Tibia plateau breuk

Char12 januari 2020 · 09:32

Dag iedereen,

Vorige week in chamonix brak mijn knie ( tibia plateau ). Na enkele dagen afwachten werd ik met een ambulance naar Be gebracht en geopereerd. Nu zijn we 4 dagen na de operatie en ik kan zeggen dat ik de hel heb gezien. De pijn, het moeilijk verplaatsen met krukken, het constant liggen, de morfine spuiten, het niet kunnen verplaatsen maar toilet of badkamer…

Ik ben op zoek naar mensen die dezelfde operatie ondergingen en ben benieuwd naar hoe hum revalidatie loopt of liep.

Ik lees op forums enkel de horrorverhalen maar hoop zelf gewoon binnen een half jaar weer normaal te kunnen stappen.

Harm12 januari 2020 · 10:52

Gelukkig geen ervaring maar wel veel sterkte en een voorspoedig herstel toegewenst…

t@sje12 januari 2020 · 11:01

Oh wat beroerd zeg! Sterkte 💪🏼

martijnuiterwijk12 januari 2020 · 11:23

Geen kniebreuk,
Wel een zware beenbreuk deze zomer.
Krukken, eerste tijd klote, en na een paar weken went het wel.
Wbt pijnstillers, die ga je de komende tijd nodig hebben.
Komende 6 a 7 weken kun je een aantal dingen gewoon niet alleen. douchen bijvoorbeeld.
ben nu 4 maanden verder en kan weer normaal lopen (sport gaat nog niet)
Geef het tijd, ga niet overbelasten en luister naar de physio.

Beterschap!!

echte mannen lopen naar boven,
Ferdinand12 januari 2020 · 13:42

Sterkte, het zal nog wel even duren voor goed herstel. Neem de tijd ervoor, hoe beter het resultaat 👍

fijne site hè, dat wintersport.nl?
MichelV12 januari 2020 · 15:42

Er komt een dag en dan herinner je er niet zoveel meer van, althans de pijn ;-)

Probeer positief te blijven, want vergeet niet dat het bij jou begint en dit bepaald hoe je omgeving erop reageert. Duimpje omhoog iig

Groet,
Michel

I am a skiing dad, just like a normal dad. Except much cooler | retired :-(
Justin312 januari 2020 · 17:15

Ik lees op forums enkel de horrorverhalen maar hoop zelf gewoon binnen een half jaar weer normaal te kunnen stappen.

Char op 12 jan 2020 09:32

Daarom moet je ook niet op internet zoeken :P
Er moet wel sprake zijn van een ernstig afwijkend beloop indien je na een half jaar nog steeds niet behoorlijk lopen kan. Ben wel benieuwd hoe je dit gekregen hebt. Verdraaid na vallen? Botsing?

Eerste weken zullen inderdaad vervelend worden. Zodra je het been weer mag belasten, in overleg met de specialist en/of fysio, wordt het natuurlijk weer wat makkelijker. Stel realistische doelen voor jezelf op. Het duurt wel even voordat je been weer volledig belastbaar is.

Zelf in oktober mijn mediale knieband gescheurd tijdens voetbal. Grote vrees destijds voor kruisbandletsel, wat meteen einde voetbal- en skiseizoen zou betekenen. Godzijdank was die nog heel. Toch 3 maanden zoet mee geweest qua revalideren.

Spoedig herstel gewenst in ieder geval!!

FrankW12 januari 2020 · 17:59

Mijn moeder heeft dit ook gehad, kon een jaar later weer skiën, met wat angst, maar was te doen. Qua lopen zeker geen blijvende schade opgelopen, maar in het begin is het wel even wennen, maar binnen paar maanden en wat fysio was het goed te doen. Skiet nu weer normaal.

Wie nooit valt zal niet weten waar z´n grens ligt.
FirstRow12 januari 2020 · 18:34

Met Pinksteren met tibiaplateau gebroken/gescheurd, geen operatie gelukkig. Maar wel 6 weken stabilisatie (gipskoker) en krukken. Daarna intensief fysiotherapie gehad en train veel. Ik kan gelukkig weer normaal lopen. Dat was in totaal na n week of 8/9 na de val(motor). Wel voorzichtig getraind, nu wel redelijk intensief, want ik ga over 2 weken skiën en heb daar goed vertrouwen in.

JDC12 januari 2020 · 23:30

Ik denk dat het zowat voor iedere revalidatie geldt: luister naar je lichaam. Die zal wel bepalen wat kan en wat niet. Ik ben enkele jaren terug aan mijn rug geopereerd (scoliose) en had tijdens de revalidatie momenten dat ik de wereld aan kon, tot het moment dat je lichaam je terug fluit.

Lotte7712 januari 2020 · 23:37

Vorige week in chamonix brak mijn knie ( tibia plateau ).

Char op 12 jan 2020 09:32

Heb er geen ervaring mee, maar wens je veel sterkte bij de revalidatie!

Uitrusten doen we thuis wel!
bigfoot13 januari 2020 · 08:51

Dag iedereen,

Vorige week in chamonix brak mijn knie ( tibia plateau ). Na enkele dagen afwachten werd ik met een ambulance naar Be gebracht en geopereerd. Nu zijn we 4 dagen na de operatie en ik kan zeggen dat ik de hel heb gezien. De pijn, het moeilijk verplaatsen met krukken, het constant liggen, de morfine spuiten, het niet kunnen verplaatsen maar toilet of badkamer…

Ik ben op zoek naar mensen die dezelfde operatie ondergingen en ben benieuwd naar hoe hum revalidatie loopt of liep.

Ik lees op forums enkel de horrorverhalen maar hoop zelf gewoon binnen een half jaar weer normaal te kunnen stappen.

Char op 12 jan 2020 09:32

Beste Char, heftig wat je hebt meegemaakt en ik begrijp je angst.

Helaas is er niet een eenvoudig antwoord te geven op de vraag hoe voorspoedig je revalidatie zal verlopen.
Vele factoren bepalen uiteindelijk het resultaat. Enkele hiervan heb je slechts zelf in de hand zoals rust, goede therapie trouw bij de revalidatie (goede fysiotherapie) en niet roken. Elk lichaam reageert echter verschillend op een trauma. Waarbij sommigen een breuk geneest zonder noemenswaardige klachten kan bij de ander de betrokken ledemaat volledig ontsporen (dystrofie).

De belangrijkste factoren zijn echter het type tibiaplateu breuk en het resultaat van de operatie.
Belangrijk is om te beseffen dat er vele types tibiaplateau fracturen zijn, met grote verschillen tussen de ernst en uitgebreidheid daarvan. Medici gebruiken daarvoor ook ingewikkelde classificatie systemen om de breuken te beschrijven. Zoals je kunt zien aan de reacties hierboven zal voor type breuk de behandeling verschillen. Zo kunnen simpele breuken soms behandeld worden zonder operatie (met brace, gips), terwijl ingewikkeldere types uitgebreide operatie(s) nodig hebben om het tibiaplateau te herstellen.

Wanneer er een operatie nodig is zal het herstel afhangen van hoe goed de breukstukjes in elkaar zijn gepuzzeld. Het beste resultaat is er natuurlijk wanneer alles perfect tegen elkaar zit (anatomische repositie).
Soms lukt dit met 1 of enkele schroeven maar niet zelden zijn daarvoor meerdere platen en incisie nodig. Het kan zelfs zo zijn dat het niet lukt om die puzzel helemaal kloppend te krijgen en dan zal een chirurg een zo goed mogelijke uitgangspositie creëren voor toekomstige ingrepen (kunstknie).

De uitgebreidheid van de operatie, het succes waarmee de het tibiaplateau is hersteld zijn dus de belangrijkste parameters voor het uiteindelijke herstel. Echter, er kunnen ook nog tijdens de revalidatie complicaties op treden zoals een ontsteking, uitbreken van het ijzerwerk of verslechtering van de stand waardoor het herstel wordt beïnvloed.

Het enige wat je zelf kan doen is de tijd nemen voor het herstel, luisteren naar de knie en naar de adviezen van de fysiotherapeut. Goede voeding en niet roken verkleinen het risico op complicaties. De duur van het herstel varieert van 3 maanden tot soms vele jaren. Veel succes bij je revalidatie!

Quisa213 januari 2020 · 08:57

Sterkte!

Slippery slippery slidy slidy slopy slopy
bl4 februari 2020 · 14:05

Dag iedereen, Vorige week in chamonix brak mijn knie ( tibia plateau ).

Hoi ik heb net namelijk hetzelfde voor na een dag skiën in les Arcs, bij sneeuwval en iets minder zicht hoorde ik mijn knie plots knappen bij een draai (opgehoopte sneeuw niet gezien/ski kwam niet direct los). Hierbij was van mijn linkerknie de tibia plateau gebroken en was de meniscus door.

Nu zijn we 4 dagen na de operatie en ik kan zeggen dat ik de hel heb gezien. De pijn, het moeilijk verplaatsen met krukken, het constant liggen, de morfine spuiten, het niet kunnen verplaatsen maar toilet of badkamer…

Ik heb me na 1 dag in Bourg-Saint-Maurice laten opereren, ze hadden daar al aan expertise in deze letsels waardoor ik verkoos om me daar te laten opereren. De operatie zelf was goed (vijzen/synthetische botten en meniscus hersteld).
De hel dat je hier in uw post omschrijft ben ik ook doorgegaan, daarboven op ben ik nog eens 1 dag na de operatie 3 dagen opeen beginnen overgeven van de ingreep en kreeg ik niks meer binnen.

Nu ben ik na een week in de hel terug thuis na de repatriëring met het vliegtuig, herstellen kan nu echt beginnen.

Ik ben op zoek naar mensen die dezelfde operatie ondergingen en ben benieuwd naar hoe hum revalidatie loopt of liep.

Wat bigfoot vermeld is correct, dit hangt af van de breuk en de persoon zelf.
Ik had graag even vernomen hoe uw revalidatie gaat?

mvg
Louis

JeannetteBl29 april 2020 · 19:07

In februari 2020 heb ik mijn tibia plateau gebroken. Dezelfde avond ben ik in Oostenrijk geopereerd. Ik heb heel weinig pijn er aan gehad. Maar de ellende begint nu pas. Knie is nog steeds dik en meer dan 90 graden buigen is zeer pijnlijk en ook compleet strekken is een dingetje. Al met al heeft de orthopeed nu gezegd dat als ik over 4 weken niet meer dan 110 graden kan buigen hij mij onder narcose de knie gaat doorbuigen. 😱 Nu dus vol aan de bak ook al doet het pijn. Morgen naar de fysio en die heeft ook als opdracht zover mogelijk buigen, dus pijnigen. Ik kijk er naar uit. 😬

MorRonski1 mei 2020 · 12:48

Ik heb op 26 februari een vertikale breuk van mijn tibia plateau opgelopen tijdens de skivakantie in Livigno. Niet tijdens het skiën gebeurt, maar tijdens het wandelen van de skipiste naar het hotel. Gewoon uitgegleden op een ijsplaat. Diagnose werd gesteld in de plaatselijke trauma kliniek. Kreeg een brace en een paar krukken. Tevens een dosis pijnstillers, en een doos spuitjes die ik zelf mocht zetten in mijn buik tegen flubiet. Ongeval gebeurde op woensdag, en op vrijdag met de auto, ik op de achterbank terug naar huis gereden. Moet zeggen dat de pijn wel meeviel. Op zaterdag in België naar de spoed gegaan. Op maandag werd ik reeds geopereerd. (enkele schroeven en een plaatje geplaatst.). Woensdag het ziekenhuis verlaten. 8 weken op 2 krukken en met brace aan moeten rondhuppelen met de boodschap om zeker niet op het gekwetste been te steunen. Wel elke dag zelf enkele oefeningen gedaan. Tussentijds werden de nietjes verwijderd
Een geluk dat deze 8 weken tijdens de lockdown vielen. Gisteren (30 april) op controle geweest.
Mag nu zonder brace, maar wel met 2 krukken rondlopen, waarbij het been gedeeltelijk belast mag worden. Moet dit 2 weken doen waarna ik mag overschakelen op 1 kruk, eventueel met brace voor de zekerheid. Dit ook weer 2 weken, en dan weer op controle. Maandag start ik ook met kiné. Dokter verzekerde mij dat skiën tegen volgend jaar normaal gezien geen probleem mag zijn.

Typisch_gevalletje16 augustus 2020 · 19:37

Dag iedereen,

Vorige week in chamonix brak mijn knie ( tibia plateau ). Na enkele dagen afwachten werd ik met een ambulance naar Be gebracht en geopereerd. Nu zijn we 4 dagen na de operatie en ik kan zeggen dat ik de hel heb gezien. De pijn, het moeilijk verplaatsen met krukken, het constant liggen, de morfine spuiten, het niet kunnen verplaatsen maar toilet of badkamer…

Ik ben op zoek naar mensen die dezelfde operatie ondergingen en ben benieuwd naar hoe hum revalidatie loopt of liep.

Ik lees op forums enkel de horrorverhalen maar hoop zelf gewoon binnen een half jaar weer normaal te kunnen stappen.

Char op 16 aug 2020 19:37
Typisch_gevalletje16 augustus 2020 · 19:42

Hoi hoi…
Ik heb 7 weken geleden een val gemaakt en een tibiaplateau fractuur en me banden voor en achter afgescheurd.
Ik ben benieuwd of iemand me meer kan vertellen over het herstel… de duur ervan en hoe het gaat met de opbouw van weer kunnen lopen…
Nu 7wk verder heb ik nog steeds een brace om 24/7, me knie is nog dik van de vocht en heb best nog veel pijn…

Ik hoop op een reactie.

Groetjes van een pechvogeltje

Alex16 augustus 2020 · 20:15

.

*bericht bewerkt door Alex op 16 aug 2020 20:17

When life gets too complicated.... SKI
Alex16 augustus 2020 · 20:15

.

*bericht bewerkt door Alex op 16 aug 2020 20:17

When life gets too complicated.... SKI
Alex16 augustus 2020 · 20:16

Ik zou dit vragen aan de arts die je behandelt!

Als taalpurist nog even dit: Het is niet ‘me’ banden / knieën, maar ‘mijn’ banden/ knieën 🙄

When life gets too complicated.... SKI
Alex16 augustus 2020 · 20:16

.

When life gets too complicated.... SKI
Marco-Paul22 augustus 2020 · 11:11

@MorRonski Je mag van geluk spreken, zo te zien op de foto is de meniscus nog in tact. Vaak krijgt die ook een ‘tik’.

Beterschap!

Arnh22 augustus 2020 · 17:32

Hoi hoi…
Ik heb 7 weken geleden een val gemaakt en een tibiaplateau fractuur en me banden voor en achter afgescheurd.
Ik ben benieuwd of iemand me meer kan vertellen over het herstel… de duur ervan en hoe het gaat met de opbouw van weer kunnen lopen…
Nu 7wk verder heb ik nog steeds een brace om 24/7, me knie is nog dik van de vocht en heb best nog veel pijn…

Ik hoop op een reactie.

Groetjes van een pechvogeltje

Typisch_gevalletje op 22 aug 2020 17:28

MIjn vriendin brak begin februari haar scheenbeen + tibia plateau. Tegen juli kon ze terug “normaal” stappen (een 7 à 8km) met een lichte hink. Enkel hardlopen/springen en dergelijke is nog problematisch.

Onze ervaring is dat de artsen vaak nogal rooskleurig zijn qua timing.

*bericht bewerkt door Arnh op 22 aug 2020 17:34

FirstRow22 augustus 2020 · 20:09

T blijkt maar weer: de ene breuk is de andere niet…
Ik heb gewoon veel mazzel gehad. Niks gescheurd verder en ben in januari nog op wintersport geweest. 1e dag was wel ff spannend, maar toch al gauw vol gas gaan. Geen brace om ook. Wel vtv intensief getraind om de benen sterk te krijgen. Dat is gelukt

MichelV25 augustus 2020 · 20:03

@Char hoe gaat het?

I am a skiing dad, just like a normal dad. Except much cooler | retired :-(
Ronell23 september 2020 · 23:19

Ik zit nu in mijn 5de week na de operatie.
Na een scooterval mijn tibiaplateau in verschillende stukken gebroken. 30 schroeven en een paar platen waren nodig om alles op zijn plaats te brengen.

De eerste 3 weken waren hel. Eerste 2 dagen in de gips. Daarna een eerste operatie om extern te fixeren om de zwellimg af te wachten. 4x ijzeren pinnen in mijn been. 2 bovenbeen 2 onderbeen. Na 7 dagen was de zwelling goed afgenomen en kon ik worden geopereerd.

Nu in de vijfde week veel bezig met de fysio met het mobiliseren van de knie. Strekken en buigen. Vandaag is het toch weer dikker geworden dan voorheen. Meer pijn en mijn littekens doen ook pijn. Slapen doe ik al 5 weken niet goed. Pijnstilling neem ik nu al 2 weken alleen in de avond omdat de oijn het hoogst is. Ik zit nu nog wel aan de oxydom kort 5 mg. Alleen zo kan ik in de nacht een beetje slapen.

Ik loop ook al inmiddels met krukken maar mag nket belasten. Over 4 weken krijg ik te horen of alles goed aanelkaar groeit of dat ik weer onder het mes moet.

Voel je vrij om mij te berichten als je vragen heb of jouw ervaring wil delen. Ben benieuwd naar de ervaring van mensen die deze fase al hebben gehad.

Groet,
Ronell

*bericht bewerkt door Ronell op 23 sep 2020 23:26

Wiske19 november 2020 · 22:29

4 november ben ik van een klein trapladdertje gevallen en bleek er een tibia plateau fractuur in mijn linkerbeen. De dag na mijn val ben ik geopereerd. Vandaag (2 weken later) werden de eerste haakjes verwijderd. Mijn knie is nog heel dik, ik vind ook dat mijn knie niet helemaal recht staat. Op krukken kan ik niet lopen gezien ik eerder een operatie had aan mijn schouder. Ik zit dus in een rolstoel. Volgende maandag moet ik op controle en zou ik een nieuw gipsverband krijgen. In het totaal zou ik 6 weken gisp moeten dragen. Ik pieker veel, vraag me af of dit nog wel goed gaat komen. zonder pijnstillers gaat het (nog) niet. Jullie verhalen geven me toch een klein beetje moed. Is het normaal dat de knie nog wat scheef (naar binnen) staat of mag ik me opnieuw aan een operatie verwachten?

DVA4227 december 2020 · 21:01

Hallo, zou toch zeker laten zien dat alles goed rechtstaat. Ben in april van 2018 geopereerd aan een tibiaplateaubreuk schatzker 6 en moet in 2021 terug geopereerd worden omdat het te scheef staat om dagelijks te leven en te werken.

Wiske25 maart 2021 · 21:23

Hallo, ik lees uw bericht nu pas. De foto die je geplaatst hebt lijken wel mijn benen en voeten. Ik weet niet of u ondertussen bent geopereerd. Zo ja, dan zou het fijn zijn als je laat weten welke operatie je hebt gehad en of je daarna lang hebt moeten revalideren.
Ik ben op 2 maart bij de specialist geweest, hij zei dat mijn knie niet meer recht zou komen maar dat ik er anderzijds geen last van zou hebben. De platen in mijn onderbeen zouden wel moeten verwijderd, maar hier was het nog te vroeg voor. Ik heb veel last van ontstekingen, mijn litteken geneest niet goed en ik kan mijn knie nog steeds geen 90° plooien. Op een stoel zitten lukt nog steeds niet. Mijn brace moet ik enkel nog aan tijdens de wandelingen buiten. De kinesist komt 3 keer per week.

Plaats een reactie