Startende Snowboarder opzoek naar advies

Marcjan9415 oktober 2019 · 18:48

Beste lezers,

Ik heb vorig jaar voor het eerst gesnowboard en dat was na 1 dag al een groot succes. Helaas duurde de vakantie maar 3 dagen.
Nu ga ik deze winter weer denpiste betreden, maar wil lievet mijn eigen board (+schoenen).

Ik ben 1.92m en weeg 85 kilo. Daarnaast heb ik maat 43 schoenen en erg smalle voeten wat het toch altijd lastiger maakt.

Nu heb ik een paar vragen:

  • wat voor lengte moet mijn board zijn denken jullie: ik wil gaan leren met mijn andere been voor en vind het ontzettend leuk om beide benen voor te kunnen en 180s te springen. Echte boxen en dingen in parkjes zullen het niet worden, maar hier en daar trucjes op de piste lijkt me geweldig! Ik kan momenteel prima een rode piste af, andere been voor was nog niet zo een succes. Ik zat te kijken naar 159w (maar weet niet of ik de w nodig heb of waar dat voor staat?). Ik hoef niet snel.
  • moet je snowboardschoenen een maatje groter bestellen i.v.m. de sokken? En zijn er merken die smalle voeten specialiseren.
  • aansluiten wat voor flex, vorm, twintip, etc…?
  • hoe werkt het met bindingen, ik zie bindingen van goedkoop tot erg duur, maar snap dit nog niet zo. Had iemand die een wildlife 2013 board verkoopt met ‘one now’ bindingen die duur schenen te zijn (iemand ervaring mee?).

Het zou mij ontzettend helpen wat advies te krijgen!

Met vriendelijke groet,
Marc

/TimH\15 oktober 2019 · 19:44

Hoi,
Als je zowel piste als park wild boarden en met twee benen voor, kan je het best voor een all mountain twin board gaan. Een boardlengte wordt bepaald aan de hand van gewicht, niet lengte. Ook is een wat korter board vergevingsgezind dus is voor jou een 159 net goed. De ‘W’ staat voor wide, dit betekend dat het board iets breder is dan een niet wide variant. Dit helpt met het snowboard op zijn kant plaatsen zonder met je tenen de sneeuw te raken als je grotere voeten hebt. Met maat 43 zit je op het randje.

Snowboardschoenen koop je over het algemeen in dezelfde maat als normale schoenen. De schoenen zijn nog belangrijker dan het board aangezien een slecht zittende schoen pijn op kan leveren en een goed zittende bepalend is voor je wintersportervaring. Voor schoenen geldt dat je naar een speciaalzaak moet gaan en daar alles passen tot je de juiste schoen vind. Welke dat is en waar je op moet letten, kan de specialist je daar uitleggen maar een basisding is dat als je rechtop staat, je net de voorkant van je schoen hoort te raken en als je je kniën buigt, je tenen net loskomen van de voorkant. Ook moet je hiel goed vastzitten zodat deze niet naar boven kan schuiven.

Bindingen zijn vaak duurder op het moment dat ze stijver worden. Een freeride binding (poeder en carven) is steviger dan een freestyle (park en trucjes) en dus ook vaak prijziger. Zorg in ieder geval dat de stijfheid van board, bindingen en schoenen redelijk gelijk zijn.

Succes met het vinden van een passen board!

Nelis15 oktober 2019 · 22:41

Hey @Marcjan94,

Wat leuk dat je enthousiast bent over snowboarden! Daar ga je vast veel lol aan beleven!

Ik kan je zelf niet echt advies geven, behalve dit topic: https://www.wintersport.nl/forum/topic/314932
heb je die al gelezen? Daar staan heel veel handige tips in die je misschien verder kunnen helpen.

Verder zou ik je adviseren eerst te huren alvorens te kopen, maar volgens mij wil je dat liever niet… Afgaande op je vraag 😉

Bergen + Sneeuw = ❤
Sneeuwplank16 oktober 2019 · 11:54
  • moet je snowboardschoenen een maatje groter bestellen i.v.m. de sokken? En zijn er merken die smalle voeten specialiseren.

Je besteld snowboard schoenen niet, je past ze, en daarna nog een paar en nog een paar… etc. Trek hier maar 2 uurtjes voor uit, pas 10 paar en vind de perfecte schoen en merk voor jouw voet. Natuurlijk met de juiste sokken aan. Mijn verkoper liet me zelfs op een board staan in bindingen om te testen.

Maar gezien je nog maar kort ervaring hebt, wellicht niet beter om nog 1 of meer vakanties te huren? Kijken waar je interesse ligt, piste, off-piste, park, allround en flex, wide board, carven etc, probeer verschillende dingen/boards. Zo kan je je materiaal hier op afstemmen als je uiteindelijk koopt.

Tenzij je vermogend ben en totaal verloren aan het snowboard virus natuurlijk, zat fanatici met meer dan 5 boards in hun "quiver".

*bericht bewerkt door Sneeuwplank op 16 okt 2019 11:55

Marcjan9420 oktober 2019 · 17:16

dank jullie voor de informatie.

Ik lag er even uit!

Ik ben opzoek gegaan en vond de maysis erg lekker zitten (nog niet gekocht) als snowboardschoenen. Burton vond ik niks met de hiel versmalling…

Board nu aan het kijken naar de machete en de burton process.

bindingen moet ik me nog in verdiepen.

thanks!

Plaats een reactie