nieuwe ski's

hallo
ik ben en man van 55j mijn lengte is 1m81 gewicht 95kg ik ski al 20 jaar nog nooit les genomen dus weinig techniek ik kom wel van alle pistes af geen buckles of buiten de piste .ben op zoek naar nieuwe ski’s.ski momenteel op de salomon x12 die is voor mij precies wat moeilijk te skiën? jullie mening? ik ben op zoek naar en ski om mee te cruisen korte en lange bochten,en vergevingsgezinde ski, stabiel i.v.m mijn gewicht. heb in jullie skitest al eens gekeken en de elan wingman78c is die stevig genoeg voor mij?of de wingman 82ti?alsook de dynastar speedzone8 vallen op. of ander suggesties
graag jullie advies . en in welke lengte moet ik deze nemen,
grtjs nico

*bericht bewerkt door moderator (Rogier) op 08 dec 2020 11:32: Tikfoutje uit titel gehaald

Ik heb de Elan Wingman 78C. Verschil is, dat ik veel ouder en fors lichter ben. Het Amphibio systeem vormt wel een extra hulp voor het bochtenwerk en wellicht ookbij grbrek aantechniek Ik had voorheen de 16ti maar die werd op mijn leeftijd wat te pittig met zijn dubbel titanium. De Wingman is een heerlijke tourski, die ik vorig seizoen in de hele Trois Vallees heb geskied.Ik kan echter geen oordeel geven over de relatie tot je gewicht. Op internet vindt je wel voldoende revieuws (filmpjes).

Hen48

Hi @ndc121265
Als je weinig techniek hebt denk ik dat sneller last zal hebben van een te stijve dan van een te zwakke ski.

De Salomon X-Max X12 die je nu hebt is best al een stevige carve-ski.
Mijn ervaring hiermee is dat deze echt wel een sterke voorkeur heeft voor snelle gesneden bochten (van het langere type) waar je dus de nodige techniek voor moet hebben en minder geschikt is voor rustig te cruisen.
Door de stijve constructie achteraan zal deze b.v. meer controle nodig hebben om gecontroleerd te rutschen.
Wanneer je dan te ver naar achter leunt zal deze blijven grijpen, wat aanleiding gaat geven tot extra versnellen, wat dan weer beangstigend kan werken (cfr mijn eerste ervaring op slalomlatten die ik vorig seizoen heb beschreven op dit forum).

Ivm Wingman 78c / 82ti : veel goeds over gehoord als all-rounder, maar nog nooit zelf geskied.
Er is ook nog een 78ti die net iets steviger is dan de 78c en die met jouw gewicht ook zou passen.

Ivm Dynastar: in de review van Gijs wordt de Dynastar Speedzone 12 TI (enkele modellen hoger dan wat jij aanhaalt), als zeer vergevingsgezind omschreven. Gezien je gewicht/lengte zou dit dus ook iets kunnen zijnhttps://gigiski.com/review-dynastar-speedzone-12-ti/…https://gigiski.com/review-dynastar-speedzone-12-ti-2/…

Ook te overwegen: Rossignol Elite Multiturn Ti

Lengte van ski hangt een beetje af van het model. Als er veel rocker inzit (tip gaat vroeger omhoog), dan moet je voor zo een model iets langere skis hebben. De fabrikanten geven ook meestal zelf een indicatie (model X -5 tot -10cm tov lichaamslengte, mode Y -10 tot -15cm tov lichaamlengte, …)

Glide on!

Dynastar Speedzone 12TI was ook een ski waar ik aan zat te denken. Maar ik denk dat jij in een hele grote klasse gaat vallen.
Geen goed aangeleerde techniek: dus inderdaad niet een te stijve en happerige ski.
cruisen: dus echt wel piste georiënteerd. ik vraag me dan af of je voor meer dan 76-78 onder de voet moet gaan. Je komt nu van de X12 af. die heeft 73??

Fischers zouden niet misstaan, zijn snel allemans vriendjes.

Een piste met tailrocker zou denk ik ook niet misstaan. bijv de Volkl Deacon 74 in 178cm

Als ik wit zie, dan gaat het bergafwaarts met me.

het klopt de salomon x12 heeft 73 alvast bedankt voor jullie reactie’s
grtjs nico

Ik vind de Dynastar speedzone ook wel prima keuze voor jou, gezien je skistijl heb je denk ik niet meteen de 12 nodig, de 8 (9 t/m modeljaar 2019) zou ook prima zijn zolang het tempo niet heel hoog ligt en je geen verdere ambitie hebt. Ik zou ook nog de Rossignol React R8 HP toe willen voegen aan het lijstje.

in welke lengte zou ik die moeten nemen? is de 12 ti dynastar of de 9 beter keus dan de elan wingman 82 ti??
grtjs nico

Hallo Nico, jouw omschrijving lezend vermoed ik dat je, dat klinkt slechter dan het is, een omgooier bent. Je maakt geen ritmische, ronde bochten, maar gebruikt je lichaam om snel te draaien, wat in lastiger condities (hopen, pap, zachte sneeuw) zwaar wordt??

Wat dan heel fijn is, zijn ski’s die vooral heel veel meegeven aan de achterkant/daar een flinke dosis rocker hebben. Daarnaast kan een breder platform ook helpen bij de moeilijker condities. Ik zou je adviseren eens wat uit te proberen in de allmountain categorie. Je levert daar een beetje mee in qua grip op hele harde pistes, maar krijgt er ook veel comfort voor terug. Ik zou wel altijd proberen (op locatie) alvorens te kopen, je krijgt dan vaak een prima deal en je aankoop goed getest hebben is ook veel waard toch?

Je kunt denken aan ski’s als de Atomic Vantage 86, de Head Kore 87, Rossignol Experience 84, Fischer RC One 82…

Laat je overigens vooral niet gek maken door je gewicht en dat je dan perse heel stug moet gaan, dat is schromelijk overdreven.

*bericht bewerkt door Shane op 08 dec 2020 21:54

I can stick uphill ice, on my saucer...

hallo
kennen jullie wat meer over de atomic redster 5,salomon s/max8 of 10.
iets voor mij of afblijven
grtjs nico

Die atomic redster 5 zou ik niet doen, die heeft toch echt te weinig stevigheid vind ik. De salomon s max 8 of 10 zou wel kunnen. Beide te testen bij Duijvestein in zoetermeer. Sowieso altijd het beste om te testen.

bedankt voor jullie advies top!!!

bedankt voor jullie advies top!!!

ndc121265 op 08 dec 2020 22:45

Als het hebt, post even een filmpje liefst vanaf de voorkant opgenomen. Zegt meestal wel wat over stijl en techniek, en dus ook over de latten die er het beste bij passen.

Edwin van Riel

Ik heb dit voorjaar de Elan wingman 82 cti gekocht na wat goede reviews gelezen te hebben over deze ski. Ik had al de Elan amphibio 16ti, die het goed doet op strakke pistes en ijs maar net als TS wat meer moeite met slush cq verspoord.
Ik heb de wingman helaas nog niet kunnen proberen, dus ik hoop altijd hier op het forum wat meer ervaringsdeskundigen tegen te komen. Alleen @hulst is volgens mij een Elan persoon?

*bericht bewerkt door Alex82 op 09 dec 2020 10:21

@Alex82. Als alleen ik Elan zou skien zou het merk niet overleven lijkt me zo. Wat ik wel weet is dat ze kwalitatief uitstekend materiaal leveren dat er ook nog goed uitziet. Ik heb weleens een Fischer uitstapje gedaan die na 1 seizoen gebruik al behoorlijk veel gebruikssporen hadden. Mijn Amphibio 12ti, die inmiddels een 5-tal jaren oud zijn en ook door mijn zoon worden gebruikt, zien er nog steeds uitstekend uit. De16ti heb ik verkocht omdat ik wat meer aan "leeftijd/tour/tochtskien wil doen en daarvoor de Wingman 78C heb gekocht, waarmee ik dit voorjaar met veel plezier in Trois Vallees heb getoerd. Over de 82Cti moet je, als je het Amohibio systeen kent, geen twijfels hebben. Op internet vindt he legio filmjes/revieuws.

Hen48

@hulst, ik heb geen twijfels of de ski het goed gaat doen, daar ben ik wel van overtuigd, alleen valt het mij op dat wanneer iemand ski advies vraagt hier op het forum vaak de ski’s van Elan niet of summier benoemd worden. Dat is jammer omdat ze idd een hoogwaardig product maken en ik benieuwd ben naar andere ervaringen van forum leden. Misschien kwestie van onbekend maakt onbemind.

ik wil wel even reageren op Elan ski’s. De reden waarom ik ze niet adviseer is omdat ik het teveel een love it or hate it ski vindt. De Fischer GT is ook zo’n serie die dat heeft. Ik ski vaak met mensen die ook veel testen en dan merk je dat bepaalde merken en typen naar voren komen waar de meningen sterk over verdeeld zijn. Mijns inziens dus teveel risico om online te adviseren. Er zijn ski’s van andere merken die in dezelfde categorieen vallen, waar men minder over verdeeld is, en dat maakt het een veiligere keus om te adviseren.

Ik vind de Racelijn van Elan wel aardig overigens, de Amphibio ski’s heb ik zelf niks mee. Ik vind die rocker aan de buitenzijde niet prettig. Gelukkig zijn er een hoop mensen die ze wel fijn vinden, anders zouden ze niet zoveel verkocht worden ;)

Mijn advies zou ook zijn: zelf testen.

Tip: in de grotere gebieden houden fabrikanten geregeld testdagen, het valt vast wel ergens op te zoeken waar/wanneer die zijn. Dan staan ze met busjes en partytenten allemaal op een rijtje, met specialisten erbij die je kunnen adviseren op basis van de kenmerken die je opgeeft. Vervolgens stellen ze de bindingen af, en kan je de ski’s direct mee naar boven nemen om te testen wat je het beste bevalt. En koop je dan krijg je vaak nog mooie korting ook.

*bericht bewerkt door AartvanEs op 09 dec 2020 14:14

@Alex82 Het is een beetje vergelijkbaar met Honda als automerk. Je treft ze bijna nooit in lijstjes aan. Ik heb inmiddels mijn 3e CRV en ik kan je verzekeren het is een uitstekende auto. @elisabeth101. Je bent een uitstekende opvolger van GiGi. Ook die had het steeds over te weinig uitdaging met het Amphibio systeem. In mijn beleving betekent dat juist dat die erg geschikt zijn voor mensen, waarbij o.a. de techniek een probleem is of die het wat rustiger aan willen doen. En die zijn er veel. Overigens alle waardering voor je uitgebreide en deskundige adviezen. Het skigevoel op een duidelijke en heldere wijze kunnen verwoorden is niet iedereen gegeven.

Hen48

@hulst dat vind ik een mooie vergelijking! Ik hoop dat ik eind januari begin februari iedereen kan enthousiasmeren om deze ski te gaan proberen (of juist niet :-))!

Dank @Hulst ik heb voor mezelf wel een verklaring waarom het amphibio systeem voor mij niet prettig voelt. Ik heb de neiging om bij het uitsturen van de bocht iets teveel Schrittstellung aan t nemen (dan staat mijn dalski te ver voor mijn bergski) waardoor die binnenski wat wegloopt. Ik heb het idee dat het amphibio systeem dat versterkt omdat ie door de rocker aan de kant nog sneller indraait. Je ziet het ligt zeker niet altijd aan de ski😁 en wat jij zegt, dat systeem kan juist ook mensen helpen. Maar het moet je wel liggen en dan weet je alleen door het uit te proberen.

Ik vind dat Elan hele mooie technieken toepast in hun ski’s en het zijn verder ook prima ski’s. Te weinig uitdaging zou ik het niet willen noemen. Die 16ti die jij had is echt wel een prima sportieve ski. De rollerbaan waar ik ooit leste skien allemaal op Elan naar volle tevredenheid. Wellicht is het ook maar wat je gewend bent.

En best raar he, dat je die Honda’s zo weinig ziet. Uitstekende auto’s😉

Ik ski indoor op Elan RSL en dat was geen bewuste keuze, maar een mazzeltje. Ze skiën smooth en lief. Prima ski om indoor op te trainen. In de echte sneeuw zou ik liever een wat pittige ski willen dan een Elan.

Plaats een reactie