hoofdprotectie na crash: wat is het neusje van de zalm?

piraat11 november 2020 · 20:04

een korte background-story:
Vorig jaar is mijn skitrip tot een abrupt einde gekomen.
Ik weet er zelf eerlijk gezegd niets meer van. Mijn laatste herinnering is de bodem van een fris biertje in de heerlijke winterzon. flash forward 4 uur later lig ik huilend in een ziekenhuis, niet van de pijn maar omdat ein-de-lijk tot het besef begint te komen dat ik al urenlang tegen mijn eigen vriendin aan het lullen ben zonder echt te weten wie ze is. Een zwart gat van 4uur in dat hoofd me, énorm eng vind ik het. vanaf dat moment komt mijn geheugen gelukkig in snel tempo terug.

Wat is er mij verteld door mijn gezelschap?
Het was dag één van de vakantie waar ik al maandenlang naar uit keek, als een kind naar sinterklaas. Ik zit over de piste te vliegen met een smile die ik slechts enkele keren per jaar op men gezicht weet te toveren. Ik ski een eind voorop en ze zien me een tuimel maken. vermoedelijk een slechte inschattig van een of andere hobbel op de piste.
Het lijkt allemaal niets want het was maar een valletje zoals we ze allemaal wel eens maken.
Ik sta gewoon weer recht, klaag een beetje over wat vage pijn hier en daar en vraag hun wat er is gebeurd. Ze leggen me kort uit dat ik ben gevallen waarop ik teken geef dat we wel weer verder kunnen.
Een minuutje later stop ik weer, ik klaag over wat pijn en ik vraag hun wat er is gebeurd…
Dit exacte scenario herhaalt zich nog een aantal keer alvorens het duidelijk wordt dat ik niet aan het dollen ben en beginnen er de nodige alarmbellen af te gaan. We skiën op eigen kracht naar de dichtsbijzijnde EHBO-post en voor ik het weet zit ik in de helicopter naar het ziekenhuis wegens een hersentrauma. Blijkbaar had ik zelf totaal geen erg in de situatie, ik zat maar te lallen dat ze me maar beter geen rekening konden presenteren voor deze vlucht, want die was, volgens mijzelf, immers compleet overbodig en ik wou o zo graag de apres-ski in.

Intussen ben ik, denk ik, weer helemaal de oude. Af en toe wat vergeetachtig maar het is moeilijk te achterhalen in hoeverre dit niet gewoon altijd zo is geweest en of ik het me niet zit in te beelden.
Hoewel mijn passie voor wintersport niet gaan liggen is ben ik me een pak bewuster geworden van de mogelijke risico’s die wintersport met zich mee brengt. Risico’s die behoorlijk klein lijken tot je er zelf mee te maken hebt gekrengen

De helm die ik tijdens de “crash” droeg ziet er op zich nog prima uit maar ik ben heel hard gaan beseffen wat mijn gezond verstand me waard is. Ik wil dan ook geen risico lopen en ben me aan het orienteren voor de aanschaf van een nieuwe helm.
wellicht zitten hier op het forum nog wel wat leden die reeds de nodige research hebben gedaan:

 • zijn er specifieke merken van helm die hoger aangeschreven staan dan andere inzake betrouwbaarheid?
 • zijn er specfieke types helm hardshell, softshell, … die een hogere mate van bescherming bieden?
 • comfort is zeker en vast ook een ding.
 • ik hecht geen waarde aan ‘opties’ als ingebouwd vizier of headphones.
 • laten we zeggen dat de kostprijs, voor een keertje, minder uit maakt ;)

*bericht bewerkt door piraat op 11 nov 2020 20:11

Hessel11 november 2020 · 20:42

Een wedstrijdhelm zoals de Poc Skull Orbic Comp.
Maar ook die biedt geen garanties. Hersenletsel kan ook ontstaan door de versnelling/vertraging van je hoofd bij een crash. Dan hoef je nog niks te raken.
Mijn ervaring is dat je na een hersenschudding bij volgende klappen gevoeliger bent voor een nieuwe hersenschudding.
Sterkte met het verdere herstel.

Patrick198011 november 2020 · 20:59

Softshell helm? 😜

Auke8311 november 2020 · 21:38

Ik heb maar weinig kennis van helmen. Maar holy moly zeg! Ik vind het dapper van je dat je nu een helmpje gaat uitzoeken en straks gewoon weer de piste op gaat!

HarmN11 november 2020 · 21:54

Een helm met MIPS zou een impact beter moeten kunnen verwerken. Het zal marginaal zijn, maar in dit geval helpen alle beetjes.

WouterVdBblogger11 november 2020 · 21:57

Ik kan je aanraden om een helm te kopen met het MIPS-label. Een MIPS-helm heeft een extra beschermlaag speciaal om de impact/veroorzaken van een hersenletsel te beperken. Je vindt deze toepassing niet enkel in skihelmen maar ook in bv. fietshelmen. Hoeft niet per se duur te zijn, o.a. Decathlon heeft dit in zijn huismerk zitten.

Heftig verhaal trouwens, blij voor jou dat je er alsnog bent doorgekomen!

Alex11 november 2020 · 22:27

Een helm waar je mee gecrashed zou ik sowieso niet meer op vertrouwen dus goed dat je op zoek gaat naar een nieuwe.

Helmen passen is key en vergeet niet om je skibril mee te nemen. Niet alle helm-bril combi’s zijn optimaal.

Als geld niet uitmaakt en je wil een tophelm dan kan ik deze adviseren (moet wel goed zitten natuurlijk):
https://www.sweetprotection.com/en/trooper-ii-mips-helmet/8…

Deze heb ik zelf ook.

When life gets too complicated.... SKI
Nics12 november 2020 · 07:06

Niet alleen een helm helpt letsel voorkomen, ook met gedrag kan je de risico’s aardig inperken:

 • ga alleen goed uitgerust de berg op, dus niet op zaterdag na de hele nacht gereden hebben
  -drink geen alcohol als je nog gaat skiën
 • stop op tijd, dus voordat je helemaal uitgeput bent
 • ga niet op dag 1 naar het hoogste punt van het gebied, laat je lichaam wennen aan de hoogte
 • pas je snelheid aan aan de omstandigheden
 • probeer geen records te vestigen in snelheid/afstand
piraat12 november 2020 · 08:09

Een helm met MIPS zou een impact beter moeten kunnen verwerken. Het zal marginaal zijn, maar in dit geval helpen alle beetjes.

HarmN op 11 nov 2020 21:54

Ik zie dat bv. POC spreekt van “spin” helmen. Ik ga er wat van uit dit min of meer hetzelfde is of zit hier nog een wezenlijk verschil tussen?

Roy8312 november 2020 · 08:15

Wellicht dat de tips hierboven volgen misschien wel een groter effect hebben dan een € 100,- duurdere helm?

Ik kan me voorstellen dat de goedkoopste helm van decathlon misschien niet de beste optie is, maar zit er verder zoveel verschil in kwaliteit? Zit dat niet meer in merk en features? Pasvorm lijkt me by far het belangrijkste, maar ik ben wel benieuwd of duurder echt veiliger is of kan zijn.

Wannabe Dolomietenkenner...
piraat12 november 2020 · 08:38

Wellicht dat de tips hierboven volgen misschien wel een groter effect hebben dan een € 100,- duurdere helm?

Ik kan me voorstellen dat de goedkoopste helm van decathlon misschien niet de beste optie is, maar zit er verder zoveel verschil in kwaliteit? Zit dat niet meer in merk en features? Pasvorm lijkt me by far het belangrijkste, maar ik ben wel benieuwd of duurder echt veiliger is of kan zijn.

Roy83 op 12 nov 2020 08:15

Ik heb de indruk dat de zogenaamde MIPS helmen hier wel wat extra veiligheidsmarge zouden moeten geven. Aangezien deze een beperkte ‘beweging’ in de helm zelf mogelijk maken om de schok op te vangen.
een beetje zoals @hessel in zijn reactie aangaf was bij dit ongeval wellicht niet de klap zelf het probleem ( er was namelijk geen zichtbare schade aan de helm of letsel aan het hoofd zelf) maar de plotse ‘vertraging’ van de hersenen.

Uiteraard zijn een deel van de risico’s aan jezelf te wijten.
Ik ben dan wel een km-vreter die meestal van de eerste tot laatste lift op de pistes zit maar ik ben jong en sportief, dus heb nooit het idee dat ik té veel van mijn lichaam vraag. Verder lust ik wel een biertje maar zat op de piste staan gebeurt niet.
Volgens mij was dit ongeval grotendeels brute pech en was hier weinig voorkomen aan ( of je moet gewoon weg blijven van de pistes natuurlijk).

DrPhil12 november 2020 · 09:00

Zichtbare schade zie je meestal niet aan een helm. Als je een zgn inmould (“schuim”) helm had, vangt het schuim de klap op en wordt dan keihard. Je ziet dan niks maar de helm is waardeloos geworden.

Jeffvdv12 november 2020 · 09:24

Hier nog wat info over MIPS:
https://www.op-wintersport.nl/wat-is-mips-en-waarom-is-het-…

Zelf ski ik graag met de Uvex jakk+ met octo+ systeem helmen. Geen idee of dit veiliger is, maar het is wel mega comfortabel.

🎿🌨 Just go with the snoW 🌨🎿
Rogieradmin12 november 2020 · 10:17

Voor dit type hersenletsel (wat een heftig verhaal) zou inderdaad een MIPS-helm (of vergelijkbaar systeem van andere merken) moeten helpen. Volgens vele marginaal, maar marginaal kan in dit soort gevallen een wereld van verschil maken.

Naast de tips van @Nics (heel goed) zou ik de volgende nog toe willen voegen:

 • Drink voldoende vocht (geen alcohol)
 • Eet goed en gezond
 • Hou voldoende pauze
 • Luister naar je lichaam
Click. Click. Peace
Togi12 november 2020 · 14:11

Naast bovenstaande zou ik nog willen aanvullen ga naar een specialist (genoeg topics over goede skishops te vinden) en bij voorkeur op een doordeweekse dag (weekendhulp). Misschien een paar euro meer maar het personeel daar heeft er vaak wat meer verstand van waardoor de kans groter is dat je met een goed passende helm de deur uitloopt.
Heb in Nederland vaak genoeg in een sportwinkel een verkoper horen zeggen “deze past mooi bij je jas”, dat ie niet helemaal goed zit heeft nog de verkoper als de koper door.
Een specialist zou zeggen “die past totaal niet bij je jas maar past wel goed bij je hoofd” ;-)

Timothy.V13 november 2020 · 20:42

Zelf ben ik ook al een tijdje aan het rondkijken voor een nieuwe helm, want mijn huidige Alpina wordt intussen 10 jaar oud. Ik stel vast dat bij veel tests de Smith Vantage mips vooraan eindigt. Het is wel een prijzig gevalletje (ca. €230).

evr6613 november 2020 · 21:36

Pak een winkel met flinke keuze. Zit echt wel verschil in pasvorm en comfort. Heb er 2 of 3 jaar terug bij de seizoensopening een aantal getest. Uiteindelijk een smith geworden met mips. Vond dat verhaal wel plausibel.

Edwin van Riel
Unit10615 november 2020 · 00:09

Na een ski ongeval werd ik ook pas weer helder in het ziekenhuis. Ben zeker zo’n 24u van mijn herinneringen kwijt door de opgelopen hersenschudding. Mijn verhaal lijkt aardig op die van @piraat. Voor mijn nieuwe helm ook gekozen voor de Smith Vantage MIPS (je hebt deze helm ook zonder MIPS). Met veel plezier een paar tientjes meer uitgegeven. Vind een goede bescherming van m’n hoofd belangrijk.

*bericht bewerkt door Unit106 op 15 nov 2020 00:13

Wie slaapt in een democratie, wordt wakker in een dictatuur.
Henrike15 november 2020 · 08:43

Vergeleken met een motorhelm (400-900)kost een skihelm maar weinig. Mijn man had een rare val en vloog over de kop en brak zijn helm. Er was een heel stuk uit.
Ik zou er niet op besparen.

It is an amazing world
Henrike15 november 2020 · 08:51

It is an amazing world
Waalzicht15 november 2020 · 11:51

Heel herkenbaar verhaal. Gelukkig niet in het ziekenhuis terecht gekomen, maar wel een flink gat in mijn herinnering. Vrienden welke mij opgevangen hebben schijnen tegen mij gesproken te hebben maar daar weet ik niets meer van af. Tijdens het besef kwamen de emoties verschrikkelijk hoog te zitten.
Jaar erna stom genoeg met dezelfde helm nog een week op wintersport geweest, had ik niet moeten doen. Wel de hele week angstig geweest en pas aan het eind weer echt kunnen genieten.
Wil voor dit jaar een goede gaan kopen, lees daarom graag mee. Evt met nieuwe bril als dat een goede combinatie is. Elke bescherming is meegenomen, hoe marginaal ook.

Unit10615 november 2020 · 14:14

Heel herkenbaar verhaal. Gelukkig niet in het ziekenhuis terecht gekomen, maar wel een flink gat in mijn herinnering. Vrienden welke mij opgevangen hebben schijnen tegen mij gesproken te hebben maar daar weet ik niets meer van af. Tijdens het besef kwamen de emoties verschrikkelijk hoog te zitten.

Waalzicht op 15 nov 2020 11:51

Ik heb diverse liefdesverklaringen gedaan aan m’n vriendin, liggend op de gang in het ziekenhuis, volgens de gemaakte video’s. :-)

In ben verongelukt op maandag middag. Mijn herinneringen lopen tot de avond ervoor. Ik weet nog iets van de nacht (vriendin stootte zichzelf goed - bleek achteraf gebroken teen), weet nog iets van het ontbijt en weet nog iets van het koffie moment op de piste. De rest van het geheugen is vanaf de avond ervoor niet meer beschikbaar. Op dinsdag morgen werd ik wakker in het ziekenhuis. Naast m’n bed lagen diverse post-it briefjes (tip voor als het iemand overkomt uit jouw ski gezelschap!) waarop stond waar ik was, wat er gebeurd was en dat ik later die dag naar huis zou mogen. Die briefjes heb ik vele malen gelezen omdat ik het maar niet kon onthouden. Een aparte ervaring.

Wie slaapt in een democratie, wordt wakker in een dictatuur.
evr6615 november 2020 · 18:34

Na een ski ongeval werd ik ook pas weer helder in het ziekenhuis. Ben zeker zo’n 24u van mijn herinneringen kwijt door de opgelopen hersenschudding. Mijn verhaal lijkt aardig op die van @piraat. Voor mijn nieuwe helm ook gekozen voor de Smith Vantage MIPS (je hebt deze helm ook zonder MIPS). Met veel plezier een paar tientjes meer uitgegeven. Vind een goede bescherming van m’n hoofd belangrijk.

Unit106 op 15 nov 2020 00:09

Zelfde die ik gekozen heb. Naast de veiligheid heel comfortabel voor mij. Bijpassend brilletje met een paar glazen en je bent een vermogen kwijt, dat dan weer wel ;)

Edwin van Riel
HV18015 november 2020 · 20:10

Wat mij nog wel verbaasd is dat je wel skischoenen op maat kan laten maken maar geen helm !?
Qua komfort en veiligheid zou mij dit wel een paar euro waard zijn.
Voor motorrijders zijn er wel echt goede helmen te koop, waarom dan niet voor wintersporters?

Voor komend seizoen eindelijk mijn nieuwe strolz schoenen binnen en nu maar hopen dat ik ze mag gaan gebruiken…

alex_barros15 november 2020 · 21:00

Heftig verhaal. Iets soortgelijks meegemaakt. Bij mij een paar uurtjes kwijt. Het ene moment aan het afdalen, het volgende moment in het ziekenhuis op een bed. Bleek een paar uur later te zijn inmiddels… zware hersenschudding, 3 dagen IC.
Flinke deuk in m’n helm, kon ik weggooien. Het maakt je inderdaad (nog) meer bewust van de risico’s. Inmiddels al weer tig keren op de latten gestaan, verschillende opleidingen verder en alleen maar meer plezier gekregen in het spelletje. Elke keer weer dankbaar dat het goed is afgelopen en daardoor nog meer genieten.
Nieuwe helm werd een POC Auric Cut, prima helm.

evr6615 november 2020 · 21:29

Wat mij nog wel verbaasd is dat je wel skischoenen op maat kan laten maken maar geen helm !?
Qua komfort en veiligheid zou mij dit wel een paar euro waard zijn.
Voor motorrijders zijn er wel echt goede helmen te koop, waarom dan niet voor wintersporters?

Voor komend seizoen eindelijk mijn nieuwe strolz schoenen binnen en nu maar hopen dat ik ze mag gaan gebruiken…

HV180 op 15 nov 2020 20:10

Zou me voor kunnen stellen dat aanpassen van helmen al snel ten koste kan gaan van de veiligheid en dat ook toegekende certificering dan direct onder druk zou komen te staan.

Is met schoenen toch anders, iets minder safety georiënteerd artikel.

Edwin van Riel
Vivace16 november 2020 · 09:16

Voor motorrijders zijn er wel echt goede helmen te koop, waarom dan niet voor wintersporters?

HV180 op 15 nov 2020 20:10

Is toch een beetje gelijklopend: bij motorhelmen heb je ook X fabrikanten en Y modellen waarvan je de pasvorm moet controleren in een winkel.
Ik vind eigenlijk dat je bij skihelmen net meer keuze hebt, omdat je bij een motorhelm meer technische neveneffecten hebt waar je rekening mee moet houden (ventilatie / windgeruis of fluiten afhankelijk van de stroomlijn van jouw motor / …).

Op het vlak van veiligheid is wel het grote verschil dat je een motorhelm vaak in 1 vaste maat koopt (per cm hoofdomtrek) en dat een reguliere skihelm (of fietshelm) maar in enkele maten aangeboden wordt (met verstelbaar draaiwieltje achteraan).
Bij FIS gekeurde race-skihelmen zie je wel vaste maten terugkomen (meestal per 2cm hoofdomtrek).
Als je echt bij de wereldtop behoort zal je ook wel een custom-made helm kunnen krijgen (in de F1 doen ze dat toch ook), alleen zul je er dan enige tijd op moeten wachten (in-shop aanpassen zit er daar ook niet bij).

Glide on!
Nics16 november 2020 · 09:36

Uiteraard zijn een deel van de risico’s aan jezelf te wijten.
Ik ben dan wel een km-vreter die meestal van de eerste tot laatste lift op de pistes zit maar ik ben jong en sportief, dus heb nooit het idee dat ik té veel van mijn lichaam vraag. Verder lust ik wel een biertje maar zat op de piste staan gebeurt niet.
Volgens mij was dit ongeval grotendeels brute pech en was hier weinig voorkomen aan ( of je moet gewoon weg blijven van de pistes natuurlijk).

piraat op 12 nov 2020 08:38

In je topic schrijf je dat je geen risico wil lopen en daarom een goede helm wil. Maar met wat ik hier lees, vrees ik dat een goede helm voor jou alleen maar schijnveiligheid oplevert.
Ik heb een seizoen in de wintersport gewerkt. Best wat heftige ongelukken gezien met stevig letsel (ook bij onze gasten), het waren nagenoeg allemaal jonge gasten die zichzelf fit en sportief achtten, die graag veel kilometers maakten, die graag 's avonds in het chalet hun snelheden geregistreerd door hun app vergeleken met die van hun net zo sportieve vrienden…
Een biertje bij de lunch is vaak al een halve liter en vergeet niet dat alcohol op hoogte een andere impact heeft. Hetzelfde geldt voor je conditie, met ijle lucht is toch net even anders dan in Nederland… En meerdere uren per dag op de latten is toch even wat anders dan 4x in de week een uurtje bootcampen (wellicht sport jij veel meer, ik kan daar niet over oordelen).
De meeste ongelukken zag ik gebeuren op 1.zaterdag, direct na aankomst de piste op, 2.maandag/ dinsdag (2e of 3e dag) vanwege schromelijke zelfoverschatting en toch al stiekem stijve spieren 3. Vrijdag, nog even zoveel mogelijk km’s maken op de laatste dag, wij noemden het al ‘suicide friday’ en bleven vaak bewust weg van de pistes.

Zelf ben ik een aantal jaar geleden ook knetterhard op mijn hoofd gevallen. Dit heeft mij ook echt aan het denken gezet. Als ik merk dat ik vermoeid begin te worden, me niet fit voel of wat dan ook, dan brei ik een einde aan de dag. Als ik merk dat ik last krijg van hoogteziekte ga ik zsm (liefst met gondel) naar beneden en pas de volgende dag weer wat hoger. Als ik merk dat ik slapjes word van laag bloedsuiker dan eet ik wat (heb dus ook altijd een reep/ nootjes of fruit bij me). Met alcohol wacht ik tot na het snowboarden. Ik zorg dat ik niet met een kater de berg op ga in de ochtend.

En ik doe dit niet alleen voor mijn eigen veiligheid. In een valpartij kan je een ander ook verwonden, een ander die misschien niet zo’n goeie helm heeft als jijzelf…

*bericht bewerkt door Nics op 16 nov 2020 09:37

RemkoZ16 november 2020 · 14:17

In je topic schrijf je dat je geen risico wil lopen en daarom een goede helm wil. Maar met wat ik hier lees, vrees ik dat een goede helm voor jou alleen maar schijnveiligheid oplevert.

Nics op 16 nov 2020 09:36

Aanmatigende reactie…

Nics16 november 2020 · 14:50

In je topic schrijf je dat je geen risico wil lopen en daarom een goede helm wil. Maar met wat ik hier lees, vrees ik dat een goede helm voor jou alleen maar schijnveiligheid oplevert.

Nics op 16 nov 2020 09:36

Aanmatigende reactie…

RemkoZ op 16 nov 2020 14:15

Haha, ja je hebt gelijk. Iets met verkeerde been uit bed…

Matthias12317 november 2020 · 12:15

Wat mij nog wel verbaasd is dat je wel skischoenen op maat kan laten maken maar geen helm !?
Qua komfort en veiligheid zou mij dit wel een paar euro waard zijn.
Voor motorrijders zijn er wel echt goede helmen te koop, waarom dan niet voor wintersporters?

Voor komend seizoen eindelijk mijn nieuwe strolz schoenen binnen en nu maar hopen dat ik ze mag gaan gebruiken…

HV180 op 15 nov 2020 20:10

Ik kan me voorstellen dat schoenen iets makkelijker in een vacuum apparaat passen dan een helm met een hoofd er in.

Born to Ride

Plaats een reactie