BEWintersport is ook beschikbaar op wintersport.be
sluiten
Switchen van leren snowboarden naar leren skien?

Switchen van leren snowboarden naar leren skien?

 • dpvb94 15-05-18 14:36
  dpvb94 15 mei 2018 · 14:36
  Hoi allen!

  De zomer komt er weer aan en het wintersport seizoen is voorbij. Dat maakt dat we volgende week naar een indoor sneeuwhal gaan, want nu is het daar niet meer zo druk! Tenminste dat hopen we dan. Afgelopen februari voor het eerst op wintersport geweest met mijn vriend, hij snowboard. Zie topic "1e keer wintersport een feit @ ortisei". We waren voor mijn eerste keer wintersport al eens in de indoor sneeuwhal geweest en daar ben ik direct gaan snowboarden. Toen we de vakantie eenmaal gepland hadden heb ik op de rollerbaan in BoZ een snowboardcurses gevolgd, wat bijna privé les was (top!). Eenmaal op wintersport had ik achteraf gezien beter een hele week kunnen lessen, maar dit hier had ik niet over nagedacht en resulteerde in twee ochtenden privé les in Italië. Daarbij had ik vooral vrees van hoe stijl de piste was als ik bovenaan stond, vond ik het eng als ik te hard ging en ben ik vooral heeeeel veeeeel gevallen. Als ik er zo op terug kijk mocht dat de pret niet drukken en hebben we enorm veel plezier gehad. We hadden een topweek qua weer en het gebied was prachtig in Italië (en heerlijk eten). De eerste keer wintersport was voor mij echt ontdekken van hoe is nu zo'n wintersport vakantie, hoe voelt het, hoe koud is het, hoe warm is het, hoe moe raakt je lichaam van alle inspanning, hoe werken de liften, hoe zit zo'n skigebied in elkaar qua pistes, etc. Ik was iedere dag zoooo enorm moe van het continu vallen en op staan en het snowboarden voelde nog erg onstabiel / niet comfortabel. Kortom: behoorlijk uit m'n comfort zone. Ik heb het snowboarden volgehouden en dit is ook de manier om er uiteindelijk goed in te worden denk ik: oefenen, oefenen en nog eens oefenen.

  Maar nu: we willen aankomende winter met familie gaan wintersporten. Drie goed ervaren snowboarders die al hun hele leven op wintersport gaan en één skier die nu 3x op wintersport is geweest. De afgelopen vakantie ben ik met het leren snowboarden niet verder geweest dan het kinderweitje / oefenweide, daar baal ik van. Ik heb wel een paar blauwe pistes geprobeerd maar op de snowboard lukte het me nog niet om bochten te maken waardoor ik de smalle stukken gewoon niet door kwam zonder continu te vallen. Uiteindelijk ben ik maar gaan lopen tot die piste voorbij was. Nu zeggen veel mensen tegen me, waaronder de familie waarmee ik volgend jaar ga: ga toch skiën! Veel makkelijker te leren waardoor je niet continu zo enorm veel valt als op de snowboard, waardoor je minder vermoeid / bont&blauw bent en hopelijk kan ik dan wat meer pistes nemen. Vandaar dat ik nu twijfel om volgende week een proefles skiën te nemen in de sneeuwhal en voor dat we op vakantie gaan een cursus skiën op de rollerbaan te doen. Maar aan de andere kant vind ik het zonde van wat ik tot nu toe in het snowboarden geïnvesteerd heb, om weer opnieuw te beginnen met iets anders. Maar ja, ik hoop dat ik dan tijdens de vakantie minder vermoeid ben doordat ik minder vaak val en wat meer pistes kan nemen als we met de familie gaan (ipv dat ik alleen op t oefenweitje ben). Uiteindelijk heb ik er dan ook meer plezier in, maar ik vraag me af: is het echt zo dat je skiën makkelijker leert en kan ik dan al gelijk mee met verschillende pistes als ik lessen neem? Dat bochten maken met snowboarden lukte me gewoon nog niet goed en ik begrijp heus wel dat het een kwestie is van doen, maar ik denk dat ik net zo'n plezier heb op de skies als op de snowboard.

  Wat zijn jullie ideeën hierover?
 • Marijnt 15-05-18 15:40
  Marijnt 15 mei 2018 · 15:40
  Skiën is niet makkelijker om te leren, je valt alleen minder vaak dan bij snowboarden waardoor het misschien makkelijker lijkt. In de essentie is de techniek gelijk, dus overstappen is niet erg moeilijk, maar snowboarden is echt makkelijker om te leren en als je eenmaal de smaak te pakken hebt zul je ook makkelijker progressie kunnen maken. In beide gevallen is les zeker aan te raden. Aangezien skiën veel technischer is zul je daar echt veel meer les voor moeten nemen wil je fatsoenlijk de pistes af kunnen gaan. En zie het als een investering, nu genoeg lessen zorgt ervoor dat je straks met veel meer plezier kunt gaan snowboarden, en/of skiën. Succes en veel plezier in elk geval!
 • Arnh 15-05-18 15:55
  Arnh 15 mei 2018 · 15:55
  Bij skiën is, naar mijn ervaringen, de factor angst iets kleiner. Daardoor leren mensen het makkelijker aan. Zeker ook wanneer ze fysiek wat minder sterk zijn of wat zwaarder zijn, want dan is het voortdurend vallen met het snowboarden gewoon slopend. Het kan zeker geen kwaad om eens indoor een proefles te nemen om te kijken of het skiën je beter afgaat. Dus gewoon doen!

  Misschien wel uit je hoofd zetten dat je in de nabije toekomst samen kan gaan skiën met je vrienden/familie die al jarenlang gaan skiën. Vaak is het dan voor beide partijen niet fijn. De ervaren skiërs moeten wachten, en voor jou is het lastig omdat je het gevoel hebt het blok aan het been te zijn van de anderen. Hou hier rekening mee qua verwachtingen...


 • Matthias123 15-05-18 17:53
  Matthias123 15 mei 2018 · 17:53
  Zeker in de allereerste basis is mijn ervaring dat je op skies veel eenvoudiger eenvoudige hellingen goed afkomt dan op een snowboard. Wanneer je basis op de skies nog niet goed is, zoals bij iedereen in een eerste week, heb je als nog de pizzapunt als extra remmiddel. Waar je dan bij het snowboarden valt om af te remmen ga je bij het skien gewoon in ploeg en ben je je snelheid kwijt. Doordat je deze angst wegneemt zullen je eerste lichte afdalingen op skies gewoon sneller en eenvoudiger gaan dan op een board.
  Born to Ride
 • Hooykaas 15-05-18 18:02
  Hooykaas 15 mei 2018 · 18:02
  Ik zeg altijd ga eerst leren skiën en dan evt. Snowboarden.Andersom is vaak lastiger.
  Daar komt nog bij dat snowboard erg terug loopt de laatste jaren.

  Je had twee ochtenden les en je was vooral bang hoe stijl de piste was.
  Dat heeft niets met jou te maken (want iedereen moet aan het hoogte verschil wennen) maar meer met de slechte Italiaanse leraar die je veel te snel op een verkeerde piste gebracht heeft waardoor je een terugval opgelopen hebt.
  Ga lekker ontspannen en ga volgend jaar een week in een KLASJE in de bergen.En je zal zien dat je na een week al de berg afkomt zonder angst.

  De rollerbaan in jou situatie ben ik geen voorstander van.
  Borstelbaan en indoor met sneeuw evt. wel.
  Beter is waarschijnlijk een weekend naar Winterberg met les omdat je dan effectief meer uren op de ski's staat.
 • Tiny-M 15-05-18 18:57
  Tiny-M 15 mei 2018 · 18:57
  Wat het teruglopen van snowboarders te maken heeft met wat TS wilt, weet ik niet.

  Voor TS zelf: rollerband leer je heel goed de techniek op, maar hoogteverschillen heb je weinig besef van. Kan me voorstellen dat je door angst op de echte berg ook al snel te ver achterover gaat staan, wat uiteraard snel resulteert in vallen. Vervelend en vermoeiend. Ideaal is natuurlijk een bredere niet al te steile piste, maar die moet er maar net zijn in het gebied (paden zijn inderdaad ruk als je nog niet zeker op je plank staat). Waarschijnlijk ga je het met lessen in de loop van je volgende week wintersport best kunnen, maar de rest ga je nog niet bijhouden. In ieder geval is het een stuk minder vermoeiend als je bijna niet meer valt.

  Qua skiën: zoals hierboven ook aangegeven kun je eerder naar beneden komen, omdat ploeg altijd wel een optie is. Je komt inderdaad sneller door een gebied heen, maar echt goed leren skiën vergt tijd. Je zal gedurende zo'n week best een keer mee kunnen met de groep, maar bijhouden verwacht ik zeker nog niet. Ik zou dus rekenen op een week vooral in het klasje zijn en niet veel met de groep op pad.

  Beide gevallen gaat je dus tijd kosten, ik zou zeggen doe eens een proefles skiën, dan heb je in ieder geval een idee. Wat mij betreft: it's more fun going sideways!
 • Shane 15-05-18 20:16
  Shane 15 mei 2018 · 20:16
  Na een weekje of 4 boarden ben je over het algemeen veel beter dan op ski’s qua afdalingscapaciteiten. Enkel de eerste week of 2 is makkelijker op ski’s.
  I can stick uphill ice, on my saucer...
 • Matthias123 15-05-18 20:21
  Matthias123 15 mei 2018 · 20:21
  Na een weekje of 4 boarden ben je over het algemeen veel beter dan op ski’s qua afdalingscapaciteiten. Enkel de eerste week of 2 is makkelijker op ski’s. Shane op 15 mei 2018 20:16

  Na een week of 4 op skies kwam ik fluitend, gecontroleerd een stevige rode piste op foese snelheid. Om op mijn board op dezelfde snelheid een stevige rode piste af te gaan heb ik toch wel aardig wat langer gedaan. Gecontroleerd op hogere snelheid is op een board toch beduidend moeilijker dan op skies. Op skies heb je altijd nog wel wat kans om met 1 been een oneffenheid te corrigeren, op een board ben je dan gewoon gezien als je techniek niet optimaal is. Moet jij eens opletten hoe weinig boarders je op hoge snelheid gecontroleerd van een steile piste af ziet komen.
  Born to Ride
 • Shane 15-05-18 20:57
  Shane 15 mei 2018 · 20:57
  Hmm, in andere topics was het tegendeel toch veelal de bovenliggende mening. Vooral in het geval van hoopjes, verse sneeuw, ijs enz. is boarden toegankelijker. Hiermee wil ik overigens niets af doen aan jouw skitalent @Matthias123 😉.
  *bericht bewerkt door Shane op 15 mei 2018 20:58
  I can stick uphill ice, on my saucer...
 • Tiny-M 15-05-18 21:01
  Tiny-M 15 mei 2018 · 21:01
  Vooral slush is lekkerder. Met je pistes skietjes blijven je voeten staan en gaat je neus naar voren/ beneden
 • Shane 15-05-18 21:12
  Shane 15 mei 2018 · 21:12
  Of je beentjes uit elkaar/door elkaar @Tiny-m. @Matthias123, moet jij trouwens in december eens kijken hoeveel lichtgevorderde boarders er in Snowworld de buckels met ijs superbeheerst pakken versus de skiers die dat kunnen. Ik ga mee 😉.
  I can stick uphill ice, on my saucer...
 • sterko 16-05-18 01:23
  sterko 16 mei 2018 · 01:23
  Als je nu gaat skiën zal je komende wintersport ook niet met de ervaren skiërs en boarders mee kunnen, maar moet je weer opnieuw beginnen op de oefenweide.
  Je hebt nu een basis in snowboarden. Als je daar mee verder gaat, zal je eerder blauwe pistes af kunnen dan dat je helemaal opnieuw gaat beginnen met skiën.
  Als je in Nederland op een sneeuwbaan nog wat lesjes neemt en wat gaat oefenen en volgend jaar op wintersport een hele week les neemt, ben je al een heel stuk verder. Je moet niet meer dagen lang in je eentje op een oefenweide gaan ploeteren. Daar leer je niet veel van.
  Ik zou voorlopig even niet meer naar de rollerbaan gaan. Dat is prima om de basistechniek te leren of in de toekomst, als je ervaren bent, de techniek verder te perfectioneren en te trainen. Jouw grootste probleem op dit moment is dat je het eng vind om snelheid te maken en hoe stijl de piste is. Op de rollenbaan sta je stil, dus ga je daar niet aan wennen.

  De belangrijkste tip die ik je eigenlijk wil geven is: stel je verwachtingen wat bij. Voor je eerste wintersport dacht je in je eerste week de Sella Ronda te kunnen doen. Nu denk je met skiën sneller op het niveau te komen dat je met ervaren wintersporters mee kan komen. Helaas is zowel skiën als snowboarden niet zo makkelijk. Het duurt een paar weken (met les!) voordat je goed blauw af kan en het duurt nog een heel stuk langer voordat je overal zonder moeite vanaf komt.
  Annoying skiers since 2003
 • Hooykaas 16-05-18 10:03
  Hooykaas 16 mei 2018 · 10:03
  @sterko
  Toch zie ik bij beginners (die wel geoefend hebben op een kunstbaan) uiteindelijk maar heel weinig verschil in niveau als ze eenmaal op de piste staan.
  Ze zijn zo geïntimideerd door de hoogte
  verschillen en de ongelijke hopen sneeuw dat ze alles weer spontaan vergeten hebben wat ze op de kunstbaan in Nederland/België geleerd hebben.
 • Matthias123 16-05-18 10:30
  Matthias123 16 mei 2018 · 10:30
  Of je beentjes uit elkaar/door elkaar @Tiny-m. @Matthias123, moet jij trouwens in december eens kijken hoeveel lichtgevorderde boarders er in Snowworld de buckels met ijs superbeheerst pakken versus de skiers die dat kunnen. Ik ga mee 😉.Shane op 15 mei 2018 21:12

  Je denkt toch niet dat ik zo gek ben dat ik begin december me in een mierennest als snowworld ga begeven? Ik had gehoopt dat je me hoger had ingeschat 😉 zoiets doe ik wel op rustigere momenten...
  Born to Ride
 • japser 16-05-18 16:55
  japser 16 mei 2018 · 16:55
  Ik doe sinds 2 jaar beiden.

  Snowboarden val je in het begin meer. Bij skiën val je zo goed als niet. Ook kan je makkelijkelijk corrigeren met je andere been indien je een fout maakt.
  Probeer maar eens wat sneller rechtdoor te gaan met een snowboard en met skies...
  Met skies kan je makkelijker sneller gaan op gemakkelijke blauwe en rode pistes.
  Indien er hier de pistes moeilijker worden door bulten, ijs, ... dan heb je bij skiën wel snel de neiging om je lichaam fout te draaien en zo minder druk op die dal ski te zetten. Hier ben je dus wel in het voordeel bij snowboarden. Tenzij je dit rustig doet en gewoon telken terug denkt aan de technieken die je in de les hebt aangeleerd gekregen.

  Wat wel waar is dat een snowboarder eenmaal hij goed kan rutschen zo goed als overal af kan komen. Dit is dan weer een facet dat voor skiërs moeilijker is.

  Wat ik bij elke discipline sowieso wel aanraad is om les te nemen. Een voor of namiddag ter plaatse is genoeg, dan heb je een de andere helft van de dag om meters te maken en ook nog eens alle oefeningen rustig te proberen...
  *bericht bewerkt door japser op 16 mei 2018 16:56
 • sterko 16-05-18 17:35
  sterko 16 mei 2018 · 17:35
  @sterko
  Toch zie ik bij beginners (die wel geoefend hebben op een kunstbaan) uiteindelijk maar heel weinig verschil in niveau als ze eenmaal op de piste staan.
  Ze zijn zo geïntimideerd door de hoogte
  verschillen en de ongelijke hopen sneeuw dat ze alles weer spontaan vergeten hebben wat ze op de kunstbaan in Nederland/België geleerd hebben.Hooykaas op 16 mei 2018 10:03


  Daar ben ik het wel enigszins mee eens. Ik ben zelf ook begonnen met een paar snowboardlessen op een rolbaan. Je leert er de basishouding en bochten mee. Daarna hebben we nog één les in Snowworld gehad. Toen viel al gelijk op dat zelf naar beneden glijden over zachte, hobbelige sneeuw iets heel anders is dan een glad tapijt onder je door laten rollen terwijl je zelf stilstaat. Toen we daarna op wintersport waren, hadden we misschien 1 of 2 dagen voorsprong op mensen die voor het allereerst gingen snowboarden. Dat zijn echter wel de vervelendste dagen van het leren snowboarden die je dan niet op vakantie hoeft te ondergaan.
  Annoying skiers since 2003
 • Clau123 17-05-18 12:33
  Clau123 17 mei 2018 · 12:33
  Ik heb 4 jaar snowboardles gehad en bakte er niets van na al die tijd. Het leidde vooral tot veel frustratie. Daarna overgestapt op skieen en na 1 week de ochtenden les en in de middag zelf oefenen was ik in staat met veel plezier alle blauwe pistes af te dalen. Datzelfde jaar in de tweede week weer 3 ochtenden gelest en rode pistes waren daarna ook prima te doen. Inmiddels zijn we 2 jaar en 4 wintersportvakanties verder en kan ik zeggen dat ik er plezier in heb en bijna overal mee naartoe kan skieen. Een zwarte piste sla ik nog over maar ook daar kom ik, mits in alle rust, vanaf. Ik ga niet zo snel, noch zo vloeiend naar beneden als mijn reismaatjes die al hun leven lang skieen maar soit. Inmiddels heb ik mijn snowboard ingeruild en een paar skies gekocht. Ik kan het dus alleen maar aanraden om nu de overstap te maken!
 • Snow94 17-05-18 16:27
  Snow94 17 mei 2018 · 16:27
  Als je nu gaat skiën zal je komende wintersport ook niet met de ervaren skiërs en boarders mee kunnen, maar moet je weer opnieuw beginnen op de oefenweide.
  Je hebt nu een basis in snowboarden. Als je daar mee verder gaat, zal je eerder blauwe pistes af kunnen dan dat je helemaal opnieuw gaat beginnen met skiën.
  Als je in Nederland op een sneeuwbaan nog wat lesjes neemt en wat gaat oefenen en volgend jaar op wintersport een hele week les neemt, ben je al een heel stuk verder. Je moet niet meer dagen lang in je eentje op een oefenweide gaan ploeteren. Daar leer je niet veel van.
  Ik zou voorlopig even niet meer naar de rollerbaan gaan. Dat is prima om de basistechniek te leren of in de toekomst, als je ervaren bent, de techniek verder te perfectioneren en te trainen. Jouw grootste probleem op dit moment is dat je het eng vind om snelheid te maken en hoe stijl de piste is. Op de rollenbaan sta je stil, dus ga je daar niet aan wennen.

  De belangrijkste tip die ik je eigenlijk wil geven is: stel je verwachtingen wat bij. Voor je eerste wintersport dacht je in je eerste week de Sella Ronda te kunnen doen. Nu denk je met skiën sneller op het niveau te komen dat je met ervaren wintersporters mee kan komen. Helaas is zowel skiën als snowboarden niet zo makkelijk. Het duurt een paar weken (met les!) voordat je goed blauw af kan en het duurt nog een heel stuk langer voordat je overal zonder moeite vanaf komt.sterko op 16 mei 2018 01:23


  @sterko Daar heb je wel een puntje haha! Een groot punt eigenlijk, ik wil alles gewoon graag gelijk goed kunnen maar ja dat kost tijd. Ik vind dat je met wintersport langzaam vooruitgang boekt omdat je maar één week per jaar ongeveer in de bergen staat. In mijn geval dan... Heb niet de poen en de vakantiedagen om dat drie keer per seizoen te doen. En ja, wat betreft de rollerbaan. Ik ga daar voorlopig idd niet naartoe. Ik leerde mijn lichaamshouding daar op de juist manier aan, maar was idd enorm onder de indruk van de hoogte en de bergen. @Hooykaas maar de Italiaanse skileraar kon er mee door!

  Ik ga zeker eens een proefles skiën nemen. Wat @Arnh ook zegt, het kan nooit kwaad. Misschien heb ik dezelfde aanleg als @Clau123. Daarbij lees ik tussen alle reacties toch wel door dat de meeste het skiën sneller oppikken dan het snowboarden. Zeker wat @Matthias123 aangeeft over het 4 wkn skiën of snowboarden. Beide hebben natuurlijk hun voordeel en nadeel en het zal ook per persoon verschillen, maar proberen te skiën kan nooit kwaad.

  In ieder geval ga ik volgende wintersport een volledige week lessen. Of dit snowboardlessen of skilessen worden weet ik nog niet, is afhankelijk van hoe m'n proefles bevalt! Ik hou jullie op de hoogte 😉 En ja... Toch hoop ik met wat voorbereiding in NL (niet meer op de rollerbaan, maar in de sneeuwhal) en een volledige week lessen dan toch ook een paar pistes mee te kunnen doen met de groep! Eigenwijs misschien maarja ambities genoeg

  @japser Waar ik nog wel benieuwd naar ben, hoe lang ski je al en hoe lang snowboard je al? En wat vond je van het leren skiën tov het leren snowboarden, wat ging voor jou beter? Je doet beide zeg je, maar wat bevalt je het meest? Het lijkt me niet dat je tijdens wintersport de ene dag op de skies gaat en de andere dag op de snowboard of wel?

  Bedankt in ieder geval! Ik heb zeker wat aan jullie meningen
 • japser 17-05-18 18:59
  japser 17 mei 2018 · 18:59
  Ik ski nu zo'n 6 weken (wel altijd les)
  En snowboard al zo'n 30 weken (waarvan ook wel 10 les).

  Persoonlijk snowboard ik bijna niet meer op een piste. Touren is op splitboard of als de poeder met bakken uit de hemel valt pak ik een solid snowboard en liften. Indien er op een piste moet gegleden worden neem ik skies.

  Vermits ik wel een technische snowboardachtergrond had vond ik skiën heel makkelijk en snel aan te leren. Ook omdat je door hebt wat glijden/snijden is.
  Ook kan je makkelijker verschillende soorten sneeuw skiën omdat je weet wat je kan verwachten.

  Waarom ski ik enkel op de piste?
  Het is gewoon handiger: niet meer moeten zitten, breder gezichtsveld, niet meer plank uit doen op platte stukken, even terug omhoog stappen ook geen probleem, ... Alhoewel een goede snowboarder bijna ook geen enkel nog van die ongemakken heeft.

  Verder vind ik het super dat ik bij super dat bij skiën ik nog veel kan leren en bij snowboarden ben ik uitgeleerd. Indien ik nog beter wil worden moet ik er nog meer tijd/moeite insteken voor maar weinig vooruitgang (heb niet genoeg talent gok ik zo) en dat wil ik niet meer... Geraak overal mooi af wat ik wil. Steile couloirs (45+°) zeggen me toch ook maar niks.
 • Martin7182 18-05-18 22:27
  Martin7182 18 mei 2018 · 22:27
  Volgens mij is niemand in welke discipline dan ook, ooit uitgeleerd!

  Talent bestaat niet, de een leert sneller dan de ander omdat hij/zij in beter gekozen omstandigheden leert. Voor het leerproces hebben je hersens specifieke en vaak herhaalde prikkels nodig, niet de overlevings-modus waarin je zit als je veel te moeilijke omstandigheden opzoekt. De bekende "muur hoort bij het leerproces. Je denkt niet verder te kunnen, maar als je doelgericht traint en doorzet, dan breek je er uiteindelijk doorheen en zegt iedereen opeens dat je zoveel "talent" hebt. Het enorme verschil in (ski/board-)vaardigheden tussen mensen is wel te verklaren want leren gaat exponentieel; verworven vaardigheden versterken het aanleren van nieuwe vaardigheden. Daarom is les ook zo belangrijk! Anders duurt het een eeuwigheid voordat je het beginnersstadium voorbij bent.

  Ik denk dat de meeste mensen die zowel kunnen skiën als boarden, de laatst geleerde vaardigheid het makkelijkst te leren vonden. Of zijn skiën en boarden daar te verschillend voor?
 • Snow94 10-07-18 13:55
  Snow94 10 juli 2018 · 13:55
  Update: vorige maand naar de indoor skihal geweest in Terneuzen. Ben gestart met snowboarden, ik dacht als het niet lukt switch ik naar skien en ga ik dat proberen. Tot m'n verbazing ging het boarden heel goed! Kon gewoon goed bochten maken, wijde bochten dat wel. Ben één keer gevallen. Op wintersport de hele dag door, maar de laatste dagen ook al veel minder. Denk dat het op wintersport meer te maken had met vaart blijven houden, korte bochtjes maken wat me niet lukte en de verschillende glooingen op zo'n piste. Met wat lessen moet het boarden gewoon goed komen!
 • Waah 11-07-18 16:06
  Waah 11 juli 2018 · 16:06
  Dat is goed nieuws! sowieso ga je nu met die mogelijkheden die je nu hebt met een snowboard beter mee kunnen komen dan als volledige beginner op ski's.

  Misschien kan de rest rekening houden met de pistekeuze voor je niveau? Dus vooral geen smalle paadjes?

  Kwa wat makkelijker is:
  Snowboarden is minder technisch, maar is veel moeilijker om beheerst hard een piste af te gaan. Terwijl elke idioot met een week ski-ervaring een rode piste af kan rammen. Komt puur doordat je bij skiën het gevoel hebt dat je makkelijker kan remmen (al is het maar pizza-punt) en je daardoor zelfverzekerder bent. Of het veilig en verantwoord is.....

  Ik heb beide gedaan (eerst skiën, vond ik saai worden dus overgestapt) en ik vond het leren van snowboarden makkelijker. Skiën duurde echt wat langer. Maar na een dikke week skiën kon ik gecontroleerd hard de piste af. En na 5 weken kon ik voor een Nederlanders best prima skiën. Op een snowboard toch een heel stuk langer geduurd. Sowieso is hard gaan met ski's gemakkelijker dan met een snowboard. Als je met een groep skiërs bent als snowboarder ben je op makkelijkere pistes toch vaak het laatst, omdat je ski's makkelijk recht kan zetten. Een snowboard recht omlaag is niet relaxed....

  Als het steiler wordt (goed rood of zwart) zie je pas echt hoe goed iemand kan skiën of boarden. Daar zie je de macho-skiërs/boarders die enkel rechtdoor gaan dan ook volledig de mist in gaan. Altijd leuk om te zien.... zeker als het een lekkere buckel-piste is.
 • phicoh 11-07-18 17:00
  phicoh 11 juli 2018 · 17:00


  Wat wel waar is dat een snowboarder eenmaal hij goed kan rutschen zo goed als overal af kan komen. Dit is dan weer een facet dat voor skiërs moeilijker is.  Ik ga vaak op pad met iemand die jong heeft leren skien, maar begonnen is met snowboarden net voordat ik begon met skien.

  Op eens of andere manier lijkt skien een stuk gemakkelijker. Is Zoetermeer een ijsvlakte geworden, dan is het voor mij een leuke uitdaging, voor hem overleven.

  De buckelpiste van een paar weken terug, na een uur had ik gevoel dat die buckels er niet meer waren. Met een snowboard bleef dat een enorme uitdaging.

Plaats een reactie

Om te posten op dit forum heb je een account nodig. Login of maak een account aan.