Duitse barman besmette duizend mensen met Corona

SimonW17 maart 2020 · 11:54

https://www.telegraaf.nl/nieuws/256966115/duitse-barman-besm…

Après-skibar in Ischgl ground zero voor veel besmettingen in Europa

Duitse barman besmette duizend mensen met Corona
Door ONZE REDACTIE BUITENLAND
17 maart 2020, 10:59 in Buitenland
Updated 40 min geleden

ISCHGL - Après-skibar Kitzloch ligt prachtig gesitueerd in het Oostenrijkse Ischgl, vrijwel aan de piste en vlakbij een skilift. Veel wintersporters laten er een biertje tappen na een dag skiën of prikken een vorkje in het restaurant. „Het is er een beetje krap (de tafels staan dicht op elkaar), maar we hebben ons enorm vermaakt”, klinkt het in een recensie die twee weken geleden op de website TripAdvisor is geplaatst.

De kans is echter groot dat de schrijver van de recensie besmet is met het coronavirus. Een barman van Kitzloch, zou wel eens een zogenaamde ’superverspreider’ kunnen zijn, die tientallen, zo niet honderden Europese wintersporters heeft besmet met het nieuwe coronavirus. Nieuwsmedia in Oostenrijk en Duitsland zijn daar in ieder geval van overtuigd.

Besmettingsgevaar

Voor Denemarken en Noorwegen is Kitzloch zelfs de voornaamste bron van coronabesmettingen, schrijft de Oostenrijkse Krone Zeitung. In deze landen en Zweden samen zijn meer dan duizend ziektegevallen die terug zijn te herleiden tot de après-skibar in Ischgl. Ook Nederlanders zijn besmet in de bar; de Amsterdammer Sebastiaan Koops bijvoorbeeld, over wie Het Parool schreef. Koops vertelt in de krant hoe Kitzloch op vrijdag 6 maart opeens werd gesloten, zonder dat daarvoor een verklaring werd gegeven.

In de Amsterdamse krant wordt nog gesproken over een Noorse barman, maar inmiddels is duidelijk dat het gaat om een 36-jarige Duitser met een Noorse naam. In het weekend na de mysterieuze sluiting van Kitzloch wordt hij positief getest op corona. Als blijkt dat verschillende gasten van de après-skibar ook zijn besmet, wordt de tent definitief gesloten op dinsdag 10 maart. Nog eens drie dagen later wordt het Paznautal, het dal waarin Ischgl ligt, en het nabijgelegen St.-Anton am Arlberg tot Sperrgebiet verklaard.

Kritiek

Pas dan is de Oostenrijkse autoriteiten duidelijk geworden hoe groot het probleem is. Iedereen die vanaf 28 februari in het skigebied is geweest, krijgt van het Oostenrijkse minister van Binnenlandse Zaken Rudolf Anhober het advies om zichzelf quarantaine op te leggen. Desondanks worden de maatregelen in Tirol met Oostenrijkse gemoedelijkheid gehandhaafd. Volgens de Duitse nieuwssite Focus werd er afgelopen weekend nog geskied op de pistes boven Ischgl.

Daarom is er nu forse kritiek op Oostenrijk en de autoriteiten in Tirol. Er zou veel te lang zijn getreuzeld om de skigebieden te sluiten voor het publiek. Commerciële belangen zouden hebben geprevaleerd boven de gezondheid van wintersporters. Volgens hetzelfde Focus verklaarde nota bene IJsland Tirol al op 29 februari tot risicogebied. Dat gebeurde nadat enkele IJslanders die naar Ischgl waren geweest, positief werden getest op corona.

Onschuld

Toch worden in Oostenrijk de handen in onschuld gewassen. „We hebben stappen ondernomen, op het moment dat er bevestigde informatie beschikbaar was”, zeggen de Tiroolse autoriteiten in een reactie aan Focus. Ze benadrukken dat zij ervoor hebben gezorgd dat de 36-jarige barman van Mitzloch opgespoord kon worden.

Bernhard Tilg, binnen de Tiroolse Landesrat verantwoordelijk voor Volksgezondheid, zegt eveneens dat hij op tijd in actie is gekomen. Zodra hij informatie uit Reykjavik binnenkreeg over de besmette IJslanders, is hij een onderzoek gestart, zo beweert Tilg. Dat leidde uiteindelijk tot de sluiting van après-skibar Kitzloch.

Toch wordt er ook in eigen land getwijfeld aan de verklaring van de Tiroolse ’gedeputeerde’ voor Volksgezondheid. Der Standard is vernietigend in zijn commentaar. Deze Oostenrijkse krant spreekt het vermoeden uit dat Tirol nog een drukke vakantieweek wilde draaien, voordat de skigebieden op slot zouden gaan: „Hebzucht heeft gewonnen van de verantwoordelijkheid voor de gezondheid van burgers en gasten.”

Veenhoorn17 maart 2020 · 13:10

Telegraaf, dus niet altijd even betrouwbaar. Neem niet weg dat deze barman, middels dit soort berichten, compleet aan de schandpaal wordt genageld. Met mogelijk alle juridische en met name psychologische effecten tot gevolg.

Als ik wit zie, dan gaat het bergafwaarts met me.
SkiTirol17 maart 2020 · 13:14

Inderdaad een onverantwoordelijk stuk sensatie. Goed onderzoek moet er zeker komen naar het handelen van iedereen, maar deze barman nu de schuld geven is bizar.
Volgens mij is het originele stuk (copy-paste journalisten) gisteren al ergens gepost (t-online).

Skiwi8717 maart 2020 · 13:19

Bovendien die barman heeft dat van iemand gekregen… echt sensatie nieuws moe van. Met gewone griep komen ook wel eens wat jongeren in ziekenhuis…case by case sensatie titels die paniek zaaien. Niet elke case hoeft in de krant.

*bericht bewerkt door Skiwi87 op 17 mrt 2020 13:23

MaartenAmsterdam17 maart 2020 · 13:49

Het echte probleem is natuurlijk het (onhygiënisch) slacht en eten van wilde dieren, waardoor virussen van dier op mens overspringen. Als dat niet stopt krijgen we over een aantal jaren weer hetzelfde probleem.

4frank217 maart 2020 · 14:16

Maar met de kritiek op de houding van Ischgl kan ik het wel mee eens zijn. Er werd alleen gedaan waartoe ze gedwongen werden.

Maar 100 mensen in een restaurant? Geen probleem, sluit 2/3 af en pers de rest boven op elkaar in een klein deel van het restaurant.
Maar 14 mensen in de cabinelift, geen probleem. Daarvoor natuurlijk wel een rij mensen boven op elkaar voor de cabines.

Maar ach, mijn symptomen zijn nu bijna weg (vrijdagavond begonnen) en waren ook niet echt veel erger dan een zware verkoudheid. Alleen het alleen thuiszitten begint nu toch erg saai te worden.

SkiBeppie17 maart 2020 · 14:17

De man zelf kan er natuurlijk ook niets aan doen, maar dit is wel een bericht om stil van te worden. So much voor alle ‘grappen’ die nog geen twee weken geleden hier werden gemaakt. En volgens mij wordt in dit stuk niet de barman zelf ‘aan de schandpaal genageld’ maar worden de Tiroolse autoriteiten en verantwoordelijken bekritiseerd, ze hebben te laat en te slap gereageerd. Beetje close-reading doen…

Once you're over the hill, you might as well ski down.
Inke7017 maart 2020 · 16:09

Wat dan ook. Let op!! Uitzending Belgische artsen…!!! Als je na de eerste verkoudheidsverschijnselen weer herstelt bent, en dan na 2 tot 3 dagen een droge hoest krijgt, moet je alert zijn. Er zit een vreemd verloop in dit virus!!!

RenssieB17 maart 2020 · 16:30

Ben benieuwd wat voor fysieke klachten de barman had voordat hij zoveel mensen heeft kunnen besmetten?
Waarschijnlijk alleen een verkoudheid.

SimonW17 maart 2020 · 16:45

Op de video in dit stuk kan je horen dat er rond 2 maart het Corona virus was geconstateerd bij de Duitse barman en dat de bar een week lang open bleef. Pas nadat Scandinavische autoriteiten Ischgl als Corona gebied hadden bestempeld werd de bar gesloten …
https://www.nachrichten.at/panorama/chronik/35-infizierte-ap…

Plaats een reactie