Nieuwe Slalom Ski's

Boalderbilly24 november 2020 · 11:51

Beste specialisten, ;)
Na 8-10 jaar te hebben geskied op een paar Atomic SL’s in lengte 160cm ben ik sinds vorig jaar op zoek gegaan naar een paar opvolgers. Wat ik met name merk/mis in de huidige is dat ik ze niet stabiel/stijf genoeg vindt op hogere snelheid/input.

Ik ben 35 jaar, 180cm, 70kg en bovengemiddeld fit (als je dat van jezelf mag zeggen). Verder ski ik sinds mijn 5de. Laatste 10-15 jaar enkel carven en 95% op de piste. Soms wat spelen langs de piste maar dat mag geen naam hebben met zo’n duikboten onder de voeten.

Ik ben wederom naar slalom ski’s aan het kijken daar ik uit korte carve bochten het meeste plezier haal. Afgelopen seizoen heb ik een paar Salomon S/race rush SL (lengte weet ik niet meer en ook niet of er een raceplaat op zat) en een setje Head WC Rebels E-SL in lengte 160 getest (https://www.xspo.nl/head-worldcup-rebels-e-sl-2020/21-set-incl.-binding?number=#507b49f03ba61b269edbddeafed8fda1).
De Head’s vond ik qua bochtenwerk het gaafste maar vereiste ook de meeste concentratie. Af en toe kreeg ik het gevoel een high-sider te krijgen bocht uit. De Salomon’s vond ik met name op hogere snelheid erg stabiel en vertrouwen geven waarbij ze als het ware door (ipv er overheen) hopen sneeuw wilde knallen. Beide na de middag getest dus toen waren de pistes al verre van strak meer.

Mijn shortlist bestaat nu uit onderstaande:
Salomon’s S/race rush SL (lengte ? of voor de Pro SL gaan?)
Head WC Rebels E-SL (mss in 165 ipv geteste 160)
Rossi Hero Elite ST TI R22 20/21 (lengte 162?)
Dynastar Speed master SL R22 (bijna nergens meer te vinden)

Nu heb ik de onderste twee niet kunnen testen maar ik lees er wel goede reviews over. Hebben jullie nog ideeen of meningen over bovenstaande. Of uiteraard andere alternatieven. Ik sta voor alles open. En is er een groot verschil tussen de Salo/Head’s en de twee met raceplaat?

Alvast bedankt!

jessedeconinck24 november 2020 · 12:33

Völkl racetiger SL Uvo.
Zijn voor mij de stijfste die ik geskied heb. (Zonder raceplaat)

Shane24 november 2020 · 12:58

Rossi Hero ST ti, Elan SLX, Stockli Laser SL en Atomic Redster S9 zijn wat vergevingsgezinder dan de Heads, met meer dan voldoende performance.

Als je op de gewone variant al weggekatapulteerd wordt, dan zou ik zeker niet voor een raceplaat gaan. Nergens voor nodig.

I can stick uphill ice, on my saucer...
Sjaak2724 november 2020 · 14:31

Fischer RC4 Worldcup SC is dan ook een leuke optie.

Van de shortlist heb ik alleen de Rossignol geskied, zonder R22 plaat dan wel. Zonder plaat prima te skiën.

Children of winter never grow old
elisabeth10124 november 2020 · 20:30

ik zou sowieso niet iets kopen wat je niet getest hebt.

De 2 die je getest hebt zijn vrij stevige consumenten slalomskis. Samen met de Volkl Racetiger wel de pittigste 3 denk ik. Als je die fijn vindt zou ik niet zo snel voor een ander merk kiezen. De rest is wat vergevingsgezinder, waarbij ik Stockli , Atomic en Fischer in het midden zou zetten en Rossi/Dynastar en Elan onderaan. Ik vraag me af of een raceplaat dat goed gaat maken (weet ik niet, niet geskied met raceplaat). Die Rossi bvb heeft rocker in de tip, dat maakt m gewoon niet zo direct. Prima recreanten korte bochten ski maar niet als volle bak slalomski. Ik had dus een keuze gemaakt tussen de Head en de Salomon. En dan lengte 165.

Mocht je verder willen testen, in Zoetermeer hangt ook de Stockli SL en de Atomic S9 naast de Salomon Rush SL.

Boalderbilly26 november 2020 · 08:42

Bedankt voor jullie reacties zover. @Shane, dan lijken de Head’s me inderdaad overkill. Goed om te weten dat de rest wat minder ‘agressief’ is.

Ik zal ook eens naar de Fischer kijken.
@elisabeth, ik ben het met je eens dat back to back testen inderdaad de meest ideale situatie is. Maar redelijk lastig te organiseren. Tenzij er net een testevent oid is en ze alle skies ter beschikking hebben. Ik zal er eens een belletje aan wagen richting snowworld in Landgraaf (wat dichterbij).

Wel goed om te lezen dat de Rossi/Dynastar als meest vergevingsgezind door jullie worden gezien. Heeft Dynastar ook een rocker in de tip, net als de Rossi?
Vraag is dan alleen wat het effect wat de race plaat gaat zijn hierop. Zijn er evt nog andere mensen die het verschil ervaren hebben tussen met en zonder?

elisabeth10126 november 2020 · 20:10

Je kunt beter Duijvestein in Landgraaf bellen, niet Snowworld. Duijvestein heeft een testrek, maar ik weet niet wat ze daar hebben staan.

De Dynastar heeft ook rocker in de tip.

Persoonlijk vind ik het een rare combi, een vrij lichte vergevingsgezinde ski zoals Rossi St Ti , maar dan wel met een raceplaat er op. M.i. past dat gewoon niet zo goed bij elkaar. Die Rossi is een uitstekende ski zoals ie is, goed gebalanceerd ook.

Je keuze hangt denk ik beetje af van wat voor type slalomski je zoekt. Misschien kun je dat nog eens omschrijven?

Shane26 november 2020 · 21:03

Aan de vriendelijker kant van het spectrum vind ik de Elan SLX de fijnste ski. Zo bizar goed gebalanceerd dat ze echt geen gewenning vragen.

I can stick uphill ice, on my saucer...
Hooykaas27 november 2020 · 06:57

Ik heb verleden jaar de Fischer RC4 getest.
Wat is die tegen alle verwachting ((gezien de historie van de ski ) tegen gevallen.
Is strikt persoonlijk natuurlijk.
Lijkt wel goedkoop gefabriceerd zonder substantie.

Hulst27 november 2020 · 10:35

@Shane. Geldt voor veel Elan ski’s. Ook de Wingman die ik nu heb.

Hen48
Vivace27 november 2020 · 12:42

Ik ben zelf ook heel tevreden van mijn Elan SLX fusion slalomlatten.
Let wel: in rechtstreeks vergelijk tov de Atomic SL van vroeger kwamen deze vaak als soft naar voren @Morzel heb jij niet met veel van deze latten geskied?

Ook moet je opletten omdat onder dezelfde SLX naam skis verkocht worden met zeer verschillende eigenschappen.
SLX Waveflex Powershift - SLX Fusion X - SLX World Cup

Glide on!
Shane27 november 2020 · 12:46

Ik ben zelf ook heel tevreden van mijn Elan SLX fusion slalomlatten.
Let wel: in rechtstreeks vergelijk tov de Atomic SL van vroeger kwamen deze vaak als soft naar voren

Vivace op 27 nov 2020 12:42

Dat gaat dan over de Doubledeck Sl’s van Atomic @Vivace, denk niet dat de TS daarop doelt, gezien de omschrijving, niet stijf genoeg ;).

I can stick uphill ice, on my saucer...
Boalderbilly27 november 2020 · 14:59

Je keuze hangt denk ik beetje af van wat voor type slalomski je zoekt. Misschien kun je dat nog eens omschrijven?

elisabeth101 op 26 nov 2020 20:10

Vindt ik lastig te omschrijven. Ik zoek in ieder geval geen hardcore wedstrijdski oid. We skieen meestal iedere dag dwars door het skigebied heen waarbij we eigenlijk niet bewust kijken wat voor pistes we tegenkomen. Maar iedere mogelijkheid die er is om een paar tramrails in de sneeuw te trekken gebruik ik meestal. Wat ik met mijn huidige skies dan mn merk is dat ze op hogere snelheid / meer kracht eerder gaan schuiven of de kantengrip verliezen als je halverwege/einde van de bocht bent (en dan soms onderuit gaat). De test-skies hadden dit beide totaal niet. Die bleven mooi de ingezette lijn volgen, hoe hard ik ook probeerde ze te forceren. Maar mogelijk zijn er andere indicatoren die jullie meer informatie zouden kunnen verschaffen die ik zo niet kan bedenken.

Ik begrijp dat iedere ski absoluut een vooruitgang zal zijn tov mijn huidige (zie bijlage), maar mss geeft dit jullie nog een indicatie van waar ik vanaf kom.

Welke van de 3 varianten van de Elan raden jullie dan aan?

Is het bovendien mogelijk achteraf zn raceplaat op skies te monteren? Dan zou ik altijd eerst de ‘normale’ variant kunnen kopen en proberen. Mocht ik hem dan toch te slap vinden, hem dan achteraf te monteren. Of is dit prijstechnisch ook niet haal rendabel?

*bericht bewerkt door Boalderbilly op 27 nov 2020 15:12

Shane27 november 2020 · 15:56

Je moet de Elan SLX Fusion X hebben @Boalderbilly

In theorie kun je er later een raceplaat opschroeven met racebindingen, maar dat is prijstechnisch inderdaad niet handig. Maar, ik ben vrij zeker dat je het niet nodig gaat hebben, die ski’s zijn meer dan stevig genoeg. Een slide-out is overigens het gevolg van te weinig druk op de buitenski ;).

I can stick uphill ice, on my saucer...
Vivace27 november 2020 · 18:17

Dat gaat dan over de Doubledeck Sl’s van Atomic @Vivace, denk niet dat de TS daarop doelt, gezien de omschrijving, niet stijf genoeg ;).

Shane op 27 nov 2020 12:46

Inderdaad, deze had ik (verkeerdelijk) in gedachten.
Na de fotos gezien te hebben, ben ik zeker dat de SLX Fusion X een heel goede keuze zal zijn (hier ski ik zelf ook mee).
Zeker als je er een hele dag tochten mee wil maken zal een nog stijvere ski resulteren in nog veel stijvere spieren in de loop van de dag.
Ga dan ineens voor de SLX 75 years editie met retro print (zie andere post), dan kan je iedereen hier jaloers maken.
(zelf zou ik budgettechnisch voor een overjaars model gaan, die zijn nog op veel plekken te vinden).

ivm Elan: de Elan Amphibio 18 Ti2 Fusion X zou eigenlijk ook goed kunnen (zit niet in de officiële race-categorie, maar is ook best stijf en heeft ook een korte slalom-radius)

Glide on!
Morzel27 november 2020 · 18:47

@Vivace : mijn daily drivers op de indoorpiste zijn de FIS-variant van de Elan SLX. Stijver, raceplaat en racebindingen.
Ze zijn niet zo mellow als de doordeweekse Elan SLX, maar ondanks het “FIS”-etiket nog steeds behoorlijk aaibaar. Dat wil ook niet zeggen dat je er ongestraft lui mee mag skiën 😛.

De laatste generatie Fusion/World Cup SLX heb ik nog niet onder de voeten gehad dus daar kan ik niet veel zinnigs over vertellen.

*bericht bewerkt door Morzel op 27 nov 2020 18:49

Boalderbilly27 november 2020 · 21:17

Bedankt voor alle input
De raceplaat laat ik dan voor wat het is waarbij mijn shortlist gereduceerd is tot onderstaande:

  • Rossi hero elite ST Ti in 162 (niet de Plus neem ik aan)
  • Elan SLX Fusion X in 165
  • Salomon Rush SL in 165

Prijzen van de 2020 varianten zitten allemaal rond de 450,-. Sommige dit weekend nog wat goedkoper (rond de 400,-) door Black Friday acties.
De 2021 varianten >100,- hoger.

Zit er van bovenstaande drie modellen nog verschil tussen de 2020 en 2021 varianten of enkel de sticker?

Sjaak2727 november 2020 · 22:31

De Rossignol Plus Ti kan ook best. In 167cm een radius van 13 meter, of de 174cm met 14 meter.
Zijn ook breder inzetbaar. Een slalomski is uiteindelijk vooral op harde, strakke pistes echt in zijn element en die heb je niet heel de dag.

Children of winter never grow old
elisabeth10128 november 2020 · 11:01

Bedankt voor alle input
De raceplaat laat ik dan voor wat het is waarbij mijn shortlist gereduceerd is tot onderstaande:

  • Rossi hero elite ST Ti in 162 (niet de Plus neem ik aan)
  • Elan SLX Fusion X in 165
  • Salomon Rush SL in 165

Prijzen van de 2020 varianten zitten allemaal rond de 450,-. Sommige dit weekend nog wat goedkoper (rond de 400,-) door Black Friday acties.
De 2021 varianten >100,- hoger.

Zit er van bovenstaande drie modellen nog verschil tussen de 2020 en 2021 varianten of enkel de sticker?

Boalderbilly op 27 nov 2020 21:17

De ski’s zijn allemaal niet veranderd.

Die Salomon Rush had je getest toch? Waarom dan niet voor die gaan?

Waar ik een beetje bang voor ben, is als.je de Head en Salomon fijn vond, dat je de Rossi en Elan te ‘weinig’ ski vindt. Deze zijn wat vriendelijker en breder inzetbaar. Voor de meeste mensen is dit de betere keuze, maar volgens mij voor jou niet.

Boalderbilly28 november 2020 · 22:17

Bedankt voor alle input
De raceplaat laat ik dan voor wat het is waarbij mijn shortlist gereduceerd is tot onderstaande:

  • Rossi hero elite ST Ti in 162 (niet de Plus neem ik aan)
  • Elan SLX Fusion X in 165
  • Salomon Rush SL in 165

Prijzen van de 2020 varianten zitten allemaal rond de 450,-. Sommige dit weekend nog wat goedkoper (rond de 400,-) door Black Friday acties.
De 2021 varianten >100,- hoger.

Zit er van bovenstaande drie modellen nog verschil tussen de 2020 en 2021 varianten of enkel de sticker?

Boalderbilly op 27 nov 2020 21:17

De ski’s zijn allemaal niet veranderd.

Die Salomon Rush had je getest toch? Waarom dan niet voor die gaan?

Waar ik een beetje bang voor ben, is als.je de Head en Salomon fijn vond, dat je de Rossi en Elan te ‘weinig’ ski vindt. Deze zijn wat vriendelijker en breder inzetbaar. Voor de meeste mensen is dit de betere keuze, maar volgens mij voor jou niet.

elisabeth101 op 28 nov 2020 11:01

Goed om te horen dat er verder geen verschillen zijn tussen de bouwjaren. Dan is een overjarige een goede keuze.

Ik ben het met je eens dat ik die het beste ‘ken’ omdat ik er een paar uur mee geskied heb. Maar ik vindt jullie input net zo waardevol. Zeker als jullie vinden dat de Rossi en Elan wat breder inzetbaar/vriendelijker zijn. Jullie hebben er meer geskied dan ik.
Vraag is alleen hoe ‘groot’ het verschil is tussen de Salomon en de andere twee. En of ik dit ga merken.
Enige correcte manier is testen helaas, maargoed.

Hooykaas28 november 2020 · 22:59

“Testen helaas” @Boalderbilly
Volgens mij is testen toch leuk en leerzaam.
Ik koop nooit meer zonder te testen.

Bennie29 november 2020 · 06:51

Door de tiprocker vond ik de Rossi te weinig direct voor een slalomski. Wel een brede sweetspot die je met weinig input al kan raken (voor een beetje rebound). Meer input levert echter niet meer reactie op.
Makkelijk ski, leuke ski, maar mij te indirect. Dan is de Elan veel prettiger qua balans. En de Salomon is harder werken maar geeft je ook veel meer bereik en precisie dan de Rossi. Rush is met raceplaat, Shot is zonder. Rush vond ik fijner dan de Shot.

elisabeth10129 november 2020 · 12:13

Wat Bennie zegt klopt als een bus. Kwestie van keuze maken wat voor ski je wil.

kjiratsiekoedel29 november 2020 · 13:06

Is een blast nog op optie? Misschien minder hard werken als de rush?

Bennie29 november 2020 · 14:58

Als je van korte bochten houdt is de Rush eenvoudiger dan de Blast in de omgang… Zo zie ik het als korte radius liefhebber.

Vivace29 november 2020 · 19:43

Het jammere aan testen (zeker in Snowworld) is dat een hele dag skiën op stijve slalomlatten (in steiler terrein en soms met verspoorde pistes) toch heel anders aanvoelt dan de zachte vlakke indoor pistes.

Glide on!
Boalderbilly29 november 2020 · 19:50

“Testen helaas” @Boalderbilly
Volgens mij is testen toch leuk en leerzaam.
Ik koop nooit meer zonder te testen.

Hooykaas op 28 nov 2020 22:59

Absoluut, echter heb ik hier de komende tijd niet echt de tijd voor helaas. Dan zou ik het nog een paar maanden moeten uitstellen.

Boalderbilly29 november 2020 · 19:55

Door de tiprocker vond ik de Rossi te weinig direct voor een slalomski. Wel een brede sweetspot die je met weinig input al kan raken (voor een beetje rebound). Meer input levert echter niet meer reactie op.
Makkelijk ski, leuke ski, maar mij te indirect. Dan is de Elan veel prettiger qua balans. En de Salomon is harder werken maar geeft je ook veel meer bereik en precisie dan de Rossi. Rush is met raceplaat, Shot is zonder. Rush vond ik fijner dan de Shot.

Bennie op 29 nov 2020 06:51

Okay, duidelijk vwb de Rossi.

Verschil tussen Shot en Rush had ik al gevonden idd. Toch vond ik de Rush niet onbestuurbaar. Of ik dat aan het einde van de dag op een kapot geskiede dalafdaling ook nog vindt blijft de vraag. Dat heb ik niet kunnen testen. Enkel boven gebleven in Ischgl met de test skies.

Boalderbilly29 november 2020 · 20:01

Is een blast nog op optie? Misschien minder hard werken als de rush?

kjiratsiekoedel op 29 nov 2020 13:06

Radius is wel wat groter idd. Verder geen idee hoe groot de verschillen zijn.

Boalderbilly29 november 2020 · 20:27

Ik heb een setje Salomon Rush SL 165 besteld.
Bedankt voor alle hulp, inzichten en daarmee afwegingen👍🏻

Marco-Paul29 november 2020 · 20:51

Ik heb een setje Salomon Rush SL 165 besteld.
Bedankt voor alle hulp, inzichten en daarmee afwegingen👍🏻

Boalderbilly op 29 nov 2020 20:27

Inderdaad een slalom ski ski je op 165 ;-)
Besteld of in een skiwinkel gekocht…?

Plaats een reactie