Klassieke langlauf-ski's kopen

pS16 november 2020 · 12:39

Iemand die specialist is in deze materie ? Ik zou graag langlauf-ski’s en stokken kopen voor klassieke stijl. Ik ben een beginner, 1m83 groot en gewicht is ongeveer 79kg. Ik ben niet van plan backcountry te gaan opzoeken dus het is vnl voor loipes in Oostenrijk. In de toekomst zou ik ook ‘skating’ willen proberen maar ik heb begrepen dat hiervoor weer andere ski’s nodig zijn.

Graag jullie advies !

Slim17 november 2020 · 06:33

Ik weet niet wat voor advies we je moeten geven, verder dan wat je zelf al noemt:
Koop een paar “classic langlauf ski’s” voor een beginner van 80kg.

Het enige dat ik nog zou zeggen is, skis met ingebouwde stijgvellen in plaats van wax is wel zo makkelijk. Zeker als lage lander heb je niet veel mogelijkheid om te leren kickwax aan te brengen.

Oh, en koop goede schoenen. Vaak beter de goedkoopste mijden, en vooral goed passen.

Feli17 november 2020 · 15:01

Wat Slim zegt, koop ski’s met ‘schubben’ in de kickzone.
Oh en ‘no wax’ langlaufski’s zijn echt wel gebaat bij een laagje wax zo nu en dan ;-)
(Als ik mij niet vergis slaat de term No Wax in deze op het niet aan hoeven brengen van speciale kickwax, de rest van de ski is wel te waxen)

En naast de goede schoenen (let op er is een verschil in skate- schoenen en classic schoenen) wellicht ook investeren in goede kleding (ademend!!) Sportief langlaufen (dat kan ook in classic stijl!) met een normale skibroek is niet aan te raden, althans dat is mijn ervaring.

Slim17 november 2020 · 16:37

@Feli en @pS, nee sorry, NIET met SCHUBBEN!

Als jij (@pS) al zegt in de toekomst al te willen skateskien, dan wil je dus sportief skien, en een lekker gevoel van glijden.
“Schubben = schuifelen” is een beetje het spreekwoord.
https://www.fischersports.com/us_en/nordic/highlights/twin-…

Er is ook helemaal geen reden meer om die te nemen, want tegenwoordig heb je ‘skins -ski’s’ Dat zijn dus langlauf skis met in de kickzone een klein stukje stijgvel.
Die hebben dezelfde voordelen als schubben skis, namelijk: geschikt voor de meeste omstandigheden, en altijd klaar voor gebruik.
Tegelijk presteren ze op gelijk niveau als wax skis.(door het gemiddelde genomen. Iets beter in sommige condities, iets slechter in andere).

*bericht bewerkt door Slim op 17 nov 2020 16:44

pS17 november 2020 · 16:38

Bedankt alvast voor de reacties en de tips ! Ingebouwde stijgvellen en schoenen was idd 1 van mijn vragen. Andere vragen die ik had waren o.a. welk merk (dacht aan Fischer), lengte, stoklengte, binding jullie eventueel aanbevelen. Heb al wel een 100-tal km gelanglauft in mijn leven, maar voel me zeker nog beginner.

Slim17 november 2020 · 16:49

Bedankt alvast voor de reacties en de tips ! Ingebouwde stijgvellen en schoenen was idd 1 van mijn vragen. Andere vragen die ik had waren o.a. welk merk (dacht aan Fischer), lengte, stoklengte, binding jullie eventueel aanbevelen. Heb al wel een 100-tal km gelanglauft in mijn leven, maar voel me zeker nog beginner.

pS op 17 nov 2020 09:38

Merk maakt niet uit. Lengte komt ook niet zo nauw. Maar ze moeten EXACT bij je gewicht passen.

Zoals boven al geschreven, het klinkt alsof je een beetje sportief wil skien. Dan moet je weg blijven van “schuifel-skis” . Die worden vaak ‘fitness’ of ‘touring’ skis genomen in winkels of bij merken. Zoek het in de (goedkopere) race skis.
Denk aan fietsen:
Als je op asfalt wil fietsen, en je wil een beetje tempo maken, dan neem je een racefiets, geen mtb, geen hybride.
Dat beteken heus niet dat je als een Prof renner de bergen op moet stormen, en je hoeft ook niet de duurste te kopen (sterker nog, bij langlauf skis zijn de iets goedkopere vaak iets steviger).

Stokken net iets langer dan je oksel is gemiddeld wel fijn, maar daar zit wat persoonlijke variate in.

Ga gewoon naar een goede (online) winkel en vertel ze je maten.

Binding voor classic zal geen verschil maken (op ons niveau), zolang je maar weg blijft van ‘toeristen’ bindingen. Vaak zijn dat automatische instap bindingen. Maar als je daar eenmaal ‘boven’ zit dan maakt het niet veel uit.

*bericht bewerkt door Slim op 17 nov 2020 16:57

Feli18 november 2020 · 19:50

@slim, en zo heb ik ook weer wat geleerd.
Doe het al jaren met schuifel-skis, blijkbaar kan het dus sneller. Misschien toch eens kijken naar andere. (Of zou mijn conditie de beperkende factor zijn ;-))

Ik dacht zelf altijd dat er verschil zat in de classic schoenen/ bindingen en skate schoenen / bindingen. Heb ik dat dan mis? (NNN / SNS en NNN-schoenen passen niet op SNS-bindingen en andersom of zoiets) Of zijn dat de door jou benoemde toeristen bindingen?

pS18 november 2020 · 20:45

@slim dank voor de tips. Hoe kan ik de ski exact met mijn gewicht laten matchen als er vorken gebruikt worden door de fabrikanten ? Ik weeg dus 79 kg, is deze ski dan geschikt ?https://www.skatepro.be/nl/742-32722.htm

pS18 november 2020 · 20:49

In de versie van 199cm bedoel ik (forum doet hier raar)

Slim18 november 2020 · 22:00

Sorry, ‘exact’ was het verkeerde woord. Ik bedoelde ‘perfect’ maar kon het niet meer verbeteren.

In de ski die jij linkt, is 70-90kg de perfect maat voor jou.
Vermijdt de ‘extremen’ van die rechts ranges.

Als je, als beginner, in de wat meer race georiënteerde skis terecht komt, kun je beter zorgen dat je niet aan de lichte kant bent voor de ski. Als je namelijk wat zwaarder bent (binnen de range) heb je meer, en makkelijkere ‘kick’. (klassiek langlaufen is kick en glide).

Die ski die jij linkt is vast een betrouwbare ski.
Maar, als je graag met ook (af en toe) op hoge snelheid wil skien, en je bent van plan goed wat lessen te nemen, dan zou ik eerder ‘2 stapjes hoger’ kijken.
De ski die je linkt is echt gemaakt om lekker mee te cruisen. Een sportievere ski zal sneller glijden, en meer rebound geven na de afzet, waardoor het leuker wordt om snel te skien. Dat kan je zien aan de beschrijvingen van de modellen, en ook aan de vorm: performance langlauf skis hebben geen taillering. Ze lopen van voor naar achter steeds breder. Ze zijn ook ietsjes smaller.

Maar, dit zou ik alleen doen als je het geld er voor beschikbaar hebt.

Wat je sowieso moet vermijden, of je nu langzaam of snel wil skien, zijn die ‘toeristen’ schoenen zoals gelinkt worden bij die ski die jij liet zien.
Ik zou dus liever die ski kopen met een betere schoen, dan andersom.
Zeker omdat zo’n goedkopere ski ook wel wat voordelen heeft: als je nog beginner bent, kun je daar wat makkelijker gedachteloos op weg skien. Op een performance ski zul je je hoofd er bij moeten houden. Maar voor schoenen is beter gewoon altijd beter. Het hoeft natuurlijk ook niet het allerduurste vol carbon model te zijn.

*bericht bewerkt door Slim op 18 nov 2020 22:01

DrPhil18 november 2020 · 22:09

Heeft zo’n performance ski ook nadelen?

Slim18 november 2020 · 22:13

@slim, en zo heb ik ook weer wat geleerd.
Doe het al jaren met schuifel-skis, blijkbaar kan het dus sneller. Misschien toch eens kijken naar andere. (Of zou mijn conditie de beperkende factor zijn ;-))

Feli op 18 nov 2020 12:50

Ja, dat moet je zeker doen! Dat is echt veel leuker. Ook veel stiller! Schubben op ijzige loipe is akelig! Bovendien kun je niet echt goed leren skien met schubben. Die hebben namelijk bijna altijd grip. de techniek van klassiek langlaufen gaat nu uit om het ‘platdrukken’ van de wax pocket. Met wax (en in mindere mate skins), heb je heel lang bijna geen grip, en dan opeens wel. met schubben is dat veel minder. Die techniek, belasten/ontlasten, ‘kick’ versus ‘glide’ DAT is de lol van klassiek langlaufen.
Als je tenminste sportief wil skien.
Ik heb ook schubben skis en dat is ook fijn. Soms wil je gewoon een paar skis grijpen en even wat frisse lucht genieten, en naar de natuur om je heen kijken. Dus ik zei dat vooral omdat pS meer richting sportief skien leek te neigen.

Het is ook de leeftijd van je skis. Skins skis zijn nog niet zo lang weid verspreid. Vroeger kon je dus nog wel een beetje medium-performance skis kopen met schubben. Tegenwoordig haast niet meer, en als het al kan, waarom zou je? Skins bieden (bijna) alle voordelen van schubben, met veel betere performance.

Ik dacht zelf altijd dat er verschil zat in de classic schoenen/ bindingen en skate schoenen / bindingen. Heb ik dat dan mis? (NNN / SNS en NNN-schoenen passen niet op SNS-bindingen en andersom of zoiets) Of zijn dat de door jou benoemde toeristen bindingen?

Feli op 18 nov 2020 12:50

Ja dat klopt.
Er zijn 2 dingen aan de hand:
Skate versus classic bindingen. Dat is gewoon een kwestie van de juiste kiezen.
NNN vs SNS. dat zijn 2 verschillende systemen, die allebei in zowel skate als classic bestaan. Net als VHS vs Betamax. SNS is dood, dus voor nieuwe skiers is het makkelijk: NNN.
Helaas voor mij hebben mijn vrouw en ik samen een stuk of 8 SNS schoenen, en 14 paar SNS bindingen, sniff

Wat ik bedoelde met ‘toeristen bindingen’ zijn de bindingen die vaak door de marketing asl ‘fitness’ ‘beginner’ ‘touring’ en dergelijke worden aangeduid. Dat zijn vaak step in bindingen waar je zo in klikt. en op een knop drukt om weer uit te klikken. Die waren gewoon niet zo betrouwbaar qua grip op de schoen, en bovendien lastig als ze met ijs vol zitten.

Er zijn inmiddels ook misschien wel wat betere step in modellen.

*bericht bewerkt door Slim op 18 nov 2020 22:28

Slim18 november 2020 · 22:16

@pS :
Voor schoenen: kies een schoen die je hiel goed ondersteund.

Als je thuis moet passen denk er dan goed aan om je zool te buigen:

Sta op de grond, hiel in de lucht, bal van je voet op de grond.

Beginners maken vaak de fout om de bal van de voet (te vroeg) op te tillen: op je tenen skien dus. Dan heb je geen ‘kick’.
Dat moet je dus ook doen met passen van schoenen, want soms zit een schoen wel lekker als je vlak op de grond staat, maar knelt de ‘vouw’ boven de tenen als je de zool buigt.

*bericht bewerkt door Slim op 18 nov 2020 22:29

Slim18 november 2020 · 22:21

Heeft zo’n performance ski ook nadelen?

DrPhil op 18 nov 2020 15:09

Ja zeker. Had ik ook vermeld. Ik had gezegd: als je af en toe harder wil skien, en als je van plan bent les te nemen.

Zelfs dan zul je wat meer je hoofd er bij moeten houden. Anders ‘trap je door’

*bericht bewerkt door Slim op 18 nov 2020 22:22

Slim18 november 2020 · 22:48

Die Fischer turnamic bindingen vallen dus onder de ‘step in’ bindingen die wel goed zijn.

DrPhil18 november 2020 · 23:47

Heeft zo’n performance ski ook nadelen?

DrPhil op 18 nov 2020 15:09

Ja zeker. Had ik ook vermeld. Ik had gezegd: als je af en toe harder wil skien, en als je van plan bent les te nemen.

Zelfs dan zul je wat meer je hoofd er bij moeten houden. Anders ‘trap je door’

Slim op 18 nov 2020 22:21

Betekent dat dat je meer druk moet zetten bij het afzetten?
(Ik heb er de ballen verstand van maar ik zou het wel graag een keer proberen)

Slim19 november 2020 · 00:42
Slim op 18 nov 2020 22:21

Betekent dat dat je meer druk moet zetten bij het afzetten?
(Ik heb er de ballen verstand van maar ik zou het wel graag een keer proberen)

DrPhil op 18 nov 2020 16:47

Het is niet alleen een kwestie van meer kracht zetten(alhoewel dat wel meespeelt).
Ik kan moeilijk techniek uitleggen met text (en ben zelf ook geen ster skier), maar kort gezegd komt het er op neer dat je eerst de kick-pocket plat drukt, en DAN je lichaam naar voren beweegt.
Van nature willen mensen meestal tegelijk naar beneden en naar achter afzetten. Dat is logisch, want dat doe je tijdens rennen.
Daar zit ook dat stuk van hakken laag houden waar ik het over had bij de schoenen in.

Een coach van mij, zei altijd: “langlaufen is NIET langzaam rennen. maar snel kruipen”

En als je het “Een keer probeert” dan zal dit je nog lang niet lukken, dat vergt wel heel wat oefening. Dryland oefeningen kunnen hier ook mee helpen.
Neemt niet weg dat je naar een keer of twee, niet al heel veel plezier gaat hebben.

*bericht bewerkt door Slim op 19 nov 2020 00:51

DrPhil19 november 2020 · 10:15

Volgens mij leg je het duidelijk uit, thx.

pS24 november 2020 · 17:23

Dag Slim,
Nogmaals dank voor de tips. Ben uiteindelijk gegaan de Fischer Twin Skin Pro Klassiek (202 medium) en de Fischer RC3 Classic schoenen + basic stokken van Leki. Deze kerst alvast op pad om te oefenen !

Slim25 november 2020 · 03:46

@pS, ik ken de modellen niet precies, maar als ik dat zo bekijk, dan lijkt me dat een perfecte ski (mits het gewicht klopt).
Die schoenen hebben een hitte-vormbare hiel lees ik? Da’s mooi.
Ik denk dat je daar een hele mooie set aan hebt, die echt met plezier te skien is.
Leer ze!

En nu alvast de ski’s goed waxen. Ofwel zelf, ofwel door een winkel laten doen, maar wel echt hotbox of meerdere lagen, niet even 1 laagje klaar.

*bericht bewerkt door Slim op 25 nov 2020 03:47

Plaats een reactie