Rondrit Karinthië 10-3 tot ?

Dit onderwerp gaat over de bestemming Obertauern, Katschberg, Mölltaler Gletscher, Turracher Höhe, Großglockner Heiligenblut en Ankogel
DrPhil11 maart 2020 · 17:17

Na uit Italië te zijn verdreven, een nieuw plan gemaakt: een rondreis langs een aantal Karinthische skigebieden. Twee jaar geleden wilde ik dit rondje ook al maken, maar toen brak ik al meteen op de eerste dag een rib in Obertauern. Dus nu een mooie gelegenheid voor een herkansing.

Die Anreise
Karinthië ligt vanaf de Dolomieten zowat het dichtstbij van de Oostenrijkse skigebieden. Rond half 10 uit Selva vertrokken. Eerst de skipas ingeleverd in Colfosco. Nog geen 10 minuten wachten. Onderweg naar Oostenrijk hoorde ik op de radio dat Oostenrijk de grens met Italië wilde sluiten, en wel om 12u. Het was bijna 12u en ik was wel vlakbij, maar dat zou ik niet halen. Bij de grens echter niemand gezien. Bleek het 12u s nachts te zijn…
Verder een voorspoedige reis naar Heiligenblut, de eerste stop.
Wat een leuk dorpje is dat. Uiteraard het wereldberoemde kerkje bezocht.

https://cdn.wintersport.nl/forum/26/01123963fe2581dd4d91038a...
https://cdn.wintersport.nl/forum/26/11ea6ce2e38840bafcf4a1c9...
https://cdn.wintersport.nl/forum/26/292ccb74409d1596221e1e3a...

*bericht bewerkt door moderator (Roel) op 04 dec 2020 17:09

DrPhil11 maart 2020 · 17:53

Dag 1. Heiligenblut
Volgens de opgave iets van 55km, plus een aantal skiroutes. Ik verwachtte er niet veel van. Ik ging uit van iets van 30 echte kms of zo.
Maar wat een verrassing!
Zowel positief als negatief, maar toch vooral positief.
Ik vind het het echt een prachtig gebied. Het voelt groot aan. De liften zijn lang, de pistes dus ook. De pistes, voornamelijk rood, liggen zonder uitzondering erg lekker. Voor freeriders moet het haast het walhalla zijn. Je kunt echt overal offpiste.
De omgeving is echt schitterend!
Maar. Aan prepareren doen ze kennelijk niet. In elk geval niet elke dag. Van de 10 pistes waren er 2 geprepareerd en de rest gewoon niet. Het was dus eigenlijk voortdurend een soort semi off piste skiën. Omdat het heel erg warm was (het bord zei +7 graden maar het voelde als +20) was dat zwaar skiën. Gelukkig lieten de Kore 93 zich weer eens van hun beste kant zien, dat hielp echt enorm.
Toch vond ik dat echt wel jammer, juist omdat de rode pistes zo lekker liggen. Ze zijn niet te makkelijk, maar ook niet te moeilijk. Geprepareerd moeten ze echt fantastisch zijn .
Als je dus niet van (semi) offpiste houdt, zou ik een ander gebied kiezen.

S ochtends begonnen in het middelste deel. Leuke lange pistes, maar helaas om 11 uur al erg zacht. Toen het hogerop gezocht, aan de rechterkant van het gebied. Daar gaat een soort treintje heen. Dat bleken aan elkaar gekoppelde gondels uit het jaar kruik. Maar wel een belevenis

https://cdn.wintersport.nl/forum/26/5d36696eefe87ec20f58ca1c...
https://cdn.wintersport.nl/forum/26/84be125023e868dd87fa1809...

Die kant van het gebied gaat tot 2900m uit mijn hoofd. Wel met een enorm steile sleeplift. Man wat was ik blij dat ik boven was. Niet eens zozeer omdat hij zo vervelend was. Maar je stok verliezen of eruit vallen, betekende offpiste naar beneden. Er was geen pad langs.
Bovenaan de rode genomen. Er begint daar iin een skiroute maar die was dicht. Ik vermoed ivm het hoge lawinegevaar
Om maar aan te geven hoe steil die sleeplift was:
https://cdn.wintersport.nl/forum/26/2de934ced45b9c415ca7ef6f...
https://cdn.wintersport.nl/forum/26/703ac4c6bafee10523cb4f5f...

435 meter omhoog!

Op de rode afdaling vanaf de top ben ik één stel tegenkomen. Het bleek een skileraar met zijn vrouw. De (erg lange) afdaling was (uiteraard) niet geprepareerd, lag vol sneeuwhopen en was dus flink zwaar voor de benen. Een stukje met hun meegeskied. Het is toch wonderlijk hoe snel je aanspraak hebt als je alleen bent.
Beneden nog een vlak stukje offpiste geprobeerd, onder de lift. Dat ging maar de sneeuw was eigenlijk te zacht. De rest dus maar op de piste gebleven.

Lunch: spaghetti (€ 9,40 uche) met een grote weiZen (€ 4,20 alweer uche)

Toen naar helemaal links in het gebied gegaan. Alweer geen kip op de piste. Ook dat deel is hoog. De sneeuw was dus nog best goed. Leuk deel.

Tor slot 2x een rode (de 3 en de 4 uit mijn hoofd) in het midden genomen. Inmiddels errug zware sneeuw (waar de Korea nog steeds goed doorheen ploegden). Mooie tijd om te stoppen.

Ik vind het skigebied een echte Geheimtipp!

Toch nog iets van 30km geskied. (55 inclusief liften).

Nog een paar foto’s:

https://cdn.wintersport.nl/forum/26/c9282a056adbd4de7bb0d2f3...
https://cdn.wintersport.nl/forum/26/0f15ba852d4ca4a262d9c0d2...

Onderweg naar het volgende hotel nog een leuk ander kerkje tegengekomen:

https://cdn.wintersport.nl/forum/26/0fb7211cc954c700650ae8f6...

En het dorpje had leuke watervallen:
https://cdn.wintersport.nl/forum/26/ad3daebddf23c8a70b9e83f7...

Ik vind Karinthië tot dusver sowieso erg mooi.

Nu in Mallnitz. Waar het allemaal begon, in 1987.

*bericht bewerkt door DrPhil op 11 mrt 2020 18:03

DrPhil11 maart 2020 · 19:06

@rogier, kun je de bestemming wijzigen? Kennelijk per ongeluk iets fout aangeklikt.

bartvwg12 maart 2020 · 09:06

uche alweer uche

DrPhil op 11 mrt 2020 17:53

Daar begint het mee naar 't schijnt. :)

maik10012 maart 2020 · 09:49

@DrPhil.
Leuk! Ben benieuwd naar Mallnitz, ben er afgelopen zomer nog op de gletscher geweest en vroeg me al af hoe het in de winter zou zijn.
edit: Oh nee foutje, was de Molltaler gletscher… ;-(

*bericht bewerkt door maik100 op 12 mrt 2020 09:52

...ski-addict...
DrPhil12 maart 2020 · 21:27

Dag 2. Mallnitz/Ankogel en Mölltaler Gletscher
In 1987 is het voor mij allemaal begonnen in Mallnitz. In 1988 ben ik er toen nog een keer geweest, beide keren met de studentensportvereniging uit Tilburg. Toen waren er nog twee gebieden: de Häusleralm en het Ankogel gebied. De Häusleralm had een eenzitter, met zo’n kettinkje. Later, in de jaren 90, hebben ze nog een nieuwe tweezitter gebouwd, maar dat bleek niet rendabel. Ik begreep dat hij daarna naar de gletsjer is verhuisd.
Ik wil eigenlijk speciaal de afdaling doen vanaf het middenstation van de Ankogel. Destijds bestond kunstsneeuw nog helemaal niet. De dalafdaling was in beide jaren dus nauwelijks open, al heb ik m het tweede jaar wel een keer gedaan.
Vanochtend bij de Ankogel begonnen. Groot was mijn teleurstelling toen ik zag dat de dalafdaling gesloten was. Ik begrijp niet goed waarom, want vanuit de lift zag hij er prima uit. De gondels helemaal naar de top genomen. Vroeger waren het twee grote gondels, een naar het middenstation, en daarna één naar de top. Nu zijn het een paar gekoppelde gondels. Bouwjaar 1993, zag ik. Dus de grote gondels zijn vrij snel vervangen.

https://cdn.wintersport.nl/forum/26/c6a3000e0d00eefd9ae22bc8...

In het midden de gondels.
Boven bleken de pistes spijkerhard. Het duurde een tijdje voordat ik weer bij het middenstation was, want ik moest steeds omhoog klimmen om mijn vullingen te zoeken.
In 1987 was er eigenlijk een lange, rode afdaling van de top naar het middenstation. Voor de show hadden ze daar een blauwe naast getekend, maar dat was eigenlijk dezelfde piste. Inmiddels is er een dubbele sleeplift bijgekomen met een aantal pistes. Ook naast de oorspronkelijke piste hebben ze nog een paar pistes, zelfs een aantal zwarte, aangelegd. Maar goed, het is nog steeds niet veel: 12 km.
De rode pistes zijn wel echt rood en zeker vanaf de top lang. De zwarte heb ik niet geprobeerd.
Omdat ik ook nog naar de Molltaler wilde en de dalafdaling toch dicht was, ben ik al snel weer gestopt en heb ik de gondels naar beneden genomen. Enigszins tot mijn verbazing leken die non-stop te gaan. Ook al zat er maar 1 persoon in (ik).
Op de pistes was het zeer rustig. Als er meer dan 100 mensen in het gebied waren, zou het me verbazen. Wel veel tourskiers die langs de piste omhoogliepen. En een groep Nederlandse wandelaars die vanaf het middenstation op raketten omhoog lieten. Ze waren met de trein; die, zo begreep ik, maar één overstap had, in Salzburg.

De liftmeneer bij de sleeplift was bezig met een fraaie sneeuwsculptuur. Al was me niet helemaal duidelijk wat het nou was. Iemand?

https://cdn.wintersport.nl/forum/26/d770ee1df180ea955ba0476d...

Daarna naar de Molltaler gletsjer gereden. De parkeerplaats was redelijk vol. Helaas ging het treintje maar eens per halfuur, dus ik moest even wachten.
Boven de gondels genomen. Die komen uit bij het (zo te zien) enige restaurant. Een werkelijk spuuglelijk gebouw. Tegen het restaurant stond het boordevol ski’s. Kennelijk waren er dus toch heel wat mensen in het gebied.

Op de pistes was daarvan helemaal niks te merken. Vaak was ik alleen, op hooguit een handjevol skiërs. De stoeltjeslift naar de top genomen. Vandaar lopen er twee rode en twee blauwe pistes naar beneden. Ook een zwarte, maar die leek dicht. De beide rode pistes zijn leuke pisten. Wel echt rood, maar prima te skiën. De linker was net als in Heiligenblut niet geprepareerd.

Daarna de linkerkant opgezocht. Daar liggen een twee rode en een zwarte piste. Per ongeluk verzeilde ik op de zwarte, omdat ik dacht dat het bordje blauw was. Hij was eigenlijk meer rood dan zwart. Het omgekeerde gold voor één van de rode, die had stukjes die eerder zwart waren. De andere rode was gewoon rood.

Op sommige pistes werd de sneeuw wel zacht, maar over het algemeen was de sneeuw gezien de temperatuur goed.
Uiteindelijk de lange afdaling terug genomen naar het treintje. Die is eerder blauw dan rood. Een fijne piste, al begon de sneeuw daar wel echt zacht te worden.
Bij het treintje stond wel een aantal mensen te wachten, maar dat ging er makkelijk in. Uit mijn hoofd heeft het treintje een capaciteit van 110 personen. Het ging toen om het kwartier.

Ik vond het een leuk gebied. De meeste pistes zijn echt rood, maar liggen goed. Er is ook genoeg afwisseling te vinden. Het blijft natuurlijk niet groot. Maar het voelt aanzienlijk groter dan de opgegeven 17km. En omdat het zo hoog is, blijft de sneeuw lang goed.

Toe naar Turracher Hohe gereden. Zo te zien een bijzonder dorp. Dankzij Google Maps wel hopeloos fout gereden; de wegnummers in Maps blijken niet te kloppen. En aangezien ik nog steeds geen manier heb gevonden om mijn telefoon op te laden in de auto, had ik alleen de wegnummers onthouden.
Benieuwd naar het skigebied hier.

*bericht bewerkt door DrPhil op 12 mrt 2020 21:31

Hupla12 maart 2020 · 22:17

Keep going @DrPhil ! 👍

bartvwg12 maart 2020 · 22:22

Mooi verslagje alweer. 👍

Hulst12 maart 2020 · 22:26

@DrPhil. Sorry, was me ontgaan. Karinthie associeer ik altijd met de zomer. Echt wel gebiedjes voor jou. Ik mis echter nog de foto’s van frites, schnitzel en een biertje. Nog veel plezier.

Hen48
RoteHersentote12 maart 2020 · 22:37

Heerlijk verslag @DrPhil Met veel plezier gelezen en er kwamen weer veel jeugdherinneringen terug van een skivakantie in Heiligenblut met een buurtvereniging. Inderdaad best een leuk gebied, zelfs voor meerdere dagen.

Ik ben blij dat jij nog lekker aan het skiën bent terwijl de rest van de wereld denkt dat een nieuw griepvirus het einde van de wereld betekent.

DrPhil13 maart 2020 · 08:49

https://cdn.wintersport.nl/forum/26/0aca0f4b52815b394d8f7bd8...
Somber dagje.

Roy8313 maart 2020 · 08:52

https://cdn.wintersport.nl/forum/26/0aca0f4b52815b394d8f7bd8...
Somber dagje.

DrPhil op 13 mrt 2020 08:49

Haha mee eens…

Wannabe Dolomietenkenner...
RFKANGOO13 maart 2020 · 09:05

Somber dagje.

DrPhil op 13 mrt 2020 08:49

Dat is het voor iedereen die nog een vakantie in de planning had staan maar niet meer door gaat.

Übung macht den meister!!!
DrPhil13 maart 2020 · 12:31

https://cdn.wintersport.nl/forum/26/bdd4c522b00b0c47a03b09d3...
Speciaal voor @hulst 😜

franksplinter13 maart 2020 · 13:06

Dat pakje zakdoekjes ligt daar natuurlijk expres ;)

Ferdinand13 maart 2020 · 17:15

Geniet er van Phil!

Hopen dat de gebieden nog open blijven.

fijne site hè, dat wintersport.nl?
Erien13 maart 2020 · 18:00

Die gaan vanaf zondag dicht… Net bericht gehad in Bad Kleinkirchheim dat de Skigebieden zondag sluiten en de onderkomens vanaf maandag

DrPhil13 maart 2020 · 19:08

.

*bericht bewerkt door DrPhil op 13 mrt 2020 19:48

dan5813 maart 2020 · 21:38

oei @ DrPhil

Er sluipt een virusje in je toevoeging???

Born to run. B.S.
DrPhil13 maart 2020 · 21:52

Dag 3. Turracher Höhe

Wat een dag! Een mooi gebied. Aanrader.
Turringer Höhe. Wie kent het niet. Het ligt boven op een bergpas. De weg er naartoe is errug steil. Op de borden zag ik 23% staan. De weg liep voor me als een muur omhoog. Voor de liefhebbers: de Keutenberg in Nederland is ook 23%.
Het skigebied is verdeeld in twee delen; het wordt gescheiden door een meer. Van het meer zie je niks. Het is bevroren en er ligt sneeuw op. Om van de ene kant naar de andere kant te komen rijdt er een gratis “See Taxi”. (Zie hierna)
De weersvoorspelling was niet heel goed: sneeuw en in de middag harde wind. Op zich viel het best mee: het zicht was best wel matig maar toch beter dan verwacht. Rond 2:30 uur trok het zelfs open.
In de ochtend was de sneeuw eigenlijk perfect. In de middag werd hij wel wat zachter, maar bleef goed te skiën.

Aan de rechterkant begonnen. Hier bleken de pistes vrij makkelijk. Voor beginners haast een walhalla. Fijne pistes. Maar wat helemaal geweldig was: er waren liefst vier funslopes. En zeker niet voor watjes! Op een van die funslopes waren wel 10 “uithollingen overdwars” achter elkaar gemaakt. Op die dingen krijg je steeds meer snelheid. Omdat ik niet zo goed diepte kon zien, kon ik ze de eerste keer niet zien aankomen. Daardoor ging ik veel te hard. Het is maar goed dat diarree geen kenmerk is van corona, anders was de sneeuw daar nu bruin geweest. Maar op zich: echt leuk gedaan. Ook erg lang! Slimme zet van het skigebied.

Tegen lunchtijd overgestoken naar de andere kant. Met de See Taxi. Dat bleek bepaald geen gewone taxi. Wat een ding. En een hele belevenis!

https://cdn.wintersport.nl/forum/26/a9875c006c7d9b481aeb5c8b...

https://cdn.wintersport.nl/forum/26/8c2ebda684f7daa25d775a38...

Ik had wel medelijden met de juffrouw op de taxi. Het lijkt me bepaald geen pretje om daar de hele dag heen en weer moet rijden. Maar bijzonder was het wel.

Aan de andere kant meteen geluncht. Het restaurant deed zijn naam helaas geen eer aan.

https://cdn.wintersport.nl/forum/26/a9ef9895376fc3ee6e749bdf...

Speciaal voor @Hulst een Wiener schnitzel genomen.
Dit deel ligt grotendeels tussen de bomen. De pistes zijn hier ook wat moeilijker. Zo zijn er een paar echt een rode: de afdaling terug naar de See taxi bv. Maar is ook een heuse FIS afdaling. Niet heel moeilijk, overigens. De zwarte FIS:
https://cdn.wintersport.nl/forum/26/efb0a9edd0d552af9e21754c...

De boomhut van Ome Tom was er ook:
https://cdn.wintersport.nl/forum/26/0550b515fd06c176284954db...

Tevens de meest trage sleeplift aller tijden getroffen. Man wat was die traag. Eerst dacht ik nog dat de katrol slipte op de kabel, maar dat bleek niet het geval. Het leek wel of de sleeplift dacht: loop zelf maar kreng. De tweede keer ging hij zelfs helemaal stilstaan. Nadat ik hem vriendelijk had gevraagd om me dan nu nog een keer boven te brengen, en dat ik hem dan niet meer lastig zou vallen, kwam hij piepend en krakend weer in beweging.
De andere sleepliften waren overigens meer dan prima.

Was het aan de andere kant al rustig, aan deze kant was het nog rustiger. Op de meeste pistes was ik alleen.

De sneeuw was boven verwachting goed. Ik had eigenlijk harde pistes verwacht. Daarom had ik de Salomons (s Max 10) uit het vet gehaald. Maar dat was dus helemaal niet zo.

Tegen 3 uur de oversteek maar weer eens gemaakt. Bij de lift had ik al gezien dat het bovenste deel van piste 12 was afgesloten. Juist die piste moest ik hebben om weer terug bij het hotel te komen. Er was wel een alternatief, via de 8 en een kort sleepliftje. Maar waar was die 8? Op de borden stond alleen de 6 en de 7. Zou ik dan de afslag heb gemist? Dus de stoeltjeslift maar weer gepakt naar de top. En de afdaling opnieuw gedaan. Nee, ik heb de afslag niet gemist. Uiteindelijk, na drie keer de blauwe piste 1 op volle snelheid te zijn afgeraust, begin ik enigszins zenuwachtig te worden. Het was inmiddels kwart voor 4 en de liften sloten om 4 uur. In arren moede dan maar een sleepliftje gepakt dat bovenaan 12 uit kwam. Daar gevraagd waar de 8 toch was. Ja, zei de man, het kan niet missen. Wel dus. Gezien de tijd durfde ik het niet aan om het nog een keer te proberen. Ik de beste man gevraagd waarom de 12 eigenlijk was afgesloten. Vanwege stenen, zei hij. Maar mag ik dan heel voorzichtig naar beneden skiën? Uiteraard begon de man toen lelijk te kijken. Op eigen risico, gromde hij. Oké. Ik denk: ik ga gewoon stapvoets naar beneden. Dus ik onder de afscheiding door.
Foute beslissing! Het bleek allemaal bruschharz (of hoe heet dat) te zijn. Van die sneeuw waar je soms zo doorheen zakt en die dan ergens anders weer keihard is. Toen kwam ik er achter dat ik dus echt niet kan skiën. Op 10 m ben ik zeker vijf keer gevallen. Daarna ben ik nog een heel stuk naar beneden gerutscht. Maar dat ging ook niet echt, omdat ik steeds bleef haken.

Nu komt het. Ga zitten.

Ski’s uitgedaan, rugzak afgedaan, en de ski’s aan de rugzakgebonden. Toen ben ik gaan lopen. Ja. Lopen. Erg hè. Gelukkig bleek het maar een heel klein stukje en kom ik al snel boven aan de 8. Dat bleek geen liftje maar een lopende band. Waar ik al zeker drie keer was langs gekomen…

Verder was het een zeer relaxte dag 😜. En toen ik wegreed, zag het er zo uit:

https://cdn.wintersport.nl/forum/26/00bf23a058c469b65c72970c...

*bericht bewerkt door DrPhil op 13 mrt 2020 22:10

Hulst13 maart 2020 · 22:05

@DrPhil. Je moet wel sterke zenuwen hebben. Heftig weekje zogezegd. Hopelijk was de schnitzel te eten. Nu nog heel thuiskomen. Succes.

Hen48
RoteHersentote13 maart 2020 · 22:10

Hahaha heerlijk!
Kan je niet de hele winter dit soort verslagen schrijven?

DrPhil13 maart 2020 · 23:23

@hulst, de volgende keer ga je gewoon mee, hoor! Twee oude mannen op avontuur. Dan heb je wat te vertellen aan je kleinkinderen.

Hulst13 maart 2020 · 23:53

@DrPhil. Eerst deze crisis maar eens overleven. 22-02-2020/72. Zit wel in de gevarenhoek. Zelf bij Snowworld moet je nu aanschuiven volgens het systeem “parkeren in het Olympisch Stadion”. Dit skiseizoen zit er, afhankelijk wat Macron nog gaat uitvaardigen, nu min of meer op. Maar eens afwachten wat het volgende seizoen weer in petto heeft. We leven in lastige tijden. Voorlopig staat zelfs mijn geplande zomervakantie op de tocht. Voor jou was dit wel een seizoen. Laatste vraag, wat vond je nu leuker, het weekje Trois Vallees of de afgelopen week. Ben benieuwd, maar ga nu slapen.

Hen48
Shane14 maart 2020 · 00:36

Ik heb dit dus helemaal gemist… Fantastische verslagen @Drphil! En die helm is nog steeds top!

I can stick uphill ice, on my saucer...
dan5814 maart 2020 · 09:16

@Shane

Zat jij dan 'n paar dagen opgesloten in je revalidatieruimte…want je hebt blijkbaar meerdere dingen gemist.🤔😁

Born to run. B.S.
Shane14 maart 2020 · 09:32

Corona gehad @Dan58 😉

I can stick uphill ice, on my saucer...
dan5814 maart 2020 · 09:40

@Shane

Probeer nu dan maar een Stella of Jupiler.🤣

Sorry is OT, of mag dit in sombere tijden?😥

Born to run. B.S.
maik10014 maart 2020 · 10:28

@DrPhil.
Je doet zo ongeveer mijn hele zomervakantie aan, leuk!

En trouwens net op tijd weg uit Heiligenblut.

Laatste nieuws:
14-3-2020:
Heiligenblut staat onder Quarantaine. Het is onduidelijk of toeristen al dan niet het dorp mogen verlaten. Bron.

...ski-addict...
DrPhil14 maart 2020 · 10:29

Zo!

*bericht bewerkt door moderator op 14 mrt 2020 10:29

maik10014 maart 2020 · 10:33

Alleen Katschberg nog niet gehad, maar man wat was het daar lelijk boven op de Aineck met overal houten schotten als piste afbakening.

*bericht bewerkt door maik100 op 14 mrt 2020 10:57

...ski-addict...

Plaats een reactie