Maria Alm 21 dec t/m 28 dec 2019

Dit onderwerp gaat over de bestemming Maria Alm
Jeffvdv12 januari 2020 · 00:39

Na te hebben genoten van de langdurige herfst in Nederland, mogen we eindelijk weer lekker op wintersport. Onze bestemming dit keer is Maria Alm, gelegen in het skigebied Hochkönig. We zijn voornemens om niet alleen in dit gebied te blijven, maar om ook wat omliggende gebieden(tjes) te verkennen. Voorafgaand aan deze trip heb ik al de nodige informatie via onderstaand topic ingewonnen:

undefined

Op vrijdag 20 december zijn we gaan rijden richting Putzbrunn om daar te overnachten in het hotel dat we vaak pakken wanneer we via München naar de alpen rijden. Vanwege de vele regen onderweg deden we er wat langer over dan normaal. Gelukkig waren we nog wel op tijd om nog een overheerlijke pizza en een grote pils te nuttigen bij San Daniele. Mocht je kiezen voor een overnachting kan ik deze absoluut aanraden.

De volgende ochtend zetten we koers richting hotel Alpenparks in Maria Alm. Het weer was nog hetzelfde als de dag ervoor en zo bleef het tot en met de aankomst in Maria Alm. Eenmaal daar was de hotelkamer gelukkig al schoon, dus konden we gelijk inchecken. In onze beste steenkolen Duits stelde we een aantal vragen om vervolgens te horen: Het mag ook gewoon in het Nederlands hoor… De beste man bleek een Nederlander te zijn en samen met zijn Oostenrijkse vriendin sinds een jaar het hotel uit te baten. Na het gebruikelijke uit- en inruimen van de spullen was het tijd om het dorp te verkennen.

Maria Alm is een klein dorp dat alles heeft wat je nodig hebt. Zo zijn er de gebruikelijke sportwinkels, supermarkten, restaurantjes, etc. te vinden. De gondel naar het skigebied (Natrunbahn) ligt daadwerkelijk op een steenworp afstand van het hotel, toch altijd even afwachten of de info klopt en dat 100 meter niet 1 kilometer blijkt te zijn. Bij de Natrunbahn hebben we een Superskicard gekocht, hiermee hebben we alle vrijheid om verschillende gebieden te bezoeken. Hieronder een link waar je alle gebieden die bij de pas horen kunt vinden:

undefined

Zondag 22 december:

Na het ontbijt lopen we richting de Natrunbahn en zien dat het erg rustig is, we zijn de enige die omhoog gaan. Het weer is bewolkt, maar voor het eerst in twee dagen is het wel droog. Voor vandaag hebben we de Königstour op het programma staan, een mooie manier om het skigebied van Hochkönig te verkennen. Het voordeel aan die regen in het dal is dat het als sneeuw naar beneden komt op de berg. De eerste meters van het jaar maken we gelijk op verse sneeuw, hoe lekker is dat?! Helaas laat het weer het niet toe om mooie plaatjes te schieten, want tijdens de tour begint het te sneeuwen. Heerlijk, alleen de mooie uitzichten die je hier hebt zijn vooralsnog enkel te bewonderen op de ansichtkaarten. Al met al hebben we een goede skidag, waarbij we een heerlijk lunch bij Die Deantnerin genoten. @Elly3 raadt deze vaak aan en ik moet zeggen dat ze niets teveel heeft gezegd! Het eten, de service en hoe het restaurant eruit ziet, gewoon helemaal in orde.

https://cdn.wintersport.nl/forum/26/9cd01c545235d8aaf2825cc9...

Gezien het feit dat wij graag een beetje door skiën, hadden we tijdens de Königstour alle tijd om wat extra afdalingen te doen. Er wordt gezegd dat dit gebied over 120 km. aan pistes beschikt, echter zoals in vele gebieden lijkt dit in de praktijk toch wel iets minder. We hebben op deze dag al aardig wat van het gebied gezien, nou ja gezien is een groot woord vanwege het weer haha. Dit zal uiteraard nog wel goedkomen van de week! Onderaan de dalafdaling terug naar Maria Alm zit sinds dit jaar een après-ski bar de Schlückspecht en dit lijkt ons een mooi tentje om de skidag af te sluiten.

https://cdn.wintersport.nl/forum/26/f721a84c0a30e3ef464c6a10...

https://cdn.wintersport.nl/forum/26/88daa8b729185397a60abeca...

Maandag 23 december:

Omdat het wat minder weer is en we in het bezit zijn van de superskicard, gaan we vandaag maar eens een ander gebied bezoeken. Uiteindelijk besluiten we naar Waidring te rijden om daar te gaan skiën in het skigebied Winkelmoosalm – Steinplatte. Na ongeveer 40 minuten rijden komen we aan bij de gondel naar het skigebied. Bij de gondel zit een grote parkeerplaats waar je gewoon gratis kunt parkeren. Nadat we ons in de regen hebben voorzien van onze skipantoffels en de warme kleding over onze skilingerie hebben aangetrokken gaan we met de gondel omhoog. Halverwege veranderd de regen in sneeuw en eenmaal boven ligt er al een flink pak verse sneeuw. We geven flink gas en gaan in no time het gebied door, van de drukte op de parkeerplaats is in het gebied niks te merken. Het gebied is niet echt moeilijk te noemen en heeft een aantal heerlijke afdalingen, waaronder de 9, 9a en de 8. Voor de lunch zijn we neergestreken bij de Stallenalm en hebben hier heerlijk gegeten. Na de lunch zijn we weer met de gondel naar de auto gegaan om eens in Lofer te gaan kijken. Helaas is het niet mogelijk om via een dalafdaling Waidring te bereiken.

Door de regen reden we naar de gondel in Lofer en zagen gelijk al dat de dalafdaling gesloten was i.v.m. de geringe hoeveelheid sneeuw. Tot aan het middenstation lag er eigenlijk nergens sneeuw, hopelijk was het boven beter. Nadat we in de volgende gondel waren gestapt begon het gelukkig wel steeds meer op winter te lijken, echter begon wel steeds harder te waaien. Eenmaal boven hebben we alle pistes kunnen doen die open waren, maar helaas hebben we vanwege de harde wind en de sneeuw niet veel kunnen zien.

Bij beide gebieden viel het op dat er erg veel gezinnen en kinderklasjes waren, ik denk ook dat het prima gebieden zijn om met de kids naar toe te gaan.

Dinsdag 24 december:

Whoehoe de zon schijnt, het belooft een prachtige dag te worden vandaag! Het skigebied voor vandaag: Zell am See. Na het ontbijt de auto in en 20 minuten later stappen we uit op de parkeerplaats bij de Areitexpress. Nog steeds een heerlijk zonnetje dus we gaan gelijk omhoog. De gondelrit duurt voor het gevoel een eeuwigheid, want de pistes liggen er echt als biljartlakens bij. We waren trouwens niet de enigen die gingen skiën vandaag, wat een drukte in vergelijking met de voorgaande dagen. Maar goed dat mag de pret niet drukken, wat een heerlijke afdalingen vandaag.

https://cdn.wintersport.nl/forum/26/0ab378929c3f48a5fc5a5bb9...

De afdaling richting Viehofen ook maar eens gedaan en dit is een lekkere racebaan. Toch wel een goede zaak hoor die verbinding met SHLF. Echter de absolute kers op de taart was toch wel de Trassabfahrt met dat prachtige uitzicht op het dorp en het meer.

https://cdn.wintersport.nl/forum/26/03348ae2259f610eaf6861d9...

Voor de lunch zijn we gestopt bij Glocknerhaus, gewoon prima gegeten maar verder niet heel bijzonder. Al met al een prachtige skidag gehad in een erg leuk gebied is om eens één of twee dagen te gaan skiën.

https://cdn.wintersport.nl/forum/26/4e4d03f390f7c05511701eee...

Woensdag 25 december:

Het is mooi wakker worden op eerste kerstdag, de weergoden waren ons goed gezind want we hebben toch nog een wit dorp met kerst.

https://cdn.wintersport.nl/forum/26/dcd304038051cc7686209f0c...

Voor vandaag staat er bewolking en (veel) sneeuw op het programma. We besluiten weer een dag in Hochkönig te gaan skiën en het vanwege de omstandigheden een beetje rustig aan te doen. We gaan met de Natrunbahn omhoog en genieten van de eerste paar afdalingen in de verse sneeuw. Het zicht is alleen wel minimaal, dus het tempo gaat wat omlaag. Eenmaal in het stuk bij Dienten aangekomen ligt er helemaal een bak sneeuw, tijd om maar even een break in te lassen bij Die Deantnerin.

https://cdn.wintersport.nl/forum/26/99dbfcac012b9dd0fdfb2858...

https://cdn.wintersport.nl/forum/26/a853e98ae50c347f128fa1dc...

Daarna maar weer eens rustig terug naar Maria Alm, onderweg nog geluncht bij de Bärmooshütte en vervolgens nog wat door geskied. Vanwege het zicht en de hoeveelheid sneeuw was er door het hele gebied bijna geen mens aan het skiën, dat maakt deze dagen toch altijd weer prachtig. Eigenlijk vreemd dat wanneer het eindelijk flink sneeuwt, iedereen lekker ‘thuis’ blijft haha.

https://cdn.wintersport.nl/forum/26/3c51932b478f36a8a587d880...

Donderdag 26 december:

Snel ontbijten en dan met de eerste gondel omhoog. Na een dag van veel sneeuw is er vandaag ruimte voor de zon. Na twee dagen zonder erg goed zicht rond geskied te hebben, wordt het toch wel eens tijd om te zien hoe het skigebied van Hochkönig er nou eigenlijk uitziet. Na wat we op de ansichtkaarten hebben gezien moet het allemaal best mooi zijn. De pistedienst heeft zijn best gedaan want de pistes liggen er geweldig bij. We blijven noodgedwongen tot een uur of 10 op de Aberg skiën omdat we nog niet verder het gebied in kunnen i.v.m. het prepareren van sommige stukken. Nou het was absoluut geen straf om hier even te blijven hangen, de sneeuw was fantastisch en we konden nog wat zien ook.

https://cdn.wintersport.nl/forum/26/2d95f03171cabb71e612729d...

Uiteindelijk konden we verder en hebben we wederom de königstour geskied en eindelijk kunnen genieten van de prachtige uitzichten. Voor de lunch zijn we vandaag bij de Tiergarten Alm geweest, wederom prima. Hochkönig is een heel mooi skigebied dat relatief rustig is. De meeste bergrestaurants zijn van goede kwaliteit en de Schlückspecht is een waardevolle toevoeging om de dag gezellig af te sluiten in Maria Alm. Zwarte piste 1 naar Mühlbach is een aanrader!

https://cdn.wintersport.nl/forum/26/480a9f5e1edd82fb3f8d065e...

https://cdn.wintersport.nl/forum/26/65a6ae1271431a56e8500339...

https://cdn.wintersport.nl/forum/26/ff753c9aa4c222e3121af03e...

https://cdn.wintersport.nl/forum/26/dcf6a038479bc01c98cdf5d8...

Vrijdag 27 december:

Na een mooie dag staat er vandaag weer sneeuw op het programma. Een goed moment om voor de laatste skidag nog een ander gebied te gaan verkennen. We besluiten naar Dorfgastein te gaan om te gaan skiën in het gebied Skischaukel Dorfgastein Großarltal. Na een minuut of 40 rijden komen we aan bij de gondel in Dorfgastein, ook hier weer een ruime parkeerplaats. Het is de hele weg al flink aan het sneeuwen en dat blijft het de hele dag doen. Tot de lunch skiën we voornamelijk aan de kant van Großarl, het is hier lekker skiën van boven tot aan het dal. Voor de lunch zijn we naar de Wengeralm gegaan, het was hier erg druk maar gelukkig wisten we een tafeltje te bemachtigen. Het eten hier was prima en met een volle buik begonnen we aan de laatste skimiddag van deze vakantie. Nog even de pistes aan de Dorfgastein gedaan en toen we beneden aankwamen besloten we nog 1 keer omhoog te gaan om die heerlijk dalafdaling nog eenmaal te doen als afsluiter.

https://cdn.wintersport.nl/forum/26/4ce5f513ea9a29f2d6bf9c51...

https://cdn.wintersport.nl/forum/26/899a68518ae56cfcdf74abce...

Hierna reden we weer terug naar Maria Alm om nog even de vakantie af te sluiten bij de Schlückspecht.

Overall was het een heerlijk skivakantie, waarbij we graag met mooi weer nog eens een dagje teruggaan naar Waidring, Lofer en Dorfgastein om daar de uitzichten ook eens te kunnen zien.

https://cdn.wintersport.nl/forum/26/86cde28efd94fe4c4072b3ca...

*bericht bewerkt door Jeffvdv op 12 jan 2020 01:32

🎿🌨 Just go with the snoW 🌨🎿
Roy8312 januari 2020 · 08:38

Leuk verslag! Ik zou Hochkonig ook graag eens bezoeken en dan uiteraard net als jij, met een aantal gebieden in de buurt.

Fijn dat je je goed vermaakt hebt!

Wannabe Dolomietenkenner...
V70012 januari 2020 · 09:41

Leuk verslag! Wij gaan 29-2 t/m 7-3 naar Maria Alm, dus ben benieuwd!

CJAHulskamp12 januari 2020 · 10:49

Hochkonig een aantal jaren geleden gedaan en is prima gebied voor een dag of 4/5 als je wat snellere ski/snowboarders hebt. In de kerstweek in Wadring geweest voor 4 dagen en zeer goed bevallen.

*bericht bewerkt door CJAHulskamp op 12 jan 2020 10:49

May the ski force be with you !!
Elly312 januari 2020 · 18:13

Leuk verslag @Jeffvdv Heel herkenbaar zijn net vanmiddag weer terug in NL 24e rijdt ik weer heen, als er iemand mee wil rijden :D vertrek om vijf uur.

Dienten Die Alte schule
vlinder7212 januari 2020 · 18:23

Leuk verslag. Wij gaan 23-2 naar Maria Alm. Wij blijven wel in het gebied zelf en ik wil sit jaar eens proberen om te leren langlaufen. De kinderen hebben toch skiles dus ik kan dan best eens iets anders proberen.

Jeffvdv12 januari 2020 · 20:15

Leuk verslag @Jeffvdv Heel herkenbaar zijn net vanmiddag weer terug in NL 24e rijdt ik weer heen, als er iemand mee wil rijden :D vertrek om vijf uur.

Elly3 op 12 jan 2020 18:13

Ik wil mee!!! Helaas kan het niet haha

🎿🌨 Just go with the snoW 🌨🎿
Jeffvdv12 januari 2020 · 20:17

Leuk verslag. Wij gaan 23-2 naar Maria Alm. Wij blijven wel in het gebied zelf en ik wil sit jaar eens proberen om te leren langlaufen. De kinderen hebben toch skiles dus ik kan dan best eens iets anders proberen.

vlinder72 op 12 jan 2020 18:23

@Vlinder72 Dat is inderdaad een mooi moment om het eens te proberen. Ik heb het zelf nog nooit gedaan, maar ik wil het ook nog eens gaan proberen.

🎿🌨 Just go with the snoW 🌨🎿

Plaats een reactie