontdekt dat t pijn doet. Nee, pijn is niet normaal.

Is het niet handiger om na het fitten eerst uitgebreid in Nederland te testen? Moet er niet aan denken een slechte vakantie te hebben na het kopen van een gefitte schoen.

Daarom koop ik ook niet in Oostenrijk, tijdens mijn vakantie wil ik (pijnloos) skiën, niet bezig zijn met het aanpassen van boots, omdat het soms niet in 1x goed is. (Maar iedereen die dat prima vindt moet dat natuurlijk doen, er is kennis genoeg daar)

Tijd voor een uitpakparty?!

laatste schoenen hier laten aanmeten en 2 uurtjes snowworld met nog kleine aanpsssing daarna.

ook overwogen op vakantie aan te schaffen, maar ik had toch geen zin om dasr te gasn lopen kloten cq tijd eraan te moeten besteden.

ook als je hier koopt, kun je ter plekke altijd nog wat aan laten passen natuurlijk, de kosten zijn dat over het algemeen niet. bovendien vond ik het prettiger het asnpassen hier in nl te doen, omdat dit toch voor een groot deel een kwestie is van precies aangeven wat je waar voelt en dit gaat me in het nederlands beter af dan in het frans :)

Edwin van Riel

Ik ben 29 jaar oud. 1m70 en 78kg. De schoenen hebben een normale breedte en de schnallen zitten redelijk ‘los’. Mijn hiel beweegt niet. De pasvorm vd schoenen lijken en voelen OK in de eerste 15min skien… Ik heb hier en daar gelezen over een eventueel ‘heel lift/ heel raise’. Maar echt gedetaillerde informatie vind ik niet… iemand die er meer over weet?

*bericht bewerkt door BaY op 14 jan 2018 15:56

geef even aan welke regio of zoek even op dit forum:) adressen die de moeite waard zijn, worden regelmatig herhaald. zelf helaas ook door schade en schande wijs geworden :)

evr66 op 14 jan 2018 13:08

Ja weet ik (ik heb inmiddels ook een goed adres te pakken), maar ik denk ook dat je de grotere zaken (Wim Jacquet, Four Seasons) prima geholpen kan worden, maar je moet wel echt de juiste verkoper hebben, dat blijft soms lastig. Een goede verkoper heeft passie, kennis en tijd. Met name die laatste is soms wat beperkt, terwijl die middelste soms lastig inschatten is…

Ik ben 29 jaar oud. 1m70 en 78kg. De schoenen hebben een normale breedte en de schnallen zitten redelijk ‘los’. Mijn hiel beweegt niet. De pasvorm vd schoenen lijken en voelen OK in de eerste 15min skien… Ik heb hier en daar gelezen over een eventueel ‘heel lift/ heel raise’. Maar echt gedetaillerde informatie vind ik niet… iemand die er meer over weet?

BaY op 14 jan 2018 15:50

Hangt van veel dingen af. Soms kan het zijn (als je bijvoorbeeld erg ‘stijve’ gewrichten hebt) dat de hoek die je voet met je been maakt, zorgt voor een hefboom effect en alle kracht op je voorvoet komt. Of een hakje dan de beste oplossing is weet ik ook niet zeker, maar het verlicht in ieder geval wel. Maar je moet je krachten echt specifieker omschrijven (waar onder je voet, alleen in skihouding of continu, is het branderig of knelt het of zijn het drukpunten, etc) en zelfs dan ben je denk ik bij een goede winkel (die ook kan kijken naar je voet, hoe je staat en loopt etc) aan een beter adres.
@Mosquito: nee, ik denk dat iedereen zonder pijn kan skiën, al geloof ik wel dat je met bepaalde zooltjes misschien wel wat moet wennen, maar dat zou ook geen pijn moeten doen denk ik.

Indien mogelijk zou ik altijd mijn schoenen indoor testen (ik denk dat een rolbaan ook goed voldoet), in de winkel, zeker als ze nog wat warm zijn, zitten schoenen altijd prima en hoe goed je ook beweegt, de krachten met skiën zelf zijn gewoon groter. Het lastige is dat sommige mensen (ondergetekende incluis) soms pas na een paar uur klachten krijgen, maar dat is dan een mooi excuus om soms een dagje naar Winterberg te rijden :).

Wannabe Dolomietenkenner... || Carv gebruiker

@Bay een hiellift helpt vooral indien je de pijn voelt richting de bal van je voet. Dus, waar voel je de pijn precies?

*bericht bewerkt door Shane op 14 jan 2018 16:22

I can stick uphill ice, on my saucer...

De volledige onderkant van beide voeten doet pijn en na een tijd wordt het zo heftig dat mijn voeten beetje gevoelloos worden. Vooral mijn grote teen links wordt snel gevoelloos. De hawx prime zijn redelijk brede schoenen. Ik denk niet dat ze te strak of te smal zijn. Ik ga morgen eens terug gaan bij de bootfitter.

*bericht bewerkt door BaY op 14 jan 2018 17:58

Klinkt toch alsof ergens (de schacht) de bloedtoevoer wordt afgesneden.

I can stick uphill ice, on my saucer...

We kunnen hier met zijn allen gaan speculeren, maar ga vooral naar een specialist. Zoals al eerder gevraagd: @BaY in welke regio zit je? Dan kunnen we vast wat tips geven van zaken waar je terecht kunt.

Als je probleem niet snel opgelost raakt, dan zou ik zoals GiGi suggereert een 2nd opinion vragen aan een andere bootfitter.

Ter info. Zelf heb ik een erg holle of gebogen voet (tegenovergestelde van een platvoet). Ik had enorm veel pijn onder de voeten bij het skiën en ook bij het wandelen in die boots. Het was niet zomaar een ongemak, maar echt zeer pijnlijk. Zooltjes die de druk verdelen zijn normaal gezien de oplossing voor een holle voet. Als je ook nog eens te brede voeten hebt zoals ik, dan lost dat zooltje niet veel op omdat je voet te krap zit in de te smalle schoen waardoor zenuwen gaan knellen weeral met pijn onderaan de voet als gevolg. Volgens mijn bootfitter is het vaak zo: holle voet = brede voet = hoge wreef.

Door die hoge wreef zaten ook nog eens enkele bloedvaten gekneld bij mijn oude skischoen, met gevoelloze en tintelende voeten als gevolg. Dat skiet ook niet bepaald lekker. Eenmaal je van houding verandert (op de lift bv) of de boots uitdoet, dan is het opnieuw doorstromen van het bloed om één of andere reden ook vrij pijnlijk. Je kan begrijpen dat ik dolgelukkig was toen dat gedoe na 20 jaar voor eens en altijd was opgelost. Vorig seizoen heb ik geskied als nooit tevoren ;-)

Natuurlijk ben ik heel blij, maar het heeft inderdaad geen zin te speculeren hier. Zoek vooral een goede specialist of ga desnoods langs bij een sport arts.

Succes.

Ik ben in regio Brussel… Ik wil wel een eindje rijden hoor …

Sportina in Erpe-Mere heb ik goeie dingen van gehoord, Watersportcentrale in Genk heb ik persoonlijk zeer goede ervaring mee.

oei, minder bekend mee qua regio. zit een goede (jacques bij outdoorxl) in barendrecht, net onder rotterdam, maar das ruim een uur bij je vandaan denk ik :)

Edwin van Riel

Plaats een reactie