Goggle met verwisselbare lens.. of niet?

Beste sneeuwliefhebbers,

Ik ben de laatste tijd met een uitgebreide studie bezig betreffende het onderwerp van dit topic…
Maar kom er niet uit! hebben jullie hier ervaring mee of kennis over?

Wil dit jaar graag een goede goggle aanschaffen, waarbij ik vooral in wisselende omstandigheden echt goed zicht blijf houden.
In de mist en sneeuw, en echt zonnige dagen. Vooral in op grijze dagen kan het zicht een stuk verminderen en ik hoop dit op te lossen met een goede goggle.

Een vereiste is dat de goggle een van de nieuwe technieken heeft die volgens mij oorsprong heeft bij Oakley, de Prizm techniek.
(Smith = Chromapop, Dragon = Lumalens, Anon = Sonar, Spy = Happy Lens)

In eerste instantie dacht ik aan verwisselbare lenzen, dan kom je snel bij duurdere versies uit in combinatie met bovenstaande techniek.

Maar wellicht is een goggle die qua VLT (Visible Light Transmission) een soort gemiddelde heeft ook voldoende.
Dat scheelt dan in ieder geval in de prijs want goggles met een vaste lens zijn vaak goedkoper.

Ben erg benieuwd naar jullie ervaringen. Wat is bijvoorbeeld de beste VLT die eigenlijk altijd bruikbaar is? Of uitgedrukt categorie, ook vaak gedaan (1,2,3,4).
Of zouden jullie gaan voor verwisselbaar?

*bericht bewerkt door FreeBird op 18 dec 2018 11:19

De lenzen die zich aanpassen aan het licht, of gebrek er aan doen dit maar langzaam en volgens mij is dit in alle omstandigheden een compromis. Ik heb zelf de Anon M2 gekocht met 2 lenzen. De slechtweer lens heb ik ondanks sneeuwval nog niet eens gebruikt. Vergeet ook niet dat de goggle goed met de helm moet passen. Succes!

Mijn ervaring met photochromatische lenzen is inderdaad dat het in alle omstandigheden wat minder goed scoort dan een aantal verschillende specialistische lenzen. Ik denk dat je dus voor jezelf een afweging moet maken tussen A. voor elke omstandigheid de beste lens (duurder, gedoe) of B. één lens die in geen enkele omstandigheid echt perfect is (maar goedkoper, geen gedoe).

Ik heb een rise en shine goggle. Nieuw merk, maar werkt echt fantastisch. Ziet erook nog eens leuk uit. En ja, met drie verschillende lenzen.

Wat hebben skiers en boarders gemeen? Ze kunnen beide niet skiën

Het aanpassen van mijn Julbo gaat razendsnel. Voor de rest is het wat @gigi zegt: de keuze tussen gemak of twee losse, specialistische glazen.
Iets wat wel vaak wordt onderschat in die discussie is dat je vaak maar even in de schaduw skiet. Dan vind ik een Julbo echt superhandig.

Een lens die voor elk weertype optimaal is bestaat inderdaad niet. Als je nu slechts geld uit wil geven voor 1 lens zou ik kiezen voor een lens type die optimaal is bij sneeuw. Dan heb je de bril het meest nodig. Bij zonnig weer is het dan wel licht aan je ogen, maar dit zou door de UV filters niet schadelijk moeten zijn en door de contrastversterkende techniek zoals bijvoorbeeld Prizm zie je het dan ook nog prima. Kan je later eventueel nog een donkere lens bij kopen.

Ik kies zelf voor verwisselbaar. Even wisselen kost geen enkele moeite en het is gewoon lekker wanneer je een bril op je neus hebt die voor de betreffende omstandigheden is gemaakt.

I can stick uphill ice, on my saucer...

Ik heb een lens die zich aanpast, maar het is het net niet. Met name wanneer je goed zicht nodig hebt. Met mist sneeuw is hij te donker

Hier ook verwisselbaar je moet gewoon de beste lens voor dat moment op kunnen doen.
Vooral tijdens slecht weer moet je gewoon een goede bril hebben en niet een compromis, vind ik.

Vaak knuffel ik de berg onvrijwillig....

Ook hier verwisselbare lens. In het verleden had ik 2 brillen, maar sinds ik de Anon WM1 heb wil ik niet meer terug.

Ik heb een lens die zich aanpast, maar het is het net niet. Met name wanneer je goed zicht nodig hebt. Met mist sneeuw is hij te donker

MattR1983 op 18 dec 2018 11:58

Welke is dat?

2 brillen of skihelm met visor + extra zonnebril eronder als de zon echt doorkomt

Glide on!

Zelf gekozen voor dragon nfx2 met 3 verwisselbare lensen. Rosé voor slecht weer. Blue voor bewolkt weer en dark smoke voor zonnige dagen. Makkelijk te verwisselen met goggle op het gezicht. Maar die andere merken die je noemde zijn ook goed. Anon heeft magnetische lensen. Oakley vind ik niet zo mooi. De rede dat ik voor dragon gegaan ben is vanwege de retrolook en dat deze erg goed ademend zijn. Dus niet beslaan. Mijn vorige waren ook dragons en ben er nog steeds erg tevreden over.

*bericht bewerkt door Yahoo op 18 dec 2018 19:36

From a galaxy far far away.............

Super, dank voor al jullie reacties, heel nuttig!
Ik ga zeker voor de verwisselbare optie, was mijn eerste ingeving maar ik ging toch twijfelen.
Ook de photochromatische had ik nog aan gedacht maar valt ook af.

Wordt denk ik Anon M2 of Dragon Legacy / NFX

nogmaals dank!

*bericht bewerkt door FreeBird op 18 dec 2018 21:22

Bij veel merken(in ieder geval mijn Smith) krijg je standaard twee lenzen in de doos, een voor zon en een voor sneeuwval/mist(Ook vaak “storm lens” genoemd).

Als een zonnebril voor jou voldoende is, dan is 1 storm lens in je goggle ook voldoende:
Categorie 3 of 4 bril, begint het te sneeuwen of mistinval, bril af, goggle op, schijnt de zon: bril op.

Helaas krijg ik tegenwoordig zo gauw tranende ogen dat een goggle altijd noodzaak is. De zonnebril komt alleen nog op het terras te vooschijn.

*bericht bewerkt door Slim op 18 dec 2018 21:19

Ik gebruik naar volle tevredenheid de Anon WM1. Heb een spiegellens (green solex) die ik in 90% van de gevallen gebruik en een slechtweerlens (blue lagoon) . Enorm makkelijk te wisselen en daardoor ideaal.

Naast de Anon goggles ben ik trouwens ook tevreden over de Fresh goggles, deze hebben ook een verwisselbare lens.

Thank God summer is over!

Plaats een reactie