Bacteriën toevoegen kunstsneeuwproductie

https://www.wintersport.nl/forum/topic/140094

Dit topic is meer dan 4 jaar oud en kan niet meer op gereageerd worden, maar er schijnt nu een uitspraak te zijn van een rechter in Tirol dat daar het eiwit vanaf nu mag worden toegevoegd om bij hogere temperaturen sneeuw te kunnen produceren. Buitengewoon vaag stukje, zonder bron of wie de zaak heeft aangespannen maar het kan wel een game changer worden (goed of slecht durf ik niet te zeggen). Even snel googlen leverde mij nog geen extra info op.

https://skiinformatie.nl/rechtbank-staat-bacterien-in-kunsts…

Edit: https://tirol.orf.at/news/stories/2930158/

*bericht bewerkt door HN65 op 16 aug 2018 16:23

Er is dus geen enkel negatief bij-effect te vinden van deze bacteriën (sinds wanneer zijn die "niet-natuurlijk’?), je kunt er met minder energie en bij hogere temperaturen sneeuw mee maken, maar “het mag niet” omdat de kunstsneeuw(!) dan niet natuurlijk meer zou zijn. Sneeuwen met een energievretende Snowmaker is daarentegen geen probleem… tja…

Grussgott.... Ach, geht der Lift so hoch?

@Harry(Winterberg) We kunnen tegenwoordig zo makkelijk het genetische pakket van bacteriën naar wens modelleren dat er bijna sprake is van synthetische bacteriën. Hiermee worden dan ook veel biologische (lees organische) stoffen geproduceerd (voor de industrie en de farmacie).
Wat een reëel risico blijft is dat deze ge-engineerde bacteriën ondanks voorzorgsmaatregelen toch evolueren en balans van de natuurlijke microflora verstoren. Daarnaast kunnen deze stoffen zich nestelen in de planten en daarna ophopen in de dieren die deze planten eten. Een manier waarop potentieel giftige stoffen zich ophopen en zo de voedselketen en een ecosysteem aantasten. Bewijzen hiervoor lijken niet te zijn gevonden in onderzoeken en dus is het middel nu toegestaan.

Waarschijnlijk is het hergeformuleerd naar “Zusatsstoffen” die door bacteriën worden geproduceerd, in plaats van toevoeging van levende micro-organismen. Dit lijkt ook veel logischer dan domweg bacteriën in water toevoegen dat bijzonder weinig bio-activiteit toestaat.

Kortweg: Toevoegingen aan kunstsneeuwwater van bacteriële oorsprong lijken geen negatief effect op de ontwikkeling van de planten, alpenweiden en daar levende dieren te hebben en kunnen nu worden toegestaan.

Plaats een reactie