Van FUNdament tot Talent

In samenwerking met de Johan Cruyff Foundation en NOC*NSF wil de Nederlandse Ski Vereniging het aanbod aangepaste wintersporten vergroten. Gezamenlijk is het traject ‘Van FUNdament tot Talent’ opgestart.

Middels dit project is er een infrastuctuur tot stand gekomen waarin jonge sporters met een beperking door kunnen stromen naar de topsport. Het project start met de WintersportFUNdag waarna jongeren door middel van wedstrijdtrainingen en buitenlandse trainingsweken aan internationale wedstrijden kunnen deelnemen.

Het traject bevat een aantal deelprojecten:

WintersportFUNdag

De Nederlandse Ski Vereniging en de Johan Cruyff Foundation organiseren samen op 28 mei de WintersportFUNdag voor wintersporters met een lichamelijke beperking. De beginnende wintersporter is in mei welkom in SnowWorld Zoetermeer.

Wedstrijdtrainingen

In Nederland zijn er naast de nationale selectie ook veel jonge talenten die actief aan de wedstrijdsport doen. Deze groep neemt deel aan (inter)nationale wedstrijden.

In het winterseizoen worden er wedstrijdtrainingen georganiseerd voor mensen met een handicap die interesse hebben in het aangepast alpineskiën en snowboarden.

Onder leiding van deskundige NSkiV-trainers worden er trainingen opgezet en gefaciliteerd voor de geïnteresseerden. Het doel hierbij is om mensen met een handicap kennis te laten maken met de wedstrijdkant van de wintersport. Gezien het succesvolle verloop van deze trainingen heeft de NSkiV als onderdeel van het plan ‘Van FUNdament tot Talent’ de groep uitgebreid en aangepast snowboard toegevoegd aan het programma.

Met het aanbieden van deze wedstrijdtrainingen tracht de NSkiV het aantal wedstrijdsporters met een lichamelijke beperking te vergroten. Daarom wordt ook al tijdens de wintersportFUNdag naar potentiële talenten gekeken en gescout.

Ben jij een enthousiaste ambitieuze wintersporter en kun je zelfstandig naar beneden komen, dan ben jij ook van harte welkom op de wedstrijdtrainingen van de NSkiV. Via r.boekel@nederlandseskivereniging.nl kun jij je opgeven.

Trainingsweken

Het doel van trainingsweken is om een stimulans te geven aan talentvolle aangepaste wintersporters. De sporters kunnen een week lang intensief trainen om hen zodoende te laten proeven aan het leven van een topsporter. Het is een ideale gelegenheid om de eigen vaardigheden in een korte periode een extra “boost” te geven. Het samen trainen moet een stimulans zijn om de weg naar de nationale selectie te volharden.

Deze trainingsweek zal volledig in het teken staan om de talenten te laten ervaren hoe een trainingsweek in het buitenland in z’n werk gaat.

Naast het skiën wordt er door middel van andere activiteiten (zwemmen/fitnessen en schaatsen) gewerkt aan de conditie, kracht en coördinatie. Wanneer de sporters de leeftijd en ervaring hebben, kunnen zij deelnemen aan hun eerste internationale races.

Uitbreiding van de nationale selectie of op zijn minst concurrentie voor de huidige selectieleden is een voorwaarde om het wedstrijdniveau in Nederland naar een hoger plan te trekken.

Adaptive Indoor Races

De Nederlandse Ski Vereniging en SnowWorld Landgraaf organiseren jaarlijks aangepaste races. Deze wedstrijden vallen onder de Adaptive Indoor Races (AIR).