Gudauri Ski Resort

Svennoo8 maart 2020 · 10:21

Na een lange tijd besluit ik (naast mijn eigen reisblog) weer eens een verslag te schrijven voor hier. Geen Winterberg, SkiWelt, Zillertal of waar dan ook in de Alpen. Nee, op moment van het versturen van dit topic zit ik ergens in de Kaukasus een drankje te doen. Gudauri Ski Resort, bekend van de op hol geslagen lift (vandaag niks mee aan de hand ;) ), is mijn bestemming voor vandaag. Alvast een paar sfeerimpressies, het echte verslag met meer foto’s volgt natuurlijk een dezer dagen als ik een vrije avond heb.

https://cdn.wintersport.nl/forum/26/b4a5aab0966645d4bee08a37...

https://cdn.wintersport.nl/forum/26/cbcbc4dca697d460adbb62ca...

https://cdn.wintersport.nl/forum/26/b8d7ae5b478163d54f70c996...

Carnas on Tour
Renemoderator8 maart 2020 · 10:28

Haha, ‘die van de op hol geslagen lift’. Tof om wat van de minder bekende resorts te zien!

Don't panic, you will always have your towel...
Svennoo8 maart 2020 · 10:41

Haha, ‘die van de op hol geslagen lift’. Tof om wat van de minder bekende resorts te zien!

Rene op 8 mrt 2020 10:28

Precies! Ik werd er al genoeg in getagd op Facebook door vrienden. Mooi om te zien ook dat vrijwel alle liften van 2018 zijn, erg modern gebied ook. In het dorp (qua bouwplannen te vergelijken met Frankrijk) wordt ook flink gebouwd. Op onderstaande foto zie je trouwens dé lift. Gaat naar het hoogste punt van het gebied (~3240 meter)

*bericht bewerkt door Svennoo op 08 mrt 2020 10:43

Carnas on Tour
Skiwi8 maart 2020 · 12:17

Precies ook daar geen topwinter qua sneeuw?

Svennoo28 maart 2020 · 16:47

Het heeft even geduurd, maar hier is het dan eindelijk: mijn reisverslag van het Gudauri Ski Resort in Georgië. Ik heb deze gisteren gepubliceerd op mijn eigen reisblog en zoals beloofd in de openingspost zal ik deze ook hier plaatsen. Het was echt een super toffe ervaring om in een skigebied zo ver van huis te kunnen snowboarden. Maar genoeg gepraat, nu tijd voor het daadwerkelijke verslag! (De foto's staan nu helaas voor of na de tekst en is dus niet in de originele opmaak. Daarnaast heb ik wat foto's weggelaten, zodat het verslag hier niet al te lang zou worden. Stuur mij een PM als je de originele blog wilt lezen :))


Een van de tofste dingen die ik gedaan heb in Georgië, is een dagje naar het skigebied van Gudauri. Mijn chauffeur van deze dag was Shalva, een van de vriendelijkste mensen die ik daar heb leren kennen. Tijdens de heen- en terugweg wist hij mij erg veel te vertellen over de regio waar we in reden. Het weer zat mee en bovenin het gebied waren, op een paar steentjes na, super! Mocht je ooit in deze uithoek zijn, ga dan naar Gudauri. Waarom? Lees dan snel verder!


Het middelstation aan de kant van Kobi.

Frankrijk?!
Als ik Gudauri zou moeten vergelijken met een van de Alpenlanden, zou ik Frankrijk zeggen. Gudauri bestaat namelijk uit twee delen: een hoger en een lager deel. Qua bouw is het ook hetzelfde: blokken met appartementen en winkels. Gelukkig zijn ze hier niet het Frankrijk van 1960, want de gebouwen zijn versierd met hout en niet al te veel beton. Bijkomend voordeel aan een dorp als Gudauri: ski-in en -out! Oftewel: je skiet je appartement zo uit of zo in.

En de vergelijking komt nog meer tot zijn recht, omdat het skigebied ook dezelfde wijze van pistemarkering heeft: groen, blauw, rood en natuurlijk zwart, waarbij groen de makkelijkste piste is. Dus of je nou een beginner bent of een wintersportjunkie als ik, in Gudauri kan je zeker goed terecht!


Hoger Gudauri gezien vanaf halverwege het gebied.

Mt. Kazbek en de Jvari-pas
De op twee-na-hoogste berg van Georgië staat aan de andere kant van de Jvari-pas (de pas die net voorbij Gudauri ligt). De top van Mount Kazbek (5.054 meter) ligt ongeveer vijftien kilometer van het skigebied van Gudauri vandaan en ligt in twee landen. De zuidkant behoort tot Georgië en de noordkant ligt binnen de Russische landsgrenzen. Nu ben ik al eens eerder dichtbij Rusland geweest en dan heb je al het gevoel dat je ver van huis bent, maar wat dat gevoel nu extra versterkte, waren de kilometers aan vrachtwagens die stonden te wachten om de grens te kunnen passeren. Ik vind het altijd leuk om te kijken waar een auto of vrachtwagen vandaan komt en meestal zie je wel dezelfde kentekens, maar nu waren landen als Turkmenistan, Uzbekistan, Tajikistan en zelfs Kyrgyzstan waren goed vertegenwoordigd.
Mijn chauffeur van deze dag legde mij uit waarom er een lange file stond. De weg door Gudauri heen is niet breed genoeg voor twee vrachtwagens naast elkaar. Oftewel: in de ochtend Georgië in en in de middag was het Rusland in.


De Georgiërs noemen Kazbek ook wel Mkinvari, wat ijsberg of gletsjer betekent.

ZON!
Zoals je al zag op de voorgaande foto’s: ZON! Oftewel, lekker bruin bakken tijdens de lunch en zonder buff snowboarden. Het klinkt echt perfect, maar ik ben ik niet als ik iets niet zou vergeten. Deze dag was dat de zonnebrand. Ik had deze gelukkig wel meegenomen naar Georgië, maar had het in mijn toilettas laten zitten. Jup… Ik weet het, heel erg lomp, maar gelukkig doet Aftersun zijn werk goed. Net zo goed als dat het sneeuwdek achteruit ging in de middag. Met name in Lager Gudauri was er bijna geen piste meer over door de modder en steentjes, maar gelukkig was ik daar alleen bij het inleveren van mijn gehuurde spullen.


Dolomieten of de Kaukasus? Wie zal het zeggen.


De groene piste onderin was erg slecht.

Dé lift
Dé lift klinkt misschien heel apocalyptisch, maar binnen de wintersportwereld is het best een bekende lift. En waarschijnlijk heb jij ook van de Sadzele-lift gehoord. Twee jaar terug sloeg deze flink op hol, gelukkig is niemand gewond geraakt! Op 8 maart dit jaar was er gelukkig niks aan de hand. Het is immers de lift die je naar het hoogste punt van het gebied brengt: Sadzele op 3276 meter. Daarnaast moet ik eerlijk bekennen, het is een veel moderner gebied dan bijvoorbeeld gebieden in Frankrijk. De meeste liften zijn van 2018 of later en dit zie je ook terug in de kwaliteit. Toerisme staat hier op plaats één, want het is een van de grootste inkomstenbronnen van Georgië.

Helaas was dit maar één dagje tijdens een verder super toffe week. Gelukkig heeft Georgië op wintersportgebied nog veel meer te bieden, dus ik heb nog genoeg redenen om in de winter terug te keren naar dit prachtig stukje gebied!


Het Zhinvali Reservoir. Normaal gesproken staat het water twintig (!) meter hoger. Dit meer kom je tegen langs de Militaire Snelweg, tussen Zhinvali en het historische Ananuri in.

*bericht bewerkt door Svennoo op 28 mrt 2020 16:49

Carnas on Tour
bartvwg28 maart 2020 · 17:32

Mooi zo, fijn verslag! 👍

Quick28 maart 2020 · 19:18

Mooi hoor. Was je alleen? En heb je maar één dag geskied? Wat deed je daar verder dan allemaal?

Mr. Slow
Svennoo28 maart 2020 · 19:32

@Quick Ik was die week met school in Georgië. Het programma dat wij hadden duurde van maandag tot en met vrijdag, maar ik kwam zaterdagmiddag al aan in de stad.

De zondag was ik dus alleen afgereisd naar Gudauri, de ene dag in de sneeuw dus. Ik wilde nog wel graag naar andere gebieden gaan, maar dat paste helaas niet binnen mijn reisschema. Ik heb wel veel andere toffe dingen gedaan in Georgië.

Ik zou de maandag na het programma weggaan, maar door het gedoe met COVID-19 (de vlucht vanaf Istanbul die 80% van onze groep had geboekt was geannuleerd) heb ik besloten om ook de zaterdagochtend terug te gaan. Genoeg reden dus om terug te gaan naar Georgië!

Carnas on Tour
Quick28 maart 2020 · 19:33

Wel een hele gave schooltrip zeg. Helder. Was het druk in het gebied?

*bericht bewerkt door Quick op 28 mrt 2020 19:33

Mr. Slow
Henriblogger28 maart 2020 · 19:52

Leuk verslag @Svennoo!
Ze hebben in 3 jaar flink wat accommodaties bijgebouwd zeg! Dit was in 2017:

Schrikbarend weinig sneeuw trouwens voor Georgië. Vrij slecht seizoen qua sneeuwhoeveelheden daar helaas…Ik zou als ik jou was zeker nog een keer teruggaan en dan ook de andere skigebieden bezoeken. ;)

Hoe beviel het nieuwe deelgebied Kobi? Moet je vanaf de Kobi-pass de gondel naar beneden nemen om weer terug in het hoofdgebied te komen?

*bericht bewerkt door Henri op 28 mrt 2020 19:55

Svennoo29 maart 2020 · 20:55

Wel een hele gave schooltrip zeg. Helder. Was het druk in het gebied?

Quick op 28 mrt 2020 19:33

Vond het wel meevallen eigenlijk. Het was bovenop vooral druk natuurlijk, omdat daar de beste pistes waren. Maar uiteindelijk heb ik niet lang hoeven wachten overal.

Leuk verslag @Svennoo
Schrikbarend weinig sneeuw trouwens voor Georgië. Vrij slecht seizoen qua sneeuwhoeveelheden daar helaas…Ik zou als ik jou was zeker nog een keer teruggaan en dan ook de andere skigebieden bezoeken. ;)

Hoe beviel het nieuwe deelgebied Kobi? Moet je vanaf de Kobi-pass de gondel naar beneden nemen om weer terug in het hoofdgebied te komen?

Henri op 28 mrt 2020 19:52

Ja, klopt! Ik had inderdaad wel wat meer en betere sneeuw verwacht, maar je kan niet alles hebben natuurlijk. In het land zelf (vooral rondom Tbilisi) was het zo’n 12 graden warmen dan normaal.

Het nieuwe deelgebied Kobi is niet zo heel groot. Het is een redelijk lange blauwe afdaling, maar wel een leuke afdaling. Verder dan het middelstation kan je niet, want daar is het terrein niet geschikt voor. Dus het is eigenlijk net als op de Hintertuxer Gletscher met de Scheleis-gletscher, een klein aanhangsel.

En ze hebben inderdaad enorm veel bijgebouwd. Nu stonden er ook een flink aantal hijskranen daar, ook in Lager Gudauri.

Carnas on Tour
Hakke30 maart 2020 · 11:27

Wij zijn er afgelopen zomer geweest, toen was Gudauri een grote bouwput. En ongezellig. Hoe was dat daar in de winter?

Svennoo30 maart 2020 · 18:22

@Hakke Ook nu veel plekken waar gebouwd werd, maar dat is met name in het dorp zelf. Hogerop de berg merk je daar natuurlijk weinig van. De sfeer vond ik best prima, maar dat kan ook te maken hebben gehad met het lekkere weer.

Carnas on Tour
CJAHulskamp31 maart 2020 · 12:59

Leuk verslag !!! Ik wel wel meer lezen. Hoe zijn de prijzen ?

*bericht bewerkt door CJAHulskamp op 31 mrt 2020 13:02

May the ski force be with you !!
Henriblogger31 maart 2020 · 13:29

@Svennoo en hoe zit het met de verbinding (oranje omcirkeld) tussen het hoofdgebied en Kobi?
Ik kan me herinneren dat dit stuk erg vlak is en op het pistekaartje staat ook geen verbindingspiste ingetekend. Klopt het dat er geen piste is daar?

Svennoo31 maart 2020 · 14:21

Leuk verslag !!! Ik wel wel meer lezen. Hoe zijn de prijzen ?

CJAHulskamp op 31 mrt 2020 12:59

Voor een skipas betaalde ik 50 Lari, ongeveer €13,90. Het eten en drinken op de pistes vond ik ook meevallen.

@Svennoo en hoe zit het met de verbinding (oranje omcirkeld) tussen het hoofdgebied en Kobi?
Ik kan me herinneren dat dit stuk erg vlak is en op het pistekaartje staat ook geen verbindingspiste ingetekend. Klopt het dat er geen piste is daar?

Henri op 31 mrt 2020 13:29

De verbinding met Kobi is goed. De kant naar Kobi toe is een lange blauwe afdaling en de kant terug naar Gudauri een mix van groen en blauw. Er ligt dus daadwerkelijk wel een piste, alleen raar dat ze 'm niet hebben ingetekend.
Op de foto zie je het punt waar beide gondels bij elkaar komen. Rechts richting Kobi, links richting Gudauri. De piste loopt aan het begin onder de gondel langs en daarna op de kaart gezien rechts.

Carnas on Tour

Plaats een reactie