Galibier Thabor 17 maart - 24 maart

Dit onderwerp gaat over de bestemming Galibier Thabor

Hierbij even een kort reisverlag van onze geweldige wintersportweek in Galibier Thabor.

Na op vrijdag de 16e al afgereisd te zijn naar Frankrijk en overnacht te hebben bij Chambery zijn we zaterdag de 17e vroeg in de ochtend doorgereden naar Valmeinier 1800 voor een ruime week heerlijke wintersport. De reis verliep wat moeizamer en met slechter weer dan vooraf ingeschat. Vrijdags was het echt Jantje lacht, Jantje huilt qua weer. Het ene moment zon, dan weer bewolkt, dan weer wat spetters en een minuut later opeens weer een hoosbui. Zo wisselde het weer vaak 5 tot 10x per uur. Wat erg opviel was dat de temperatuur tijdens de buien steeds minimaal een graad of 5 zakte, wat voor ons al een duidelijk teken was dat de bovenlucht behoorlijk koud was. In het laagland was het nog een graad of 12.

De zaterdagmorgen kwam de regen met bakken uit de lucht in Chambery en dit bleef de hele weg door de Mauriennevallei zo, al zakte de temperatuur van 9 graden in Chambery naar 4 graden diep in de Maurienne. Eenmaal bergop begon te temperatuur snel te zakken en vanaf een 1000m hoogte kwamen de eerste natte sneeuwvlokken te voorschijn. Eenmaal boven in Valmeinier sneeuwe het lekker door en lag er al zeker 10cm verse sneeuw in het dorp. Vanwege het weer en slechte zicht hebben we het zaterdag rustig aan gedaan en hebben we, ook omdat het gebied voor ons nieuw was het bij wat blauwe afdalingen gelaten. We hadden gedacht en gehoopt dat het snel open zou trekken doordat er maar enkele centimeters sneeuw voorspeld was. Toen het rond een uur of 6 eindelijk een beetje open trok was er bovenop een cm of 25 gevallen.

null

Slecht zicht en stevige sneeuwval op zaterdag bij Valmeinier.

Van zondag tot en met dinsdag kenmerkte het weer zich als erg wisselvallig, Vooral in de avond en nacht viel er regelmatig verse sneeuw, vooral door uitsneeuwende mist. Het grootste nadeel was dat complete White-outs continue op de loer lagen. Door de lage temperaturen (-8 tot -10 op 2000m) en de verse sneeuw waren de pistes wel perfect. Het voordeel was ook dat het lekker rustig was op de pistes. Hieronder wat foto’s van snel wisselende omstandigheden (foto’s zijn allemaal met een telefoon gemaakt dus niet van de allerbeste kwaliteit):

null

Gedeeltelijke White-out condities

null

Zelfs onderin het dal op 1500m lag flink wat sneeuw

null

Een kwartiertje later was het weer volledig bewolkt.

null

Sprookjesachtig.

null

Opkomende White-out.

Vooral dinsdagmiddag trok het plotseling weer helemaal dicht en was het van pistepaaltje naar pistepaaltje boarden en rustig aan doen. Wanneer je dan nog een 1500 hoogtemeter moet overbruggen is het best vermoeiend. Onderweg kwamen we regelmatig mensen tegen die volledig in paniek waren en eigenlijk niet meer wisten waar ze heen moesten en wat ze moesten doen. Veel mensen hadden door het mooie weer 's morgens ook niet meer bij een dan een gewone zonnebril met donkere glazen, wat het er ook niet makkelijker op maakt om met zulke condities af te dalen.

De woensdagochtend begon weer met uitsneeuwende mist waarna het mooi opentrok voor de rest van de week. De temperatuur bleef heerlijk laag en in combinatie met het dikste sneeuwdek wat ik de afgelopen jaren gezien heb waren dat gewoon perfecte dagen.

null

Sneeuwhoogte in het dorp op een zuid-west helling op 1800m ongeveer een meter of 2.

null

Op 2100m. op een noordhelling al snel 4m met de sneeuwlaag op de piste er bij gerekend.

null

Grand Beau op de laatste dagen.

*bericht bewerkt door moderator (Roel) op 16 dec 2020 17:18

Born to Ride

Ik ben er begin januari geweest en de sneeuw lag dan ook al zo hoog! Zorgde idd voor schitterende pistecondities. Mooi gebied trouwens met veel afwisselende pistes. Wel vervelende verbindindslift tussen Valloire en Valmeinier…

Je bedoelt tussen Valmeinier en Valloire ;) Als je vanaf Valloire rechts aanhoudt, kom je onder Valmeinier1800 uit en zit je gelijk goed. De verbindingslift L’armera is inderdaad vervelend, maar liever een lift dan geen lift. Aan beide kanten een piste tot onderin is denk ik geen optie. De lift die je na L’armera moet nemen is trouwens ook niet zo tof. Gelukkig kom je wel bij een paar geweldige rode pistes uit.

Mooi verslag Matthias en wat een enorme berg sneeuw!

Inderdaad een erg indrukwekkende hoeveelheid sneeuw!

Mr. Slow

Zojuist geboekt, Valmeinier 1800 L’ours Blanc dus eindelijk de kogel door de kerk.
Hadden iets op het oog op 1430meter maar dat vindt mijn vriend echt veel te laag dus wij gaan hierheen.

Zin in!

@Mirel020 veel plezier! Wij vonden het een super mooi gebied met heerlijk lange afdalingen. Enige nadeel is dat er her en der op een verbinding nog wel eens een oude lift staat, maar nu het zo rustig is heb je daar ook totaal geen last van, je zit alleen wat langer met je gezicht in de zon…

Born to Ride

@Matthias123 bedankt voor je leuke reactie. Ach een ouder liftje in februari wezen knallen in Paradiski maar voor deze prijs…mag en kan je geen verwachtingen bijna hebben.

En toch weet ik bijna zeker dat dit een prima keuze is en een oud liftje overleven wij wel.

Kreeg de tip van een vriend die heeft in Residence Les Chalets du Galibier gezeten met de skilift tegenover de acco maar ik vond 1430 en locatie in het gebied net even een dingetje.

Nu toch op 1800m, La Plagne kon ik helaas niet meer boeken wat ik wilde.
Heb in Le Cervin gezeten in februari met verdieping erop en dat was met 2 een prima keuze. Ski in en out echt top.

Maar goed nieuwe ronde nieuwe kansen! Gaan er waarschijnlijk iets moois van maken

@Mirel020 : Wij zaten in Chalets du Galibier in januari. Goeie locatie t.o.v. de liften ( Moulin Benjamin ). Gewoon straat over, skis onderklikken en naar de lift glijden. Spijtig genoeg kan je - door bouwwerken - voorlopig niet vlot op de skis terug.
Goeie accomodatie en dito broodjesservice!
@Martin7182 : je hebt uiteraard gelijk. De Neuvache is voor mij een vervelend ding. Waarom die niet groen wordt ingedeeld… Prikken ga je sws doen daar!

@Mirel020 : Wij zaten in Chalets du Galibier in januari. Goeie locatie t.o.v. de liften ( Moulin Benjamin ). Gewoon straat over, skis onderklikken en naar de lift glijden. Spijtig genoeg kan je - door bouwwerken - voorlopig niet vlot op de skis terug.
Goeie accomodatie en dito broodjesservice!

@Martin7182 : je hebt uiteraard gelijk. De Neuvache is voor mij een vervelend ding. Waarom die niet groen wordt ingedeeld… Prikken ga je sws doen daar!

VDG_1979 op 30 mrt 2018 08:15

Ik kon de Neuvache net doen zonder een voet los. Wij stapten altijd op de Chaudanne op en als je dan met redelijk wat vaart de laatste haakse bocht door ging het dal in ging het precies. Wel staat ons materiaal altijd goed in de wax, mensen op huurmateriaal zag je vaak net wat snelheid te kort komen

Born to Ride

Ja precies, met een beetje vaart kom je zonder prikken net over het bruggetje en daarna wordt het pad gelukkig steiler. Met een beetje planning hoef je de L’Armera dus eigenlijk nooit te nemen.
Maar ik bedoelde eigenlijk dat als je de L’Armera naar Valmeinier neemt, je daarna de langzame en lange Le Roi moet nemen om hogerop te komen. Wij hadden vorig jaar prachtig weer, dus het was relaxed en volop genieten in de zon. Maar met slecht weer zou ik deze combi niet te vaak doen.

Altijd fris gewaxed de piste op ;-)
@VDG_1979: je kan hem nu boeken de 47m2 voor €285p.p aankomst maandag 6 dagen.
Echt geen geld. Ik ben echt een verdieper in waar ik kom te zitten. Top dat het tegenover een lift zit maar ik had even zo iets van dat je dan toch een tikkeltje op de rand zit maar op een dag skiën sta je natuurlijk altijd overal zo.

Ik kom helaas wel eens dingen tegen die er top uit zien maar die blijken dan helemaal onderaan of naast het gebied te zitten dat je denkt…waarom is hier dan gebouwd.

Les Alpages du Corbier was ook een pareltje aan de piste (3-kamer appartement met 2 personen) 2 badkamers top en ook voor zo’n zacht prijsje. Nu dus voor het eerst naar dit gebied, heb er enorm veel zin in en eigenlijk dus dichtbij pleintje met allerlei faciliteiten en…ik neem mijn schaatsen mee. Voor de acco een schaatsbaantje. Best leuk.

In La Plagne kies ik ook altijd voor Belle Plagne, of Plagne Soleil dat vind ik persoonlijk de leukste plekjes met de mooiere acco’s.
Centraal in het gebied. Les Arcs 1950 ook mooi en prima echter veel russen en duidelijk duurder.

Wij gaan vaart houden, ik knoop het in de oren en jullie bedankt voor alle tips!

Jammer dat Le Roi langzaam blijkt te zijn en de Armera niet top. Dat wordt dus veel de Neuvache afdalen om verder in het gebied te komen van Valloire.

Nog even een vraagje, hoe lang hebben jullie erover gereden?
Ik denk toch wel 11uurtjes op zijn snelst onderweg te zijn met weinig stops.

Nu blijkt dat de receptie van onze acco tot 20uur geopend is. (Plan was morgen rustig aan vertrekken en dan ergens in de avond aankomen) geen ramp natuurlijk als je dan moet overnachten volgende ochtend vroeg melden maar wat blijkt…ze zijn gesloten op de zondag.

Grrr. net sunweb gebeld nu dus wachten tot 17uur om zelf contact op te nemen met de acco. :-) zo’n fijn begin alweer en anders boek ik hem om ;-) maar vooralsnog gaan wij dus mochten er mensen in de buurt zitten of ook gaan altijd gezellig een meet & greet

@mirel020 : wij vonden les chalets prijs/kwaliteit dik in orde in het laagseizoen. Voor zes personen : twee slaapkamers en twee badkamers. Zwembadwater is wel wat te koud.

Wij hebben het traject in een achttal uur afgehaspeld met twee kleine stops. We zijn natuurlijk van de regio Kortrijk dus afhankelijk van waar je bent, moet je er nog enkele uurtjes bijtellen!

@VDG_1979 ha wij komen onder de rook van Amsterdam (merengebied) vandaan dat is 200km meer dan vanaf Kortrijk. In ideale omstandigheden 10uur en 14min zegt GoogleMaps. Nu ben ik zelf gewend om doorgaans de nacht door te rijden en dan eigenlijk zonder noemenswaardige stops. Wij gaan het meemaken ditmaal overdag ;-)

Dan hebben jullie zeer waarschijnlijk in hetzelfde appartement gezeten als een vriend van mij hij op de begane grond met 2 badkamers en volop de ruimte voor Franse begrippen.

@mirel020 : was niet op de begane grond maar voor de rest klopt het idd!

Veel plezier!!

Naar Zeeland was het 9.35u rijden zonder files. Wel maar 2x 10min pauze gehouden. En we hebben telepeage dat scheelt ook wel wat.

Born to Ride

Ik heb een creditcard en dan is in de tijd besparing in deze periode volgens mij echt marginaal.
Auto is bijna gepakt, dan lekker slapen.

Goedemorgen wij rijden bij Boxtel, zonnetje! Top op naar…sneeuw

null

Net getankt bij de Total in Luxemburg Euro95 1,17

Helaas een paar brokkenpiloten voor ons… maar de file goed benut bij afslag 3 eraf en dan even getankt. Nog 707km

goede reis @Mirel020 en veel fun e zie dat je géén verslagje moet posten voor “blessureleed” hé!!!
wij vertrekken zaterdagmorgen 7/4 naar Livigno, spijtig maar dan rij jij huiswaarts :)

Born to run. B.S.

Veilig aangekomen. Vertrokken om 07:00uur vanaf The Harbour Club bij Vinkeveen. Wat fileleed gehad maar om 19:10uur geparkeerd en wel. Wij zitten op de bovenste etage 5 in het middelste appartement. Heerlijk ruim niets op aan te merken met een groot balkon en waarschijnlijk prachtig uitzicht.

https://cdn.wintersport.nl/forum/21/5e06dd80999d10a06fa838b3...

https://cdn.wintersport.nl/forum/21/a82f30983b6ae7dc9ac9aaf7...

[

https://cdn.wintersport.nl/forum/21/0b75fcdcd7d6f1f2d724cd5b...
1f44d64aca3d7f1133c15d7bb2a1dd6c_dfa95d9e-e512-4603-824f-edac8f309a50.jpeg]

https://cdn.wintersport.nl/forum/21/ad782f14bf2c5352202cdaf9...

Tijdens het uitpakken, sneeuwen als een gek. Auto was direct wit, morgen dus poeder!

Zo’n zin in!

Geniet er van, de omstandigheden zijn nog steeds geweldig zo te zien.

Born to Ride

goede reis @Mirel020 en veel fun e zie dat je géén verslagje moet posten voor “blessureleed” hé!!!
wij vertrekken zaterdagmorgen 7/4 naar Livigno, spijtig maar dan rij jij huiswaarts :)

dan58 op 31 mrt 2018 14:01

Zal zwaaien 😉 en hopen alles heel te houden.

https://cdn.wintersport.nl/forum/21/0c69a9c7ae6ade4a5b73f6df...

Dit is geen 1 april grap! Schneeuwschuiver door de straat 👍🏼

Valmeinier 1800

@VDG_1979 wij zijn blij dat wij toch voor de 1800 lokatie hebben gekozen.
Gister was de temperatuur echt te hoog en deed alles onder de 1800 een beetje treurig aan. Het smeltwater was overal te horen/zien.

Toch even wat foto’s geschoten van onze tweede keuze qua verblijf.

https://cdn.wintersport.nl/forum/21/4c128c3b79eb193369b0b95e...

De ijssculpturen zijn gemaakt door een man met een kettingzaag. Gaf een hele show verkleed als een heks bij ons voor op het pleintje. Wij zaten al boven te genieten van een wijntje in een waterig zonnetje maar hebben later deze foto genomen en dachten beiden: hoe dan…wat knap!

Verder een heerlijke tocht gemaakt gister en ook kennis gemaakt met wat langzamere liften. Ook de Moulin is volgens ons dringend aan vervanging toe.

https://cdn.wintersport.nl/forum/21/dfc4440889fefff30773ab16...

Verneys is vele malen sneller.
https://cdn.wintersport.nl/forum/21/84e3c74a810344adced04bb6...

https://cdn.wintersport.nl/forum/21/f60e955a3f3e1d04e6ee7944...

Sorry vanwege slecht bereik is het uploaden en posten vanaf de telefoon soms een uitdaging…

https://cdn.wintersport.nl/forum/21/53e258443becae02bc00ca84...
https://cdn.wintersport.nl/forum/21/7a36df9f8c2e7632023a32a3...
https://cdn.wintersport.nl/forum/21/35171d751d078937338a8858...

Zal een Engelsman dit hebben verzonnen of een Fransoos? 😂

@Mirel020 : oei, dat ziet er idd treurig uit. Verschil met januari is heel groot. Goeie keuze gemaakt blijkbaar met Valmeiner 1800! Moulin is idd traag maar het maakt wel een ski-in/out van Chalets du Galibier. Verder mag die blijkbaar niet vervangen worden omdat het over een natuurgebied gaat en daarom is het basis station ook zo onopvallend ( heb ik me toch laten wijsmaken door een ‘local’ ). Veel plezier nog!!

*bericht bewerkt door VDG_1979 op 03 apr 2018 09:36

Als je nog een weg moet oversteken, zou ik het niet ski-in/out willen noemen. Wel heel dichtbij de piste. Leuk om de foto’s te zien! Dat laatste stukje vanaf het kerkje tot de lift vond ik altijd erg leuk met die paarden/pony stalling waar je omheen skiet.

Gister, Jantje lacht Jantje huilt.
Ik ben niet gegaan mijn vriend wel en die heeft genoten.

Poeder maar wel de waterkolom van zijn jas maximaal kunnen testen. 😉

https://cdn.wintersport.nl/forum/21/97411add3546a7644100c21a...
https://cdn.wintersport.nl/forum/21/c26b69008e1741dc26fec59f...
https://cdn.wintersport.nl/forum/21/04e1b1080222de6d3a2a1cf7...
https://cdn.wintersport.nl/forum/21/427f0c0318a1c3e00b745259...
https://cdn.wintersport.nl/forum/21/0cc403e780c4e0414081565e...
https://cdn.wintersport.nl/forum/21/788033275f94dedc78c5ddc9...

https://cdn.wintersport.nl/forum/21/abb861f29d563b28ee83714d...

Nu de piste op met een zonnetje en bewolking maar het dorp is wederom wit! Dus verse sporen zetten!

Bizar en dat in april nog even 2 dagen heerlijk meepakken!

https://cdn.wintersport.nl/forum/21/d9ca87125fdc946180f1a802...

Zonnetje, witte boompjes en markt op het pleintje.

https://cdn.wintersport.nl/forum/21/738295c9daede452700f98a5...
https://cdn.wintersport.nl/forum/21/12bca04057bfe2a0ba1e66b7...
https://cdn.wintersport.nl/forum/21/4550a7f0a7651126ed2aa9e6...
https://cdn.wintersport.nl/forum/21/a74f2b8979c78953047cc791...
https://cdn.wintersport.nl/forum/21/9fd6a2e9f4fa475b25362895...
https://cdn.wintersport.nl/forum/21/b9573e5e9442fdb5354088be...
https://cdn.wintersport.nl/forum/21/cf1b8d920c27cf1dc9f77d91...
https://cdn.wintersport.nl/forum/21/fad19b3dc9ceb250f413fbf4...
https://cdn.wintersport.nl/forum/21/946f240f63d96cb8bc924a21...

Plaats een reactie