Wintersport portofoon?

Ik ben opzoek naar een portofoon die goed werkt in de bergen en waarvoor je geen vergunning hoeft te hebben. Weet iemand een merk of shop of heb je ervaring met portofoon(s)? Laat dan a.u.b. z.s.m. even weten.

Ik ga a.s. vrijdag al op wintersport vandaar de afkorting z.s.m;')

http://www.fieldconnect.nl/Motorola-XTNi-portofoon-P7189.asp… dit is een goede. Let op!! niet in alle landen mag je gebruik maken van portofoons met meer dan 4watt zend vermogen!! De Motorola’s zijn het meest vekocht en de beste op de markt. Heb er zelf 6 jaar mee gewerkt (portier). Er zijn verschillende accesoires voor te koop o.a een headsetje met zend knop in de mauw of (net als de politie) zend/speaker op de schouder.

Hallo,

Gebruik al jaren PMR portofoons op de wintersport.
Helaas is het veel drukker geworden, dus zal je niet de enige zijn.
Goede ervaringen met merken als Motorola, Cobra , Midland Alan…allemaal A merken.

Je kan je laten verleiden tot portofoons met groot vermogen, maar deze zorgen er alleen maar voor dat je accu sneller leeg is. De communicatieafstand bij een FM signaal is namelijk horizontaal en deze afstand is bij wintersport vaak niet zo groot.
je komt met geen enkele portfoon "over de berg heen"
of er nou 0.5 watt of 4 watt uitkomt (geloof me, allebei geprobeerd)

kijk eens op marktplaats in je woonomgeving, veel mensen gebruiken die dingen zelden en willen er vast wel vanaf :)

Hmmm verbaast me echt altijd, mensen die zo’n ding bij zich hebben. Zitten altijd te zoeken naar elkaar als ze in de lift zitten, maar vinden elkaar bijna nooit.

Als je toch gewoon afspreekt hoe laat en waar je koffie gaat drinken of gaat eten dan heb je toch helemaal geen portofoon nodig?
En als je elkaar wel zoekt, dan heb je toch gewoon je mobiele telefoon waarmee je belt of smst? Altijd bereik, gegarandeerd door het hele gebied.

Ieder zijn ding,maar ik zie de toegevoegde waarde van een portofoon echt niet. De kosten kunnen het ook niet zijn, want met een beetje provider is bellen of sms-en in het buiteland nauwelijks duurder. En anders koop je terplekke een prepaid kaartje en bel je helemaal voor een appel en een ei.

Je kan je inderdaad afvragen als je voor 60 euro portofoons koopt of je niet beter prepaid kaartjes aan kan schaffen.
Ik heb die dingen nou eenmaal, en ze zijn vanaf het moment dat je van huis rijdt met meerdere auto’s handig.
Je hoeft niet van te voren af te spreken waar en hoe laat je koffie gaat drinken of gaat eten, je bent niet afhankelijk van je provider en geen extra gesprekskosten ;)

Oke, @Martijn@Ivo@Ton bedankt voor jullie reacties.
@Ivo, waar heb jij je portofoons gekocht/besteld? En welke raadt je mij aan? (ik ben een student, dus ik wil er niet al te veel aan uitgeven).

Ok, hier een paar interessante marktplaats opties :

http://link.marktplaats.nl/530305142

Budget keuze en nieuw :
http://link.marktplaats.nl/1001464759

http://link.marktplaats.nl/527766802
(zitten handsfree sets bij,deze lekker los verkopen op MP )
http://link.marktplaats.nl/528309262

Belangrijk is, dat de portofoon subkanalen heeft,anders hoor je heel het wintersportoord met elkaar babbelen, en van die bij Conrad kan ik het niet vinden…
Rond de 30 a 40 euro kan je wel klaar zijn, goedkoper kan, maar dan moet je er vanuit gaan dat het meer ergernis op levert dan plezier…

Laat maar weten of je wat gezien hebt door hier een link neer te zetten :)

Hoeveel heb je er nodig? Ik heb nog 2 portofoontjes liggen incl. lader. Het zijn wel kleine hand portofoon’s. Ik heb ze gebruikt op de motor met speciale helm voorzieningen. De porto’s gebruiken we niet meer omdat we nu bluetooth op de helm hebben.

Bedankt voor de reacties. Ik heb inmiddels een portofoon setje gevonden: http://www.walkietalkiestore.nl/product/136703/category-1832…

Mooi ding, maar staar je niet blind op die 10km. Als de een beneden in het dal staat en de ander boven op de berg, dan kan het signaal wel eens erg beroerd zijn of zelfs zeer slecht. Voor 69€ de 2 verwacht ik geen wonderen. Maar als je redelijk dicht bij elkaar blijft (zeg 1 a 1.5km) dan moet ie het gewoon goed doen.

@Martijn, ja precies, we gaan het mee maken. Mocht het setje tegenvallen dan laat ik het weten;')

Goede keuze hoor!

Je moet het zo zien, dat je elkaar in dezelfde vallei prima kan bereiken.
Gebruik de DCS codering, is de kans minimaal dat je gestoord wordt door meerdere mensen!

@Laurens, heb je nog kunnen testen in de bergen?
Ik ben in het bezit van twee TK3301’s maar twijfel of ik ze mee moet nemen.

Ze staan op 0,5watt en kunnen eventueel naar 1,5 watt. Maar dit levert waarschijnlijk niet echt veel extra bereik op…

Heb je ze nog kunnen gebruiken en hoe waren je ervaringen?

Hai allemaal,
Ik ben afgelopen zondag terug gekomen van een super chille en vooral mooie wintersportvakantie.
Het toen net aangeschafte portofoonsysteem werkte prima:‘) We hadden goed ontvangst en het systeem werdt vaak als hulpmiddel gebruikt als we in een funpark bezig waren of elkaar gewoon even in de drukte niet konden vinden:’)

Kort om aanrader dus die TopCom ( http://www.walkietalkiestore.nl/product/136703/category-1832… )

leuk dat je nog ff wat lieten horen :)

Op http://www.portoshop.nl/ een setje van midland 7 gekocht en een speaker/mic KEP 115s erbij om makkelijk te kunnen horen/praten.
Je kan op deze site aangeven of je de export versie wil of niet. Kosten, 10 euro.
Volgens mij kan je niet echt in de problemen komen hierdoor, je zit namelijk op dezelfde frequentie en kanalen te kletsen van pmr, alleen meer wattage voor meer bereik.
Je zou dan iemand moeten tegenkomen die aan de kant van de piste met meet apparatuur je gaat vragen of hij je portofoon even mag om te meten of die niet boven het toegestane wattage uitkomt… Lijkt me stug.

Had ik een keertje een ligstoel gehuurd. Na 15 min. komt er vrouw met een huurligstoel naast mij zitten.
Ook zij wil waarschijnlijk een dagje relaxen in de zon op de piste.
Heeft ze in haar tas zo’n kraak-peep-breekie-breekie-peep_portofoon aan staan.
Een paar keer OK, maar ik werd er gek van.
Na een uur, mijn stoel ergens anders naar toe gesleept.

Dus prima als u hiervoor kiest, maar houd dan graag rekening met anderen.

Inderdaad, altijd maar bellen, sms’en, twitteren, pingen etc. etc.: Bij de lift, in de lift, halverwege de piste etc. etc.
Ondertussen zijn we volledig van de wereld waardoor we de doorstroming bij de lift ophouden, andere skiers zich de p… laten schrikken omdat we midden op de piste stoppen omdat de telefoon gaat.
En dan hebben we het nog niet eens over het laten meegenieten van anderen van de inhoud van de gevoerde gesprekken.
Zijn we zo vereenzaamd dat we zelfs tijdens het skiën “on line” moeten zijn?
Misschien dan toch eens met een psycholoog gaan praten…

Ik houd er ook van om te genieten en echt te ontspannen en daar hoort wat mij betreft ook geen telefoon bij. Daarentegen gebruiken wij wel portofoons, puur om elkaar weer makkelijk te treffen of als je elkaar eventueel kwijtraakt. De communicatie is dan ook erg gering. Maar het scheelt wel telefoonkosten en je hoeft je telefoon dus niet mee te nemen. Wij hebben portofoons van alecto: simpel en klein (past gemakkelijk in de skijas). Ze doen het prima! Het reikt alleen niet de bergtoppen over, maar voor ons gebruik voldoet het.

Serfaus

Toevoeging op het verhaal van Karlijn: we gebruiken ze ook om onderweg te communiceren, aangezien we vaak met een wat groter gezelschap zijn en dus meerdere auto’s rijden.

@Cheizz: … wat groter gezelschap zijn en dus meerdere auto’s rijden …
Ja, nou en, je kunt toch ook vooraf bepaalde punten afspreken, bv gewoon op de eind bestemming.
Rijdt vermoedelijk ook een stuk relaxter, zowel voor je zelf als voor je medeweggebruikers, want niets is zo irritant als zo groep die kosten wat het kost bij elkaar wil blijven.

Nou, 's nachts valt dat wel mee hoor.

Om bij de portofoons te blijven, die komen in de auto vooral van pas als er iets gebeurt (noodgevallen, net als op de piste). Natuurlijk spreek je tevoren af hoe je rijdt en we stoppen iedere twee uur. Daarom vinden wij het zelf leuk om samen regelmatig te stoppen en tegelijk aan te komen bij de bestemming. Maar iedereen mag volgens mij voor zichzelf beslissen wat hij fijn vindt en wat niet.

Serfaus

Porto’s kunnen naar mijn menig een veel situaties heel handig zijn / veel tijd besparen.

Ik gebruik ze zelf al een aantal jaar een setje van 4 (semi) professionele portofoons met toebehoren (remote speaker, extra accu en bureaulader) na in het bezit te zijn geweest van een aantal van die goedkope setjes (40 tot 90e). Porto’s gekocht op eBay voor 55e p/st en zijn van een onbekend merk en vrij programmeerbaar (natuurlijk wel op de PMR blijven). De geluidskwaliteit is merkbaar veel beter dan de goedkope setjes die je hier in Nederland koopt. Met die dingen had ik er vaak last van dat de speakers en mic’s de kou niet aan konden en bij -10 al niks meer deden, erg vervelend want je hebt het niet in de gaten. Bijkomend voordeel is dat bijvoorbeeld het volume veel harder kan en van auto naar auto wél 5 km te halen is. Kortom gebruik je ze vaak? koop dat meteen wat betere. Ik heb zelf goeie ervaring met portoshop.nl , erg goede prijs en advies.

Op http://www.rentfromafriend.nl bieden ze ook portofoons te huur aan.

Klinkt allemaal goed,ik wil ook een set van motorola aan schaffen.
Iemand ervaring met oortjes of dat dat dat werkt?
Mijn gedachte was of dat je elkaar wel kon horen met met gesuis van de wind?

Ik heb december 2013 ook een portofoonsetje gekocht, namelijk Baofeng UV-B5. Dit setje heeft een hoger zendvermogen dan de Nederlandse porto’s en daarmee dus een (veel) beter bereik. Deze set is me echt heel erg goed bevallen, en voor het geld kun je volgens mij niks beters krijgen.
Oortjes die hier bij zitten zijn echt heel erg prima. Onder volle vaart snowboarden nog steeds prima te verstaan.

Link naar de ad http://www.marktplaats.nl/a/telecommunicatie/portofoons-en-w…

Als je vragen hebt hoor ik het graag.

Ik heb december 2013 ook een portofoonsetje gekocht, namelijk Baofeng UV-B5. Dit setje heeft een hoger zendvermogen dan de Nederlandse porto’s en daarmee dus een (veel) beter bereik. Deze set is me echt heel erg goed bevallen, en voor het geld kun je volgens mij niks beters krijgen.
Oortjes die hier bij zitten zijn echt heel erg prima. Onder volle vaart snowboarden nog steeds prima te verstaan.

Link naar de ad http://www.marktplaats.nl/a/telecommunicatie/portofoons-en-w…

Als je vragen hebt hoor ik het graag.

Mark13 op 5 feb. 2014 22:51

Heb jij een vergunning hier voor???
Die heb je hier voor namelijk nodig, als je die niet heb kan je in veel landen een boete riskeren van 4500 euro.
Zelf heb ik wel zo’n vergunning ( door dat mijn vader zendamateur is ) en die kan je halen na een korte cursus. Op http://www.veron.nl vindt je hier over meer informatie, ik heb zelf de n cursus gedaan en heb de n licentie.

Plaats een reactie