De 3-eenheid

Ik ben een snowboarder die al graag eens wat meer off-piste zou willen gaan. Nu zou ik mij daarom graag voor de veiligheid de zogenaamde veilige 3-eenheid aanschaffen voor het geval er iets moest gebeuren.
Als ik echter op internet/winkels naar gerief zoek, zie ik door de bomen het bos niet meer.
Zijn er daarom (ervaren) mensen die een idee hebben van goed materiaal dat niet té prijzig is? Waarop ik zeker moet letten? Of welke merken zeker aan of net af te raden zijn? Dank!

  • Koop in ieder geval een schep van metaal (aluminium) en absoluut geen plastic! Hoe groter de schep hoe beter in geval van nood maar hoe lastiger in je rugzak. Zoek de gulden middenweg voor jezelf.
  • Koop een sonde van minimaal 2.40 kortere sondes zijn te koop maar maken het sonderen lastig. Als je van plan bent ook veel te trainen raad ik je sonde aan met staal of kevlar draad erin. Nylon wil wel eens uitrekken.
  • Lawinepiepsen: de pieps die jij het makkelijkste vindt. Er zijn veel testen op de markt. Koop een drie antenne pieper (deze zijn in de praktijk makkelijker en sneller) en train er goed mee. Check bijvoorbeeld: https://beaconreviews.com/transceiver_reviews.php
    (Bergredders werken zo goed als allemaal met de Barryvox S of met de Pieps DSP (Pro), dat zijn momenteel de modellen die door veel als toppers worden gezien. Maar nogmaals de beste pieps is de pieps waar jij het beste mee om kan gaan)
Click. Click. Peace

Pieper: zorg ervoor dat het een 3-antenne pieper is (er zijn hier en daar ook nog oudere piepers met minder antennes in de aanbieding).
Schep: aluminium is een stuk steviger dan plastic. Neem dus aluminium
Sonde: minimaal 240 cm lengte, maar liever richting 300.

EDIT: Rogier tikt sneller dan ik…

*bericht bewerkt door GiGi op 19 nov 2018 12:02

Buiten het materiaal en nog belangrijker vind ik het opdoen van kennis (theorie en praktijk).

Check deze link: https://wepowder.com/nl/academy

When life gets too complicated.... SKI

En last but not least, investeer in de WePowder Safety Academy cursus! Erg leerzaam en belangrijk om je op een verantwoorde manier buiten de piste te kunnen begeven.

https://wepowder.com/nl/academy

@Alex en sjorsdk goede aanvulling en hele goede link. Maar daar leer je dat dit materiaal nodig is en dan is het goed om hier om goede info te halen. Laten we de vraag (goede vraag) beantwoorden en nu dus on-topic verder gaan.

*bericht bewerkt door moderator (Rogier) op 19 nov 2018 12:37: Op punt te verduidelijken, mijn eigen comment aangepast.

Click. Click. Peace

!

*bericht bewerkt door QmaartenQ op 19 nov 2018 12:18

Okay, on topic dan maar. Kijk hier eens: https://www.snowcountry.nl/lawinepieper-safety/lawinepieper-…

When life gets too complicated.... SKI

RE: Schep:

  • Hoe groter de schep hoe beter in geval van noodd
Rogier op 19 nov 2018 11:58

Dat klopt niet.
Een groot blad kun je zien als een zware versnelling op de fiets, per “omwenteling” verricht je meer arbeid, maar het kost zoveel kracht dat je uiteindelijk langzamer gaat dan met een lichter verzet. Dit kun je op je klompen aanvoelen, maar er is ook onderzoek over:
“Concerning blade size,
shovels with a surface of 577cm2 showed an increase of excavation performance of +16% for companion and +15% for organized rescue compared to the smallest tested surface of 538cm2. A further increase to 673cm2 only provided a minor increase of performance of +1% for organized rescue, whereas companion rescuers suffered a NET DECREASE of -5% compared to the 538cm2 products”

http://arc.lib.montana.edu/snow-science/objects/ISSW2018_O16…

Als je daar verder leest, dan zie dat een langere steel weliswaar niet leidt tot langzamer opgraven, maar dat het op een gegeven moment ook niet veel meer helpt.
Ik heb een beetje het gevoel dat als je zelf lang bent, een langere steel misschien meer voordeel brengt en als je heel kort bent, dan kun je gerust een wat kortere steel nemen.

Verder wordt vaak (ook door de meeste gidsen/kursussen) een “D” handvat geadviseerd, als beter dan een “T”. Ik draag zelf heel vaak wanten, dus dan is een “D” zeker een veeel betere keuze. Maar het is veel groter in de rugzak. Als je nooit wanten draagt is de kleinere pakmaat van een “T” handvat wel fijn.

Let ook op de eenvoud van assemblage. Als het echt moet, is er paniek.(Kijk maar eens video’s van echte ongelukken). Alles wat fout kan gaan, gaat dan ook fout. Bij bijvoorbeeld, de Mammut Light schep, past de steel op 2 manieren in het blad, maar er zit maar 1 “knopje” waarmee hij vastklikt. je kunt de steel dus “verkeerd om” in het blad steken, waarna je hem er weer uit moet halen en omdraaien.
Bijvoorbeeld de Black Diamond Deploy, heeft de steel in het blad geschoven, dat scheelt weer een handeling(en inpak volume).

Ik heb zelf de Mammut Allugator Guide: medium maat blad, lange steel (ben 195cm) en D handvat. Die grote steel is wel lastig in veel rugzakken in te pakken.

*bericht bewerkt door Slim op 19 nov 2018 22:14

Ik ben niet zo’n fan van de Pieps LVS’en. De mode knop en vergrendeling knop bewegen te makkelijk.
Ik viel vorig jaar, met een Pieps sport (geleend van het gidsen bureau waarmee ik op pad was). Beneden bleek hij op zoek/uit te staan(weet niet meer welke, maar niet in zend stand). De gids zei dat dit niet uniek was. (en ja, we hadden ‘s ochtends check gedaan)

https://youtu.be/dMtrMYsMWoY
En hier met andersom in het holster:
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1015830272703032…

*bericht bewerkt door Slim op 19 nov 2018 21:54

Plaats een reactie