langste "combinatie" afdaling trois vallees

Dit onderwerp gaat over de bestemming Les Trois Vallées

Zoals meer weel zullen herkennen ben ik iemand die voordat ie op wintersport gaat alle pistekaarten al bijna uit het hoofd weet. Ik 2 februari naar val thorens en ik vroeg me af wat nou eigelijk die langste combinatie van afdalingen achter elkaar was die je in een keer kan nemen in de trois vallees? andere aanraders van hele mooie afdalingen zijn ook welkom!

mmm ben ik ook wel benieuwd naar! ik ga ook 2 februari :D

Col (Val Thorens) - Boulevard Cumin (Les Menuires) en dan door naar Le Bettaix (onder LM).

Col (Val Thorens) - Boulevard Cumin (Les Menuires) en dan door naar Le Bettaix (onder LM).

Gast459 op 28 dec. 2012 15:57

Is niet echt spannend…(behalve het eerste stukje als Col weer eens ijzig is).

2024 Met kleinkinderen, weer gebonden aan het hoogseizoen €€€

Of Mont Vallon, ff hard prikken bij plan des mains en dan naar laagste punt Meribel. Zijn net ff wat meer hoogtemeters dacht ik. Maar vlak ook Courchevel niet uit. Van de Saulire (2700 meter) naar le Praz (1300 meter)

Cime de Caron naar le Bettex, hoogteverschil: van 3200m naar 1400m.
Saulire naar Le Praz, hoogte verschil: van 2738m naar 1300m.
Saulire naar Méribel Village, hoogte verschil: van 2738m naar 1400m.
In het algemeen geldt: hoe makkelijker de afdaling hoe groter de afstand.

bon ski

Ik hou dit topic even in de gaten. 2 februari naar St. Martin de Belleville… :D

Vergissing, van de Cime de Caron kom je niet rechtstreeks in Bettex.
Tenzij je vanaf de Tortollet stoeltjeslift het lanlaufpad neemt.
Het hoogteverschil wordt hiermee: van 3200m naar 1500m.

bon ski

Als het wat korter maar krachtiger mag: van Pointe de La Masse naar de onderkant de Tortollet lift in Les Ménuires: van 2800m naar 1700m.

Geek, Snowboarder, iPhone developer

Zonder te hoeven prikken of steppen is de afdaling van ‘3 Marches’ naar Saint Martin ook een hele mooie om te doen: van 2700m naar 1400m. Het zijn wel allemaal blauwe pistes, maar je bent er daardoor in ieder geval even zoet mee.

Wat gaan er veel mensen op 2 feb! Ik ook, namelijk :-)
Een weekje Val-Tho…

It's all about the turns duuuuuude!

En als er genoeg sneeuw in het dal ligt probeer dan eens de dal afdaling naar Orelle, maar dan moet je wel geluk hebben dat hij open is…
Vorig jaar heb ik hem wel gehad maar vorige week was hij niet open…

Ski: 25 jaar -|- Snowboard: 6 jaar -|- Respect the Mountains

Grand Tour Trois Vallées

Bezoek alle stations van de Trois Vallées in één dag !

Tien stations, 3 valleien, 5 toppen, 15 liften, hoogteverschil 8208 m

Een beschrijving van een dagtocht langs alle stations van de 3-Vallées

Let op het volgende :

Een liftkaart voor het gehele gebied is noodzakelijk.
Alle verbindingen open (liaison des 3-Vallées ouvert).
Maak deze Grand Tour één of meerdere dagen na de laatste sneeuwval. Er zijn dan geen liften meer gesloten i.v.m. lawinegevaar en alle pistes weer goed geprepareerd.
Helder weer, niet te koud , weinig wind en stabiele weersverwachting en goede piste condities ( dus niet als er teveel verijsd is ).
In december en januari sluiten de liften een 20-40 minuten vroeger. De tocht kan dus het beste gemaakt worden in februari of maart. In april bestaat de mogelijkheid dat de pistecondities rond de 1500 meter minder zijn.
Alleen voor geoefende skier/boarder met goede lichamelijk conditie, die zonder te stoppen in een redelijk tempo door kunnen gaan. Dus alle afdalingen op snelheid naar beneden en onderweg zo min mogelijk wachten en/of stoppen. Ga nooit alleen, maar met meerderen van ongeveer het zelfde niveau.
Bijna alle aangegeven pistes zijn blauw. De enkele rode pisten zijn breed en betrekkelijk makkelijk.
De tour moet zo vroeg mogelijk worden gestart, zodat je als eerste met de Doron lift in Les Menuires omhoog gegaan kan worden. Reken op een gemiddelde tijd van 15 tot 20 minuten als wachttijd en stijgtijd van een lift. Dit betekent dat er ongeveer 4 tot 5 uur nodig is voor de liften. Op de dag blijft er dan 3 tot 4 uur over dat er geskied of geboard moet worden. Liefhebbers van terrasjes moeten dus thuis blijven of halverwege de terugweg nemen. Eten en drinken voor onderweg meenemen en tijdens de lift omhoog nuttigen.

De route kan desnoods op enkele plaatsen worden ingekort:

Bijvoorbeeld :

  • niet helemaal afdalen tot St. Martin de Belleville
  • niet afdalen tot Courchevel 1650 en direct naar Couchevel 1850 gaan
  • niet afdalen tot Le Praz , maar omhoog met de stoeltjeslift Aiguille de Fruit en afdalen naar Couchevel 1850
  • niet afdalen tot La Tania, maar met de stoeltjeslift Col de la Loze direct doorgaan naar Col de la Loze
  1. Start Val Thorens (2300 m)

Afdalen vanuit Val Thorens langs dalstation Plein Sud naar La Moutière/Boismint.
Bij dalstation Boismint rechts aanhouden en verder afdalen via de blauwe piste Boulevard Cumin naar Les Menuires. Vroeger zat er aan het begin een lastig stukje. Dit moeilijke gedeelte van deze boulevard is in de zomer van 2005 aangepast en sterk verbeterd. De piste is nu helemaal blauw.

  1. Aankomst les Menuires (1815 m)

Omhoog met stoeltjeslift Doron (293 m)
Afdalen naar Croisette, links van het centrum met de cabinelift Trois Marches 1 omhoog.
Links uitstappen en 500 meter verder met de stoeltjeslift Trois Marches 2 naar de Roc des Trois Marche (2704 m). Via brede blauwe piste Grand Lac en Pezolet afdalen richting Saint Martin de Belleville. Vanaf het bergstation St Martin 2 via de piste Biolley naar St Martin.
Vlak voor einde is er een tunneltje onder de weg D117 door.

  1. Aankomst St. Martin de Belleville (1400 m)

Omhoog met de nieuwe gondellift St Martin 1 (429 m). Uitstappen en 100m naar rechts instappen in de stoeltjeslift St Martin 2 (519 m).

  1. Aankomst Tougnete (2434 m)

Naar links gaan en afdalen via de blauwe pistes Crêtes, Choucas, Escargot naar Méribel.
Onderweg passeer je de sleeplift Chéférie en de stoeltjes lift Roc de Fer.

  1. Aankomst Méribel /Chaudane (1450 m)

Met de gondellift Burgin-Saulire 1 en 2 (678 m en 572 m)omhoog gaan.

  1. Aankomst La Saulire (2738 m)

Uitstappen en ongeveer twee honderd meter naar rechts en links van het grote rotsblok de afdaling beginnen via de rode piste Creux naar het dalstation van de stoeltjeslift Chanrossa. Met de Chanrossa (425 m) omhoog . Ongeveer halverwege bij de splitsing rechts aanhouden. Dit is de makkelijkste afdaling naar de Chanrossa. Links aan houden is ook mogelijk maar dan later rechtsaf steil naar beneden naar de Chanrossa.

  1. Aankomst Col Chanrossa (2546 m)

Uitstappen en eerst rechtdoor en daarna links afdalen via de rode piste Roc Merlet.
Bij het openbare toilethuisje (links) en het einde van de sleeplift Pyramide kun je zowel links - Mont Russe - of rechts - Pyramides- naar Bel Air afdalen. Vanaf Bel Air afdalen via de blauwe pistes Grande Bosses en rechts van het restaurant door het bos over de blauwe piste Indiens naar Courchevel 1650.

  1. Aankomst Courchevel 1650

Omhoog met de gondellift Ariondaz (472 m) naar Mt Bel Air. Rechts uitstappen en afdalen via een stukje van de Grande Bossesvia naar de Bosses. Hier neem je een korte sleeplift Petite Bosses en daal vervolgens af via de Gravelles naar Praméruel.

  1. Aankomst Praméruel

Vanaf dit punt starten 4 liften. Geen van deze liften nemen maar vlak voor de stoeltjeslift Aiguille de Fruit en de sleeplift Creux rechtsaf gaan en via een prachtig bospad naar Courchevel 1550 afdalen. Ook moet je een keer de weg oversteken. Zodra je het bos uitkomt ga je naar links over de weg en moet je ongeveer 250 m prikken/lopen om weer op de piste te komen. Het laatste stukje piste van 200 meter leidt naar het dalstation van de cabinelift Grangettes. Aan je linkerkant komt de sleetjespiste naar beneden. Pas op voor snelle sleetjes.

  1. Aankomst Courchevel 1550

Omhoog met de gondellift Grangettes (260 m). Aankomst in de grote skilifthal van Courchevel 1850

  1. Aankomst Courchevel 1850

Na aankomst in deze hal rechts naar buiten gaan en afdalen richting Le Praz via eerst de groene piste Boulevard Plantrey en daarna de rode piste Brigues. Dit is het laagste punt van de Grand Tour. De kans is groot dat de sneeuw hier van mindere kwaliteit is.

  1. Aankomst Le Praz (1300 m)

Omhoog met gondellift Forét (810 m) en aansluitend de stoeltjeslift Crêtes (155 m). Rechts uitstappen en afdalen richting La Tania eerst via de rode piste Lanches en daarna blauwe piste Les Folyères. In La Tania naar rechts gaan, onder de brug door en daarna links naar het dalstation van de cabine lift Tania. De piste loopt dwars door La Tania heen.

  1. Aankomst La Tania (1350 m)

Omhoog met de cabinelift Tania (537 m). Rechts uitstappen, een paar honderd meter afdalen onder een brug door en dan met de stoeltjeslift Dou des Lanches (439 m) omhoog naar de Col de la Loze.

  1. Aankomst Col de la Loze (2274 m)

Vanaf dit punt zijn in noordelijke richting een aantal pistes van La Plagne zichtbaar.
Uitstappen naar links en direct daarna naar rechts via de blauwe piste Pic Noir afdalen naar Méribel Altiport. Heb je tijd over dan kun je ook nog naar Méribel Village afdalen en op het zelfde punt terug komen met de stoeltjeslift Golf.
Vanaf Méribel Altiport ga je naar links en neem "het touw" (télécorde) en daarna het bospad richting Round Point. Van daar via de blauwe piste Doron weer terug naar Méribel.

  1. Aankomst Méribel/Chaudane (1450 m)

Omhoog met de vernieuwde cabinelift Tougnette 1 omhoog. Tweemaal rechtsom gaan en via de groene piste Perdrix afdalen naar Mottaret.

Met de cabinelift Plattières 1, 2 en 3 (316m, 397 m en 295 m) omhoog naar Roc des Trois Marches (2704). Links uitstappen en afdalen via de rode piste Alouette naar het beginpunt van de stoeltjeslift Côte Brune. Omhoog met de Côte Brune(540 m). Deze lift stopt in december/januari om 16.15 uur en om 16.45 uur vanaf februari

  1. Aankomst Col de la Chambre (2850 m)

Uitstappen en rechtdoor gaan richting Val Thorens. Na de smalle passage met de rechts de aankomst van de funitel Bouquetin naar rechts gaan om via de rode piste Pluviomètre weer terug te komen in Val Thorens. Rechtdoor kan ook, maar dan kom je over de zwarte piste Marielle Goitchel.

Met deze Grand Tour heb je de mogelijkheid om in één dag Žs werelds grootste skigebied van de meeste kanten te bekijken. Daarmee heb je echter nog lang niet alles gezien ! Slechts 15 liften zijn er nodig, terwijl het gehele gebied 160 liften heeft. Je hebt dus nog heel wat dagen nodig om alles te doen. En dat lukt zeker niet in één week. Je hebt nu wel een aardige indruk gekregen hoe drie valleien t.o.v. elkaar bereikbaar zijn. Ontdek ook dat er naast de pistes in Val Thorens vele andere pistes zijn die heel mooi en rustig zijn. Zelf kun je nu verdere tochten uitzetten en aanpassen aan je eigen mogelijkheden.

Veel plezier.

N.B

Deze route is naar beste weten opgesteld. Er kunnen echter geen rechten aan worden ontleend. De opsteller is nergens voor aansprakelijk. Iedereen die deze tocht maakt is zelf verantwoordelijk voor de goede afloop.

Plaats een reactie