Advies skilengte: 1.68 m of 1.76 m?

Hallo mensen,

Ik denk erover nieuwe ski’s te kopen Nordica Sportmachine 74 XCT (zo heette hij vorig seizoen) of Nordica Transfire 74 XCT (is dezelfde ski maar heet nu zo). Zie bijv. de test hier: https://www.wintersport.nl/skitest/ski/36
Ik ben 82 kg en 1.85 lang.
Ski nu een jaar of 10, 1 of 2 keer per jaar.
Ik twijfel over de lengte, hij is er in 1.68 m en in 1.76 m.
Heeft iemand advies hierover?

1.76, zeker. Gezien je ervaring en postuur zou ik zo dicht mogelijk bij je lichaamslengte gaan zitten (is er niet nog een maatje groter?). Is denk ik ook stabieler op snelheid.

Aangezien ze er niet langer zijn zeker de 176.
Is voor je lengte idd al aan de korte kant.

en wat is nu de 2013 reden om zo lang mogelijk te gaan? in de afgelopen 3 jaar heb ik het zowel geadviseerd horen gaan van kin/kin-neus, naar je kruin of liefst de 2m naderen… ;-)

euh... doen!?

Vroeger was zo lang mogelijk beter. Dat was in de tijd van de rechte planken. Toen kwam de carveski en werd aangeraden om wel 20 cm korter dan lichaamslengte te skieen. Veel mensen vonden dat fijn maar dat was meer omdat het zo lekker makkelijkt draait en de NL toerist te weinig skiet om echt goed te worden. Aangewakkerd door een Oostenrijkse afwijking om iedereen op slalom ski’s te krijgen is die trend erg hardnekkig. De laatste jaren is onder invloed van nieuwe technieken als rocker de lengte weer aan het toenemen. Ski’ van 180 met rocker skieen als latten van 150 terwijl je in de bocht wel de hele lengte gebruikt en controle hebt. Ook zijn ze beter in de namiddagprut en een beetje verse sneeuw.

Beginners kunnen nog steeds beter wat korter skieen maar als je geen slalom specialist wil zijn en 10 weken in de benen hebt ga dan voor lichaamslengte.

Beginners kunnen nog steeds beter wat korter skieen maar als je geen slalom specialist wil zijn en 10 weken in de benen hebt ga dan voor lichaamslengte.

SPAM op 8 dec. 2012 20:36

Lichaamslengte was anno 1992…

10-20cm onder lichaamslengte is meer gangbaar.

Niet 10 tot 20 cm onder lichaamslengte

Eens met Spam…

Zoals je ziet zijn er verschillende meningen over. De lengte hangt vooral af van je gewicht, ervaring en het type ski. In jouw geval denk ik dat de 1,76 de beste optie is. Je hebt al wat weekjes in de benen en kunt de ski daarom zeker 9 cm korter nemen. Omdat het een gerockerde ski is is de ski die daadwerkelijk de sneeuw raakt ook nog (veel) korter dan 1,76. Daarnaast is het een ski die lichtvoetig geskied moet worden. Ik denk dat je voor de 1,68 ook te zwaar bent om 'm op die manier te kunnen skiën. Genoeg redenen lijkt mij om 'm zeker in 1,76 te nemen. Succes met je keuze!

Serfaus

misschien dat Geertje (als wedstrijdskister) en Rogier (als offpiste koning) ook een duit in het zakje kunnen doen?

hier of in Karlijn haar draadje… https://www.wintersport.nl/forum/topic/82521

euh... doen!?

Gewoon 1,76. Geen punt voor discussie en wat SPAM ook zegt al enigszins aan de korte kant. Dus 1,68 is veel te kort.

Als het wit is kun je er over naar beneden...

Iedereen bedankt! Het wordt de 1,76 m, ik ga op zoek naar een winkel waar ze die hebben.

Ik ben 175,5 , 77 kg en ben net begonnen, dus volgens de theorieën kan ik dan beter 1.61 nemen?

(had zelf de Salomon XT800 in gedachten)

Hmm, je kiest een ski die voor gevorderd tot verder gevorderd is en vraagt naar lengte ivm het feit dat je net begonnen bent? Hoe net begonnen is Net begonnen bij jou? 1 a 3 weken ervaring? kies een andere ski of beter nog huur een ski. 4 tot 6 weken? Heb je er het geld voor over en ski je echt goed voor je ervaring? dan zou dit wat voor je kunnen zijn. 1,61 is dan wellicht wat kort en je bent er vrij snel uitgeleerd. kies liever een maatje meer (1,65 tot 1,70). heb je meer dan 6 weken ervaring? prima ski en neem vooral iets in de lengte 1,69 tot 1,76 afhankelijk van je ski ervaring.

gast aka SPAM

Skilengte heeft niks met ervaring te maken…

Klopt, maar skilengte heeft wel invloed op de stabiliteit en manipuleerbaarheid van de ski. Een te lange ski kan ervoor zorgen dat je hem stomweg niet goed in de bocht gedraaid krijgt. Of - als je een te hoge snelheid behaald op een te korte ski - dat die instabiel wordt.

Daarnaast ging het hier om een gerockerde ski, waar je er enigszins rekening mee momet houden dat die wat ‘korter’ skiet dan een ski zonder rocker.

Skilengte heeft niks met ervaring te maken…

Gast239 op 24 mrt. 2013 21:46

Proest!

Tsja, een discussie die altijd aanwakkert. Ik heb zo ongeveer hetzelfde probleem alleen ben ik 193 en 100 kg. Welke lengte dan? Want echt ski’s van 183 ofzo zijn er bijna niet toch…?

Ik ski al zeker 8 jaar, maar altijd huurski’s genomen. Ik heb nooit echt exact naar de lengte gekeken, de specialisten wisten het altijd wel… Maar ja, nu ik naar koop ski’s aan het kijken ben moet je toch wel een beetje weten waar je naar moet kijken… dus mocht iemand nog advies hebben…?

Het enige wat ik weet is dat ik deze (soortgelijke) ski’s altijd had met huur: http://www.ski-review.com/ski_reviews/review/Rossignol_Alias…

Dus ik denk dat ik 176 cm had… Is dat voldoende als je ieder jaar een week of 2 gaat skiën?

Wij gaan skiën, Après Skiën!!

@PatrickVW Je lengte en gewicht spelen zeker een rol in skikeuze (net zoals skistijl, -techniek en beoogd gebruik overigens). Veel pistecarvers (zoals de huurski die je noemt) komen niet veel langer dan ongeveer 180 (als je geluk hebt). Nu is dat niet per se een punt als je voor pistecarvers de richtlijn van lichaamslengte -10 cm aanhoudt. 176 gaat dan nog wel, maar is aan de korte kant als je met wat meer snelheid op wat moeilijkere pistes gaat skiën (buiten de piste denk ik dat je snel wegzakt in diepe sneeuw met 100 kg op een ski van 74 mm breed).
Betere techniek (lessen) > meer uitdaging in steilere hellingen en hogere snelheid > meer kracht die je op de ski zet (kinetische energie) > een kortere ski wordt sneller instabiel of zenuwachtig.

Voor op de piste kan je dan misschien beter kijken naar een wat stijvere ski (met bijvoorbeeld metaal in de constructie) en vanaf ongeveer 180. Als je een ski neemt met wat rocker in de voorkant, dan moet je nog wat langer gaan, denk ik. En dan kom je als snel in de allmountain-categorie terecht.

Maar wil je inderdaad vooral op de piste blijven skiën, of heb je ook aspiraties voor poeder of buckels? Dat bepaalt ook voor een groot deel wat voor (soort) ski’s je zou kunnen bekijken…

Probleem is ook wel een beetje dat veel mensen geen flauw idee hebben wat er allemaal op de markt te krijgen is. Niet oneerbiedig bedoeld, maar een @PatrickVW die denkt dat er geen langere ski’s te krijgen zijn dan 183cm is er een sprekend voorbeeld van.

Er wordt in dit soort topics vaak met de term ‘rocker’ gesmeten, maar dat speelt in mijn optiek in mindere mate een rol. Rocker is interessant als je diepe poeder gaat skien en een dikke freeride lat onder je voeten hebt. Ik heb zelf voor offpiste een lat van 188cm (ben zelf 181cm / 98kg) zonder rocker en die voldoet prima aan mijn wensen. Voor op de piste heb ik een lat van 170cm (ook zonder rocker), maar wel een hele stijve.

Veel mensen laten zichzelf ook onnodig afschrikken door een paar extra cm’s ski. Oke, als je een lat koopt van 189cm en je bent zelf 160cm is dat misschien teveel van het goede :-) Als je echter 193cm bent en 100kg aantikt dan kun je gemakkelijk een lat kopen van 189cm. En ja, deze doen het ook prima op de piste. Voobeeld: De Armada TST http://armadaskis.com/product/skis/signature-series/tst/…

When life gets too complicated.... SKI

Gezien de discussie hier qua lengte en de vele kenners toch ook een vraag:

Heb sinds 3 jaar de Salomon Equipe 24h Race http://www.ski-review.com/ski_reviews/review/salomon_equipe_…

Ben zelf 1m90 en ongeveer 90kg (soms iets meer, soms iets minder). heb de ski gekocht in 170cm omdat ik het gevoel heb met een kortere ski wat wendbaarder te zijn, en deze ski sowieso op hoge snelheid al heel stabiel is.

Nu vraga ik me wel af of ik toch niet te kort heb gekocht gezien mijn lengte en vooral mijn gewicht? (ski enkel piste (soms eens een klein uitstapje ernaast voor de fun maar zeker geen diepsneeuwzoeker) en ook buckelpistes zijn niet mijn ding)

Nu vraga ik me wel af of ik toch niet te kort heb gekocht gezien mijn lengte en vooral mijn gewicht?

Denis op 25 mrt. 2013 12:04

Als jij het een lekkere ski vindt wie zijn wij dan om er iets over te zeggen :-) Dit soort vragen blijf je altijd houden en echte concrete antwoorden zijn ook niet echt te geven.

Wat je merkt is dat mensen een beetje in het ongewisse zitten als het gaat om lengte van ski’s. Toen ik van mijn 1e pistelat van 170 (64mm waist) cm overstapte naar een lat van 185cm (90mm waist) moest ik ook wel even die mentale drempel over.

When life gets too complicated.... SKI

@Denis Als jij er lekker op skiet en hij is niet instabiel, schokkerig of zenuwachtig - dan is het dus prima. Al die lengte-adviezen zijn richtlijnen. En persoonlijke voorkeur overtroeft altijd een richtlijn.

Rocker is ook op de piste interessant.
Het vermindert de effectieve kantenlengte bij de initiatie van de bocht en dus geeft het draaigemak. Eenmaal op zijn kant komt het gerockerde gedeelte wel weer in contact met de sneeuw en geeft stabiliteit en kantengrip wanneer de krachten het grootst zijn.

lengte en gewicht zijn deels van belang maar vooral de manier waarop je skiet is van belang. Ikzelf ben 184 en heb ski’s van 165. (zijn wel FIS ski’s en die zijn er alleen maar in 165cm) vooral snelheid en kort slalom bochten… als je langere bochten wil gaan maken dan kan je idd naar lichaamslengte -10 gaan… gewicht speelt ook hierin weer een rol. Een van de algemene richtlijnen is dat de carveski tot je neus of voorhoofd moet komen maar persoonlijke voorkeur is net zo belangrijk… huur verschillende lengten en probeer het gewoon uit…

Aangezien hier een hoop knowhow zit, vraag ik jullie ook even om hulp.

Ik ben 18 jarige skier van 75kg en mijn lengte is 1.85m. Ik heb wel interesse in de Fischer Motive 80. Deze all-mountain voldoet het beste aan mijn eisen, volgens mij. Ik wil voornamelijk op de piste skien maar er af en toe ook buiten de piste skien. Ik heb nu 4 weken (bijna) prive skiles gehad dus ik kan technisch goed skien(vind ik zelf).
De Motive 80 is er in 1.82 en in 1.75. Welke is volgens jullie het beste om te nemen? Als er een andere ski is die jullie mij ook aanraden, ben ik daar ook benieuwd naar.

Vriendelijke groet…

Ik denk dat je het beste de 182 kan nemen. De Motive 80 heeft dusdanig draaigemak, onder andeer door de rocker in de punt, dat je die extra 7 cm niet als heel lastig gaat ervaren. Zeker niet als je technisch goed skiet (jouw woorden, wij kunnen dat natuurlijk niet beoordelen), moet het geen probleem zijn en is de extra lengte (niet overdreven trouwens, voor iemand met jouw lengte en gewicht) juist lekker als je naast de piste gaat skiën.

Je zou ook kunnen kijken naar de Salomon Enduro XT 800, qua ‘feel’ en eigenschappen schijnt die praktisch identiek te zijn aan de Motive 80 (niet zelf ervaren, alleen van horen zeggen en uit toonaangevende magazines). Maar van de Salomon zijn momenteel leuke aanbiedingen: http://www.duijvestein-wintersport.nl/salomon-enduro-xt-801…

Om @Alex voor te zijn: Als je buiten de piste gaat skiën, zorg dan wel dat je het benodigde safety-materiaal hebt (sonde, lawinepieper en schep, als pakket voor € 50 per week te huren bij Bever Zwerfsport) en bovendien de kennis om dat materiaal te gebruiken (anders heb je er niks aan). Ga niet alleen en zorg dat je je ter plaatse goed laat informeren of lawinegevaren, risico’s en sluit eventueel een extra verzekering af.

@jeffz Ik zou zeggen 182cm, maar uitproberen is nog steeds mijn devies. Dingetje van een heel andere aard is ‘Safety’.

Buiten de piste gaan is prima, maar zorg er wel voor dat je dat alleen doet als je in het bezit bent van kennis (cursus) en safetygear (lawine 3-eenheid).

When life gets too complicated.... SKI

hahaha

Dank jullie wel voor het advies.
Vanzelfsprekend ga ik nooit alleen en ook nooit zonder geinformeerd te hebben.
Dat zou simpel weg dom zijn.

Dank jullie wel voor het advies. Vanzelfsprekend ga ik nooit alleen en ook nooit zonder geinformeerd te hebben. Dat zou simpel weg dom zijn.

jeffz op 27 mrt. 2013 09:53

Ik wil niet te moralistisch overkomen, maar met alleen ‘geinformeerd te zijn’ ben je er nog niet.

@Cheizz Onze reactie was synchroon qua tijd :-)

When life gets too complicated.... SKI

ik snap het punt dat je wil maken

Plaats een reactie