Blog

Freeriden op de Lofoten

Freeriden op de Lofoten
18 oktober 2012 NSKIV

De Noorse eilandengroep Lofoten staat op menig ‘bucketlist’. Terecht, want de bergen die opdoemen uit zee in combinatie met grillig weer, veel sneeuw en natuurfenomenen zoals het noorderlicht zorgen voor een magisch landschap.

Wintersport beleef je hier in zijn puurste vorm. Vergeet skiliften, op eigen kracht ga je de strijd aan met de elementen. Iedere bergflank is een potentiele topafdaling op de Lofoten. De eilanden zijn letterlijk een grote, aaneengeschakelde speeltuin voor wintersporters. Dat er de laatste jaren twee liftjes zijn gebouwd om toch iets aan geautomatiseerd vervoer te doen, voelt als heiligschennis. Op eigen kracht naar boven en iedere meter afdaling verdienen, dat is waar wintersport op de Lofoten over gaat.

De Lofoten liggen op ca. 2600km van Utrecht en alhoewel de bereikbaarheid de laatste jaren is verbeterd door een verbinding met het vasteland van Noorwegen, blijft de reis ernaartoe een onzekere factor. Vanuit Europa kun je met een vlucht en een boottocht binnen een paar uur ter plaatse zijn, maar het grillige weer zorgt vaak voor vertragingen en annuleringen. Door de ligging aan zee kunnen de weersomstandigheden ieder ogenblik veranderen. De eilanden liggen in een dichte lijn van noordoost tot zuidwest en vangen al het weer dat van zee komt. Het oostelijke deel van de eilanden krijgt hierdoor de meeste sneeuw. Binnen drie uur kun je bijna alle pieken wel omhoog lopen en in die tijd kun je alle weersomstandigheden tegenkomen. Zorg dus dat je bij een reis naar de Lofoten altijd op alle mogelijk weerscenario’s bent voorbereid.

Door de noordelijke ligging, de ligging aan zee en de beperkte bebouwing (weinig lichtvervuiling), is deze eilandengroep de ideale plek om het noorderlicht te zien. In de zomer is dit natuurfenomeen niet waar te nemen, omdat het in de zomer niet donker wordt. In de winter daarentegen maak je een goede kans als je op de juiste tijd op de juiste plek bent. Voornamelijk in februari & maart is er vaak een mooi noorderlicht te zien. Laat dat nou ook net de beste periode zijn om goed te kunnen skiën.

Tip: De Nederlanders Threes van Nieuwenhove en Rob Stammes hebben in het dorp Laukvik een polarlightcenter opgezet, een centrum waar mensen meer kunnen lezen over het noorderlicht en informatie krijgen wanneer het noorderlicht te zien is. Polarlightcenter.com

Een uitgebreid reisverhaal over wintersporten op de Lofoten is te lezen in Wintersport Magazine #16

Hieronder een filmpje van Northern Alpine Guides, de berggids waar wij mee op pad zijn geweest.