Oud en nieuw in de sneeuw

Dit onderwerp gaat over de bestemming Grosseck Speiereck
Dathojo7 januari 2020 · 13:40

Voor onze tweede wintersportvakantie met de kinderen trokken wij op Tweede Kerstdag 2019 met de camper richting Mauterndorf, Oostenrijk.
We hadden een flink eisenlijstje: camping aan de piste of skilift, met goed sanitair, leuke skischool, niet te groot gebied, met veel pistes die geschikt zijn voor beginners en enigszins sneeuwzeker in de kerstvakantie.

Het gebied Grosseck-Speiereck, met verblijf op de camping in Mauterndorf, voldeed aan alle eisen. Het gebied is ca 45 km groot, veel blauwe en rode pistes en maar 1 zwarte. Niet teveel sleepliften, voor de snowboarder in ons gezelschap. De regio zelf is niet zo heel sneeuwzeker, want ligt niet zo hoog én op de alpenhoofdkam, maar het gebied zelf is wel 100% besneeuwd. In de week voordat we vertrokken, zagen we de sneeuw via de webcams letterlijk wegsmelten als gevolg van een föhn-aanval op de alpen. Gelukkig viel er tijdens de kerstdagen een flink pak bij. Toen wij op zaterdagmiddag uiteindelijk arriveerden per camper, dwarrelden de laatste sneeuwvlokjes nog rustig naar beneden en deed de zon inmiddels verwoede pogingen om de wolken te verdrijven. Het dal, de bergen en de bomen waren bedekt met een flinke laag sneeuw, wat een heerlijk winterse aanblik gaf.
De camping is een aanrader. Bij de reservering in september zaten ze al vol, maar we konden wel op de parkeerplaats boven bij de liften overnachten met onze camper. Daar was ook stroom en we konden alle voorzieningen van de camping gewoon gebruiken. Ideaal, want nu zaten we nog dichter bij de gondel. De camping heeft erg mooi sanitair, aparte wellness, een klein maar prijzig winkeltje en je kunt er eventueel tegen betaling ontbijten.

Op zaterdagmiddag regelden we gelijk de skipassen, materiaal en lessen voor de kinderen. De skischool Smarty heeft enkele Nederlandse leraren rondlopen, maar in eerste instantie kwamen onze 3 kinderen daar niet bij in de klas. Volgens eerder emailcontact waren er wel altijd veel Nederlandse kinderen in de klasjes aanwezig, maar ook dit bleek wat tegen te vallen. De aanwezige leraren spraken eigenlijk uitsluitend Duits, zeker geen Nederlands en nauwelijks Engels. Gelukkig was het niveau wel erg goed. Onze jongens die alle drie slechts 1 week ervaring hadden, hebben ontzettend veel bijgeleerd in deze week. Ze hebben het over het algemeen ook goed naar hun zin gehad. Een van de kinderen had het wel even moeilijk toen hij het niveau van zijn groepje niet bij kon houden en als dertienjarige puber werd teruggeplaatst in een beginnersgroepje met zesjarige Duitsertjes. Gelukkig is dat uiteindelijk goed opgelost met behulp van een van de Nederlandse skileraren, die zijn verdriet hierover zag en aanbood dat hij wel bij hem in de groep mee mocht skiën. Dankzij deze jongen hebben alle kinderen uiteindelijk toch een hele leuke week gehad. Ze hebben een paar keer met hun groep gegeten in een van de restaurantjes op de bergen, en een paar keer hebben we ze opgehaald om samen met ons te eten. Dat laatste is wel even plannen, zeker met meerdere kinderen in meerdere groepen, want ze eten niet altijd op dezelfde tijd en dezelfde plaats, terwijl je ze dan wel na een uur weer moet terugbrengen op de juiste plek. Overblijven kost € 13 incl. driegangenlunch.

Aan het eind van de week is er een afsluitende wedstrijd per groepje, met aan het eind van de laatste middag een echte prijsuitreiking. Dit wordt heel leuk gepresenteerd en alle kinderen krijgen een medaille of een Smarty-bokaal.

Aan volwassenen wordt alleen vrij dure privéles aangeboden door Smarty. Met dank aan dit forum heb ik zelf een halve dag les gehad van een Nederlandse lerares die zelf ook ter plekke op vakantie was. En hoewel dat verder niets met het gebied te maken heeft, was ik er wel erg blij mee en kon ik de rest van de week me mooi focussen op het toepassen van de opnieuw geleerde tips en adviezen.

Vanaf onze eerste skidag hebben we 5 dagen achter elkaar genoten van Kaiserwetter: strakblauwe lucht, heerlijke temperaturen, perfecte sneeuw, die zelfs aan het eind van de dag over het algemeen nog goed te doen was.

Bij het dalstation van de gondel in Mauterndorf is een grote oefenpiste, met 2 lange sleepliften naast elkaar en een leuk kinderland voor de hele kleintjes. De wat grotere kinderen gingen al vrij snel met hun groepjes ook omhoog naar het echte skigebied. De gondeltjes zijn voor ca 8 personen en door het hoge tempo staan er nooit lange wachtrijen. Binnen enkele minuten hooguit waren wij altijd weer op weg naar boven, vaak kon je zelfs zo doorlopen en dat in een van de drukste weken van het jaar!
Vanaf het bergstation ligt het hele skigebied voor je open. Je kunt direct weer naar beneden via een klein stukje vrij lastige rode piste en vervolgens een prachtig bospad. Of aan de andere kant de kom in skiën en de rest van het gebied verkennen. Ons is Grosseck-Speiereck erg goed bevallen. Aan de andere kant van het gebied ligt eveneens een prachtige dalafdaling richting St. Michael, ook weer over een bospad. Dit stuk ligt aan zonzijde van de berg, met mooie uitzichten over de wijde omtrek. De sneeuw heeft hier wel iets meer te lijden van de zon dan aan de kant van Mauterndorf. Ook in deze mooie blauwe piste zit een venijnig stukje rood aan het einde. De allermoeilijkste stukjes zijn kunstmatig te omzeilen, doordat er hier en daar extra bochtjes zijn aangelegd.
Hierdoor kun je ook als niet bijzonder goede of ervaren skiër veilig het hele gebied doorkruisen, zonder dat het je al te moeilijk wordt gemaakt. De afdalingen van de hoogste toppen naar het dal aan beide kanten zijn ca 7 km lang, dus dat zijn echt wel mooie afstanden die je aan een stuk door kunt afleggen, zonder tussentijds een lift te hoeven pakken.

Bovenop de bergen is een aantal restaurantjes te vinden. Enkele liggen in de kom tussen Mauterndorf en St. Michael en komen zeker midden in de winter al vroeg in de schaduw te liggen. Sonnalm is een zelfbedieningsrestaurant, waar de skiklasjes vaak gingen lunchen. Het was hier meestal vrij rustig en je kunt er tot laat in de middag in de zon zitten. Je kunt er rechtstreeks heen skiën via de rode piste 5c, of je moet een stukje lopen als je via de blauwe 5a ernaartoe wilt. Panorama Alm bij de het bergstation van de gondel vanuit Mauterndorf is erg druk, maar biedt wel veel zon en mooie uitzichten. Dan is er nog de Speiereckhütte, ook aan de kant van Mauterndorf. Deze ligt erg mooi hoog op een top, maar daardoor ook nogal winderig, dus zelfs met het mooie weer was het hier vaak te koud om lekker buiten te kunnen zitten.

Aan de kant van St. Michael zit nog de Peterbaueralm. Hier kun je lekker eten, maar de bediening is wel erg langzaam, dus daar moet je in de planning wel rekening mee houden als je bijv. nog je kinderen moet ophalen in het dal van Mauterndorf om 3 uur.

Onderaan de piste in Mauterndorf zit nog de Schi-Alm. Dit is een leuk restaurant, waar je lekker kunt eten en waar het altijd erg gezellig is. Sowieso waren de medewerkers van de camping, liften, skiverhuur, skischool en restaurants over het algemeen overal erg vriendelijk en behulpzaam. Dat geeft je een prettig gevoel als gast.
De gondels naar boven zijn aan beide kanten, zoals gezegd, vlot en we hebben nooit langer dan een paar minuten hoeven wachten in de rij. Eenmaal boven zijn er enkele wat oudere stoeltjesliften en 1 leuke lange sleeplift aan de kant van St. Michael langs de lange oefenweide daar. In de buurt daarvan is ook nog het spannende Hexenwald, een funparkje voor de jonge skiërs en een slalombaan waar je de tijd kunt opmeten. Eigenlijk is de kant van St. Michael het leukst en het zonnigst. Gelukkig ben je daar ook zo vanuit Mauterndorf, omdat het gebied nu eenmaal niet zo groot is en vlot ontsloten.

Er is een mooie winterwandeling uitgezet vanaf het bergstation van de gondel uit Mauterndorf naar het bergstation van de gondel uit St. Michael v.v. Hier werd veelvuldig gebruik van gemaakt door de niet skiërs.

Vanaf de camping loop je in ongeveer een half uur naar het gezellige dorpje Mauterndorf, waar diverse restaurantjes en een supermarkt te vinden zijn. Er is een mooi verlicht wandelpad langs de beek en het markante kasteel naar het dorp. Bij het kasteel is ook nog een natuurrodelbaan, maar hier hebben wij geen gebruik van gemaakt. We hebben hem wel gezien en het zag er niet bijzonder spectaculair uit. In onze vorige wintersportvakantie in het Stubaital waren we wat rodelbanen betreft nogal verwend, vrees ik. Bovenop de berg kun je ook nog ergens rodelen, af en toe zagen we zelfs mensen met sleetjes langs de skipistes naar beneden komen.

Op dinsdag- en vrijdagavond is de oefenweide in Mauterndorf geopend voor Nachtschilauf, waarbij de piste enigszins verlicht is. Je kunt er dan ook voor 5 euro een soort opblaasmatjes (airboards) huren, waarmee je met een noodvaart de piste af kunt suizen om beneden in de speciaal geplaatste opvangnetten te belanden.

Met de Lungo skipas kun je ook nog naar Katschberg en Fanningberg. Een iets uitgebreidere skipas biedt ook nog mogelijkheden voor Obertauern. Wij hebben hier helemaal geen gebruik van gemaakt, omdat we lol genoeg hadden in Grosseck-Speiereck.

Hele ervaren kilometervreters zullen hier wel snel uitgekeken zijn, want na een paar dagen heb je echt alle pistes wel een paar keer gezien. Voor gezinnen en beginners vinden wij het een perfect gebied. Bovendien viel de drukte ons ontzettend mee, zeker voor zo’n hoogseizoenweek als de oud- en nieuwweek met zulk prachtig weer.
Wij gaan zeker nog eens terug naar dit gebied. Het is wel wat verder rijden dan de meer bekende gebieden in Oostenrijk, maar omdat wij sowieso de reis spreiden over 3 dagen maakte dat voor ons niet zo heel veel uit. Er zijn niet heel veel campings in de Alpen die pal aan de piste liggen en zowel de camping als Grosseck-Speiereck is ons en onze kinderen heel goed bevallen. Kortom: echt een week genoten en zeker voor herhaling vatbaar!

uitzicht vanaf het terras bij de Panorama-Alm op 'de kom'.

camper op de parkeerplaats bij de lift

uitzicht onderweg

zicht van bovenaf de oefenweide richting het dalstation van de gondel

*bericht bewerkt door Dathojo op 07 jan 2020 13:42

bartvwg7 januari 2020 · 13:59

Nice!
Kleine gebiedjes zijn altijd leuk! :)

KirchMountain14 januari 2020 · 11:25

Super gaaf en mooi verslag ;)

tassieboard14 januari 2020 · 17:57

mooi verhaal :))

lekker bochtjes maken met mn snowboard
Quick14 januari 2020 · 18:13

Lijkt me een leuke regio om eens een tripje te plannen. Met de Lungau of Lungo skipas kom je een heel eind daar, en ik zou dan graag nog Kreischberg toevoegen. Iets voor op de wat langere termijn…

Mr. Slow
Frank914 januari 2020 · 18:33

Ik ben hier een paar jaar geleden geweest, aan de kant van St Michael. Het gebied van Katschberg is zeker ook de moeite. Toen wij er waren was de blauwe dalafdaling naar st Michael gesloten wegens sneeuwgebrek, dat was wel jammer omdat er beginners mee waren en er nu geen makkelijke afdaling was. Kennelijk is de besneeuwing in de tussentijd verbeterd. Goed om te weten van de camping, ik heb namelijk ook een camper! Als je de gebieden van de Lungo skipas combineert heb je ook als gevorderde wat kilometers ter beschikking.

Plaats een reactie