Wat voor snowboard heb/gebruik je?

Misschien al ooit een topic geweest maar kon m niet meer terug vinden, maar ben benieuwd wat iedereen voor een board heeft en waar ze dit board vooral voor gebruiken en wat de positieve en negatieve eigenschappen van dit board zijn.
Dit naar aanleiding van de ski/snowboard test die gehouden is, maar mis bijv. mijn eigen board en ik heb wel al op internet zitten zoeken op buitenlandse forums hoe mensen het board beoordelen maar benieuwd omdat ik nog beginnend boarder ben en nog niet op veel veel verschillende boards heb gespeeld. En ik het daarom ook moeilijk vind om mijn eigen snowboard te beoordelen. Daarom ben ik erg benieuwd hoe jullie je eigen board beoordelen.

Er is zeker een topic over gestart door Jeroen uit mijn hoofd. Ik kan hier op mijn werk de zoekfunctie niet gebruiken.

En vanwaar je vraag, twijfel je over je aankoop? Of gewoon nieuwsgierig wat andere mensen hebben en waarom?

btw, mijn board wordt ook niet genoemd in de test enblijkt niet meer gemaakt te worden. De producent maakt wel een board wat er heel erg op lijkt, maar onder een andere naam.

Let it snow, let snow, let it snow!

true die is hier te vinden https://www.wintersport.nl/forum/topic/24956 maar ga gerust verder hoor…

Bij mij is het ondertussen toch anders ;-) Rij nu op de Lib Tech skate Banana 149 (zie board test hier haha)

ik gebruik m voor alles wat ik tegen kom. Kan een week op pistes knallen maar kan ook een week in het park hangen of naast de piste. afhankelijk van de omstandigheden op lokatie (sneeuw)

Omdat mijn vorige boards beide perfect waren in hun ding zocht ik nu een alles kunner. De signal die ik had was een natte dweil maar oh zo lekker om te klooien, de Smokin te stijf om lekker mee te spelen maar wel weer heerlijk om te knallen. Was het zat om steeds 2 boards en bindingen mee te sjouwen. Vandaar deze keus en heb er geen seconde spijt van.

If there is no park, open your eyes - the mountain is a natural one.

…btw, mijn board wordt ook niet genoemd in de test …

Bien op 19 sep. 2012 08:25

De test is toch ook geen top lijst wat aangeeft welk board je moet hebben? :) Ik zie het meer als mooie tool als je opzoek bent naar een nieuw board.

Verder board ik op een Burton Clash (2010 model). Ideaal all-mountain FreeStyle board met alles wat ik eigenlijk nu eis aan een snowboard; niet te stijf, lekkere pop en doet het goed in het park als op piste en off-piste. Afgelopen jaar heeft het board me in ieder geval flink verbaasd hoe goed hij het deed in een dikke laag poeder. Enige punt wat veel all-mountain boards vaak hebben is dat hij op hoge snelheid wat onrustiger wordt (rond de 80km/h), maar gezien ik die snelheden niet dagelijks board heb ik daar geen moeite mee :)

null

Hier overigens het oude topic:
https://www.wintersport.nl/forum/topic/24956

*Edit; Jeroen was me net voor ;)

Vorig jaar heb ik een board gekocht aangezien ik flink wat weken de sneeuw in mocht. Ik heb toen na goed advies bij Duivesteijn een K2 Believer (2011 model) aangeschaft. En daar ben ik zeer tevreden over. Is een all-mountain board waar je alles mee kan. Cruisen over de piste, sprongen maken waar je wil, door de diepe poeder en voor mijn gevoel kan ik er qua sprongen nog meer uit halen zodra ik dat zelf verbeter :-). Board is ook aardig vergevingsgezind in de bochten en houdt veel grip, ook op ijzige stukken.

Totaal niet belangrijk maar wel mee mooi meegenomen is dat ik de print elke keer als ik hem zie weer super vind:

null

Rob, welk board rijd je zelf dan en waarom :)?

@ rene sebastian precies wat jij zegt was ook mijn insteek met die opmerking. Kreeg de indruk dat Rob het jammer/ lastig vond dat zijn board niet was getest.

Maar voor de record hier nog een all mountain board, maar dan in dames variant Ride Canvas. Speels genoeg om mee te klooien, en stijf genoeg om achter menig skieer aan te racen :P

Let it snow, let snow, let it snow!

Hier een Lib Tech T.Rice. 2012 model, al maakt dat voor de test niet uit omdat ie op de print na onveranderd is. Doe er ook alles mee, voornamelijk hard harder hardst raggen op en off piste. Voor lekker klooien en rails is ie me eigenlijk net wat te stijf. Daarom voor komend seizoen kijken of ik voor het jib werk nog een boardje erbij kan krijgen. Zit te denken aan de DC PBJ, iemand ervaring mee toevallig?

@ freek precies de reden waarom ik overal tussenin ben gaan zitten. Tuurlijk kan je op de T Rice harder knallen en is de DC PBJ een vette plank om te klooien maar werd er gek van om steeds te wisselen. Werd op een gegeven moment zo gek dat halverwege de dag wisselen gewoon werd.

Maar idd Rob ben zeer benieuwd wat je zelf hebt en waarom.

If there is no park, open your eyes - the mountain is a natural one.

Heeey de reden dat ik deze vraag stel is dat ik 2 jaar geleden besmet ben met de wintersport, voorheen nooit op wintersport geweest en 2 jaar geleden dus een keer een weekend met vrienden naar winterberg waar we toen geskied hebben. Na dit weekend was ik helemaal weg van de sneeuw, alleen dacht ik toen dat ik snowboarden nog leuker zou vinden en dat bleek later ook zo te zijn.
Dus heb ik vorige zomer bij Duivensteijn in Landgraaf me een board laten aanraden, dit was de Nitro
Gullwing wat een mooi boardje voor een beginnner moest zijn, en moet zeggen dat deze erg makkelijk tehandelen was, je kon meteen mooie korte bochtjes maken. Hierna ben ik een keer of 10 naar Landgraaf snowworld gegaan en hierna op de echte wintersport in Val Thorens. Hier werd mijn board echt getest maar na een paar dagen werd mijn board weggehaald uit mijn appartement en moest ik een ander board huren. Dit was volgensmij de Nitro atomic. Je voelde dat deze meteen wat stijver was en dat ie wat makkelijker te handelen was op hogere snelheid. Dus ik was hierna op zoek naar een board zoals deze laatste. Met nog steeds weinig kennis van boards ben ik toen naar de intersport gegaan en ze hebben me het volgende board geadviseerd: De Salomon Official, (

null
) dit zou een board zijn wat dan weer een stapje verder ging. Maar ik vind het dus als beginnend snowboarder erg moeilijk om je board te beoordelen al weet ik wel dus al uit mijn korte ervaring dat er wel veel verschil in boarden kan zitten en het dus eigenlijk erg belangrijk is dat je een board kiest wat goed bij je past. Vandaar dat ik erg benieuwd was hoe jullie dit hebben gedaan en daarom ook mijn nieuwgierigheid in welke categorie mijn board zou komen en hoe deze dan zou scoren. Voor mij is hij goed maar zou een ander board mogelijk beter bij mij passen? Ik ga nu nog vooral all mountain boarden, dus dagtochten over de pistes, middagje funn park, en het mooiste vind ik toch nog de off piste. En waar ik op het internet achterkwam is dat het meer een park/freestyleboard is. Is dit board dan evengoed geschikt om alle disciplines te beoefenen op mijn beperkte niveau?

Kijk daar hebben we wat aan :) Balen van je board zeg :(

De boards ken ik eigenlijk allemaal niet, ben als dame niet zo into de heren boards. Om een board te kopen wat echt bij jou past zijn er een aantal dingen die je moet weten van jezelf en die je moet doen.

-als redelijke beginner heb je waarschijnlijk nog geen voorkeur voor freestyle (park), freeride ( poeder) of all mountain (van beide een beetje en lekker op de piste). De meeste boarders zijn all mountain types. Bedenk welke kant je op wilt waar ligt je voorkeur? Anders all mountain
-stijver of minder stijf heeft zeker invloed, maar vergeet ook de lengte niet. Hoe lang ben je en hoe zwaar? De combi van die twee bepaalt hoe lang je board ongeveer moet worden. Merken geven dit ook aan. Je board zal ergens uitkomen tussen je schouder en je kin. In jou geval waarschijnlijk wat dichter bij je schouder. Een korter board draait makkelijker.
-Dan stijfheid, dat is een lastigere. Een Freeride board is stijver, je moet kunnen drijven op de poeder dan een typisch freestyle board wat vooral flexibel genoeg moet zijn. Ga je voor stijver, kan het board iets korter. Je eerste board was waarschijnlijk of iets te kort, of te soepel. Ik denk eigenlijk dat laatste.

Ga naar verschillende gespecialiseerde winkels en vertel je verhaal en vergelijk de antwoorden. Intersport valt helaas niet echt in die categorie, Duijvenstijn wel.

Weet niet waar je woont, maar je schreef in Landgraaf geboard te hebben, daar worden ieder jaar net als in zoetermeer testavonden gehouden. Verschillende merken nemen een zooi boards mee en jij mag proberen. Dat is de manier om te weten wat bij jou past. Heb ik twee jaar geleden ook gedaan. En ja hoor, he board waarvan ik op papier dacht dat het het beste zou passen, bleek ook het beste te passen. De Bindingen die erbij hoorden, vond ik waardeloos. ze gingen moeilijk open, en vond ze ook niet zo comfortabel.

Het is een heel verhaal geworden, maar hoop dat het helpt! En als ik nog wat vergeten ben vult Jeroen het wel aan denk ik :)

Let it snow, let snow, let it snow!

@Bien
Heel erg bedankt voor je reactie, zo’n avond is dan wel echt fijn, ik als beginnende boarder voelt het board natuurlijk niet zoals iemand die al jaren op een board staat maar merk wel verschil in een board, waar het dan precies aan ligt vind ik dan moeilijk te beoordelen. Het enige nadeel op een indoor piste is dat het eigenlijk niet te vergelijken is met de sneew in een outdoor gebied, vooral niet off piste. Maar voor een goede indicatie is het wel fijn lijkt me.
Ik woon in Meijel, dat is een klein plaatsje in de buurt van Venlo, Weert en Eindhoven. Dus Landgraaf leek mij het dichtst bij en omdat ik daar ook vaker ging boarden indoor leek het mij wel makkelijk om daar het board te halen. Maar ik ben 1.86m en 80 kg en heb een board dat 158 cm is. Dus dit zou wel moeten kloppen.
Het liefst zou ik dus een board hebben waar je dus alles mee kan, en dan is de vraag ook of je als beginner dan ook op een salomon official wat eigenlijk een freestyle/park board uit de voeten kan. Maar naar aanleiding van de test vroeg ik me dus ook af wat zijn eigenschappen zijn in de poeder.

nope niks aan toe te voegen Bien :-)

behalve een testje ervan…

http://mpora.com/videos/xJfzjf6zL

If there is no park, open your eyes - the mountain is a natural one.

@Jeroen, thanks, filmpje geeft ook meer info

Heel duidelijk verhaal allemaal, heb daar helemaal niks aan toe te voegen! Kun je het nog een geluk noemen dat je eenvoudig naar zo’n test avond kan… Ik zou daarvoor minimaal 2 uur moeten rijden :( .

Verder denk ik dat je je niet al te druk moet maken om de off-piste capaciteiten van het board. Maar eerst moet kijken waar echt je interesses van het boarden liggen. En hoe vaak je dan daarmee op wintersport gaat, waarvan je de poeder uren ook nog even moet gaan uitrekenen ;-). Als je gaat hiken voor poedervelden zal de plank niet geschikt zijn haha;-). Maar ik vrees dat je dit niet direct zult gaan doen, dus zal de plank je uitstekend naar een hoger niveau brengen. En zul je merken dat je wellicht het piste-klootwerk ook geweldig vind!

@Jeroen Het klopt dat het verre van ideaal is. Ik heb vorig jaar rond deze tijd bewust de T Rice gekocht om me echt op powder (freestyle) te gaan richten. Nu ben ik in de weken wintersport van afgelopen jaar er achter gekomen, dat de andere dingen toch ook wel leuk zijn. Dwz, in sommige weken op sommige momenten ligt er gewoon te weinig powder, om echt lol te kunnen hebben, dan wel weer extreem slecht zicht/weer. En op een dagje ‘winterbergen’ is een T Rice ook wel leuk, alleen voor de jibs en rails minder geschikt. En als je dan na een seizoen er achter komt dat dit ongeveer de helft van de dagen was, dan kun je de conclusie trekken dat er nog iets bij moet. M’n T Rice en bijbehorend ‘rijgedrag’ blijven de hoofdtoon, alleen de rest een iets makkelijker boardje. Want ik ben dus bang dat een ‘quiverkiller’ me in beide een beetje af valt. Het seizoen zal het leren ;-).

@ Rob,
Ik was het bijna vergeten te zeggen, maar voor een echte quiverkiller waar je echt geen spijt van krijgt zou de lib Tech skate banana zijn. Ook de test winnaar, maar ik denk dat Jeroen je daar ook genoeg over kan vertellen;)

Rob, ik heb ook bij Duivesteijn mijn board gehaald en daar prima geholpen. In mijn geval ging ik een maand aaneengesloten naar Frankrijk. Ook al was ik beginnend hebben ze me een gevorderde board verkocht en uitgelegd waarom etc. De winkel zat toen nog bij de skibaan in De Uithof in Den Haag en kon direct testen voor de koop. Dat was echt top! Geen seconde spijt van gehad. Ben 1.78, 75 kg en heb een 1.56.

Mijn tip zou zijn om dus naar een winkel te gaan waar ze er echt verstand van hebben en vaak zelfs op de boards hebben gereden.

@ Bien, ik ben erg benieuwd of dames boards zoveel anders zijn eigenlijk? Mijn vriendin bijvoorbeeld skiet, en wil dus absoluut geen dames ski omdat die te "soft" zijn voor haar.

Ik woon in Meijel, dat is een klein plaatsje in de buurt van Venlo, Weert en Eindhoven. Dus Landgraaf leek mij het dichtst bij en omdat ik daar ook vaker ging boarden indoor leek het mij wel makkelijk om daar het board te halen. Maar ik ben 1.86m en 80 kg en heb een board dat 158 cm is. Dus dit zou wel moeten kloppen.

Rob op 19 sep. 2012 20:33

Hehe, toen werd het plaatje opeens een stuk duidelijker. Rob van der Weerde ga ik vanuit als ik zo je profiel foto kijk? Altijd mooi om mede Meijelnaren te zien hier (al ben ik reeds Eindhovenaar). Hoe dan ook; jouw lichaam en gewicht van zien kennende zal een 158cm inderdaad prima voldoen. Ik zelf ben 1,76 met een kilootje of 70 en board op een 156cm. Board type staat hierboven al in het topic.

Als je gewoon nog niet goed weet wat je wil en het verschil ook nog niet voelt (komt in de loop der tijd wel), dan kun je het veiligste inzetten op een all mountain zoals Bien al aangeeft. Deze bieden gewoon veel aan en je kunt er wat jaren op vooruit. Zeker omdat je al aangeeft dat je van alles een beetje wil, is dat wel de ideale keus. De all-mountain boardjes van tegenwoordig zijn echt prima hoor, zelfs mijn 2010 model knalde al heerlijk door de poeder vorig jaar.

ja idd Rob van der Weerden, Ik dacht hetzelfde toen jouw naam en profiel en interesses zag op het forum. Haha wel toevallig. Maar had je echt al een lange tijd niet meer gezien.

Maar ik ga de komende tijd gewoon lekker met boarden en misschien dat als ik wat meer ervaring heb me meer ga inlezen en wat boardjes ga testen voordat ik een nieuwe ga kopen en dan ook meer weet wat ik precies wil gaan doen qua boarden.
Thanks voor jullie reacties

Toen ik voor het eerst een board ging kopen wist ik wel wat ik wilde maar niet welk board er bij paste. Dat konden ze me bij Duyvenstijn prima vertellen. Mijn ski’s heb ik er ook gekocht en ik ben heel tevreden over de service van deze winkel.

voor de beeldvorming… mijn all mountain skate banana is 149cm. bewust wat korter genomen omdat ik meer kloot dan volle bak naar beneden ga. Merkte wel dat als je echt vol gas gaat (Sassslong Worlcup afdaling Val gardena) dattie het dan wel moeilijk heeft )beetje zoeken en zwabberen’maar dan ga je ook echt hard en dat hou je geen hele week vol. Ik weeg 68 kilo en ben 1,68. Moet wel zeggen dat die Salamon er echt wel goed uitziet (Qua specs dan) heeft salomon´s variant van Magne traction dus grip zal geen probleem zijn.

Dan kun je gaan spelen met lengte´s…een kortere salomon official zal je makkelijker kunnen spinnen en spelen maar zal op echt hoge snelheden ook wel wat nerveus worden. Een langere zal stijver, stabieler zijn, maar minder om te jibben. Mooiste zou zijn om voor jezelf van dat board de ideale lengte te vinden die past bij jou stijl. Dat zul je toch echt moeten ondervinden. Dus van 1 bepaald board verschillende lengtes uit proberen (testavond) Want de 155 van een bepaald board kan heel anders zijn dan een ander merk en type 155.

If there is no park, open your eyes - the mountain is a natural one.

Ik rij een Bataleon Goliath, heerlijk allround boardje!

bart

Ik heb een Burton Lux 143 board. Ben zelf vrij licht en klein (48 kg en 160 cm) en heb eindelijk een board gevonden waar ik heerlijk mee kan boarden!!

Beschik over een 1.58cm Ride bezerker board, (gevorderde)allroundboard maar meer voor powder en freeride, maar park lukt ook aardig :) gewoon goede board met Rome targa binding. ( ben 1.81cm lang, weeg 82kg, schoenmaat 42.5)

Ik rij een Bataleon Goliath, heerlijk allround boardje!

bart op 24 sep. 2012 16:01

Ik ook en ik sluit me hier volledig bij aan!

Ze hebben mij een Burton V-rocker 144 aangesmeerd! Ik ben er erg blij mee!

Vorig jaar heb ik een board gekocht aangezien ik flink wat weken de sneeuw in mocht. Ik heb toen na goed advies bij Duivesteijn een K2 Believer (2011 model) aangeschaft. En daar ben ik zeer tevreden over. Is een all-mountain board waar je alles mee kan. Cruisen over de piste, sprongen maken waar je wil, door de diepe poeder en voor mijn gevoel kan ik er qua sprongen nog meer uit halen zodra ik dat zelf verbeter :-). Board is ook aardig vergevingsgezind in de bochten en houdt veel grip, ook op ijzige stukken.
Totaal niet belangrijk maar wel mee mooi meegenomen is dat ik de print elke keer als ik hem zie weer super vind:

null

Gast153 op 19 sep. 2012 10:25

Volledig eens met deze beschrijving. Ook bij duijvestijn vandaan. Echt heel relaxed board!,

liever 2 weken in de sneeuw dan 1 in de zon!!

Tot vorig seizoen had ik een 2de hands boardje uit de intersport verhuur. Eerst om mee te leren snowboarden, daarna omdat ik het mij eigenlijk niet zo veel stoorde.

Nu heb ik een Ride Antic 160, ook bij Duijvestein in Landgraaf gekocht. Jammer genoeg kon ik het board zelf niet testen, maar mocht wel eens een Ride Machete uitproberen om te zien wat zo’n rocker-profiel doet (naar mijn gevoel lijkt het board daardoor een beetje korter en meer vergevingsgezind dan een camber board). Bij zowel de Antic als de Machete zit de rocker in de nose en de tail. Tussen de bindings is’t vlak.

De Machete is erg speels en lijkt me ideaal om overal - park, piste, off piste - een beetje te klooien. De Antic is meer een all-mountain cruiser, wat meer mijn stijl is. De eerste rondjes in Landgraaf bevestigen dat alleen maar: erg stabiel maar toch speelser dan mijn old-school huurboardje. Dit jaar is de Antic trouwens vervangen door de Wildlife. Er lijkt me weinig verschil te zijn, behalve misschien in de vorm van de tail (iets minder rocker?)

Kan niet wachten om het te gaan testen in de Alpen!

null

Geek, Snowboarder, iPhone developer

Heb ook de Ride Antic, heerlijk boardje om over de hele berg te cruisen. Ik kan er tot nu toe alles mee wat ik tot nu toe wil en kan.

Zoals al veel aangegeven hangt t echt af van wat voor rijder je bent. Veel mensen willen een allrounder, en die zijn er tegenwoordig best veel goede te verkrijgen. Zelf ben ik wel fan van een stevige plank met camber. Daarom nu sinds 2 jaar de Burton Custom X, een monster wat betreft grip en stabiliteit. IJzige pistes doen me geen angst meer inboezemen. Nadeel is wel dat beetje jibben veel meer kracht kost. Betekend niet dat het niet kan, maar is lastiger.

Plaats een reactie