Innerkrems, 14-02-2019

Dit onderwerp gaat over de bestemming Innerkrems - Kremsbrücke
Bennie15 februari 2019 · 11:35

Hoewel dit gebied ook op Wintersport.nl een pagina heeft is er maar weinig over bekend. Middenin het Nockgebergte vind je dit juweeltje. Sowieso is het een onbekend pareltje, want het is niet ingetekend op bijvoorbeeld google maps. En daarmee is het een uitzondering binnen Oostenrijk. Een vast bezoeker van deze hoek Salzburg uit Graz dacht dat het alleen een toerskigebied is, en een local uit het Maltatal zei dat het eigenlijk altijd rustig is. En rustig was het, want ondanks dat er maar één lift van betekenis op elke bergflank staat was er aan de trainingszijde niet meer dan vier stoeltjes aan wachttijd. Aan de andere kant zelfs geen enkele. Het gebied bestaat uit een noord en een zuidhelling, gescheiden door de “doorgaande weg” richting Thomatal. Waarom tussen aanhalingstekens vraag je je af? Nou, het met Innerkrems verbonden Thomatal ligt echt in een uithoek, bovenop een pashoogte, en is verbonden met een weg die amper twee auto’s breed is. Met andere woorden, het houdt niet over. Wel staat er in deze uithoek een jeugdherberg en reed er zelfs een Flixbus (over die ontzettend smalle pasweg). De noordhelling bevat een erg fijne helling, en is sinds midden jaren negentig het trainingsgebied van de Oostenrijkse skivereniging. Ook trainen er veel buitenlanders. Ik zag zelfs een Chinees juniorenteam. Een deel van de reden dat het hier rustig is komt door de afgelegen ligging. Je moet bij Rennweg of Spittal de Tauernautobahn af, om vervolgens 20 tot 25km binnendoor te rijden. Daarnaast zijn er niet veel gastenbedden. Er zijn wel wat hotels en enkele vakantiehuizen, maar veel naam mag het allemaal niet hebben. De aanvang van het dal, Kremsbrücke, is een gat van niets met twee à drie winteraccomodaties en tot het begin van de Nockalmstrasse is er niet veel leven in het dal.
Dan het skigebied !undefined Naar eigen zeggen 36 kilometer pisten, verdeeld over maximaal 600 hoogtemeters. En hier doen ze - in tegenstelling tot veel van de andere kleinere gebieden die ik in Oostenrijk heb bezocht - niet laf over de pistekleuren. Bovenop de Blutige alm is het inderdaad blauw, maar de rode 2 en 3 starten toch echt als zwarte pistes die vervolgens vlak uitlopen. De verbinding met het Thomatal (2 sleepliften daar), verloopt via ongeprepareerde skiroutes. Deze zijn zelden open, want het gebied is nogal windgevoelig. Innerkrems heeft een inneralpiene ligging, maar moet het vooral hebben van Südstaus. Sneeuwval vanuit het noorden blijft vrijwel altijd steken in de Lungau, terwijl er zowel noord- als zuidfohn de toppen teistert. Die wind is meteen de factor die de pistes op de Blutige alm parten speelt. De sleeplift naar het hoogste punt, de Zechnerhöhe, is nog niet open geweest en zal waarschijnlijk ook niet meer open gaan dit seizoen. Het sleeplifttracé was namelijk bijna kaalgeblazen. Gek genoeg waren de pistes tot bovenin wel geprepareerd. Zo ook de doorsteek naar het Thomatal. Naast dat die sleeplift al de hele week dicht was, is de korte doorsteek bovenlangs een doodsteek voor je belag. De rotsen, gras en het grind kwamen door het sneeuwdek. De sleeplift aan de overzijde van het Thomatal, gelegen onder de Schilchernock, was maar voor de helft open. Nog een laatste puntje over het Thomatal. Hoewel het nog in Salzburg ligt, vallen ze niet onder het Superskicard verbond. Echter kun je een dagkaart voor de paar sleepliften voor het schrikbarende bedrag van €2,50 kopen bij het tonen van je seizoenskaart. Innerkrems is trouwens ook nog wel betaalbaar, met dagkaarten van €40,-. En lever je skipas ook maar weer in, want er zit €5,- aan statiegeld op.
Qua faciliteiten heeft Innerkrems het redelijk voor elkaar. Onder het centrale punt bij de liftkassa en de Grunleitennockbahn is een parkeergarage. Er zijn behoorlijk wat pistenbullies voor die -effectief- vijfentwintig kilometer piste en er is geïnvesteerd in moderne besneeuwingsinstallaties van die bekende Italiaanse fabrikant. Daardoor liggen de trainings- en wedstrijdpistes er perfect bij. De overige pistes zijn prima geprepareerd, maar het is duidelijk waar de aandacht naar uit gaat.
's Zomers is het hier ook goed toeven. Er is best wel wat te doen voor jong en jong-van-geest. Daarnaast is er de panoramaweg over de Nockalm die uiteindelijk tussen Bad Kleinkirchheim en de Turracher Höhe uitkomt (de ander kant op kan ook, maar is een stuk minder spectaculair. De bloedige alm, of vrij vertaald ‘vervloekte bergweide’ zal waarschijnlijk vol met klaprozen staan.
!undefined Innerkrems in de diepte. !undefined Je kegelt je hier omlaag naar het centrale punt bij de Grünleitennockbaan. !undefined !undefined Hochalpine Genuss !undefined De Blutige Alm !undefined Piste geprepareerd, maar geen lift om je erheen te brengen. !undefined Je ziet de windschade. En op de achtergrond het Thomatal. !undefined De verbinding vanuit het Thomatal richting Innerkrems !undefined Mooie wolken boven de Nockalmstrasse !undefined !undefined !undefined Fijne afdaling, die vanaf de Blutige alm. Wel duidelijk dat ie op het zuiden ligt. De eerste zachte sneeuw van het seizoen ervaren. 's Zomers een boerenroute. Je wordt omhoog gebracht door een tweezitter met maar liefst 314 stoeltjes eraan! !undefined !undefined !undefined Meer dan prima pistes hier. !undefined En soms wat steiler dan je zou verwachten. Hier duik je behoorlijk de diepte in. !undefined !undefined Daarom ook dit. !undefined Langlaufen op de grens van Salzburg en Karinthie. !undefined !undefined Vermaak in de zomer.

https://cdn.wintersport.nl/forum/23/e8c8b34478ceed511c64ead2...
De weg kan best spannend zijn.

Sjaak2715 februari 2019 · 11:56

Mooi verslag.

Children of winter never grow old
Slim16 februari 2019 · 03:05

Leuk om te lezen!

Ferdinand16 februari 2019 · 07:37

Leuk!
Echt een geheimtipp!

fijne site hè, dat wintersport.nl?
Bennie16 februari 2019 · 08:05

Ssstt, niet verder vertellen ;)

Plaats een reactie